Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Pro upresneni jsme manzele 2roky, je mi 27 let, mame syna. A jako hovado se zacal chovat po priznani nevery z jeho strany. Nikdy se tak nechoval. Milenka ma uz deti dve. Ne snim. dekuji za rady. Dost me pomohly
Tak to není co řešit. Držím palce ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Krome posledniho odstavce, se kterym obecne beze zbytku souhlasim, mi neda nereagovat na dalsi klišé. A použiju medialne zname pripady. Spisovatelka Monyova a Irena Neffova. Obe obeti nikoliv ekonomicky silnejsich partneru. For je v tom, ze násilník pouzije jakoukoli zavislost zeny, ted mluvim obecne, nikoli o tomto konkretnim pripadu. Ono se to tabuizuje, ale je znamo, ze tito manipulatori jsou zaroven skveli milenci a i jinak ‚pritazlive‘ osoby. Takze to klišé, ze kdyby ona mela nasetreno 100 tisic, tak by se ji to nemohlo stat, je proste opravdu mimoA jeste me teda na tvem prispevku lehce vysokovalo, ze ti ten princip ‚vetsi bere‘ vyhovuje ve vlastni rodine. Ze bys zjevne povazovala za prijatelne, ze by se k tobe partner choval jinak, kdybys byla ekonomicky slabsi.S tim ja osobne nesouhlasim, nikoli ze bych nepripoustela existenci toho jevu, ale jako s zivotnim programem. Dle meho nazoru je znakem moderni spolecnosti prave ten soucit se slabšími a jejich ochrana!
Toto rozhodně není pravda. Ale myslím si, že ekonomickou vyrovnaností se minimalizuje riziko toho, že k podobně nevyrovnanému vztahu a nějaké patologii dojde. Když jsem byla schopná si pořídit vlastní bydlení (potažmo potom vložit polovinu na pořízení společného), cítila jsem se prostě víc jako partner a méně jako nájemník. Já mám bráchu i ségru, a naši nás vychovávali v tom, že je normální, že brácha upeče bábovku nebo dá prádlo do pračky a že i já se ségrou bychom měly být schopné přivrtat si poličku nebo dofouknout gumy u auta. Je fajn, že mi je teď dofukuje manžel, ale nejsem na tom závislá. Ten pocit závislosti je to, co pak staví lidi do té podřízené role, a často tam ani ten silnější agresor není (nebo je jen domýšlen - netvrdím, že je to tento případ, ale opravdu to tak často je), a je to čistě jen ten jejich pocit závislosti, co z nich dělá ty služky a lidi bez hrdosti.
Znala jsem partnerství, kdy svatbu nechtěla ta holka (nechtěla se brát s břichem, pak chtěla hubnout do šatů), bála se řídit auto, takže s dítětem trčela v satelitu v jeho domě (pořizoval ještě před jejich seznámením). No a kolem měla samé bohatší ženy, které měly k dispozici auto a větší rozpočet. Chlap se nestačil divit, když se začal dozvídat od sousedů, jak jí udělal dítě a chtěl odepřít SJM a bez auta ji tam v podstatě vězní a ještě jí nedává peníze na jídlo (ona jak neřídila, tak on vozil cestou z práce obří nákupy přesně dle jejích seznamů). Ona si tam prostě tím srovnáváním s okolím uvědomila, že ona sama za sebe nic moc neumí a nedokázala, a je mnohem jednodušší najít viníka v někom jiném, vybíjela si svoji frustraci na tom nejbližším člověku, který ji zabezpečil. Neustáli to, ona se ihned po rozchodu uvázala na dalšího chlapa, protože soběstačná být prostě neuměla. A takových závislých lidí je fakt spousta (víc žen než mužů právě kvůli těm financím, ale i chlapi se najdou).
Ty popisuješ případy opravdu psychopatů (ano, i ti žijí mezi námi), já popisuju emimino standard.
A soucit se slabšími a jejich ochrana podle mě nemá co dělat s partnerskými vztahy. V dnešní době nejsou domluvené sňatky, každý člověk si může vybrat, nikdo není do vztahu uvržen a odsouzen v něm na doživotí.
Mimochodem na charitativní projekty (cílené často na ty slabší) dáváme s manželem 1-3% ročních příjmů a není to málo.
@riccius píše:
Sobec jeste neznamena nasilnik. Pokud ji nemlati, psychicky netyra, coz mi neprijde, tak ji spis radite, jak si umele ty dukazy vyrobit, kdyz ma zakladatelka malo asertivity a prostredku dustojne odejit. Klasicky zakladatelka dela z manzela nejvetsiho hajzla, ale spis mi prijde, ze to proste nefunguje, on se zaridil podle sveho, a zene, ktera je v nevyhodne pozici, se to nelibi.Pustit masinerii odlouceni neni problem, ale je to s nejistym vysledkem (zakladatelka by asi chtela vic, nez na co ma narok), tak se jde poradit sem, jak z toho vytriskat co nejvic.
Si to precti jeste jednou, nekolik krat ji fyzicky napdl a psychicke nasili je tam taky.
@LaPaloma píše:
Nejlepší by bylo, kdyby udělal dítě i té milence.
Co takhle se s ní potkat a zeptat se jí, kdy plánuje rodinu? Že už má na to věk (jedno, zda má nebo ne, říct se to může).
Ono by jí to mohlo zahlodat a mohla by vynechat antikoncepci. Následně jí nechat vyniknout ve smyslu - budu doma neupravená, smradlavá, ona bude vońavá - on odtáhne za lepším. Nenásilně ho přemanévrovat jinam a tím, že by měl vidinu dalšího potomka, by se tak nesnažil vyhrožovat taháním se o dítě.Já bych to kromě odkládání desetikorun na právníky tlačila i tímto směrem, aby chtěl jít za lepším.
Příspěvek upraven 28.07.20 v 09:36
Prodávají se i různé smrady, které by šlo máznout na spoďáry, aby ho přešla chuť… kromě nemytých neučesaných vlasů a flekatých tepláků na doma s vytahanými koleny.
Myslím, že naoko hodný chlapec a za dveřmi manipulativní typ bude mít náchylnost podléhat vnějšímu dojmu (sám se snaží budit dojem).
Každopádně máš svých 10tisíc, alimenty přes soud, možná i nějaké výživné podle zákona - já nevím. Ale zbavit se manipulátora bez velkých nervů bych považovala za výhru.
Neni ti lito te milenky, i kdyz ano, je to milenka? Vzdyt tu holku za par let ceka to samy co zakladatelku…
@zrcadlo píše:
@Ms.Ragdoll V tom mnou popsaném konkrétním případu byly vztahy s tchánovci vyhrocené 2 roky, pak se obrousily hrany a po pár letech tchánovci dali za pravdu jí. Bitva o majetek se nekonala, on nestihl převést auta apod. na někoho jiného, takže ji z toho vyplatit musel, ona se nesnažila uhrát nic navíc. Příjem měl oficiální, takže alimenty taky neočůral. Ona zůstala 5 let sama (o tom mluví jako o nutném detoxu), a až potom byla připravená zase si s někým vyjít. Co se přátel týče, tak on se snažil přesvědčit pár kamarádů o jejím psychopatickém odchodu, na to ona partnerkám těch kamarádů ukázala fotky, kde je naklizený dům a na stole klíče a podepisující tchánovci - na té fotce bylo i datum a čas, a víc to nerozmazávala.
Moje kamarádka taky není žádná zlatokopka, je to normální holka, byla hrozně zamilovaná, fakt hrozně. Byl pro ní jako Bůh, dokonalej, nedotknutelnej, nejkrásnější chlap. Neměla pronblém s ničím, spoustu svých úspor dala do rodiny, nechtěla být za vyžírku (takže postupem času skončila na nule, našetřit se jí pak nedařilo). Neměla problém s předmanželskou smlouvou, klidně zúžení SJM, jen aby ten vztah nic netížilo, ale to on paradoxně nechtěl
(i když jeho rodiče jo).
Chtěla se rozejít domluvou, ale bála se ho a bojí dodnes. Šlo jí hlavně o děti. Byly malé, nechtěla hned střídavku. Nešlo jí o to ho škubat, kdyby dal na školu, kroužky, byla by ráda, hlavně aby byl klid…ale on děti chtěl pro sebe, tím by jí potrestal nejvíc (i když se o ně nijak zvlášt reálně nezajímal). Snažil se z ní udělat psychicky labilní, nemocnou osobu, co jen utrácela jeho peníze, ubožačku co šla po bohatým chlapovi a nestarala se o děti… Bylo to strašný.
Dodnes není úplně klid (občas má záchvat a píše ji hrozný věci), ale o děti se reálně nezajímá, čas kdy by si je mohl vzít už roky nevyužívá, nenapíše k narozeninám, na Vánoce, nic. Jediný kdo občas napíše, je bývalá tchýně. Tu to všechno mrzí nejvíc. On už má jiné dítě a tohle pomohlo nejvíc. Ignoruje je. Na děti posílá minimum, ale kamarádka tohle neřeší, už nechce žádný soudy, hádky. Chce klid a je za něj ráda.
A dodnes nemá chlapa, žádnýho nechce. Bojí se, že by nalítla podruhé a už to nechce nikdy zažít. A hlavně, chce klid pro děti. Ty si užily dost.
To píšu jen, že ne všichni lidé jdou do „nerovných“ vztahů kvůli penězům a něco dělají s cílem, druhého oškubat.
@My Melody píše:
Neni ti lito te milenky, i kdyz ano, je to milenka? Vzdyt tu holku za par let ceka to samy co zakladatelku…
Není. Ona ho chce. Tak bych ji vzala jako prostředek k získání svobody. Varovat bych ji rozhodně nechodila. Ona by nevěřila a zakladatelka by měla dusno doma.
@zrcadlo, tihle psychopati, si vybírají ženy, které jsou nějakým způsobem ovladatelné - zranitelné, dokáží se velmi dlouho a skvěle přetvařovat. A
všichni máme nějaké slabosti, všichni…Utahují smyčku a pomalu přidávají, odříznou tě od rodiny, známých, kamarádů…opravdu to umí! Ony si za to fakt nemůžou samy, jsou to oběti! Je to jako říct, to znásilnění si zavinila sama, šla v minisukni… ![]()
@zrcadlo píše:
Toto rozhodně není pravda. Ale myslím si, že ekonomickou vyrovnaností se minimalizuje riziko toho, že k podobně nevyrovnanému vztahu a nějaké patologii dojde. Když jsem byla schopná si pořídit vlastní bydlení (potažmo potom vložit polovinu na pořízení společného), cítila jsem se prostě víc jako partner a méně jako nájemník. Já mám bráchu i ségru, a naši nás vychovávali v tom, že je normální, že brácha upeče bábovku nebo dá prádlo do pračky a že i já se ségrou bychom měly být schopné přivrtat si poličku nebo dofouknout gumy u auta. Je fajn, že mi je teď dofukuje manžel, ale nejsem na tom závislá. Ten pocit závislosti je to, co pak staví lidi do té podřízené role, a často tam ani ten silnější agresor není (nebo je jen domýšlen - netvrdím, že je to tento případ, ale opravdu to tak často je), a je to čistě jen ten jejich pocit závislosti, co z nich dělá ty služky a lidi bez hrdosti.
Znala jsem partnerství, kdy svatbu nechtěla ta holka (nechtěla se brát s břichem, pak chtěla hubnout do šatů), bála se řídit auto, takže s dítětem trčela v satelitu v jeho domě (pořizoval ještě před jejich seznámením). No a kolem měla samé bohatší ženy, které měly k dispozici auto a větší rozpočet. Chlap se nestačil divit, když se začal dozvídat od sousedů, jak jí udělal dítě a chtěl odepřít SJM a bez auta ji tam v podstatě vězní a ještě jí nedává peníze na jídlo (ona jak neřídila, tak on vozil cestou z práce obří nákupy přesně dle jejích seznamů). Ona si tam prostě tím srovnáváním s okolím uvědomila, že ona sama za sebe nic moc neumí a nedokázala, a je mnohem jednodušší najít viníka v někom jiném, vybíjela si svoji frustraci na tom nejbližším člověku, který ji zabezpečil. Neustáli to, ona se ihned po rozchodu uvázala na dalšího chlapa, protože soběstačná být prostě neuměla. A takových závislých lidí je fakt spousta (víc žen než mužů právě kvůli těm financím, ale i chlapi se najdou).
Ty popisuješ případy opravdu psychopatů (ano, i ti žijí mezi námi), já popisuju emimino standard.
A soucit se slabšími a jejich ochrana podle mě nemá co dělat s partnerskými vztahy. V dnešní době nejsou domluvené sňatky, každý člověk si může vybrat, nikdo není do vztahu uvržen a odsouzen v něm na doživotí.
Mimochodem na charitativní projekty (cílené často na ty slabší) dáváme s manželem 1-3% ročních příjmů a není to málo.
K tomu soucitu a ochrane. Takze jsi nebrala materskou, rodicak, ošetřovačku, tvi rodice a prarodice neberou duchod?
to je totiz ekonomicke a institucionalni vyjadreni principu oxhrany slabsich v moderni spolecnosti. Ty totiz mluvis, jak kdybys vyznavala principy prvobytne pospolne spolecnosti
![]()
A jinak soucit a ochrana ma s partnerskymi, potazmo mezilidskymi vztahy spolecneho mnoho ![]()
@MarieP píše:
@zrcadlo, tihle psychopati, si vybírají ženy, které jsou nějakým způsobem ovladatelné - zranitelné, dokáží se velmi dlouho a skvěle přetvařovat. A
všichni máme nějaké slabosti, všichni…Utahují smyčku a pomalu přidávají, odříznou tě od rodiny, známých, kamarádů…opravdu to umí! Ony si za to fakt nemůžou samy, jsou to oběti! Je to jako říct, to znásilnění si zavinila sama, šla v minisukni…
Ale to já všechno vím. Jen nejsem přesvědčená o tom, že zakladatelka žije s psychopatem. Podle mě si jen panáček vysnil ideální rodinku a milenku k tomu. A teď se mu to boří, žena o milence ví (tudíž s ním doma nechce logicky spát), milenka má sama 2 děti o které on se nehodlá starat. Tzn. nejhorší řešení pro něj je, že mu odejde i žena a on si bude muset doma sám prát, žehlit, vařit, zajistit si čas v čase určeném soudně pro dítě, tzn. bude mít asi i míň času na tu milenku, a ještě bude muset ženu vyplácet.
Z pohledu agresivního sobeckého chlapa (nikoliv psychopata), který se bojí, že bude zahnán do kouta a jeho společensky nepřijatelné chování vyjde na povrch, kolem sebe kope a vyhrožuje.
Opravdu si nemyslím, že pokud by ona kontaktovala svoje příbuzné a podnikla kroky ke svěření dítěte do péče a odjela by, tak by následoval několikaletý teror.
@zrcadlo Ja jsem teda daleká tomu sekat diagnózy jak na běžícím pásu, ale tady u pana Onana to mlátí dveřmi.
@zrcadlo, proč několikaletý? Teror jen do té doby, než se zaměří na jinačí objekt. Nedovedu si - mimo jiné - představit situaci, kdy takto onanuji před partnerem ( pokud to nechce v rámci sexuálních hrátek). V tomto kontextu je to akt totálního pohrdání a ukázání, co vše si může dovolit. ![]()
@Hecate @MarieP Ok, vy ho vnímáte jako psychopata, já jako arogantního hulváta. Ať je pravda jakákoliv, zakladatelka si nezaslouží zůstat jako podváděná manželka a toto chování trpět, rady dostala.
@Ms.Ragdoll píše:
Já tam teda znaky tyrana vidím dost zřetelně. Zažila jsem to v nejbližším okolí. Pro všechny miláček, za zavřenými dveřmi psyhopatickej magor. Na tyhle hollywoodský herečky platí jediné. Relevantní důkazy. Nic jiného nemá smysl, protože jak dojde k tomu, že ho jeho hračka bude chtít opustit, on rozpoutá peklo. Takoví lidé neznají lítost, neznají míru. Podle nich si zasloužíš jen to nejhorší, protože sis dovolil jim odporovat. Oni se umí přetvařovat, hrát si na oběti, udělat z tebe v očích všech psychiatrického pacienta. Nakydaji na tebe hnoje, že nevěříš, že je to vůbec možné.Někomu takovýmu se neubráníš svojí slušností. Je to jakoby na tebe někdo běžel se sekerou s tím, že tě zabije, a ty ho prosíš aby to nedělal a podával mu u toho bábovku. Efekt nula a skončíš na minimálně na jipce. Ona ví s kým má tu čest a podle toho se musí zařídit. Musí být o krok napřed, ne čekat na zázraky.
Příspěvek upraven 28.07.20 v 10:09
presne..
@zrcadlo píše:
Po tom já nepátrám, já její příspěvek četla už jako neanonymní a souhlasím s ním. Naprostá většina žen, které trpí nevhodné partnerovo chování, ho trpí a omlouvá proto, že nemají kam jít. Nemají našetřeno, nikdy nevydělávaly slušné peníze, v horším případě nemají ani příbuzné nebo přátele, ke kterým by mohly jít. A pak stojí před volbou, jestli azylák a bída se vztyčenou hlavou, nebo dům s bazénem s ohnutým hřbetem. Vždyť je to tady jak na běžícím pásu, partner se po dítěti záhadně změnil, udělal si z ženy rohožku, žijou v jeho nemovitosti a ona má na účtu 3tis. zbytek rodičáku a jinak nic, a co má teda dělat. A i ta mně velmi blízká žena, o které jsem psala, přiznává, že do toho azyláku se jde ze špinavé garsonky mnohem snadněji, než z toho domu s bazénem. Jakmile člověk dosáhne nějaké životní úrovně, tak je pro něj těžké jít vědomě do horšího. I proto se používá termín „zlatá klec“, a i když to zlato hodně zředíme, tak i jen obyčejný domek, možnost používat auto a nenakupovat podle slevových akcí atd. je něco, co si pak ta samotná ženská po odchodu nemůže dovolit a chybí jí to.
Ale na ty misky vah si to musí naskládat zakladatelka.
Ano, souhlasim, ale muze to byt taky proto, ze obete nasili casto same pochazeji z blbe rodiny, maji despoticke rodice, ktere jim v detstvi sebrali sebeuctu a proto si clovek najde podobnej vzor, protoze si mysli, ze je to normalni a ze je to jeho vina a ze si nic jine nezaslouzi. Kdyz te tluce rodic a kdyz ti da pak prvni facku pritel, povazujes to za normalni, boli to, vybrecis to, ale zustavas s nim, protoze v podvedomi mas zazratej vzorec z tve rodiny. A kdyz do toho spadnes, nemuzes se obratit na rodinu, aby ti pomohla, ani fanancne, ani s podporou.
Souhlas. Kolotoc nasili a pak odproseni a noseni na rukou. Jeden den me ponizoval, nahanel me s nozem, zmlatil a na druhej den me odprosil a nosil na rukou…az dokud neprisla dalsi recidiva a vzdy horsi a horsi.
Pravidlo je, ze pokud se jedna o vzdelaneho a kultivovaneho cloveka, nikto ti neveri, vsichni je maji za uzasne lidi, lide s poruchami osobnosti umi byt okouzlujici a jsou spickovi herci a manipulatori.