Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Tak to klidně at přijde dcera s kamarady krafat k nám na zahradu, když mají potřebu krafat takhle pozdě venku a budou v bezpečí.
Jakože mám sedmiletou budit, at hlídá batole, o které se nedokaze postarat?
Ale tohle si musí prodiskutovat s manželem, sice je přísnější, ale je to stále tatínkova holčička tak třeba ho dokáže prolomit
A nabídla jsi ji, že kamarádi smí přijít večer? Tak ji to nabídni. Že můžou sedět neomezeně venku na zahradě.
@kocourGarfield píše:
Jako že zábava bude bezpečnější?
V čem?
Tu spojitost užívat si na koncertě a poflakovat se v parku jen tak, tak v tom vidím ijá rozdíl..
I já jako dospěla mám strach procházet takhle večer, ty poznámky od cizích jsou fakt nepříjemné.
Chápu oba, přece i pro manžela je to jeho křehká holčicka o kterou má strach
@Kelsey píše:
A nabídla jsi ji, že kamarádi smí přijít večer? Tak ji to nabídni. Že můžou sedět neomezeně venku na zahradě.
tohle už je jí nabídnuto už dávno
@Anonymní píše:
Tak to klidně at přijde dcera s kamarady krafat k nám na zahradu, když mají potřebu krafat takhle pozdě venku a budou v bezpečí.
Ale tohle si musí prodiskutovat s manželem, sice je přísnější, ale je to stále tatínkova holčička tak třeba ho dokáže prolomit
Jasně, psala jsem už v prvním prispevku, že si tohle musí nastavit s manželem.
Nevím jak Ti batole spí/ nespí v noci, jak se budí, jak daleko by jsi jela, atd…byl to jen návrh.
Ono pokud je u vás 8 večeru ( nebo kolik ještě, tak to asi každý den řešit nebudete).
@Dája999 píše:Jenže ty možnosti má hledat otec s dcerou. Zakladatelka se má držet jeho pokynů, nemá právo dceru „pustit“ a pak být zodpovědná za to, že se jí něco stalo. Když chce dcera delší večerku, na zavolat tátovi a domluvit se s nim. A stejně tak nevlastní máma nemá právo jí zakázat jít ven (dle většiny témat na eMimino nemá macecha právo nijak zasahovat do výchovy, nevlastním dětem cokoliv přikázat, cokoliv po nich chtít, naopak má odjet pryč z domu a uvolnit místo
Slunce zapadá ve 21 hod![]()
Hele, záleží na situaci - jestli má kamarádky z okolí/ulice a jsou v partě na dostřel od domu, tak klidně později.
Chápu i tu holku, že v 15 letech není žádná hitparáda trávit prázdniny s maceškou, sedmiletou a batoletem.
Letní kino končí kolem 23 hod, to bych patnáctku nenechala jet domů samotnou. Pokud se zakladatelka zná s těmi kamarádkami/rodiči a dá se domluvit odvoz, tak v pohodě.
Nebo může pozvat kamarádku/y na přespání, užije si to a zároveň bude zakl. v klidu.
Prostě hledat možnosti, ideálně společnou domluvou.
@Kelsey píše:
Aby musela být 15r. ve 21h. doma, tak to se mi zdá přehnaně brzo. V tomhle věku jsme chodili s partou na zábavu venkovní nebo na diskotéku. Je léto. Tak proč musí být doma takhle brzo?
Kdyby chtěla na letní kino. Tak ho ani nestihne.
Ten čas mi přijde extrémní.
To je otázka na jejího otce
Asi to nějaký důvod má. Ale musí si to vyřešit rodič a dítě. Ne, nevlastní máma, která má své vlastní děti a starosti.
@ulice píše:
To je otázka na jejího otceAsi to nějaký důvod má. Ale musí si to vyřešit rodič a dítě. Ne, nevlastní máma, která má své vlastní děti a starosti.
Jenže ty možnosti má hledat otec s dcerou. Zakladatelka se má držet jeho pokynů,****nemá právo dceru „pustit“ a pak být zodpovědná za to, že se jí něco stalo. Když chce dcera delší večerku, na zavolat tátovi a domluvit se s nim. A stejně tak nevlastní máma nemá právo jí zakázat jít ven (dle většiny témat na eMimino nemá macecha právo nijak zasahovat do výchovy, nevlastním dětem cokoliv přikázat, cokoliv po nich chtít, naopak má odjet pryč z domu a uvolnit místo
).
Za svoje děti je zase zodpovědná zakladatelka, takže bych je určitě doma nenechávala samotné, abych po nocích vyzvedávala puberťačku, co mě nerespektuje. To ať si vyřeší s tatínkem, zda může jet MHD nebo jít s kamarádkou.
Jsem dvojnásobná „maceška“, nevařím z vody.
Pokud by po mně manžel chtěl, ať se postarám o jeho patnáctiletou dceru, pak kromě povinností chci mít právo v té době i rozhodovat/zakazovat. Protože za ni v té době zodpovídám. A protože znám pubošky, bylo by to po společné domluvě všech tří účastníků, aby v tom všichni měli jasno (hlavně dcera) - Dája tě má na starost, co řekne, to platí. ![]()
Pokyny bych plnila max v roli placené hlídačky, kde by bylo smluvně ošetřeno, co přesně po mně zaměstnavatel vyžaduje, tudíž odpovědnost za dítě jde za ním. ![]()
Vysrala bych se na ni, no.
Zbytek nějak přetrp, prostě nahoď neutrální fasádu a ono to uteče. Příště už takové blbé nápady nemívej. ![]()
@ulice píše:
To je otázka na jejího otceAsi to nějaký důvod má. Ale musí si to vyřešit rodič a dítě. Ne, nevlastní máma, která má své vlastní děti a starosti.
Zakladatelka měla na to hlídání nevlastní dcery přistoupit až když si předem vyjasnili všichni pravidla, jak se bude dceruška u ní chovat. Jak bude u zakladatelky pomáhat s domácností, jak dlouho a jak často může být venku a kde. Při porušení těchto pravidel dceruškou bych ji okamžitě poslala domů, ať si je tam sama, nebo ať se vrátí rodiče. Zakladatelka není žádný poskok, který musí sloužit patnáctiletému nevychovanému frackovi, který si s ní ještě bude vytírat…
@Dája999 píše:
Jenže ty možnosti má hledat otec s dcerou. Zakladatelka se má držet jeho pokynů,****nemá právo dceru „pustit“ a pak být zodpovědná za to, že se jí něco stalo. Když chce dcera delší večerku, na zavolat tátovi a domluvit se s nim. A stejně tak nevlastní máma nemá právo jí zakázat jít ven (dle většiny témat na eMimino nemá macecha právo nijak zasahovat do výchovy, nevlastním dětem cokoliv přikázat, cokoliv po nich chtít, naopak má odjet pryč z domu a uvolnit místo).
Za svoje děti je zase zodpovědná zakladatelka, takže bych je určitě doma nenechávala samotné, abych po nocích vyzvedávala puberťačku, co mě nerespektuje. To ať si vyřeší s tatínkem, zda může jet MHD nebo jít s kamarádkou.
Pokyny bych plnila max v roli placené hlídačky, kde by bylo smluvně ošetřeno, co přesně po mně zaměstnavatel vyžaduje, tudíž odpovědnost za dítě jde za ním.
Pokud by po mně manžel chtěl, ať se postarám o jeho patnáctiletou dceru, pak kromě povinností chci mít právo v té době i rozhodovat/zakazovat. Protože za ni v té době zodpovídám. A protože znám pubošky, bylo by to po společné domluvě všech tří účastníků, aby v tom všichni měli jasno (hlavně dcera) - Dája tě má na starost, co řekne, to platí.
myslím nejrozumnější názor v téhle diskusi
@Dája999 píše:
Jenže ty možnosti má hledat otec s dcerou. Zakladatelka se má držet jeho pokynů,****nemá právo dceru „pustit“ a pak být zodpovědná za to, že se jí něco stalo. Když chce dcera delší večerku, na zavolat tátovi a domluvit se s nim. A stejně tak nevlastní máma nemá právo jí zakázat jít ven (dle většiny témat na eMimino nemá macecha právo nijak zasahovat do výchovy, nevlastním dětem cokoliv přikázat, cokoliv po nich chtít, naopak má odjet pryč z domu a uvolnit místo).
Pokyny bych plnila max v roli placené hlídačky, kde by bylo smluvně ošetřeno, co přesně po mně zaměstnavatel vyžaduje, tudíž odpovědnost za dítě jde za ním.
Pokud by po mně manžel chtěl, ať se postarám o jeho patnáctiletou dceru, pak kromě povinností chci mít právo v té době i rozhodovat/zakazovat. Protože za ni v té době zodpovídám. A protože znám pubošky, bylo by to po společné domluvě všech tří účastníků, aby v tom všichni měli jasno (hlavně dcera) - Dája tě má na starost, co řekne, to platí.
No vidís, když jsem teda dneska mluvila s manželem(konečně že), tak si myslí to co ty a že měl za to že je to evidetní, tak neví, co dcerunka zkouší…
@Da12 píše:
Zakladatelka měla na to hlídání nevlastní dcery přistoupit až když si předem vyjasnili všichni pravidla, jak se bude dceruška u ní chovat. Jak bude u zakladatelky pomáhat s domácností, jak dlouho a jak často může být venku a kde. Při porušení těchto pravidel dceruškou bych ji okamžitě poslala domů, ať si je tam sama, nebo ať se vrátí rodiče. Zakladatelka není žádný poskok, který musí sloužit patnáctiletému nevychovanému frackovi, který si s ní ještě bude vytírat…
Přes ten slavný mobil manžeelovi slíbila, že se teda bude chovat, tak jak má, ale manžel se ted prý určitě nebude s ní bavit o prodloužení večerky, když se takhle předvedla..
Jak poslat domů? Tady je doma..
@Anonymní píše:
Přes ten slavný mobil manžeelovi slíbila, že se teda bude chovat, tak jak má, ale manžel se ted prý určitě nebude s ní bavit o prodloužení večerky, když se takhle předvedla..
Jak poslat domů? Tady je doma..
Vidíš, mohla sis ušetřit dva dny dohadování s puberťačkou, kdybys mu zavolala okamžitě předevčírem večer, jakmile nepřišla domů a nebrala telefon.
Mimochodem - to jako z domova odcházela, aniž byste byly domluvené, kdy se vrátí? Spolehla ses na to, že tátovo pravidlo je do 21:00 a nepřipomněla jí ho? ![]()
@Jeremi píše:
Vidíš, mohla sis ušetřit dva dny dohadování s puberťačkou, kdybys mu zavolala okamžitě předevčírem večer, jakmile nepřišla domů a nebrala telefon.
Mimochodem - to jako z domova odcházela, aniž byste byly domluvené, kdy se vrátí? Spolehla ses na to, že tátovo pravidlo je do 21:00 a nepřipomněla jí ho?
Ano, však jsem se za to vytrestala
.
PNo promluvil jí dost do duše
Na to si přisla jak? Jestě jsem říkala, že teda po devaté doma. A ona odsekla: joooo, panebože a prásk dveřmi.. a jestě jípak volám, naschvál nezvedá, neodepisuje..
@Anonymní píše:
No vidís, když jsem teda dneska mluvila s manželem(konečně že), tak si myslí to co ty a že měl za to že je to evidetní, tak neví, co dcerunka zkouší…
To je asi poprvé, kdy je u vás bez táty, viď?
Chápu, že pokud je běžně v pohodě, tak jste neodhadli, že tě zkusí otestovat, co by jí prošlo. ![]()
Tak uvidíš, jak v dalších dnech, narazila na hranici, zjistila, že to neprošlo a třeba už bude dobře.
Zkusila bych, ať navrhne, co by ji bavilo, kam můžeme vyrazit a určitě bych oslovila prarodiče, jestli nechtějí přijet, nebo nabídla dceři, jestli nechce k nim na pár dnů - pokud je to možné, samozřejmě.
Tak to klidně at přijde dcera s kamarady krafat k nám na zahradu, když mají potřebu krafat takhle pozdě venku a budou v bezpečí
.