Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Luci, já myslím, že jak kteří. Můj (dnes už bývalý) gynekolog mi po úspěšném IUI automaticky neschopenku nevypsal, že to prý není rizikové. Až když zjistil, že čekám dvojčátka, tak mi ji jen tak meziřečí nabídl, jestli ji nechci. Já ji tenkrát odmítla a dodnes toho lituju. Dnes vím, že spousta lékařů vícečetné těhu považuje za rizikové, což jsem já tehdy vůbec netušila. Neupozornil mě.
Na druhou stranu si myslím, že můj současný gynekolog by mi tu neschopenku automaticky napsal. A navíc mám po dvou neúspěšných těhu, tak mi řekl, že až otěhotním, vystaví mi neschopenku i kdybych se na hlavu stavěla
!
Takže si fakt myslím že záleží na tom konkrétním doktorovi.
Teda já tu neschopenku tehdy neodmítla rezolutně, jen jsem řekla, že jestli to není nutné, že ji nechci.
A ještě k těm hormonům - tos mě uklidnila, já už si fakt začínala myslet, že se ze mě stává psychicky labilní člověk. Včera večer jsem zase probrečela, můj chlap už nevěděl, co se mnou má dělat.
musí to fakt být těma hormonama. Já jsem buď nesmírně šťastná (tot trvá pár minut) nebo nesmírně nešťastná (to trvá i pár hodin) a to dokážu fakt brečet, jak želva
Někdy už mám pocit, že to fakt nezvládám, většinou když mám ten splín a kolem projede kočárek, nebo mě dokáže rozbrečet i reklama na dětské plínky.
Jenže nejhorší je, že ty svoje chmury začínám přenášet na svýho chlapa. On byl vždycky takový silný a optimistický, ale včera jak mě viděl brečet, ho to nějak dostalo. Ale pak mi vtloukl do hlavy, že nemám důvod brečet, když ještě neznám výsledek, a tak jsem se jakž takž uklidnila. A dneska to zatím docela jde.
To je hrůza, že?! Proč v dnešní době není vynalezeno něco, čím by sis mohla zjišťovat těhu doma dřív než po vynechání MS?!!! ![]()
Ale Luci, nedá se nic dělat, prostě musíme to čekání nějak vydržet.
Ty pracuješ nebo jsi doma?
Ahoj Holky,
hlavne myslete pozitivne. Ja si fakt myslim, ze je pravda co jsem cetla v jedne chytre knizce - your inner world determinates your outer world. To znamena : vnitri myslenky-svet ovlivnuji vnejsi svet. A musim rici, ze jsem optimistka a doted mi vsechno vychazelo, co jsem si prala… i ten princ , ktereho jsem si vysnila, priklusal. Ony ty myslenky maji hrozne silnou energii.....
Holky, vzdy, kdyz vas zacnou ty spatne myslenky ovlivnovat, zazente je. Zacnete myslet na uplny opak, smejte se… ja je spaluji a nebo zahanim takovym kouzelnym slovickem… ja vim, zni to divne, ale citim se dobre… ono to fakt pomaha.
je to fakt hrůza, u nás je to to samé. Dokonce mám pocit, že to začíná narušovat náš vztah. Je cítit pořád to napětí. Navíc se toho mého pořád ptám „myslíš, že to vyjde?“ a pořád dokola. Pak taky začnu brečet nebo dělám jiné kopance, které mi jsou pak moc líto a brečím už i z toho. Je toho na nás moc. Neříkám, že chlapi to snáší nějak dobře, ale my holky to vnímáme přece jen drastičtěji.
Achjo, je mi z toho smutno.
Jsem v práci, je to hrozné, protože se na nic nemůžu soustředit, moje myšlenky směřují úplně jinam, takže to pěkně flákám, ale nemůžu si pomoct.
Perli, kolik ti je? a jak dlouho se snažíte? Teď jsem chtěla napsat, že jsi na tom líp, protože budeš testovat dřív a tudíž i dřív znát výsledek, jenže jsem si uvědomila, že vlastně nevím, co je lepší, protože asi přibližujícím se dnem testování rostou i nervy, viď? Musí nám to vyjít!!!!!!!!!!!!
Filo, díky za povzbuzení. Psychika má určitě velký vliv a pozitivní myšlenky jsou lékem na ledacos. Ráda bych si je nařídila, naordinovala, vsugerovala, jenže..... Začíná ze mě být děsný pesimista.
Mimochodem, jaké je to tvé kouzelné slovíčko? Jestli to tedy není tajemství…
Filo , já se hrozně moc snažím myslet pozitivně. Snažím se sebe sama k tomu přinutit, ale ne vždycky to jde. Ale dneska, když jsem zapálila ten papír, tak to snad půjde líp. Aspoň v tu chvíli mi bylo dobře. Možná si teď řeknete, že jsem cvok, ale dokonce jsem se těm mým embryjkům omluvila, že jsem jim nevěřila a že je mám hrozně moc ráda, ať se drží. Cvok, že?! ![]()
Luci , nebuď smutná!!! Vždyť jsem ti už psala, že jsem loni otěhotněla po 1.IUI, tak proč né ty?! Uvidíš, vyjde to.
Je mi 27 a snažíme se 3 roky. Ve druhé polovině loňského roku jsem byla 2× těhu a přišla o mimi. To je moje stručná historie
.
A ty? Kolik ti je? Chceš dopsat do seznámku, neopustíš nás? Do jakého CARu chodíš?
HOlky, tak to kouzelny slovicko je …ookabooka… neni z me hlavy, ale z te knizky. Muzete si vymyslet i jine slovicko, nezalezi na tom slovicku, ale na tom, ze postrehnete, ze vnimate, ze Vas zavaluji chmurne myslenky a Vy je proste zazenete. Chce to training, ale da se to rychle naucit. Ta knizka mi pomohla videt svet jinyma ocima. Je ale v anglictine, v cesku ji vubec neprodavaji. Je od Robin Sharma, a jmenuje the Saint, the surfer and the CEO. Cetla jsem od neho jiz vice knizek, ted zrovna ctu The family wisdom.
Perli, ja si nemyslim, ze jsi strelena, ja delam to stejne… mluvim k tem mym cervikum, a muj pritel take. Urcite jim to pomaha..... my o nas, o te cloveci rase vime hrozne malo… ja jsem presvedcena, ze ty male mimuska vnimaji uplne vsechno. A kdyz budete myslet negativne a budete mit strach, mimuska to vyciti, a proc by se pak meli rozhodnout prijit do takoveho negativniho sveta? Musi se citit dobre a spokojene.
Takze OOKABOOKA
![]()
Je mi 28 a jsem v CARu v Pardubicích. Do seznámku mě klidně dopiš. Já chodila už do snažilek, ale pak jsem si nějak řekla, že když o tom furt špekuluju a ještě slídím po netu, tak toho je moc, takže jsem se na delší dobu odmlčela a nijak to nepomohlo, navíc je mi líp, když si o tom můžu s někým popovídat, kdo má stejný problém. Pak taky tolik netlačím na partnera, aby si se mnou o tom stále dokola povídal. Už ho to nemůže bavit, jsem fakt hrozná.
Filo , je to zajímavé přemýšlet o tom takhle. Určitě na tom něco bude.
Připomínáš mi jednu moji velmi dobrou kamarádku. Ona se taky o tyhle věci zajímá. Jen mi připadá, že ona to už přehání. Ona má totiž problém, že se jí vůbec nevytváří vajíčka a nebudou, nevím přesně proč. Doktor do ní už několik let hučí, že se má zapsat do nějakého CARu, protože fronta na darované vajíčko je dlouhá a tohle je jediný způsob, jak by mohla být těhu. A to ona by samozřejmě hrozně moc chtěla, je jí 33 let. Jenže, místo toho už asi 6 let chodí po léčitelech a kynezioložkách (doufám že jsem to napsala dobře), a věří, že otěhotní spontálně. Já ji sice za to obdivuju, ale na druhou stranu ji mám fakt hodně ráda, a bojím se, aby najednou nezjistila že už je pozdě. Hrozně moc bych jí mimi přála a snažím se ji do toho CARu dokopat. Já nemám nic proti tomu, kdo věří léčitelům a kyneziologii, ale ona mi už připadá jak fanatik. Už i se svým manželem kvůli tomu začíná mít problémy.
Už jsem se chtěla hodněkrát zeptat na názor vás všech, co s tou holčinou dělat, jak jí mám pomoct?!
Luci , já to cítím úplně stejně. Taky jsem ráda, že se tu můžu vypovídat a nemusím s tím otravovat svého muže. A navíc o našem problému s otěhotněním ví jen má jedna kamarádka, nikdo jiný, ani rodina, takže to nemám s kým probírat. Tady si rozumíme, chápeme se, protože toho spoustu prožíváme spolu a mnohdy bohužel stejně. A myslím, že se dokážeme navzájem podržet a podpořit, to je hodně důležité.
Perli, ja te tve kamaradce take preji uspech, ale ne vzdy lecitele delaji zazraky. Ma kamaradka ve Vidni se venuje alternativni medicine a uz mi dvakrat moooooooooooooooooooc pomohla. Ale i ona rika, ze je nekdy potreba dvou ruk - te alternativni, ktera pomuze Tve psychice a Te doktorske, ktera pomuze telu.
Ja jsem skloubila take oboje. Byla jsem u ni, jak jsem zacala se stimulaci a pripravila na to otehotneni i mou dusicku. Ted si mozna budes myslet, ze jsem fakt strelena… ona se venuji i tzv. reiki - leceni pozitivni energii. Ja ji pred odberem vajicek a pri ET poprosila, aby mi tu pozitivni energii poslala - ona rika, ze je to mozne, a vidis..... Nemela jsem po punkci zaaaaaaaaaaaadne bolesti a vajicka se take pekne vyvinula. A snad se i krasne u:,–(ila. Moc ji verim, i kdyz mi take pripadne jako carodejka..... ![]()
Holky, ja musim jit neco vyridit. Mam toho jeste tolik a uz v utery letime do teplych krajin. Zase se Vam vecer ozvu. Mejte se pekne a hlavne nezapomente: OOKABOOKA