Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SAJ Hnípat? Chodí do práce. Na VŠ už nechce. Nemusí mít každý VŠ. Říkala jsem mu, že bez VŠ to bude mít těžší, ale prostě nechce. Odešel, protože se z toho psychicky sesypal, když to nedával. Chodí k psycholožce. Nesl to špatně.
@impossible píše:
@Liberalissima Do podnájmu zatím nechce. Prvně si chce našetřit. Nemá s kým by do podnájmu šel a sám by to neutáhl.
Nedokáže si najít inzerát na spolubydlení? ![]()
Ale jako ok, proč by chodil a strkal peníze do cizího, to beru, ale musí mít představu, že za bydlení se platí (a ne málo) ![]()
Fakt mu to teda šetři bokem, ale za míň jak 5k pokoj dnes nesežene, a nevidím tedy důvod ani doma po něm chtít míň.
@impossible píše:
@PaníBovaryová Máte pravdu. Jsem moc měkká. Musím přitvrdit.
A proč jste klukovi, než opustil VŠ nepředlozili položky, které v domácnosti jsou, a na kterých se bude podílet?
Myslím, že by ten odchod dost přehodnotil.
Ve své podstatě jeho bytí nevyžaduje žádné úsilí, dokud bude pod vaší střechou, dál se pravděpodobně nedostanete, protože ty ani nechceš, aby zkusil žít tak, jak to je a hned máš v záloze, že dnešní doba je pitomá.
Proč přitvrdit? Jestli to vnimas takto a takto to podas, tak je vysoce pravděpodobné, že se se zlou potazes.
Co manžel, jak se staví k tomu stavu, který u vás vznikl?
@impossible píše:
@SAJ Hnípat? Chodí do práce. Na VŠ už nechce. Nemusí mít každý VŠ. Říkala jsem mu, že bez VŠ to bude mít těžší, ale prostě nechce. Odešel, protože se z toho psychicky sesypal, když to nedával. Chodí k psycholožce. Nesl to špatně.
Špatný základ do života.
Chápu, že VŠ nemusí mít každý.
Nemusí ji každý zvládnout. A ten kdo ji nezvládá je ten, komu se neustále umetají cestičky. Žádná psychická odolnost. První ročník je těžký a každý to ví. Raději bych chtěla ať klidně rozvolni ročník, ať ještě projeví trochu úsilí. Však o nic v jeho případě nešlo, když to tak čtu. Zabalil to zbytečně brzy, samozřejmě, že žádná VŠ za psychické zdraví nestojí, ale u vás je to minimálně k zamyšlení, proč tomu tak je. Holka hrabava, doba pitomá, nikdo nic mít nemůže atd…
@impossible píše:
Chápu.
Ale napadlo ho vůbec, že by si jako pracující měl svůj život platit ze svého?
Jednou bude otec, partner… A jak bude je i na vás. Zatím se zdá, že dost k ničemu.
Však mu ten příspěvek na domácnost spoř, ne? Ale neříkej mu to. Dostane lekci a může mít na vybavení vlastniho bydlení nebo příspěvek k základu na hypo…
@Trojlístek píše:
A proč jste klukovi, než opustil VŠ nepředlozili položky, které v domácnosti jsou, a na kterých se bude podílet?
Myslím, že by ten odchod dost přehodnotil.
Ve své podstatě jeho bytí nevyžaduje žádné úsilí, dokud bude pod vaší střechou, dál se pravděpodobně nedostanete, protože ty ani nechceš, aby zkusil žít tak, jak to je a hned máš v záloze, že dnešní doba je pitomá.
Proč přitvrdit? Jestli to vnimas takto a takto to podas, tak je vysoce pravděpodobné, že se se zlou potazes.
Co manžel, jak se staví k tomu stavu, který u vás vznikl?
Tak pokud mu dělala VŠ takové potíže, že chodí k psychologovi, jaký by to mělo smysl? Víc ho vydeptat? Každý prostě na VŠ nemá a mít ji nemusí. Já bych naopak ocenila, že si v podstatě hned našel práci, taky se mohl půlrok válet doma a litovat se. Zimní semestr skončil v lednu a je teprve půlka března. Je to nová situace, která se teď řeší.
Máme se synem stejný plat, okolo 20 tisíc. Přispívá mi tři tisíce na bydlení (třetina, dvě třetiny platím já za sebe a dceru) a tři na jídlo (což při dnešních cenách ani zdaleka nestačí), takže 6 tisíc celkem. Já po zaplacení všeho ještě něco málo ušetřím, on ani korunu
Alimenty nemám, otec neplatí.
Jinde by to měl dražší.
Příspěvek upraven 14.03.22 v 23:27
@lucad77 já se k tomu vyjádřila dál.
Tam je ten problém hlubší, v tom klukovi se nepěstovala žádná odolnost vůči stresu.
Maminka, tatínek zařídí.
Však to je z reakci vidět. Dyť maminka ani nechce zmínit existenci poplatku za odpad.
Teď už fakt mizím.
@SAJ píše:
Chápu.Ale napadlo ho vůbec, že by si jako pracující měl svůj život platit ze svého?Jednou bude otec, partner… A jak bude je i na vás. Zatím se zdá, že dost k ničemu.
Však mu ten příspěvek na domácnost spoř, ne? Ale neříkej mu to. Dostane lekci a může mít na vybavení vlastniho bydlení nebo příspěvek k základu na hypo…
Vždyť je to nová situace. Kolikrát měl už výplatu? Jednou, max dvakrát? Vy jste byla v necelých dvaceti hned tak uvědomělá, co všechno budete platit, co život stojí? Já teda ne, a to mi bylo o dobrých pět let víc, když jsem začala vydělávat. ![]()
@Trojlístek píše:
@lucad77 já se k tomu vyjádřila dál.
Tam je ten problém hlubší, v tom klukovi se nepěstovala žádná odolnost vůči stresu.
Maminka, tatínek zařídí.
Však to je z reakci vidět. Dyť maminka ani nechce zmínit existenci poplatku za odpad.Teď už fakt mizím.
No nevím, já bych nebyla tak kategorická, když ty lidi vůbec neznám. Přijde mi, že se spíš snaží najít nějakou cestu v pro ně nové situaci.
@impossible na první práci má plat velmi dobrý.
Teď máte s manželem za úkol ho seznámit s realitou. S tou se moc zatím nesetkal.
Jako první mu oznamte jaké jsou pravidelně měsíční výdaje - zálohy elektřiny, vody… A že on je povinen zaplatit třetinu. Pak se domluvte na jídle, bude si nakupovat a vařit sám nebo vy
Dle toho výše příspěvku na jídlo. To samé s drogerii. Další věc jsou domácí práce - praní prádla, vaření úklid. Spousta chlapů je pak ve vztahu v šoku, že se musí pravidelně mýt vana ![]()
Jo a nezapomeň na položku jeho osobní výdaje - telefon, oblečení, zábava… To si bude platit sám.
Jestli peníze co vám budete platit utratit nebo mu budete spořit je na vás.
Ale pokud ho nepřipravíte na reálné náklady a povinnosti, děláte mu medvědí službu.
Sestra teď shání už delší dobu partnera. Prakticky žádný co ještě bydlí u rodičů, nemá představu co stojí bydlení. A raději zůstává u rodičů než by šli do nájmu ![]()
Když jsem začala vydělávat, platila jsem si vše sama a domů dávala 1 třetinu platu na inkaso a jídlo. A bylo to tak správné.
25 tisíc nemá někdy ani matka s dítětem, kterou opustil manžel nebo důchodce, co žije po úmrtí partnera sám. A vše si financují sami. Na byt si syn stejně nenašetří a auto je dneska drahá sranda, navíc věc zbytná, když má drahou motorku. Celkově mne napadá otázka, co s 25000 dělá.
Skutečně nechápu tu dnešní snahu živit dospělé vydělávající dítě do alelujá nebo mu to. co projí a spotřebuje, spořit. Něco snad ano, ale ne všecko. Dospělý člověk a má žít zadarmo
A rodiče mají dřít, škudlit a nic si nedopřát.
Zrovna včera tady byla rozvedená kamarádka, která má 17letého syna a s alimenty má 27500 na celý měsíc. Inu, jsou na světě rozdíly. ![]()
@Trojlístek píše:
@lucad77 starší dcera dnes rozbila dávkovač mydla, docela drahý. Ne, že bych chtěla koupit drahy, prostě to drahé je. Ve své podstatě si okamžitě uvědomila, že vznikla škoda, že to někdo platil a ví, jak je vše drahé. Tudíž nabídla spoluúčast, nabízí ji i u platby táborů. Ano, třetinu si přispívá. Dávkovač platit nemusí, tam mi stačí, že si to uvědomuje.Bude ji 11 let.
Příspěvek upraven 14.03.22 v 22:17
V 11 z čeho platí tábor?
Dospělé dítě přispívá 5.000,– za měsíc. Dělá všechny domácí práce.
V práci nedávno začal. Peníze mu šetřím na speciální účet a dostane je DO ZAČÁTKU až se odstěhuje 💓. (neví o tom)
Platím jídlo, telefon, data.
Elektroniku a oblečení si platí sám.