Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Barca12345 píše:Ananta píše:No, ver mi, ze system exekuci chapu, pracuji v oboru…
Barčo, asi nechápeš systém exekucí, tam zdaleka neplatíš jen dluh, penále v ČR je taky šílené. Ty lichváři typu Provident atp., by měli být zakázani, protože je to nemorální a plno lidí nemá tak vysokou finnační gramostnost a padají do dluhových sítí, vykrývají dluh dluhem a nikdy se z toho nedostanou.
Ano platis penale, platis exekutorovy odmeny, proplacis mu jeho naklady spojene s vymahanim - ale to si musis uvedomit, kdyz si pujcku beres, jake muze mit neplaceni a nasledne „ignorovani“ nasledky!!!!
A ano, provident a jemu podobne instituce jsou hnusni nemoralni vyderaci, ale nedelaji nic nezaknneho - a dokud jim to lide budou „zrat“ a dotovat je, nic se nezmeni v jejich pristupu.
Kdyz vidim, ze to je nevyhodna smlouva, tak do toho nejdu, neeee???
Anonymní píše:Anonymní píše:lichva je až od 50% do té doby s tím nikdo nehneMichaella69 píše:
Tak pokud předal částku těch 122 tisíc exekutorovi, tak tě čeká konečnej dluh ještě o dost vyšší… Teď můžeš očekávat platební příkaz… Na ten bych tebou opravdu zareagovala okamžitě tím dopisem… A klidně jim tam přiznej, že jsi byla hloupá, že jsi si takovu půjčku vzala a blá, blá, blá… (tím nechci říct, že jsi hloupá, to nesoudímAle prostě jim tam popiš všechno a udělej z toho trochu doják, ale ne zas moc, abys to nepřehnala… Ale oni rádi čtou, jak si lidi sypou popel na hlavu a chtěj vidět snahu
![]()
to jsem zkoušela u rozhodčího soudu, jenomže smlouva je šikovně napsaná jako bezúročná půjčka na 44500 a ne na 30000,–
Držím palce… Kdybys potřebovala nějak poradit s tím dopisem, v rámci svých možností, ráda poradím
Ještě mě napadá… On ti dal ůrok 49% A máš to v nějaký smlouvě? To by možná šlo uhrát na lichvářskej úrok!!! Ale to už by chtělo právníka a hlavně nevím, jestli už není pozdě, když to má exekutor… Ale nevím, jak je to u soukromníků, jestli je taky nějakej ten lichvářskej úrok…
A to říkal ten pán, co ti půjčku poskytl, ne?
Lichvu často lidé spojují pouze s výší úroku, který byl sjednán. Což samozřejmě také souvisí se zákonem, ale je to jenom jedna z podmínek. Je zde ještě jedna podmínka, totiž že u lichvy musím využít něčí tísně nebo dotyčnou osobu nějakým způsobem zneužít v té situaci, ve které se nachází. Případně zneužít určité nezkušenosti, rozumové slabosti apod.
Pokud se spojí tyto dvě věci, kdy na straně jedné využiji jakési indispozice osoby, která si půjčuje peníze, a na straně druhé sjednám neúměrný úrok nebo jiné neúměrné plnění, pak samozřejmě dochází k lichvě.
Ale kdy je naplněna ona neúměra, to se posuzuje vždy případ od případu. Lze velice těžko říci, jestli je to nějaké konkrétní procento.
Anonymní píše:Michaella69 píše:
Tak pokud předal částku těch 122 tisíc exekutorovi, tak tě čeká konečnej dluh ještě o dost vyšší… Teď můžeš očekávat platební příkaz… Na ten bych tebou opravdu zareagovala okamžitě tím dopisem… A klidně jim tam přiznej, že jsi byla hloupá, že jsi si takovu půjčku vzala a blá, blá, blá… (tím nechci říct, že jsi hloupá, to nesoudímAle prostě jim tam popiš všechno a udělej z toho trochu doják, ale ne zas moc, abys to nepřehnala… Ale oni rádi čtou, jak si lidi sypou popel na hlavu a chtěj vidět snahu
![]()
to jsem zkoušela u rozhodčího soudu, jenomže smlouva je šikovně napsaná jako bezúročná půjčka na 44500 a ne na 30000,–
Držím palce… Kdybys potřebovala nějak poradit s tím dopisem, v rámci svých možností, ráda poradím
Ještě mě napadá… On ti dal ůrok 49% A máš to v nějaký smlouvě? To by možná šlo uhrát na lichvářskej úrok!!! Ale to už by chtělo právníka a hlavně nevím, jestli už není pozdě, když to má exekutor… Ale nevím, jak je to u soukromníků, jestli je taky nějakej ten lichvářskej úrok…
Ale teď to bude řešit exekutor… Tam už je to jedno… Jako teď už ti nejde moc o to snížit tu částku… To už se ti asi moc nepovede
Teď jde o to, abyses z toho vůbec nějak vyhrabala. Exekutor si jako svou odměnu může stanovit částku až 10% toho, co vymyhá, takže si k těm 122 tisícům přičt ještě 10% a to je částka, kterou pravděpodbně tak, jako tak prostě zaplatíš… Je blbý, že jsi podepsala takovu smlouvu, ale s tím už toho teď moc nenaděláš
Zkus se mrknout na netu, je tam dost poraden, kde by ti možná mohli poradit, jestli se s tím úrokem dá něco udělat… Lépeřečené, jestli by se to dalo uhrát na to, že je to lichvářskej úrok… Ten je tuším nad 35%… Každopádně to teď na tvoji situaci vůbec nic neřeší. Nemá to žádnej odkladnej účinek… Příjde platební rozkaz na tu částku a to musíš řešit hned… Pokud se ti podaří domluvit splátky, tak pak u toho můžeš zkusit vyřešit ten lichvářskej úroka a třeba se ti podaří snížit tu částku… Ale taky nemusí a hlavně to bude trvat
a ty mezitím už musíš splácet…
sophinka píše:Crystal87 píše:jistěže spoří přítel ,protože ona ví,že jí by spoření zabavilisophinka píše:jenže jak píše to spoří její přítel ne ona ona to zrušilaAnonymní píše:dávat tři tisíce na spoření,když někomu dlužíš je dost nemorální. Peníze sis půjčila,podmínky jsi znala. Peníze jsi použila,nesplácela a teď si šetříš na úkor někoho,kdo ti peníze půjčil a ty mu je dlužíš.El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
Ahoj, buď v klidu, pokud máš tp na měštském úřadě, tak na tebe v podstatě nemůžou.Pokud exekutor zjistí, kde žiješ, může zabavittvoje věci, nikoho jiného, jeslti nic nemáš, nezabaví nic (ledaže by se domníval, že ty věci tvoje jsou, ale majitel se proti tomu mžůe bránit). Pokud jde o nezabavitelnou částku, myslím, že ti nemůže strhnout nic. Jenže dlužit budeš dál, úroky budou narůstat a jestli vyžijete jen z přítelova platu, nevidím důvod, proč se nedohodnout s věřitelem na rozumných splátkách, tomu dluhu neutečeš a může to být jen horší a horší.
Nechci být protivná, ale já nepsala, že spoří 3000, jaá psala že je v tom zahrnuto důchodové pojistění, paušál na mobil a připojištění kvůli úrazu či smrti, protože je hasič z povolání a kdyby se mu při výkonu práce stalo něco vážného tak z nemocenské by měl prd, proto to spoření navíc spoří dýl než se spolu vůbec známe. Já žádala o radu případně o zkušenosti a ne o trapné moralizování když už ja na to trochu pozdě
Anonymní píše:El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
Ahoj, buď v klidu, pokud máš tp na měštském úřadě, tak na tebe v podstatě nemůžou.Pokud exekutor zjistí, kde žiješ, může zabavittvoje věci, nikoho jiného, jeslti nic nemáš, nezabaví nic (ledaže by se domníval, že ty věci tvoje jsou, ale majitel se proti tomu mžůe bránit). Pokud jde o nezabavitelnou částku, myslím, že ti nemůže strhnout nic. Jenže dlužit budeš dál, úroky budou narůstat a jestli vyžijete jen z přítelova platu, nevidím důvod, proč se nedohodnout s věřitelem na rozumných splátkách, tomu dluhu neutečeš a může to být jen horší a horší.
a ty si myslíš, že tohle bude někoho zajímat?! PRoboha, prober se, dokud to nesplatíš, tak bude narůstat penále, takže pokud to nebudeš řešit teď, až se probereš za pár let, tak nikdy nebudeš smět nic vlastnit, ani mít pořádnou výplatu, protože by ti vše zabavili okamžitě a taky by ses z toho nikdy nevyhrabala, protože z těch tis. bude za pár let klidně i milion. Začni něco dělat s dluhem teď, nebo budeš v průšvihu na celý zbytek života.
Barčo, už jsou podány žaloby na exekutory, dokonce co vím i došlo k rozsudkům, lidi se začínají soudit, bohužel to jde pomalu, protože je drahé se soudit, můžeš prohrát a vyžaduje velkou odvahu jít se soudit o exekuci, prostě není morální a možné i se všemi poplatky za řízení, aby někomu narostl dluh i 50 násobně, 100 násobně a víc a to se děje (ze 30 Kč na 12000kč? Si to spočítej), já jsem v tom okrajově taky dělala, protože mí klienti často exekuce měli a vím co se tam děje za zhovadilosti. Pokud nejsi sama exekutor, tak nechápu jak to můžeš obhajovat.
ynax píše:Anonymní píše:a ty si myslíš, že tohle bude někoho zajímat?! PRoboha, prober se, dokud to nesplatíš, tak bude narůstat penále, takže pokud to nebudeš řešit teď, až se probereš za pár let, tak nikdy nebudeš smět nic vlastnit, ani mít pořádnou výplatu, protože by ti vše zabavili okamžitě a taky by ses z toho nikdy nevyhrabala, protože z těch tis. bude za pár let klidně i milion. Začni něco dělat s dluhem teď, nebo budeš v průšvihu na celý zbytek života.El-Brno píše:Teď vyžijeme z platu, ale až se mrně narodí, tak plíny se musí z něčeho zaplatit, do něčeho ho musím obléct atd a na to potřebujeme ten rodičák, musím počítat i s variantou, že nebudu moct kojit z nějakého důvodu a UM není levná záležitostArankaC. píše:To není pravda, trvalé bydliště na úřadě přece neznamená, že by člověk nemusel platit dluhy, to bysme ho tam za chvíli měli všichni
Bohužel nebude!!! Vůbec… proto radím, řeš to teď hned!!!
Ananta píše:
Barčo, už jsou podány žaloby na exekutory, dokonce co vím i došlo k rozsudkům, lidi se začínají soudit, bohužel to jde pomalu, protože je drahé se soudit, můžeš prohrát a vyžaduje velkou odvahu jít se soudit o exekuci, prostě není morální a možné i se všemi poplatky za řízení, aby někomu narostl dluh i 50 násobně, 100 násobně a víc a to se děje (ze 30 Kč na 12000kč? Si to spočítej), já jsem v tom okrajově taky dělala, protože mí klienti často exekuce měli a vím co se tam děje za zhovadilosti. Pokud nejsi sama exekutor, tak nechápu jak to můžeš obhajovat.
Pokud narůstá dluh o úroky, tak za to opravdu nemůže exekutor, ten úroky či smluvní pokuty nestanovuje.
V těch žalobách jde o odměnu exekutora, ale u malých dluhů, dluh 30000 není malý a odměna v řádech tisíců je odůvodnitelná.
Anonymní píše:
Nechci být protivná, ale já nepsala, že spoří 3000, jaá psala že je v tom zahrnuto důchodové pojistění, paušál na mobil a připojištění kvůli úrazu či smrti, protože je hasič z povolání a kdyby se mu při výkonu práce stalo něco vážného tak z nemocenské by měl prd, proto to spoření navíc spoří dýl než se spolu vůbec známe. Já žádala o radu případně o zkušenosti a ne o trapné moralizování když už ja na to trochu pozdě
Citace: no tak v to v hloubi duše co se týče majetku doufám! ale právě mě zajímá kolik můžou zabavit z roho rodičáku :-/ Každá koruna dobrá, přítel má měsíčně 17200, z toho jde 6900 na nájem zhruba 3000 jdou na spoření, pojištění,mobil.., něco projede do práce, teď vycházíme taktak, s miminkem budem ten rodičák potřebovat
z toho fakt nejde pochopit, kolik teda na co jde a vypadá to, že 3 tisíce jdou na spoření. tak nebuď protivná a podívej se, kolik lidí se ti snaží pomoct. rad jsi dostala spoustu, ale zároveń se nemůžeš divit, že tvůj přístup (a zároveň i přístup tvého partnera, který by se měl dle mého i taky finančně zapojit) se nemusí lidem moc zamlouvat…
Mag, já to vím, psala jsem výše o systému penalizací i úroků. Odměna cca 12 tisíc (kdyžtak mě oprav) za dluh 30 tisíc ti připadá morální? Mě ne.
Jo a jinak je samozřejmě za současné situace nejlepší tomu exekutorovi nalézt do zadku a domluvit si nějakou splátku, ale pozor, když to bude nízko, tak to pokrývá jen ty úroky a některé částky jsou pak na doživotí, chce to nechat si to někde spočítat, jsou poradny pro lidi v exekuci.
El-Brno píše:Anonymní píše:
Nechci být protivná, ale já nepsala, že spoří 3000, jaá psala že je v tom zahrnuto důchodové pojistění, paušál na mobil a připojištění kvůli úrazu či smrti, protože je hasič z povolání a kdyby se mu při výkonu práce stalo něco vážného tak z nemocenské by měl prd, proto to spoření navíc spoří dýl než se spolu vůbec známe. Já žádala o radu případně o zkušenosti a ne o trapné moralizování když už ja na to trochu pozděCitace: no tak v to v hloubi duše co se týče majetku doufám! ale právě mě zajímá kolik můžou zabavit z roho rodičáku :-/ Každá koruna dobrá, přítel má měsíčně 17200, z toho jde 6900 na nájem zhruba 3000 jdou na spoření, pojištění,mobil.., něco projede do práce, teď vycházíme taktak, s miminkem budem ten rodičák potřebovat
z toho fakt nejde pochopit, kolik teda na co jde a vypadá to, že 3 tisíce jdou na spoření. tak nebuď protivná a podívej se, kolik lidí se ti snaží pomoct. rad jsi dostala spoustu, ale zároveń se nemůžeš divit, že tvůj přístup (a zároveň i přístup tvého partnera, který by se měl dle mého i taky finančně zapojit) se nemusí lidem moc zamlouvat…
milá zakladatelko ,klidně protivná buď,podle mě se prostě chceš vyhnout placení svého dluhu.
a ještě neco podle tvého výčtu plateb - 6900 nájem,3000 pojištění ,telefony,něco projede přítel a zbytek je na jídlo atd… tj. hezkých pár tisíc ze kterého by se dluh dal také splácet . pro dva lidi by vám na jídlo klidně stačilo 3000,ne?
jistěže spoří přítel ,protože ona ví,že jí by spoření zabavili