Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Svistice Řekla jsem, že potřebuji na pohovor/k lékaři a že manžel je v práci.
@Kakachna Tak to máme asi hodně podobně. Tchýni musíme děti dovézt až pod nos, sama se stavila „jen tak za dětma“ snad asi jen 2×.
Taky asi málo skučíme, neb u vnoučat z druhé strany asistovala víc, než by bylo zdrávo, protože tam to bylo ve stylu „no to jako máme zvládnout dvě děti dsami, snad nám pomůžeš, ne?“
Ale jinak se zajímají, moje máma téměř denně telefonuje jak se mají, co už umí, tchýně jim kupuje věci, ale poblbnout s vnoučaty touží zásadně v naší přítomnosti. Takže pro nás to až takový relax není, protože musíme vždy spakovat obě děti dovézt, absolvovat program pro děti společně s babičkama (procházka, zoo, výlet, chata), pak zase ten zvěřinec zbalit a jet domu.
Ale letos už mi trošku dochází baterky, tak jsem si přála k narozeninám jeden den bez dětí jen s manželem (myslím, že téměř po třech letech si to zasloužíme). Myslela jsem, že to babičkám docvakne. No kulový, hlídací poukaz jsem dostala od bezdětné příbuzné, se kterou se vídáme tak 2× do roka - tý fakt 2 děti do 3 let, které ji neznají, můžu svěřit tak maximálně na nějaký párhodinový výlet po okolí.
@Svistice jako ze by si babicky samy rikaly o hlidani, tak to ne
jsou to spis ty „nouzove situace“. Nebo kdyz si nekam odpo zajdeme posedet, ale jsme pryc tak dve hodiny a zas domu, vecere, koupani atd. Tchyne zije navic aktivne, dovolene, vylety, tam zatim nehrozi, aby „obetovala“ svuj volny cas. Ale jak jsem rekla, mala na ni neni moc zvykla.
@Svistice Ahoj, u nás obě děti babičky hlídaly od narození a to i když chodily do práce. A má mamka je ta nejúžasnější babička na světe, šla do předčasného důchodu, abych mohla nastoupit do práce. Školka nepřipadala v úvahu, dcerka byla od malička silná alergička snad na vše…
Nehlídá nám nikdo, není důvěra z naší strany. A nedovoluje to ani ne příliš dobrý zdravotní stav prarodičů.
Navštěvujeme je všechny pravidelně, ale nehlídají. Max. pár hodin o víkendu, ale přes noc ne.
@Svistice To máme opravdu hodně podobné. U nás se také zajímají, volají, na děti se vyptávají, když jsme u nich, tak jsou z nich nadšení. Ale u nás teda ani nejsou žádné akce jako společné zoo nebo tak. Přitom když jsem čekala syna, tak bylo řečí, že máma bude v práci jen na částečný úvazek, aby si vnuka užila a že si pořídí roční permici do zoo atd atd. Skutek utek. Ať jedeme ke komukoliv z prarodičů, tak tam akorát sedíme na zadku a jíme. My jsme hodně akční, takže nás to strašně štve, takže se pak sebereme a jdeme se aspoň sami projít nebo sami vyrazíme na výlet. Je to trochu peklo, doma nestíhám pořádně ani uklidit, furt někam jezdíme, ale nic z toho nemáme. Už jsme se zařekli, že to dělat nebudeme, ale pak nám bylo dětí líto, že by ani prarodiče neviděly. S manželem sami nejsme nikdy. Jo ještě jsem zapomněla dodat, že prarodičům neustále hlídáme psa, když někam jedou.
@Kakachna A to je tak těžké se vlastních rodičů zeptat, jestli by Vám někdy nepohlídali děti? Já to nějak nechápu.
Není to jen nedorozumění? Třeba si myslí, že to opravdu nepotřebujete.
@WaIl píše:
Nehlídá nám nikdo, není důvěra z naší strany. A nedovoluje to ani ne příliš dobrý zdravotní stav prarodičů.
Navštěvujeme je všechny pravidelně, ale nehlídají. Max. pár hodin o víkendu, ale přes noc ne.
U nás by důvěra byla, nikdy jsem netrpěla obsesí, že by se někdo o mé děti nepostaral. Ale je fakt, že jsou totálně nenáročné. Ale je mi to prd platný, nikdo nehlídá.
@Svistice píše:Ale letos už mi trošku dochází baterky, tak jsem si přála k narozeninám jeden den bez dětí jen s manželem (myslím, že téměř po třech letech si to zasloužíme). Myslela jsem, že to babičkám docvakne. No kulový, hlídací poukaz jsem dostala od bezdětné příbuzné, se kterou se vídáme tak 2× do roka - tý fakt 2 děti do 3 let, které ji neznají, můžu svěřit tak maximálně na nějaký párhodinový výlet po okolí.
A víc se s příbuznou seznámit? Třeba překvapí
Bráchova přítelkyně je taky bezdětná, ale o dítě se zvládá postarat dobře. Malou i ochotně pohlídá, ale zrovna ji a bráchu nechci moc otravovat, když studují v různých městech a jsou rádi, když se vidí občas o víkendu.
Hlídají nám obě, nejvíc ale moje mamka. spíš ale když třeba potřebujeme zajet na nákup a podobně, přes noc nikdy ani jedna
manželova mamka moc nehlídá, ne že bych jí nevěřila, ale pořád hlídá dceru od švagra, tak je mi to hloupé jí tam dávat ještě naše ![]()
Ale fakt obdivuju že to zvládáte bez hlídání, já bych se už dávno asi složila
holky jsou jak neřízené střeli a není v lidských silách je uhlídat ani v obchodě ![]()
Od třech měsíců jsem se vrátila na částečný úvazek do práce (mám vlastní firmu sídlící v našem rodinném domě) a domluvila se s oběma babičkama na „hlídacím harmonogramu“. Obě nadšeně souhlasily. Jedna babička hlídá 2×3hodiny odpoledne, druhá celý jeden den v týdnu. Když jsem kojila, celodenní hlídání probíhalo u nás. Od té doby co nekojím, je dcera u prarodičů - manžel ji ráno cestou do práce odveze a večer cestou z práce vyzvedne.
Pokud chceme jít s manželem do kina/divadla/na večeři/na ples, není problém pohlídat i přes noc. Občas hlídají i celý víkend - když jsme potřebovali doma pohnout s rekonstrukcí, jeli na velký nákup do Ikey apod…
Hlídání nezneužíváme, vždy v tu dobu opravdu pracuji. Když chci vyrazit s holkama nebo mám masáž/kosmetiku/nehty/pedikúru/kadeřnici, tak hlídá manžel.
Musím říct, že nám tento systém vyhovuje. Všichni si naši myšku užijeme, má různé podněty, každý ji zabavuje jinak. A tím, že s ní nejsem nonstop, se na ni víc těším a společný čas si užíváme na maximum.
@Kakachna píše:
U nás by důvěra byla, nikdy jsem netrpěla obsesí, že by se někdo o mé děti nepostaral. Ale je fakt, že jsou totálně nenáročné. Ale je mi to prd platný, nikdo nehlídá.
U nás je ta nedůvěra oprávněná. Můj táta je na vozíku, a máma je na vše sama. Jednou jsem si u našich odskočila (na WC), a děti (1 a 3 roky) utekly ze zahrady samy na ulici (protože máma zapomněla zamknout vrata, když šla uklidit popelnici - běžně nezamyká, má zamykat, jen když tam jsme.. ale zapomíná na to). Nikdo si toho nevšiml. Díky bohu nejelo žádné auto, i když tam jezdí auta většinou pomalu, tak třicítkou. Vyběhla jsem ven, říkám kde jsou děti, táta jako vždy jen pokrčil rameny, „někde si hrajou, co jé“. Máma si věšela prádlo. ![]()
U tchánovců raději bez komentáře (zase jiné věci, v létě nezamčený bazén, atd.). Člověk by se z toho zbláznil. Nehledě na to, jak jsem psala - zdravotní stav všech není dobrý.
@Kakachna Tak moje máti s námi i na ty dětské akce vyrazí (pouť, zoo, výlet, sáňkování). To se hecne (když zorganizuji), jinak je spíš takový pecivál. Tchýně je taky neakční a tu jsem na společnou procházku s kočárem dostala snad jen 2× - a když jsem viděla její „nadšení“, tak už jsem ji víckrát nenutila. Takže tam jsou návštěvy jen doma v obýváku. A jak píšeš, člověk je nervní z toho přesunu, doma práce stojí, takže to, že Ti babí trošku zabaví v tvé přítomnosti jedno dítě na 2 hodiny tě zas tak moc nevytrhne (i když lepší, než nic, to zas jo).
@WaIl Já se svojí mámy ptala, a to bylo samé až „až se nebude kojit, až bude spát celou noc, až nebude mít plínu, až bude mluvit, až přestaneme jezdit v létě na chatu…“. U tchýně vidím, že když jí tu kluka nechám samotného a mastím s malou k doktorovi, tak se celé ty 2 hodiny klepe na to, až bud dpátky a bude moct vyrazit po svých. Navíc kluk stejně nekpozději po hodině skončí u nějaké pohádky z youtube. Takže tady se s mužem už ani nesnažíme, protože mám pocit, že bychom se akorát vnucovali a ona o to fakt nestojí.
@Nika91 Tak ono to má zase něco do sebe. Fungujeme s mužem jako nezávislá jednotka, spoléháme se sami na sebe, nic od nikoho neočekáváme a nikdy nám nikdo do ničeho nekecal.
Třeba dát dítě na hlídání babičce, kvůli nákupu, mi přijde trochu úsměvné. Naučili jsme se všechno dělat s dětma.
@Suzuveverka Příbuzná bydlí 50 km od nás, bez auta. Vídáme se na rodinných sešlostech párkrát do roka. To jí tam mám vozit děti každý týden, aby si zvykli? Jako nemám problém ji nacpat obě děti a ať s nima vyrazí na hřiště, 3 hodiny o nich nechci vědět. Při troše štěstí by to zvládla i ta naše malá hysterka. Ale na klasické celodenní hlídání to zatím není a v dohledné době nebude.