Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Menora píše:
Jenomže tak to prostě je. Vždy budou jedni přesvědčeni o tom, že jsou lepší než ti druzí. Co se týká náboženství, mám možnost slyšet názory jak křesťanů, tak muslimů a někdy mě až udivuje, jak vlastně v některých ohledech přemýšlejí totožně. Nebo je to možná tím, že pod tou slupkou ateisty, křesťana, muslima…atd. jsme všichni úplně stejní![]()
.
Jistě, že jsme všichni úplně stejní. Momentálně tu probíhá dost nechutná diskuze o Romech.. Ti, co tam píší, jak se pomalu báli o život, když se nastěhovali do „jejich“ paneláku tak trochu zapomínají na to, že to, s čím se tam setkali, je stejná svoloč, jaká existuje i mezi bílými Čechy, mezi Ukrajinci, Číňany, a třeba i muslimy. Ono spokojení lidé se stálou prací se nestěhují do nějakých jim „friendly“ lokalit a koncentrace Rómů v jedné ulici rozhodně není nic přirozeného, čili tam kdysi byli za různých podmínek na něco nalákáni…
Zkrátka.. Blbečci či amorální hajzlové jsou v každé národnosti a v každém náboženství. Já už o nich nechci slyšet. Nezajímají mě hovádka dokládající náš původ v opicích. Chci si přečíst o tom, kdo další mezi Rómy něco zajímavého napsal či složil, co zajímavého pochází od Arabů či od muslimů.. Chci si uvědomovat přednosti jednotlivých národů, kultur a náboženství. Jejich odpad mě stále víc přestává zajímat - s tím ať se pasuje policie a armáda.
@blecha72 píše:
@ospalámyš tak ta tvoje kámoška má pro ně nepřijatelné „zaměstnání“. Já mám známou rehabilitační sestru, kterou si tady vyhlídli. Ona se tam měla luxusně, její muž (tady učitel) tam čistil bazény. On se cítil podřadný. Ona u nás ta emancipace taky není dlouho.
Absurdních historek mám tady dost. Třeba v autobuse jsou důsledně oddělovaní muži od žen, ale když jedeš taxíkem se sedni lidmi, sedíš cizímu chlapovi na klíně (Írán)
To není žádná moje kámoška
, i když v 66 letech dělat špičkovou akrobacii, to bych ji za kamarádku brala, bude to zajímavá paní.
Tak pro některé echtmuslimy je nepřijatelné jakékoliv zaměstnání žen, ženská má pokud možno sedět doma, plodit děcka a oprašovat manžílka ![]()
Já tuhle relativizaci emancipace a diskriminace žen nemusím, někdo se může cítit podřadně a diskriminovaně v nejsvobodnější zemi světa, to ale na skutečné pozici žen v islámském světě moc nezmění.
@Menora jenomže čistý islám chápe každý jinak, pro někoho je to wahábismus, pro jiného taky poměrně striktní výklad v dalších arabských zemích, pro jiné volnější forma. Ale zase ti liberální jsou pro ty přísné heretici a odpadlíci. Neexistuje nic jako směrnice, co přesně je ten správný islám, takže se klidně můžeš mýlit, nebo se mýlí saudové? a ten správný islám bude ta striktnější forma, která třeba diskriminuje ženy. Těžko říct.
Někteří muslimové považují saudi za přísné, ale jsou i takoví, co jejich výklad islámu považují za správný. Tak leda by povolili ženským řídit auto a pak už to je ok, i s takovými názory jsme se setkala.
@ospalámyš píše:
To není žádná moje kámoška, i když v 66 letech dělat špičkovou akrobacii, to bych ji za kamarádku brala, bude to zajímavá paní.
Tak pro některé echtmuslimy je nepřijatelné jakékoliv zaměstnání žen, ženská má pokud možno sedět doma, plodit děcka a oprašovat manžílka
Já tuhle relativizaci emancipace a diskriminace žen nemusím, někdo se může cítit podřadně a diskriminovaně v nejsvobodnější zemi světa, to ale na skutečné pozici žen v islámském světě moc nezmění.
Jenomže ono ani to postavení žen v muslimském světě není vůbec jednoduché, jak by člověk chtěl. V zemích jako je Afghánistán je žena něco mezi psem a člověkem. Ale tam vládnou především tvrdě zakořeněné předislámské tradice, nevzdělanost, chudoba a drogy. Pak země jako SA, kde ženy v chudobě nežijí, ale mají dost omezená práva oproti mužům. A pak země jako Tunisko, kde je víc jak polovina všech vysokoškolských studentů ženy, jedna pětina žen je v parlamentu. Maroko, od té doby co nastoupil na trůn Mohammed VI. se tam dějí nevídané změny, ta země na ně byla připravená a současný král to jen aktivně podporuje. Zákon o rodině, který byl schválen zcela zrovnoprávnil muže a ženy v rodinných záležitostech, tzn. právo ženy na děti po rozvodu, majetek atd. Není to černobílý svět a muslimské feministky jsou slyšet čím dál tím hlasitěji.
@Menora tak jistě, změny se dějí všude, někde je to hrůza, jinde relativně ok, těžko to může být všude stejné, když někde jsou jednou nohou ve středověku a na druhé straně planety v emancipaci pomalu dohánějí nemuslimky.
Ono teda i v té nejliberálnější zemi bývá často velký rozdíl mezi velkoměstem a venkovem. takže muslimka na vysoké, v parlamentu, nebo stíhací pilotka je jedna strana mince, druhá pak postavení žen na zaostalém venkově a celkový názor na postavení žen vycházející z Islámu, tradic a místních pravidel.
@ospalámyš píše:
@Menora jenomže čistý islám chápe každý jinak, pro někoho je to wahábismus, pro jiného taky poměrně striktní výklad v dalších arabských zemích, pro jiné volnější forma. Ale zase ti liberální jsou pro ty přísné heretici a odpadlíci. Neexistuje nic jako směrnice, co přesně je ten správný islám, takže se klidně můžeš mýlit, nebo se mýlí saudové? a ten správný islám bude ta striktnější forma, která třeba diskriminuje ženy. Těžko říct.Někteří muslimové považují saudi za přísné, ale jsou i takoví, co jejich výklad islámu považují za správný. Tak leda by povolili ženským řídit auto a pak už to je ok, i s takovými názory jsme se setkala.
Kdepak, vím, co jsem napsala. Politické a historické pozadí vzniku wahhábí a jeho role v současném světe je taková, že to opravdu není ten islám. Už v době jeho vzniku se ozývalo nemálo muslimských učenců, že se jedná o nebezpečnou totalitní ideologii, která používá ke svým cílům náboženství. No, když se podívám na dnešní svět, měli pravdu. ![]()
@ospalámyš
Jistě, že je rozdíl mez velkoměstem a venkovem. V každé zemi se změny na venkově dějí pomaleji než ve velkých sídlištích. To je myslím normální jev všude na světě. Já jsem o cítila sama na sobě, ve velkých městech jsem neviděla zásadní rozdíl mezi evropským stylem života a tamním. Když jsem ale jela úplně na jih, situace byla mnohem tradičnější. Ale…i tam se to pomalu měnilo. Hodně žen tam mělo svoje obchody, podnikaly v tom, co uměly. Situace se postupně mění. Někdy doslova z roku na rok
.
@Antonie Bolavá píše:
Souhlasím naprosto. Dokud tady bude tahle nenávist, budeme se pořád navzájem zabíjet jako zvířata
Edit:blbost! Ani zvířata se nezabíjí z nenávisti. To je čistě lidská libůstka
možná by ses divila, ale je pár živočišných druhů kde je úplně běžné, že zvíře zabije jiné ne pro hlad či ze strachu o vlastní přežití, ale jen protože je silnější a tedy čistě pro zábavu. Dokonce jsou zdokumentované případy, kdy se tam daly najít evidentní rysy mučení ![]()
@bozska-mrcha
Jako, ze si kocka s mysi hraje a trapi ji a ne a ne ji zakousnout, dluchni ji tak dlouho, dokud mys jevi znamky zivota? Nebo delfini, kteri nahaneji obet a pak ji zabiji a nechaji byt? Jen tak pro zabavu.
@Menora píše:
@bozska-mrcha
Jako, ze si kocka s mysi hraje a trapi ji a ne a ne ji zakousnout, dluchni ji tak dlouho, dokud mys jevi znamky zivota? Nebo delfini, kteri nahaneji obet a pak ji zabiji a nechaji byt? Jen tak pro zabavu.
tohle se objevuje i u opic a tuším, že i tučňáků. Tučňáci mají dokonce něco obřad obětování.
@bozska-mrcha píše:
tohle se objevuje i u opic a tuším, že i tučňáků. Tučňáci mají dokonce něco obřad obětování.
Prakticky u všech druhů šimpanzů bylo zdokumentováno něco jako politika a lobbování…
Edit: i se vším, co na to navazuje - včetně vyhnání „politicky nepřijatelného“ jedince do míst daleko od zdrojů potravy a vody…
@Jura007 píše:
Prakticky u všech druhů šimpanzů bylo zdokumentováno něco jako politika a lobbování…
Edit: i se vším, co na to navazuje - včetně vyhnání „politicky nepřijatelného“ jedince do míst daleko od zdrojů potravy a vody…
tedy sečteno podtrženo…je to jako s demagogií konzumace mléka
pořád se argumentovalo tím, že žádné zvíře nepožívá mléko jiného savce a ono ejhle, jen co se jim mléko nabídlo, nejen že chlemtali jak diví, ale po ochutnání se ho dožadovali. S živočišnou říší nás pojí víc než jistý genetický fond ![]()
@bozska-mrcha píše:
tedy sečteno podtrženo…je to jako s demagogií konzumace mlékapořád se argumentovalo tím, že žádné zvíře nepožívá mléko jiného savce a ono ejhle, jen co se jim mléko nabídlo, nejen že chlemtali jak diví, ale po ochutnání se ho dožadovali. S živočišnou říší nás pojí víc než jistý genetický fond
Nad tím by mě ani nenapadlo přemýšlet. To jako opravdu? Vždyť třeba kočky normálně pijí mléko od krávy. ![]()
@bozska-mrcha píše:
tedy sečteno podtrženo…je to jako s demagogií konzumace mlékapořád se argumentovalo tím, že žádné zvíře nepožívá mléko jiného savce a ono ejhle, jen co se jim mléko nabídlo, nejen že chlemtali jak diví, ale po ochutnání se ho dožadovali. S živočišnou říší nás pojí víc než jistý genetický fond
@Menora píše:
Nad tím by mě ani nenapadlo přemýšlet. To jako opravdu? Vždyť třeba kočky normálně pijí mléko od krávy.
Milé dámy, demagogie začíná právě někde tady. Copak si opravdu myslíte, že zvířata se sama neotráví?
Máte dojem, že granule jsou pro zažívací trakt domestikovaných miláčků to pravé ořechové?
Mléko trávícímu traktu koček škodí, to je již dávno spolehlivě prokázáno, a to, že spousta koček mléčnou péči svých nevzdělaných páníčků přežila, na tom nic nemění.
Co je zajímavé, už i vědci přišli na to, že mléko nám opravdu škodí v tom smyslu, že odvápňuje kosti. Probíhal nějaký pětiletý výzkum, kde zkoumali tisíc lidí a porovnávali je.. Výsledkem je, že je pro nás vhodné fermentované mléko, čili jogurty, tvaroh.. Ale samotné mléko a smetana nám skutečně ve smyslu hrozící osteoporozy škodí.
Jenomže tak to prostě je. Vždy budou jedni přesvědčeni o tom, že jsou lepší než ti druzí. Co se týká náboženství, mám možnost slyšet názory jak křesťanů, tak muslimů a někdy mě až udivuje, jak vlastně v některých ohledech přemýšlejí totožně. Nebo je to možná tím, že pod tou slupkou ateisty, křesťana, muslima…atd. jsme všichni úplně stejní
.