Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Popeladym píše:
Trend odkládání mateřství je špatný. Žena se pak dostane do stadia, kdy ji mateřský pud už nadobro ovládne. Myslím, že i ten pohled na muze ji to změní na,, něco,, co jí musí a musí udělat dítě.V tomto ty chlapy lituju.
Ono to je někdy i obráceně. Já jsem byla převážně single ve věku 25-30. Hodně jsem pracovala a neměla jsem tolik příležitostí se seznámit, tak jsem po nátlaku přátel taky zkusila různé seznamky, a zažila jsem několik prvních schůzek, na kterých jsem se dozvěděla např. kompletní majetkový výpis, stav rekonstrukce patra u rodičů, že už opravdu vyhlížejí rodinu, jeden mi dokonce fakt na první schůzce říkal s nadějí v hlase, že jeho táta je vyhlášený pediatr, ke kterému je skoro nemožné dostat svoje děti, ale my bychom samozřejmě měli protekci
Já přitom chtěla úplně normálně randit, v těch zprávách předtím byli všichni normální, ale někteří potom přiznali, že si mysleli, že je nechci vystrašit řečmi o rodině, tak proto se bavím o kultuře, nabízím společné sportování apod., ale že předpokládali, že když už se uvidíme naživo, tak si o tom pokecáme. Mě samozřejmě chytla panika, rozhodně jsem na první schůzce nechtěla řešit, jestli půjdu bydlet k někomu do podkroví k rodičům, protože on do toho nasypal spoustu peněz, jednou to bude jeho, a jinde bydlet nebude (mimochodem tento konkrétní chlap si potom našel holku, jejíž rodiče měli vilu někde na Praze 6 a šel hned bydlet k nim
)
@Anonymní píše:
Ahoj, docela rad bych slysel nazor nezaujatych zen, protože ten, co „da kopacky“ je vetsinou ten spatnej. 2 dlouhe vztahy, z toho 14 let manzelstvi, rozvednej, je mi skoro 40, od 23 zivot s detma. Pred 2 mesici jsem si nasel pritelkyni, bezdetna a deti pro ni jsou prioritou, myslí si, ze uz ji pomalu ujizdi (33 let) vlak a deti chce brzy a kladla mi na srdce, ze se mnou nechce ztracet cas, pokud deti nechci. Hned na zacatku jsem ji rek, ze si dite jeste dokazu predstavit. Sedeli jsme si, jsem zamilovanej, ale opadlo to prvni velke poblouzneni a ja začal premyslet a uvedomil jsem si, ze dite uz asi ne. Skoro do 60 a vlastne cely aktivni zivot resit deti uz nechci. Takze pritelkyni jsem to rek s tim, ze bude lepsi kdyz se rozjedeme, aby se mnou neztracela cas, ze jeji chyba to neni, ze je to ve me.
Samozrejme padly varianty, ze jsem si chtel jen uzit a ze jsem si s ni nemel nic zacinat, ze jsem to vedel od zacatku nebo ze jsem k ni asi zas tolik necitil. Jsem z toho fakt spatnej, ale porad si to nejak omlouvam tim, ze jsem to ukoncil brzy, nez za nejaky rok, kdy uz by fakt treba na novy vztah a deti bylo pozde.
Jestli to chápu dobře, tak padouch
máš být proto, že jsi změnil názor.
Asi takhle. Každý má právo změnit názor, to samo o sobě lze těžko někomu vyčítat. Nevyčetla jsem z příspěvku, po jak dlouhé době přesně jsi ten názor změnil, ale tipuju, že max. v řádech měsíců. Takže sice má ona právo na to být rozčarovaná, ale přesně jak píšeš - mohlo to být horší. Pokud na Tebe navalila výčitky, je to asi přirozený důsledek toho zklamání a netřeba si to až tak brát. Ona to možná po pár měsících také uvidí jinak (z té pozitivní stránky, tj. že jsi k ní byl otevřený a netahal ji za nos).
@Popeladym píše:
Trend odkládání mateřství je špatný. Žena se pak dostane do stadia, kdy ji mateřský pud už nadobro ovládne. Myslím, že i ten pohled na muze ji to změní na,, něco,, co jí musí a musí udělat dítě.V tomto ty chlapy lituju.
To je pravda, v určitym věku začnou tikat biologické hodiny a chlap se v tu chvíli stane v první řadě dárcem spermatu…a nedej bože když to nejde, já být chlap, tak bych to asi neustála - soudim z toho, co tu občas čtu
![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
A proc je litujes? Vzdyt nemusitak s takovou zenou proste nezustanou, ne, nikdo je nenuti
Zakladatel drive ci pozdeji potka holku dle svych predstav a bude si ji vazit o to vic, ze pro to musel neco udelat. A ne, ze tahle okamzite rekne: jeee, ty jsi pro me takova hodnota, ze ti dam prednost pred svou touhou po rodine, jsi pro me (po 2 mesicich) vsechno
Vzdyť je to na téhle diskuzi vidět, proč je lituju. Zakladatel založil diskuzi, zda je háj.., když si troufl rozmyslet si,, přislíbené,, ditě. Dokonce po celých dvou měsících! ![]()
@Lucie_Sx píše:
Rekls ji to brzy a na rovinu, to je fajn.Na druhou stranu trosku nechapu, ze pred 2 mesici dite ano a ted dite ne.
Nic se prece nezmenilo.
Spis to vypada, ze klapla postel, dosahl jsi sveho, a teprv ted ti doslo, do ceho se zenes.
Velke pouceni pro priste, abys zenu neoblboval s „mozna“, kdyz uvnitr davno vis, ze „ne“.
S tímhle nesouhlasím. I kdybych dítě opravdu hodně chtěla, nedovedu si představit, že bych nějakému chlapovi v tak ranné fázi vztahu závazně slíbila, že ho chci právě s ním, a on to pak na mě měl dokonce vymáhat
.
Teď to teda píšu z pozice ženy, ale IMHO je to z pozice muže úplně stejné. Prostě ty začátky (prvních pár měsíců) jsou oťukávací a poznávací a nikdo nemůže spoléhat na sliby velkých věcí, zvlášť těch závažných jako je založení rodiny. Prostě zakladatel odpověděl (tehdy podle pravdy) poměrně diplomaticky, pokud řekl, že tu možnost (v obecné rovině nevylučuje). Že to pak přehodnotil, když mu došly důsledky… to se taky v životě stává.
@nuklear90 píše:
@Popeladym
Ale ona se nezačala po dvou měsících bavit o dítěti. Jen na začátku vztahu věděla, že má děti a narovinu mu řekla, že bude chtít mít i své dítě. On jí řekl, že jo a po dvou měsících si to rozmyslel. To je rozdíl.
Jenže to je problém všech vztahů… ty začátky jsou prostě nejisté, je to o vzájemném poznávání se, tříbení priorit, atd.
Kdyby se na tom prvním rande upsal písemnou smlouvou s doložkou se svolením k exekutorské vykonatelnosti, tak neřeknu
.
Každopádně souhlasím, že ona má právo být zklamaná a rozčarovaná.
@zrcadlo To je přesně ono. Ta hranice mezi rozumným vyjasněním toho, co od vztahu očekáváním, a tlačením na pilu, je v praxi dost tenká a taky poměrně klikatá (každý to vnímá jinak i pokud jde o různé věci).
@Popeladym píše:
Naprosto dokonale shrnuto.
![]()
Ja z ni vazne nechci delat naivni pipku, ktera si myslela, ze ji po 2 mesicich udelam dite. Kdyz jsem ji rek, ze si ditetem nejsem jistej, tak rikala, ze ho nechce za pul roku, ani treba za rok nebo ze mi treba za mesic da kopacky ona. Ale proste porad jsem mel v hlave to, ze se mnou nechce ztracet cas, coz chapu. Jinak vsechno bylo perfektni, sedeli jsme si a proto jsem napsal i sem, protože z toho mám fakt spatnej pocit a asi jsem potrboval pohladit po hlavicce, jak tu nekdo psal.
@Anonymní píše:
Ja z ni vazne nechci delat naivni pipku, ktera si myslela, ze ji po 2 mesicich udelam dite. Kdyz jsem ji rek, ze si ditetem nejsem jistej, tak rikala, ze ho nechce za pul roku, ani treba za rok nebo ze mi treba za mesic da kopacky ona. Ale proste porad jsem mel v hlave to, ze se mnou nechce ztracet cas, coz chapu. Jinak vsechno bylo perfektni, sedeli jsme si a proto jsem napsal i sem, protože z toho mám fakt spatnej pocit a asi jsem potrboval pohladit po hlavicce, jak tu nekdo psal.
Vidíš, zrovna tohle je asi případ, kdy bys dost možná časem na to dítě sám kývl…
@Kutil Tom píše:
Tyhle rozhodnutí záleží na tom, jak moc paf z té které chlap je. Takže klidně ještě může potkat takovou, která ho do toho mimíska uvrtá, ani nemrkne![]()
No tak nějak jsem to myslela ![]()
@bigl píše:
Já spíš nechápu, že se někdo pozná a řeší spolu po týdnu vztahu, jestli chtějí dítě. Jak dlouho jste spolu byli, když jste to řešili? Jste spolu 2 měsíce a říkáš, že jste to řešili na začátku.
Nevím, tyto hovory by podle mě měly přijít nejdřív po půlroce vztahu, ne? Až se trochu poznáte a vůbec si řeknete, jestli s tím druhým to dítě chcete. Ona ví po dvou měsících, že s tebou chce dítě? Na to, kolik vám je, jste teda oba nezralí, za mě.
Děcko není hračka.
A vybrat partnera o kterém vím, že s ním to děcko chci, tam to není o dvouměsíční známosti.
Vztah má být za mě o tom, že pokud je vám spolu dobře, tak si to užijete na max a pak se to teprve posunuje někam do vážnějších témat a plánování budoucnosti, ale možná mám na to blbý pohled, nevím.
No jenže tady nejde o zakladatele, ale o hlasité tikání, takže chceš dítě-nechceš, dobře, další na řadu.
@par_z_prahy píše:
proc uplne blbej? Existuje spusta chlapu, co chce zalozit rodinu, dokonce je jich vetsina. A rodina = partner/ka + deti, tohle uz maji lidi ve veku 30+ v hlave srovnane. Vsak to budou i jeho deti, tak jakypak „oplodnovac“?A pokud si zena chce vyjasnit hned na zacatku vztahu, ze dotycny neni programovy odmitac rodicovstvi, tak na tom nevidim nic spatneho.
No, takových programových neodmítačů bylo, co řekli, že dítě jasně…jednou určitě a holkám zůstaly jen oči pro pláč už bylo ![]()
@Julča001 píše:
No, takových programových neodmítačů bylo, co řekli, že dítě jasně…jednou určitě a holkám zůstaly jen oči pro pláč už bylo
No a většina z nich si to dítě fakt pořídila, ale s nějakou jinou ![]()
To je klasika těch přechozených vztahů, kdy 10 let nic, jen zvyk, a tou novou má dítě po roce. ![]()
@Anonymní píše:
Nevim, jestli jsi to tu cetla vsechno, uz jsem to psal. Ale chápu, je to nadlidsky vykon. Neresili jsme svoje budoucí deti, ale kdyz jsem se poznali a bylo jasny, ze se spolu nekam posuneme, tak mi rekla, ze chce nekdy vyhledove deti a taky duvod rozchodu s byvalym byl ten, ze deti nechtel. Fakt to nebylo tak, ze po 2 mesicich planovala dite.
Tak v tom případě h@jzl jsi. Kdybys ji hned, jak to zmínila řekl, že další dítě nechceš, tak by nejspíš už žádné další rande nebylo. Byl jsi pro ni akorát zbytečná časová a citová investice. Ale aspoň díky tobě udělala zkušenost…