Poradna duly
Jana Čurdová
IVETT moc dekuji - jsem fakt moc rada! Joo a uplne jsem Ti zapomnela pochvalit fotku briska - ![]()
Smarr, Tak si užívej to uklidnění z toho, že je všechno v pořádku
A za pochvalu díky
Dneska snad dodám další, tatínek nás musí blejsknout, abychom mohli porovnávat vývoj ![]()
Marcel, jeste jsem koukala na ten Beta Karoten a Acko celkove na netu, tak jsem z toho trochu zmatena. Pisou, ze Beta Karoten se v tele pretvari na vitamin A, ale pry „bezpecnou formu“ i pro tehotne zeny (podle me je A porad jen a jen A), ale jinak ze A je v tehu nevhodny a vyssi davky jsou absolutne neprijatelne, zakazane a to i v dobe pred otehotnenim. Nevycetla jsem, jaky je rozdil mezi A „primym“ a A premenenym z Beta Karotenu, zkus se zeptat doktora/ky ci zdravotni sestricky, jaky na to maji nazor oni. Bude to tak urcite bezpecnejsi.
Krtonozko, Te uklizeci zachvaty mi pripominaji tzv. Nesting syndrom, pry se objevuje u zen po 30. tydnu tehu, spis par tydny pred porodem, kdy maji neuveritelnou potrebu uklizeni, prerovnavani, nejlepe i premisteni nabytku, proste buduji hnizdecko pro nove prichoziho tvorecka
. Tim samozrejme nechci rict, ze mas par tydnu pred porodem, to opravdu ne-e
. Ale i ja uklizim vice nez normalne, ale u me je to spis tim, ze uz mi neba zit mezi krabicemi a v provizornich podminkach… A jinak pohyb miminka to klidne byt mohl, vecer a v noci jsou pry aktivnejsi
. Zkus si dneska vecer pekne sednout, nejlepe pololeh nebo na levy bok, hod tam prckovi pul litru piti, at trochu vice ozije a pozoruj se. To by ho melo primet, aby dal o sobe trochu vedet
. Drzim palecky! No a hadriky - tak ja uz mam komplet vybavu. Ne ale zcela moji vinou
. Jeste nez jsme opustili US, tak jsme byli navstivit manzelovo rodinu v Jizni Karoline a oni mi prichystali tzv. Baby Shower, coz je party pro tehulku, na ktere dostanete strasnou spoustu veci na miminko. Ucastni se toho spis jen holky, chlapi jdou po svych (ryby, oprava auta, sekani travy). Hrajou se tam ruzne hry, je tam spoustu dobreho jidla a piti, dozvite se ruzne uzitecne rady a triky, hned bych to zavedla povinne v CR
. Je to moc hezka tradice. Ale s sebou tu nemam zatim nic, nechavame si to posilat postou, protoze do letadla bychom to nenarvali ani omylem
. Ted nam chybi jen vetsi polozky jako postylka, prebalovaci pultik, nejaka komoda, kocarek, cestovni postylka a autosedacka a jsme komplet
. Teda jeste to mimi, ze… Jinak mi v US doktor uklidnoval, ze se nemusim bat samovolneho potratu, ze pokud se po 8. tydnu tehotenstvi (ale klidne i v 10. ci 12.) nameri zdrava srdecni cinnost, tak je pravdepodobnost samovolneho potratu jen 2 - 3 %! Tak uzivej tehu
.
Bee, Ty budes mit urcite kluka
. Babsky povery rikaji, ze maso = chlap
. Jinak se jmeny mame take problem, uz abychom vedeli, co cekame a mohli se soustredit jen na holcici/klucici jmena… Pro holku napad mame, pro kluka ale nic, to bude neco, az nam oznami, ze mame chlapaka
. A stanovovani porodu dle pohybu, o tom jsem jeste neslysela… Vzhledem k tomu, ze prumerne obdobi pohybu je od 18. do 22. tydne, tak by mi to prislo hrozne nepresne, az vlastne mesic tolerance… Ale pokud o tom neco zjistis, tak pisni, zajima me to.
Smarr, gratuluji ke genetice, nejlepsi zprava, co muze byt
. Ja na ni puvodne nechtela (triple-test), ale zitra na nej ve finale jdu. Nechali jsme se presvedcit od doktora, ze kdyz nebude neco v poradku, tak cilem samozrejme neni potrat, ale pripravit se na tu situaci, ktera muze nastat. Muze jit treba jen o nejakou „drobnost“, ktera bude potrebovat okamzitou operaci hned po porodu, tak muze byt dotycny doktor pripraven a po porodu se miminko muze hned zachranit. Kazdopadne si tim ale nechci lamat hlavu, kostky jsou vice mene vrzeny, ze… Ale take doufam v dobre vysledky
. Linda
KRTI .....jestli ti tento podle mě chorobný stav vydrží, tak se taky hlásím, klidně se stav…pujdu na prochajdu, abys tu měla klid na práci
![]()
SMARR .....very gratulace k uspěšným výsledkům, člověku se hned uleví
bublání je mimčo, jen chvilku asi potrvá než o něm budeš vědět aniž bys na to myslela, ale i tak je to hezký…vid!?!?
BEE ........ten termín dle pohybů je takovej na nic!! Každá z nás to cítí jinak, má jinak citlivé tkáně a taky ne každá se tak přepečlivě sleduje. Ale jinak to počítaj tak, že bys jako prvorodička měla cítit pohyby ve 20.týdnu a já jako druho…už v 18.týdnu
No ale velkej význam tomu nepřikládej a hlavně se neraduj, když ti vyjde termín o týden dřív, že jako budeš dřív rodit
![]()
LINDUS: alespon budes mit klid - ty testy jsou preci jenom dobry, clovek je pak klidnejsi a nebo mas alespon cas s tim neco udelat.
KACUL: moc dekuji uz se tesim az to budu citit jasne - je to uplne dojemny ![]()
Linduš , tak jestli je pověra maso = kluk, tak to je super, to bude tatínek rád, páč já se po mase můžu utlouct. Faktem je že jsem těch pověr slyšela vícero - taky prý když mám chuť na kyselé (což mám) = kluk a taky mi všichni tipují kluka, že mi prý těhotenství sluší
(krom mé kosmetičky, která vidí zblízka a nenalíčenou mou pleť
)
To pak bude překvapení, až se nám narodí Kristýnka
…protože my jsem rozhodnutí nenechat si pohlaví zjistit ![]()
Me zatim lidi typujou holcicku a vzhledem k nasim trablim se jmeny bychom to i uvitali
. Ale beru vsechno!!! Jinak mam dotaz - jak usinate? Ja stale jeste vice mene na brise, ale chytra kniha mi rika, ze za par tydnu mam utrum, ze mi to bude silne nepohodlne az bolestive a ze mam tudiz zacit trenovat na polohu na levem boku (abych neutlacovala jatra a zlucnik). Vcera jsem si kvuli tomu koupila i body pillow (asi 1.5 m dlouhy polstar na podporu tela, ruzne se pres to clovek preplacne) a spala jsem teda dost mizerne… Navic kamaradka mi strasi, ze uz daaaavno nemam spat na brise. Ja spis davam na to, ze telo si rekne, ale jsem zvedava, jak jste na tom Vy…
Take jsem nasla celkem zajimavou poradnu, kouknete na to nekdy, az budete mit chvilku, muzete tam zasilat i sve dotazy. www.porodnice.cz, v menu nahore (v te liste) jsou poradny a je to hned ta prvni, MUDr. Michal Koucky. Ted procitam par stran nazpatek a je to celkem zajimave. Linda
Smarr , urcite to nebyl on. Jednak jezdi autem a druhak by ho v kratasech do prace nepustili ![]()
Gratuluji k vysledkum!!!
Lindi , beta karoten je tzv. provitamin. To je, ze se v tele premeni na vitamin A. Bezpecny je v tom, ze telo ma sve regulacni mechanismy a nemuze premenit vice beta karotenu nez je potreba. Ve spouste tehu vitaminu i v obycejnych multacich je vit. A i beta karoten zaroven. Tim se pokryje celkova potreba vit. A v organismu.
Ja osobne bych ted nebrala zadny beta karoten, pouze tu mrkev, jak psala Kaculka. Je to zbytecne zatezovani organismu. A opalovat bychom se stejne nemely.
Ja si ted dala k obedu pecivo s PASTIKOU…jezisi, to jsem nejedla nekolik let!!! Takovy blivajz…
A jsem objednana do Gennetu…22.6. Tak jsem zvedava co uvidime ![]()
Linduš , já jsem spaní na břiše preventivně zrušila hned, jak jsem zjistila, že jsem těhu - ačkoliv to byla dříve moje nejoblíbenější poloha …teď se snažím naučit spaní na boku (na obou stranách), ale zatím nejlíp se mi usíná na zádech - což s rostoucím bříškem taky nebude zrovna vhodné…no ale ani na boku mi to výrazné problémy nedělá, jsem prostě spáč a usnu jakkoliv (a hlavně hrozně rychle
)
Na ten polštář se chystá taky,myslím, že u nás se tomu říká kojící polštář (je-li to to samé) a už tu někdo dával odkaz www.kojicipolstar.cz , budu si ho objednávat ![]()
ANNI, můžu se zeptat, jaké jste měli výsledky screeningu, že vás poslali na plodovku? Nikde jsem to tu nenašla. My máme v pořádku UTZ, všechny hodnoty v normě, nosní kůstka patrná, NT 1,2 mm. Test z krve na DS - riziko 1:67. Včera jsem si četla Velkou knihu o matce a dítěti a docela mě šokovalo, když tam psali, že vysoké riziko DS neříká, že dítě je postižené, jen dává možnost dalšího testování, naopak nízké riziko DS neslibuje, že vaše dítě je v pořádku. Takže ať to vezmu z jaké chci strany, ty testy jsou k ničemu. Možná jen v pozitivním výsledku je možnost amnia, ale jinak je to fakt na nic.
IVETT, já si naopak myslím, že oblečky po nás jsou daleko lepší než ty nové. Je fakt, že ne vždy jsou nejmodernější, ale co se týče kvality, ty „staré“ jsou lepší. Sestra má nové i ty po nás a všechny pere přibližně stejně často. Ty nové jsou takové tenké hadříky a po pár vyprání se trhají a ty po nás, to je aspoň pořádný materiál a opravdu už něco vydrží. Děti rychle rostou, tak proč vyhazovat tolik peněz za nové.
NICO, také se hlásím ke granko-ženám. Poslední dobou mám pořád chuť (tedy asi nedostatek) na mléčné výrobky. Často si dám jen tak horké mléko s medem nebo grankem.
Vitamíny: beru jen listovku, jinak nic. Jak už tu někdo psal, začíná období hojnosti a takový chleba s máslem a ředkvičkou, rajčetem no mňam. Tržnice je plná broskví, nektarinek, hroznů, jahůdek, všude zelenina. Toho bych se ujedla. O víkendu jsme si dělali obrovské misky šopáku. Mňamky. Za chvilku budou na vesnici třešně, co si víc přát.
Pohyby: všem k pohybům blahopřeju a už se taky těším. Dle návodu tuším KAČULKY jsem si lehla do vany a zkoušela, zda na dlani něco ucítím. Cítila jsem. Bohužel z dost teplé vody akorát střevní pohyby, které mě nakonec z příjemné koupele vyhnaly rovnou na wc. Takže tohle teda Bubinka opravdu nebyla ![]()
Jména: pro holčičku je jasná Alexandra, prostě tatínkova Sašenka a hotovo. S klučičím jménem je to hořší. Nemáme rádi, když jsou jména po rodičích, ale já si nemůžu pomoct, ale jiné než Tomášek se mi nelíbí. Tom je z toho na infarkt a prý to jméno můžu dát jen za předpokladu, že by se dítěte nedožil. Je sice fakt, že když nám vyšel špatně screening, ťukal na bříško a zařekl se, že klidně ať je to Tomášek, hlavně ať je zdravý, ale…Tak vybíráme podobná jména co do písmen apod. např. Tadeáš, Tobiáš, Jonáš, Matyáš, ale našli jsme také Vlk, Soldán, Květoň, Sedrik, Kolumbín
Někdy „vydírám“ a říkám, že mám tolik problémů v těhu, tolik vytrpím, s kolitidou, s potratem, s amnio a ani to jméno si nemůžu vybrat. Tom vždycky vyletí jak čert z krabičky a já se potichoučku směju. Prý je jediné štěstí, že formulář se jmény podepisují oba rodiče, nejen rodička ![]()
Kasia a Bubi
Ja drive neusnula jinak nez na brise. Proto jsem zacala s cilenou pripravou uz pred tehu
Ovsem pokazde jsem se rano vzbudila na brise… Ted, kdyz se pretocim se budim skoro okamzite, protoze je mi to hodne neprijemne.
Takze ja ted spim napasovana mezi kojici polstar a manzela
To zatim celkem jde.
Závidím vám, jak řešíte spací polohy. Já můžu spát pouze na zádech. Teda můžu i na bocích, ale to vlastně ležím na tlustém střevu a do půl hodiny mě to prostě vyžene, takže radši zase lehnu na záda. To teda nevím, co budu dělat s pupíkem. K.
KASIO ty mi teda dáváš. Zrovna jsem se uvelebila k PC, oblozila dobrůtkama, pitim a ovladačem, že se do doby než se vzbudí Ada ani nehnu a po přečtení tvého příspěvku jsem musela zvednout tu mou naducanou prdýlku a jít hledsat papíry z genetiky:-) ale co bych pro tebe neudělala:-) Takže na prvním papíře z genetiky naám jen přišlo že z krve zjistily zvýšené riziko DS a mám e přijít do genetické poradny. Tam nám to začal vysvětlovat o co vlastně jde a že jsou nějaké dva druhy chromozomů a já mám v nepořádku tu jednu skupinu. Rziko DS nám vycházelo 1:270 a normálně je to 1:800 . a tím že u mě byla jen jedna skupina chrom. špatná se to riziko ještě o něco málo snižuje, ale je tam pořád. Snad jsem to posala srozumitelně. Kdyby něco tak se ptej
toto je opsáno přesně z papíru: screening - PAPP-A- 0,34 MoM- riziko Down. syn. 1:270- zvýšené
tak si to přelouskej:-)
Pa Anni
Ivett, tohle vypada jinak. Ja mam normos tvar, nema to s kojenim co delat, je to vylozene na spani. Je to proste jako bys sesila 2 - 3 polstare dohromady (na delku). Pak mam jeste nejaky kojici, je do tvaru pismene C, pri koleni si ho das jakoby kolem pasu a mimi na nem lezi, ze si nemusis namahat ruce prizvedavam mimiska a je k pouziti i pak pro mimi na hrani. Polozi se pres nej na brisko, dolu se mu hodi hracky a ono jakoby pase koniky. Take je tam nejaky bezpecnostni popruh, ze v tom to dite muze nejakym zpusobem si sedet, ale nevim presne, jak to funguje, to az praxe ukaze
.
Jinak koukam, ze se spanim nezapasim jen ja… Ja jeste jakz takz usnu na zadech (po nejmene pulhodine zirani do stropu), ale i to mi za chvili bude neprijemne, tak ja zacnu asi spat ve stoje
. Pry je to ale jen otazka casu, clovek je hodne foremnej a tvarnej, tak se pry snadno predela… No nevim, nevim, snad maji pravdu
. Linda
Ted jsem tu na te porodnice.cz zrovinka narazila na termin porodu dle pohybu. Tak pry se to vubec nebere jako seriozni zprava, je to totalne nepresne, individualni. Linda