Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máme pětiletého a tříletého, příští týden má pohřeb můj dědeček, ani jeden z kluků nepůjde, ale je fakt, že ten starší je hrozný divoch a nedá se s ním jít nikam, takže na pohřeb už vůbec ne a mladší by netušil oč jde.
@ixule to co píšete je blbost,,ty děti pomoc dobře pochopi. Syn měl 25 měsíců a pochopil úplně v pohodě. Jako do té doby nez došlo na pohřeb at jsme.mu to vysvětlovali jak chtěli tak nechapal, ale po te co viděl pochopil, ze. dědeček je jinde. Jinak syn byl také divoce a myslím, ze pětiletému se to dá v klidu. vysvětlit a vydrží. Já jsem po čas obřadu v kostele zvolila hlídání v blízkosti kostela a pak jsme měli na hribove malého s sebou a všechny překvapil jak to bylo v klidu
No, můj tchán zemřel, když byl dceři rok. Na pohřeb jsem ji vzít chtěla, rodinu máme daleko a nikoho tam moc neznala, kfo by mohl hlídat. Nakonec po cestě usnula, pohřeb prospala. Nakonec jsem byla ráda, že tam nebyla. Všichni hodně plakali, ona je citlivá na tyhle věci. Manžel ji vzal cca za rok a půl na hřbitov a ona si pamatovala, že se nám tam stalo něco strašnýho, plakala, bála se, že taky umřeme, že ona umře. ( když jsme vyšli, vzbudila se a byla na karu). Trvalo 3 měsíce, než se srovnala. Pro manžela to bylo hodně těžký, z pohledu ztráty tchána. Pro mě to bylo hodně těžký též, vysvětlit to nějak tak malému dítěti. Od té doby na tom hřbitově nebyla, chodí jen na náš, ten jí nevadí. Zvykáme postupně. Na mé dceři by se to asi hodně podepsalo, kdyby tam byla. Musíš sama vyhodnotit, jak to dá.
@Gumidci Nedá, starší má vývojovou dysfázii, zatím se mu nedá téměř vysvětlit ani to, že nesmí vběhnout do silnice, nelze ho brát jako klasické pětileté dítě a v klidu by rozhodně nevydržel. A u toho mladšího bych řekla, že je to hodně o komunikačních schopnostech, které se v tomto věku dost liší, některé děti ve dvou letech mluví, z jiných ve třech vypadne pár slov. Nicméně asi kdyby jel starší, vzala bych i mladšího, ale prostě jsem se rozhodla takto. Navíc povezeme moje rodiče, nechci aby táta řídil v ten den (jedná se o jeho otce) a tudíž se ani nevejdeme do auta, navíc i následné posezení a oběd by se starším byl naprosto nereálný a hlídání tam někde nemám. Mimochodem nám zemřel nedávno pejsek a mladší opravdu nic nepochopil, starší ano.
@ixule píše:
Máme pětiletého a tříletého, příští týden má pohřeb můj dědeček, ani jeden z kluků nepůjde, ale je fakt, že ten starší je hrozný divoch a nedá se s ním jít nikam, takže na pohřeb už vůbec ne a mladší by netušil oč jde.
A ten tříletý je nějaký zpomalený, nebo jak to říct?
@Genovesa přesně, každé dítě je jiné a podle toho je potřeba rozhodnout ![]()
@Fjodorka píše:
A ten tříletý je nějaký zpomalený, nebo jak to říct?
Tříletý ne, ale zrovna rychlík není, umí pár slov, občas něco spojí dohromady, pětiletý ano, díky dysfázii je tak na stejné úrovni jako ten mladší.
@MarryFrank neni, nebrali me vlastne vubec. Poprve jsem byla nekdy na stredni. Do te doby se o tom.pred detmi ani nemluvilo.
Takze za me brat od zacatku a vysvetlovat.
Nevim, proc by treba detem mel vadit, ze dospeli pláčou. Deti placou taky.
Já bych po zkušenosti vzala. Jednak ze své.. bylo mi 8 let, když mi umřel můj jediný děda a oni mě nevzali a ani mi neřekli, že ten pohřeb je, prostě jsem šla normálně do školy a odpoledne mi řekli, že byl dopoledne pohřeb. Mrzí mě to dodnes.
Jasně, že 4 a 8 je rozdíl, ale i tak. A druhá zkušenost je z prosince, kdy jsem byla na pohřbu, kde bylo 9m miminko a bylo to milé rozptýlení na karu, obřad v kostele prospalo. Tak pokud dítě je klidné a chce jít, vzala bych ![]()
Já myslím, že takové věci jako svatba, pohřeb jsou přece rodinné události, takže jasný, že se tam má brát celá rodina, i s dětma. Vůbec bych se neptala. Jestli bude někdo brečet, nebo do toho kecat a pobíhat, tak to už k tomu tak nějak patří. Děti to navíc dost zajímá, pomáhá jim se se smrtí vyrovnat. Jak byste mu to jinak vysvětlili? Že dědeček vysublimoval?
@ixule píše:
Tříletý ne, ale zrovna rychlík není, umí pár slov, občas něco spojí dohromady, pětiletý ano, díky dysfázii je tak na stejné úrovni jako ten mladší.
Myslím, že průměrné tříleté dítě je schopné pochopit, o čem pohřeb je, to, že nemluví neznamená, že nerozumí…
@Fjodorka píše:
Myslím, že průměrné tříleté dítě je schopné pochopit, o čem pohřeb je, to, že nemluví neznamená, že nerozumí…
Souhlasím, že kdyby viděl pohřeb, tak by asi pochopil oč jde, když mu pouze řeknu, že dědeček zemřel, tak je to pro něj dost abstraktní a nepochopitelné, nicméně to neřeší problém s dopravou (bohužel nemáme 6ti místné auto) a ani následný oběd se starším a věř, že by nešlo jen o pouhé „pobíhání“ a i já chci mít v ten den trochu klidu.
Nebrala bych. Jako jak reagovat na smrt se snad nedá naučit. To není jako počty, ty se zvládnout dají. Toto jsou emoce. Je zbytečné ho stresovat, toho se v životě ještě uzije.
@Anonymní píše:
Ahoj. Trochu neveselé témaVzít čtyřletou na pohřeb dědy? vůbec nevim
Nevzala bych. Kdyz umrel tata, dceri byly 3 roky. Na obrad nesla, na rozluckovou hostinu ano. Jsem toho nazoru, ze na ucast na pohrbu ma casu dost.