Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to moc smutné. Máte je rádi, myslím, že není co řešit. Ano, pokud budou v péči, měly by snad mít nárok na sirotčí důchody po obouch rodičích (pokud za posledních 10 let 5 let pracovali). Dokonce snad dostává příspěvek i opatrovník. Rozhodně kontaktujte sociálku (spadá myslím teď pod úřady práce), určitě Vám poradí. Jinak k hypotéce snad bylo nějaké pojištění, díky kterému by se měla doplatit, ne? Pak případně dům prodat a peníze hočičkám uložit.
Edit:
Holky mají praVDU NA odborU sociálně právní ochrany dětí určitě poradí.
Příspěvek upraven 28.08.12 v 21:49
Ještě jednou reaguji (než jsem to dopsala, byl už jiný dotaz), zavolala bych na sociálku a tam ti poradí.
To je ale strašné!!! Jsi strašně statečná, že o tom uvažuješ, i když ti to možná přijde jako samozřejmost.
Jen k penězům - pokud je na dům hypotéka, tak museli mít uzavřené životní pojištění, které hypotéku splatí. Dům připadne holčičkám, teda asi jejich opatrovníkům/adoptivním rodičům do nějaké formy správy, tuším. Třeba by se dal prodat s tím, že peníze budou holčiček… To ale už kecám, nevím přesně, jak to chodí.
Určitě to zvládnete!
Poradit by Vám měli na místním OSPODu (odbor sociálně právní ochrany dětí) - jaké jsou možnosti a jaká se k nim pojí finanční podpora, stejně tak jaké kroky podniknout pro jejich realizaci.
http://www.finance.cz/…otci-duchod/
Kalkulačka: Sirotčí důchod v roce 2012
Jinak, pokud by snad nešlo si je nechat, a modlím se za vás, aby jo, ulož si mě, vzpomeň si na mě, přemýšlíme s manželem o pěstounství, sice jen jednoho dítěte, ale vezmu si je obě. Kdyby to z nějakého důvodu nešlo u vás, a posílám všechno štěstí, ať to jde, vzpomeň si na mě.
Panebože, to je strašný… těžko ti tady dávat nějaký rady, ale jsou situace, ve kterých se může jednou ocitnout každý z nás (nebo naše děti)…a člověk, který se v takové situaci postará o jiné děti zaslouží veškerou úctu.
@Anonymní píše:
Holky, prosím vás mohly by jste mi napsat, kde se vyřizuje ten sirotčí důchod a kolik to tak je? Já jsem momentálně strašně mimo, ale vím, že to budeme muset řešit.
Nebo na jaký úřad máme dojít aby nám poradili?
Moc by jsme je chtěli nechat u sebe. Měly by i vlastní pokojíček…
sirotci duchod vyrizuje ceska (okresni) sprava socialniho zabezpeceni. Myslim ze je potreba umrtni list. Najdi si jejich stranky, jsou tam tri infolinky, tak zavolej na tu co vyrizuje duchody, vetsinou jsou tam moc ochotni a poradi. jak jsem psala duchod by mel byt po obou rodicich, vypocitava se ze zakladu, ten je nejakych 2000 + vypocitana castka, ktera se spocita z toho jaky by mel rodic narok v tuto chvili sam na duchod - nejspis na invalidni. Doufam ze to moc nepletu.
Kdybyste je adoptovali myslim ze by sirotci duchod ztratili, takze to je asi nejmene vyhodna fin. varianta. Pestounska pece by mela byt lepsi, jen je jen do 18. let, ale nepocitam, ze byste pak holcicky nechaly na ulici. To ted presne nevim kdo resi.
V první řadě zajdi na sociálku a vyřeď si s nimi předběžné opatření, aby holčičky byly u Vás legálně a neskončily časem třeba v Klokánku. Z finančních důvodů nedoporučuji adopci, ale pěstounskou péči. Sirotčí důchod dostanou, pokud jejich rodiče pracovali a měli nárok na důchod. Je to individuální a jiná výše je za jednoho rodiče a jiná za oba, počítala bych tak 7000 tisíc na dítě, tj. 14 000 měsíčně na obě holčičky
, ale je to hrubě orientační!!!
Pokud měli nehodu, záleží na tom, jestli bude nařízena pitva, pokud ano, měla by vás kontaktovat policie kam je odvezli a kterému pohřebnímu ústavu je předají, abyste mohli zařídit pohřeb, pokud budete chtít. Úmrtní list ti vydá matrika na základě papíru od policie, pak už můžeš oběhnout banky, sociálku a podobně.
Jinak, holčičky si určitě nechte, prosím, budou potřebovat vaši pomoc a podporu, je to těžká ztráta a je to neskutečné neštěstí, upřímnou soustras. Malé děti by neměly přicházet o rodiče, stejně tak, jako rodiče by neměli přicházet o malé děti. Je mi strašně líto, čím musíte projít a držím pěsti, aby se vám všem podařilo tohle těžké období zvládnout. Buďte stateční, už kvůli maličkým…
![]()
@jessikka píše:
To je ale strašné!!! Jsi strašně statečná, že o tom uvažuješ, i když ti to možná přijde jako samozřejmost.
Jen k penězům - pokud je na dům hypotéka, tak museli mít uzavřené životní pojištění, které hypotéku splatí. Dům připadne holčičkám, teda asi jejich opatrovníkům/adoptivním rodičům do nějaké formy správy, tuším. Třeba by se dal prodat s tím, že peníze budou holčiček… To ale už kecám, nevím přesně, jak to chodí.
Určitě to zvládnete!
Tohle je mi líto, ale sama osobně bych nějak udělala to abych si holky mohla nechat u sebe. Vždycky se to dá nějak zvládnou.
U nás je to tak, že mamka měla jen mě, vzala si chlapa, s kterým si před 5lety pořídila dítě. Jenže jeho bývala žena (stala se z ní alkoholička a feťačka) se nedokázala postarat o jejich další děti. A on s mou mámou si je vzali k sobě dvě další holky + jen její dceru z bývalého vztahu si vzal taky do pěstounské péče.
A táhne to z platu všechno on. živí svou ženu (ta je po mateřské a ještě si nenašla práci), své 3 dcery, jednu v pěstounské péči a vlastně 2měsíce z5 živil ještě mě. Žili jsme z koruny na korunu, ale přesto jsme byli rádi. Je to sice jinačí situace, protože jsou jeho děti, ale myslím, že ty dvě holčičky, pro vás cizí nejsou…
Držím palce ![]()
@terinka4444 píše:
S majetkem momentálně nakládat nepůjde, určitě bude životní pojištění, které bude krýt hypotéku. Ale prodej domu zatím nebude na pořadu dne, s majetkem dětí bude nakládt jejich opatrovník, ale pod dozorem soudu, jen soud může povolit nebo nepovolit prodej, je to ochrana dětí, aby jim někdo neprošustroval majetek, všech dětí. Všechno půjde přes soud.
Jojo, tak jsme to nějak myslela. Určitě to nepůjde jen tak prodat, ale při splnění nějakých povinností s tím budou moct nakládat.
@suik píše:
sirotci duchod vyrizuje ceska (okresni) sprava socialniho zabezpeceni. Myslim ze je potreba umrtni list. Najdi si jejich stranky, jsou tam tri infolinky, tak zavolej na tu co vyrizuje duchody, vetsinou jsou tam moc ochotni a poradi. jak jsem psala duchod by mel byt po obou rodicich, vypocitava se ze zakladu, ten je nejakych 2000 + vypocitana castka, ktera se spocita z toho jaky by mel rodic narok v tuto chvili sam na duchod - nejspis na invalidni. Doufam ze to moc nepletu.Kdybyste je adoptovali myslim ze by sirotci duchod ztratili, takze to je asi nejmene vyhodna fin. varianta. Pestounska pece by mela byt lepsi, jen je jen do 18. let, ale nepocitam, ze byste pak holcicky nechaly na ulici. To ted presne nevim kdo resi.
Ahoj je to sileny ale doufam ze si. holky nechate pokud se vejdete do domu nebude problem. obe holky dostanou siroci ducho po obou rodicich je to ruzne kolik zaleni kolik meli rodice odpracovano dni a (let) a kolik vydelavali. jen nemuzete adoptovat ale vzit do opatrovnictvi. na socialce ti vse reknou. ja tohle taky resila ale z druhe strany me si vzala teta kdyz mi rodice umreli a taky tohle vsechno vyrizovala ja dostavam s. duchod do.dnes je mi 21 mam ho protoze jeste delam vysokou (dalkove a v zahranici) jednou ti holky budou moooc vdecne za to co jste pro ne udelali! ze jste je nezavrhli a (nedali pryc) vidim to na sobe
bude to chtit pevne nervy ale verim ze to zvladnete!!! hodne sil ![]()
S tím pěstounstvím jste mě docela dostaly. O něčem takovém jsme vůbec neuvažovali, spíše jsme nevěděli že to jde. Z praktického hlediska by to bylo nejlepší, ale bojím se, aby neměly pocit, že k nám nepatří, když je nebudeme adoptovat (možná to moc řeším). Jsem zvědavá, co mi zítra řekne ta psycholožka. A co bude až jim to řekneme. Taky tady u nás nemají, kromě našich dětí žádné kamarády a doma hromadu. Bude to pro ně moc těžké, ale naštěstí jsou ještě docela malé.