Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja to mam s tchyni podobne. Kdyz jsem ji poznala, prisla mi super, vylozene jsme si rozumnely. Po porodu dcery se to zmenilo, zacala jsem byt vuci ni asi vbimavejsi, ted ma dcerka skoro 2 roky a tchyne o ni nejevi extra velky zajem. Sice nam nekolikrat hlidala prws noc, ale to bylo vzdy domluvene dlouho dopredu, sama se nenabidla nikdy. Pritom nepracuje, je zdrava, aktivni, chodi do fitka, ale radeji travi cas s kamaradkami u kaficka…mrzi me to, jelikoz muz je jedinacek a nase dcera je jejim jedinym vnoucetem. Ted jsem s malou u ni byla po delsi dobe a vubec k ni nechtela jit…Velice casto treba rika, kdyz je treba pro neco zajitm, neco udelat, tak rekne:ja to udelam, venuj se male…rozum mi nad tim stoji. Vim, ze malou ma rada, ale dost se me dotyka, kdyz jsme u ni vice dni (maji s tchanem velky barak na horach), ja varim uklizim, ona s malou pomaha minimalne a tvari se, jako by ji jeji pritomnost uz obtezovala…vzdyt se sama ochuzuje, takze uz na ni kaslu a i kdyby chtela, malou na hlidani mit nebude a az bude dcera starsi a nebude k ni mit vztah, bude mit, co si sama zpusobila
Ahoj. Nevím jestli mi tady někdo poradíte, ale já mám trošku jiný problém. U nás je situace taková, že manželovi rodiče jsou rozvedeni a tchán má přítelkyni (respektive teď už pár mesícu to je manželka), a jelikož my čekáme miminko nevíme si rady s tím zda ona by měla být třetí babička, nebo jen teta. Proto se ptám jestli jste někdo taky v takové situaci a jak to řešíte?
@vikintha Myslím, že řešíš blbiny
ale z logiky věci by to měla být babička, když je tchán děda, ne…
@vikintha Můj partner není bilogický otec mých dcer a pro vnučku je to prostě děda.
Náhodou je super mít víc babiček nebo dědů, my máme 2 dědy a naprostá spokojenost i co se týká hlídání ![]()
@vikintha Logicky babička. Manžel má taky takovou nevlastní babičku - naše děti prababičku, a byla to lepší babička než ta vlastní ![]()
Když jsou dobré vztahy tak určitě to je o něčem jiném, ale u nás moc dobré vztahy nejsou tak proto nas to trápí. A neznám nikoho kdo by měl tři babičky, tak proto mě zajíma názor pokud to tak někdo má jak to pak funguje ![]()
@vikintha Mi rodice jsou take rozvedeni a kazdy je ve druhem manzelstvi. Mamine muzi rika dcerka jmenem, vida ho jen obcas a mati taky nechtela, aby mu mala rikala dedo. Ale tatove manzelce rika babicko, macecha malou miluje, uplne na ni visi a je velice ochotnma, co se pomoci s malou tyce, takze mi to nevadi. Proste ma 3 babicky a hotovo, dedecky 2:-)
Tak ono to bude asi všechno o těch vztazích, jen doufám, že se to nějak samo v klidu vyřeší.
@jenny.fields píše:
Proč by to nebyla babička?
Tak jí oznam, že o víkendu přijedete přespat.
A co se týká brečícího dítěte, tak já bych třeba ani nechtěla, aby měla v ruce moje brečící a nespokojené dítě, radši bych ho měla já.Nepřijde mi to jako nějaké problémy.
Brečící dítě mi vždycky vrátil každý, bez vyjímky.
Je to asi běžné. To bych nikdy neřešila.
Já nevím, ale proč si některé tady myslíte, že všichni budou z těch našich dětí na větvi? Babička není matka… Je tam ten vztah jiný a necítí to tak, jako to cítily u svých dětí. Já své děti miluju, ale u vnoučat to už bude jiné. Jinak, proč automaticky předpokládáte, že díky tomu, že babičky nehlídají, tak nebudou mít dobré vztahy s vnoučaty? Jako, já nevím, jak vy, ale když tak koukám okolo, tak já znám hlavně případy, kdy babičky hlídaly jak mourovaté vnoučátka a ty, jak povyrostly, tak už nechtěly k babi dál jezdit. Např. moje máma, tak ta je sen všech matek, které se rády chtějí občas zbavit svých dětí. Ona bráchové děti hlídala dost často, děcka si s ní užili hodně srandy a byly u nás každý víkend, až mi to lezlo hodně na nervy. No a teď, navštíví babi tak max., když mají narozky, protože to jim babi strčí nějaké peníze. Ani ji nezavolají. Tak jako nemůžu předpokládat, že babi bude naše dětičky hlídat jak mourovatá a zajistí si pak jejich věčnou náklonost. Taky si budu na stará kolena užívat a vnoučata budu hlídat jenom hodně vyjímečně a to, když se mi fakt bude chtít. Jinak, já svoje dcery (3+7 let) nedávám skoro vůbec hlídat a tahám je všude sebou. Starší spala u babi 2× a mladší 1×. Když už je dám na hlídání, tak to jenom, když to fakt jinak nejde. Já jsem prostě vděčná za každou volnou chvilku, kdy můžu být s nima a neužila bych si dny, kdy bych je strčila na hlídání
@karinka Tak tohle je hodne individualni, kazda to citime jinak. Ty chces travit kazdou chvilku s detma, my s muzem jsme radi, kdyz muzeme byt chvili bez nasi dcery. Dava nam hodne zabrat, je silene divoka (2 roky) a asi kdybych mela hodne ditko, bylo by to jine, ale takhle vylozene POTREBUJEME byt i bez ni. A fakt se necitim jako spatna matka, prave naopak, naberu sily na dalsi „boj“ s tim zlatickem a pak si ji i vice uzivam, nez kdyz uz jsem unavena a nervozni. O hlidani se nechceme prosit, takze mala chodi na dopoledne do skolicky, obcas mame hlidfani na vikend, ale neni to tak casto, jak bych si prala. Chjapu, ze prarodice si chteji jeste uzit zivota, ale k tomu snad patri i to, ze obcas pohlidaji vnouce. Treba moje tchyne je cila, nechodi do prace, ale malou moc hlidat nechce, pritom dcerka je u ni hodna. Tohle mi hodne vadi, mohla by s ni vice pomoct, kdyz ma ho..o co na praci, ale jeji volba. Az budu mit sama vnoucata, chci s nimi pomahat co nejvice, pokud mi to zdravi umozni
Jeste jsem si vsimla, ze hlidat nechteji zejmena ty tchyne, ktere taky nemely hlidani pro sve deti…ze kdyz jim nepomohla ta jejich tchyne, proc by ony ted mely hlidat snase…Obecne mluvim o zenach, ktere jsou zdrave a maji cas, jen se jim nechce, ci jine duvody
@Althya píše:
@karinka Tak tohle je hodne individualni, kazda to citime jinak. Ty chces travit kazdou chvilku s detma, my s muzem jsme radi, kdyz muzeme byt chvili bez nasi dcery. Dava nam hodne zabrat, je silene divoka (2 roky) a asi kdybych mela hodne ditko, bylo by to jine, ale takhle vylozene POTREBUJEME byt i bez ni. A fakt se necitim jako spatna matka, prave naopak, naberu sily na dalsi „boj“ s tim zlatickem a pak si ji i vice uzivam, nez kdyz uz jsem unavena a nervozni. O hlidani se nechceme prosit, takze mala chodi na dopoledne do skolicky, obcas mame hlidfani na vikend, ale neni to tak casto, jak bych si prala. Chjapu, ze prarodice si chteji jeste uzit zivota, ale k tomu snad patri i to, ze obcas pohlidaji vnouce. Treba moje tchyne je cila, nechodi do prace, ale malou moc hlidat nechce, pritom dcerka je u ni hodna. Tohle mi hodne vadi, mohla by s ni vice pomoct, kdyz ma ho..o co na praci, ale jeji volba. Az budu mit sama vnoucata, chci s nimi pomahat co nejvice, pokud mi to zdravi umozni
Althya, ale zase ty pochop, že ty naše dětičky jsou středem vesmíru jenom pro nás a že ne každá babi, je z malých, uřvaných děcek na větvi. Já prostě ty staroušky chápu. Ani já nejsem odvařená z cizích děti (dokonce, ani bráchové děcka mě nějak moc nebraly ). Já jiné děti, než ty naše, prostě nějak zvlášt nemusím a proto vím, že se do hlídání taky nebudu moc hrnout. Proč by babičky dělaly něco, do čeho se jim moc nechce. Proč se mají do něčeho nutit. To by jsi nechtěla, aby někdo s donucením hlídal tvoje děti… Moje kamarádka má pouze jednu babi a ta taky malé děti moc nemusí, ale se staršími (cca od těch 10 let) vnoučaty, nemá problém a jsou u ni docela často a mají ji rády. Tak si kamarádka na hlídání zavolá studentku, které platí 50,–/hod a s manželem si občas někam vyrazí.
Moc to sem nepatří, ale prosím o zachování anonymity…
Vadilo by vám, kdyby si babička vašeho miminka stahovala vaše fotky dítěte z FB a dávala je pod svůj profil? Aniž by vám něco řekla…
Dala tam i fotky z naší svbatby, všechny… i ty, který bych já nezveřejnila (měla půjčené ncd s fotkama)
K.