Dítě na pohřbu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4462
4.3.17 09:55

Já bych určitě vzala. Vzali jsme 4 letou na pohřeb dědy a právě ten pohřeb a všechno kolem jí pomohlo pochopit, kam se děda najednou poděl a proč že už vlastně tady není. Na obřadu nijak nerušila a to není žádný tichošlápek. Seděla, sledovala, dokonce jí ukáplo i pár slziček a říkala, že jí je líto, že děda zemřel. Patří to k životu a k pochopení jeho koloběhu. Navíc dítě na pohřbu je určitým odlehčením pro všechny přítomné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.3.17 09:57

Ano.

Zatajování či zmírňování smrti dětem nepomáhá, ale spíš ruší aby mohli smrt dědečka odtruchlit a rozloučit se s ním a docela dobře to může být základem pro nějaké úzkostné stavy, co se pak objeví „zčistajasna“ za nějakou dobu.

Zejména právě v předškolním věku se tematika lidské konečnosti dostává do dětského myšlení i bez přímé zkušenosti.

Díte zvládne pravdu, co dělá dlouhodobé problémy je naopak různé mlžení a zastírání.

http://www.jinejsvet.cz/…uvit-o-smrti#…
http://www.umirani.cz/…ruchli-jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
4.3.17 09:58

@Evullka na svatbu či oslavu také nebereš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
4.3.17 10:21

Byla jsem na pohřbu v sedmi letech. Pamatuju si jen pár věcí. Že jsem měla radost, že sedíme v první řadě. Pak, jak mě a mladšímu bráchovi máma říká, že máme být celou dobu zticha - to řekla tak důrazně, že jsme fakt byli zticha, koukali na rakev se spoustou kytek, byli zticha a moc nechápali, co se děje. Pak se šlo na nějakou hostinu, kde bylo spousta jídla a my s bráchou měli zákaz cokoli jíst. Tak jsme nic nejedli, ale nechápali jsme, proč tam to jídlo teda je. Pak nám nějaká paní nabídla polárkáč a my jsme radostně běželi pro polárkáč. Dostali jsme s bráchou poprvé v životě každý půlku polárkáče a byli jsme štěstím bez sebe.

Tak si nejsem úplně jistá, jestli teoretické diskuze na téma, že to dítěti pomůže vyrovnat se se smrtí blízkého člověka, nejsou trochu mimo realitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.3.17 10:23

Upřímnou soustrast, určitě vzít. My jsme děti tohoto věku vzali i k otevřené rakvi a s odstupem let můžu říct, že žádné trauma z toho nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.3.17 10:25
@Ou píše:
Ano.

Zatajování či zmírňování smrti dětem nepomáhá, ale spíš ruší aby mohli smrt dědečka odtruchlit a rozloučit se s ním a docela dobře to může být základem pro nějaké úzkostné stavy, co se pak objeví „zčistajasna“ za nějakou dobu.

Zejména právě v předškolním věku se tematika lidské konečnosti dostává do dětského myšlení i bez přímé zkušenosti.

Díte zvládne pravdu, co dělá dlouhodobé problémy je naopak různé mlžení a zastírání.

http://www.jinejsvet.cz/…uvit-o-smrti#…
http://www.umirani.cz/…ruchli-jinak

Tak s tím souhlasím, do puntíku. Taky si myslím, že nemožnosti si to prožít, odtruchlit a mlžení, zastírání, tváření se, jakoby smrt ani neexistovala, může být příčinou různých úzkostných stavů, které se mohou projevit klidně až v dospělosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
4.3.17 10:34

Cerstva zkusenost, petilety holcicka celej obrad brobrecela. bylo mi ji lito. celou dobu se ptala, kdy uz to skonci. byt to moje dcera, odvedla bych ji a v jejim veku uz na pohreb nevzala. kazdej to snasi jinak, tezko rict.taky jsme cekali v pohode prubeh, no nebyl :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.17 10:36

Ahoj, řešila jsem to samé. Ve středu jsme měli pohřeb někoho moc blízkého. Synovi je 9. Dlouho jsme o tom mluvili a to rozhodnutí jsme nechali na něm. Řekli jsme mu, jak pohřeb bude probíhat a nechali rozhodnutí na něm. Ještě v pondělí byl přesvědčený, že půjde. V úterý nám řekl, že nechce vidět, jak budou všichni plakat. Takže nakonec nešel - napsal mu vzkaz, který mu pošleme balonkem… To mi tady někdo poradil…

• Citovat
  • Upravit
994
4.3.17 10:40

Děti na pohřby nepatří. Nevzala bych ani kdyby měli dobrý vztah

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8056
4.3.17 10:45

Vzala bych podle druhu pohřbu. Pokud je to i se spuštěním rakve do hrobu a průvodem na hřbitov. Nebrala bych na obřad v kostele nebo krematoriu, kde to vyžaduje klid, byla by z toho rázem fraška…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
4.3.17 10:47

Zkušenost z obou stran:
Malej v necelých pěti - bez obřadu, jen uložení urny, pěšky na hřbitov, ani ne deset minut u hrobečku, kytička a zpátky, pak sezení na zahradě, kar ve stylu rodinné grilovačky - malej v pohodě, jsem ráda, že jsem ho vzala.
O půl roku později klasický obřad v obřadní síni, tam jsme ho nakonec po dlouhém rozmýšlení nevzali a nakonec sme uznali, že to byl dobrý nápad. Bylo to přes půl hodiny, s čekáním na přípravu síně skoro hodinu, o hodně emotivnější než ten předchozí „pohřeb“, hodně se plakalo, proslov, několik písní, vystavená, ale uzavřená rakev. Malej by tam tu půlhodinu nevydržel, vyrušoval by. Domluvili jsme se s ním, že až se půjde uložit urna do hrobečku, tak půjde s námi a rozloučí se, protože na pohřeb chtěl jít.
Já ho z toho nechci úplně vyšoupávat, u nás se o tom hodně mluvilo, i se dědečkům zapaluje svíčka za oknem, chodíme pravidelně na hřbitov a syn chodí odmalička s námi, nicméně obřad by ještě nezvládl s důstojností, která se hodí. A i já, místo abych si odtruchlila, zavzpomínala, poplakala, bych jen nervozně čekala, kdy malej udělá nějakou bejkárnu a nebo bude mít nemístný otázky, průpovídky a pod.

Upřímnou soustrast :hug:

Příspěvek upraven 04.03.17 v 11:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
4.3.17 11:00

Za me ano, myslim, ze i kdyz nevydrzi v klidu, tak zrejme vsichni zucastneni vedi, ze dite nejedna vzdy podle toho jak se to ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
4.3.17 11:12

@veeeraf proč myslíš, ze nepatří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
4.3.17 11:14

Na co? Ja na pohrbu nikdy nebyla a zadne trauma z toho nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
4.3.17 11:15

Nebrat. Pohřby jsou úchylnost, zbytečně prodlužování zarmutku. Dědu at si pamatuje živého a ne jako popel/hnojivo v zemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová