Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky při horkém večeru,
tady nesprchlo ani náhodou, už všichni padáme. Ještě že jsme minulý týden stihli výlet do ZOO Lešná, to ještě takové hicy nebyly, moc doporučuju, je to tam nádherné!
Demi - to jsem moc ráda, že jste to stěhování tak dobře zvládli, jste šikovní! A máš výborné zázemí, to je polovina úspěchu, o tom si můžu jenom nechat zdát. S Danečkem je mi to moc líto, uvidíte, co na to ta Praha v srpnu…už jste v Motole byli nebo ještě ne? už si nevzpomínám…hlavně ať je lepší!
Rafusko - Aňulka vám roste jako z vody, to je fajn, taková roztomilá holčička, hlavně zdravá a smíšek! Pořádně si vychutnej každičký den! ![]()
Harpyje - moc moc gratuluju k dcerušce Klárce, nádherné jméno, přesně jak říkají ostatní, taky se mi moc líbí. Ať se vám daří a malý Ondrášek ať se taky hezky o sestřičku stará!
Myslela jsem na to, že už se ti to blíží (mělas termín 18.7.) a ty už holčičku na světě, paráda!
Náš Bédík je taky červenčátko, oslavu máme tuto neděli - a opět trojitou (manžel + starší synek mají dneska svátek) a Bédík příští týden 3 ročky…tak to vždycky spojujeme do jedné oslavy
Tak všem hezké léto a prázdniny
Ahoj!
Demi bydlíte s rodiči? Opatruj se
Jinak jak jsi psala, že ve vašem kostele není taková atmosféra jako ve Výškovicích - to není téměř nikde. Svého času jsme se k vám do kostela jezdili zrelaxovat, to má taky něco do sebe, to si pak tu úžasnou atmosféru vychutnáš ještě víc, žiješ z toho zase nějaký čas a nepřijde ti to samozřejmé.
Gerberko, v ZOO Lešná jsme byli v rámci loňské dovolené, přidávám se ke chvále. Tak máte na oslavy náročný červenec?
Rafuško, na dovolené jsme byli tedy v Českém ráji, v neděli jsme zvládli jen přesun z východu na západ (350 km, celkem 5 dětí, naše auto bez klimatizace,docela náročné) a koupání u Máchova jezera, v pondělí zámek Loučeň (bezvadně zařízený na děti, byly prohlídkou i přilehlým labyrintáriem nadšené), ZOO Chleby a město Nymburk, v úterý záhadami a pověstmi opředený hrad Houska, hrad Kokořín a Bezděz, ve středu hrad Kost, Prachovské skály a město Jičín, ve čtvrtek zámek a krčmu Dětenice a přesun zpět na východ. My nejezdíme na celý týden, ono je příjemné se doma dát do kupy, než člověk zase vletí do pracovního procesu (což se týká manžela
)
Ahoj holky!
Konečně se ochladilo. Je to moc příjemné. Aňulka má zase vzadu za krkem potničkový límeček. Tak nám to chladno bodne. V sobotu jsme se byli koupat v přírodním koupališti. Aňulka byla jen na břehu, ale i tak jí bylo dobře. Krásně jsme se ochladili. Dneska jsem znovu skusila z poloviny mléka kaši (asi před 2 měsíci byl velmi neúspěšný pokus), přidala jsem borůvky a nestíhala krmit. Moje zlato má neskutečný apetýt. ![]()
Jinak máme doma hříbek. Dát Kolem Aňulky mech a na hlavu klobouk… Nádherně sedí. Zatím si sama nesedne, ale přitáhne se o cokoliv. (Obzvlášť je vhodná postýlka.)
V neděli měli poslední mše děkan s kaplanem. Oba odchází a přijdou noví. Jsem zvědavá, ale netěším se. Já moc změny nemusím. Ale když si zvyknu, tak už bych neměnila.
Knofli, Gerbi, Zoo Lešná máme jen kousek, naposled jsme tam byli loni (nebo už je to předloni?). Letos nepojedeme, až příští rok, aby z toho Aňulka něco měla.
Knofli, tak takovou dovolenou bych si také dala líbit. Snad příští rok… Na hrady chodím moc ráda a ještě rači, pokud je to s průvodcem.
Opatrujte se.
Ahoj,
zdravím všechny. V sobotu odjíždíme na hory, tak jsem se tady chtěla ještě stavit. Ohledně Prahy se dovíme podrobněji dnes odpoledne, D. je s babičkou ve FN na infuzi, pak bude kontrola a další informace a výsledky.
Ale proč píšu… chci se vás tady zeptat, jestli jste některá přišla do kontaktu s novou příručkou pro základní školy, ohledně sexuální výchovy (malých) dětí. Jaký máte názor? Osobně se domnívám, že tahle oblast patří do výchovné kompetence pouze a jen rodiny - škola nechť učí mé děti matematice, fyzice, jazykům, chemii, apod., a nevidím důvod k tomu, aby pan učitel v hodinách vykládal něco o tom, jak to v sexu funguje. Aby tyto hodiny vůbec existovaly…
Asi píšu dost emotivně, ale příští rok má jít H. do školy, a mně se dělá nepříjemně v duši, když jen pomyslím na sexuální výchovu v rukou ministerstva školství.
Jedná se o naše děti, nikoli děti pana doktora Uzla nebo paní doktorky Fifkové, kteří jsou mezi autory této srandovní příručky. A tihle by nás v této oblasti jako měli suplovat?
Co vy na to?
Demi, přeju hezkou dovolenou a ať všechno dobře zvládnete. Kloučkům posílám pohlazení.
Ad příručka - já jsem ji nečetla, jen jsem četla o ní, popis asi dvou tří her, které mají děti ve škole v rámci sexuální výchovy hrát, a jsem toho názoru, že to narušuje důstojnost dětí. Takové hry bych nehrála v žádném případě a moje děti je doufám také nebudou muset hrát. Rozhodně nesouhlasím, aby sex. výchova byla dětem předkládána v této podobě ![]()
Náhodou jsem narazila na stránky, kde je organizován protest: http://www.nesexuveskole.cz/?a=7
Já jsem to ale nepodepsala, protože nemám k int. peticím nějakou extra důvěru.
Všechny moc zdravím ![]()
Chris: myslíš, že pokud bude tento šílený předmět zaveden do škol jako jeden z řádných předmětů, budou je muset děti povinně absolvovat a rodiče respektovat? Okamžitě bych přešla raději na domácí výuku, ikdyž nemám pedagogické vzdělání… A taky je mi na ![]()
Petici prý podepsalo mnoho kněží - to je jistě trnem v oku mnoha ateistům, kteří s příručkou rovněž nesouhlasí, a naopak voda na mlýn zastáncům. Známe to… ![]()
Demi, tak v tomto případě bych byla asi nekompromisní, povinné nepovinné, pro moje dítě by to povinné nebylo, i kdybych měla psát celý rok omluvenky.
Otázka je, jestli by to nebylo kontraproduktivní, jakože jestli by to na dítě spíš neupozorňovalo, že na tento kontroverzní předmět nemusí chodit.
Ale já pevně doufám, že to zavedeno nebude…
Já se neumím vcítit do pedagogů, ale když jsem četla o těch hrách - který příčetný pedagog by to takto učil?
Ty „didaktické hry“ mi na tom vadí zdaleka nejvíc, protože si myslím, že to ostatní můžeš doma uvést na pravou míru, že můžeš (možná jsem naivní) dítěti předat přecejen svoje hodnoty a naučit ho, než dospěje, orientovat se. No možná si to představuju hloupě a naivně, ale děti ve školním věku nemám, tak nemůžu vědět. Já prostě nějaký školní výklad nepřeceňuju, tedy zatím.
Ale pokud jde o ty hry, tak to podle mého názoru zasahuje do důstojnosti dětí a to já nechci připustit. Vždyť jak by se cítil dospělý, kdyby měl takovou hru hrát? Já bych to v testovacím provozu nechala hrát autory té příručky, pěkně v přímém přenosu, ať nám to předvedou, chytráci!
Jasně, tím že to podpořilo hodně kněží, tak to je voda na mlýn demagogům, hloupé argumenty se přímo nabízí, ale to máš tak se vším… ![]()
Asi o tom budu muset napsat na blog, jak vidím ![]()
Jo, Chris, blog napiš, moc ráda si přečtu názor tvůj i komentáře.
Tak to je dost dobrá strategie - omluvenky, já už bych to řešila rovnou utnutím školní docházky - snad bych dětem zaplatila domácí učitelku, alespoň dokud nedozrají do 2.stupně ZŠ.
Je mi jasné, že toto (zoufalé) opatření rodičů může být kontraproduktivní, taky jsem tak uvažovala… Ale děti se s informacemi v této oblasti setkávají ve svém kolektivu běžně (pamatuji si na svá mladá školní léta). Naplácalo se v této oblasti hodně škod, ve škole jsme měli jen biologii člověka a jakousi přednášku s dětskou lékařkou - ovšem o tom, jakou hodnotu má láska, sex a manželství, o tom nám nikdo nevyprávěl. Vše se pojímalo tak nějak technokraticky, hlavně používat antikoncepci a všechno je v pohodě… a předmanželský sex je samozřejmě v pořádku, o tom děti masírovaly i „zábavně-poučné“ časopisy Bravo, Ty a já, a pod. Pěkně tam psali všemožní odborníci typu Uzel - a nevěř doktorovi, že, on to musí vědět, je študovaný a zkušený…
Proto si myslím, že tam, kde v tomto směru selže rodina, jako příklad a výchovný prvek, může se dítě lehko dostat do vlivu těchto rad, informací, časopisů a příruček, a pak už je asi pozdě na snahu rodičů.
No nic, člověk musí vždycky začínat u sebe…
Ahojky!
Ahoj holky tak se mi ztratil celý komentář tak to zkusím znovu,
chtěla jsem k diskuzi k sexualní výchově.
Naše holky chodí do 3. a 5. třídy, v těchto třídách se probírá lidské tělo, když ho ve škole brali učitelky vynechaly pohlavní orgány, že to jim vysvětlí rodiče, bylo to fajn sedla jsem si s holkama probrala to s nima a přiblížila jsem jim to jak jsem uznala za vhodné.
Ale u Anetky ve třídě jsou kluci jinak vedení, Anetka často chodila s pláčem co jí říkali, no vím, že s jejich rodičemi bych nic nesvedla jsou to lidi od nás z ulice.
Jsou to hlášky při kterých se i já červenám.
Z toho důvodu jsme se rozhodli taky dát Anetku na jinou školu, ale pokud to bude ve škole jako předmět tak to už nevím.
A le zase druhý extrém je u mého kolegy v práci, ten má dceru tu učí doma je ted ve čtvrté třídě a je tak izolovaná od dětí, že si myslím, ten přechod bude pro ni hodně těžký.
Jinak už máme fotky z 1.sv. přijímání, tak posílám.
Dneska máme u nás pout měli jsme mši s novoknězem tobylo něo nádhernhého, duši přirovnal k mušli, že ji máme otevřít k druhému a vydat ze sebe perlu. No prostě se to nedá popsat.Pak měl novokněžské požehnání,šli jsme i s tchýní, měla slzy v očích a já taky, holek se ptal i na jména a žehnal pro život a no prostě se to nedá popsat. úžasné
V pátek jedem na dovolenou, tak už se těšíme.
Demi na Vás moc myslíme.
Barča
Jé princezna! ![]()
Demi, co já vím, tak učitelé z té příručky odvázaní sami nejsou, se to zrodilo v nějakém chorém mozku
Pomodli se za dobrou učitelku pro kluka
Pokud bys vážně uvažovala o domácí výuce, tak na to mít pedagogické vzdělání nemusíš
ale dětský kolektiv je pak třeba suplovat kroužkama.
Krásnou neděli!
Ahoj holky!
Aňulka se s tatínkem a já mám chvilku na vás. ve čt jsme byli s Aňulkou na prohlídce a má 8080g a 71cm. Krásně roste. Byla pochválená od paní doktorky. Dokonce ukázala jak je veliká. (Má tak 50% úspěšnost.)
Včera byla mše s novým děkanem. Bohužel jsem ho neviděla, jen slyšela (mám pocit, že přede mnou stálo košíkářské družstvo), ale byla jsem (a i celá rodina) nadšená z jeho kázání. I slzu jsem uronila.
Demi, jak se máte? Z hodin sexuální výchovy jsem spíš naštvaná než nadšená. Mluvit by se o tom mělo, ale to už mi příjde příliš!!
Lamvinku, Anetka je vážně princezna. Krásná.
Harpyje, prosím prosím o fotku Klárinky…
Opatrujte se
ahoj děvčata - četla jsem vás tuhle - s tou sexuální výchovou - to snad ani nemyslej vážně, že. člověk nemusí být přeci nutně křestan, stačí když má zdravej rozum a je mu jasné, že se kdosi vysokopostavený zbláznil - jediné co mi dává naději je počet těch škol, které řekly, že tohle ony respektovat nebudou.
Rafuško - Anička je kouzelná.
tak i vás se dotkly letní škatulata batulata? nám vyměnili jen kaplana- tedy vyměnili - lépe řečeno sebrali, jiného nět.Faráře ponechali, což je rozumné, jsme hodně velká farnost, vyměnit oba, tak by se to organizačně asi neustálo.
posílám fotku naší Klárky.
a mizím do postele. pa
Harpy: jéva, Klárka je překrásná (fňuk, kdeže loňské sněhy jsou, Petřík už je chlapisko).
Lamvi: Anetka je - prostě princezna. Moc jí to sluší.
Rafuš: Petřík už skoro taky sedí, na dovolené mu vylezl první zoubek, ale ani jsem si nevšimla, že by měl nějaké potíže. Vlastně ani jeden z kluků zoubky nějak nezaregistroval.
Všechny zdravím po návratu z dovolené. Pokud chcete novinky z Danečkova, tak napište SZ. Nějak nemám sílu se teď rozepisovat, jsem roztesknělá, ale můžu svědčit o síle Boží pomoci, díky které jsem se neutopila v hrozných myšlenkách. Tak moc mě drží nad vodou laskavá Boží ruka, tak moc nás všechny chrání - bez ní bych byla v jedné obrovské šílené depresi, neschopná vést každodenní život. Asi bych prožívala to, co před více jak rokem - potřebu se izolovat a s nikým o ničem nemluvit, protože mi nikdo nemůže rozumět. Bohu díky, že dýchám, mluvím, spím, miluji, jsem.
Ahoj holky!
Snad vás neunudím, když napíšu něco o tom, jak se máme.
Aňulka se,když má oporu, posadí a následně postaví. Legračně u toho kroutí zadečkem. Říká AMAMA a BABABA. Také se plazí, ale v kombinaci s válením. A ukazuje, hlavně na světlo. Žaženky miluje.
Manžel skončil v práci. Rači. Chtěli by spoustu práce za 6000,– Kč a to opravdu nejde. Od středy je na pracáku, tak hledá a modlíme se, aby brzo našel práci.
Já jsem včera ušila Aňulce kalhoty s laclem. Máme buď malé nebo velké. V současné velikosti ne. Aňulka je zimní dítě a švagrová i sestřenice mejí letní.
Harpy, Klárka je krásná. Gratuluju a letos nezávidím. ![]()
Demi, myslíme na vás.
Opatrujte se.