Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pidulka1991 píše:
@hanka.br. ruku nas srdce, ale vetsina osmnactiletych jeste rozum nema…
Pokud můžu posoudit dle dětí svých nebo svých přátel, tak spíše má.
@hanka.br. píše:tak delaji blbosti, ale to proto, ze dnesni spolecnost jim umoznuje se nechovat
@hanka.br. píše:
ja bych rekla, ze vetsina 18 letych uz by mela na to, chovat se zodpovedne ale dnesni spolecnost mladym umoznuje nechovat se zodpovedne. Mladi se umele prodluzuje a podle toho to vypada.
@warita píše:
ja bych rekla, ze vetsina 18 letych uz by mela na to, chovat se zodpovedne ale dnesni spolecnost mladym umoznuje nechovat se zodpovedne. Mladi se umele prodluzuje a podle toho to vypada.
Co je to dnešní společnost? Pokud jim to někdo umožní, pak rodiče. Společnost bych do toho netahala. To jsi klidně ty nebo já.
@robínek píše:
To souhlas. Manzelove neteri je 24, ma 3 male děti, je teda dost obezni a podnikaji toho tak půlku, co my, všechno je pro ni problem, to je o povaze a pohodlnosti
Spis jsem to myslela tak, ze by člověk mel zvážit, na co asi bude mit nejen za rok, ale treba i za 10 let, coz se samozřejmě blbe odhaduje, ale pokud člověk vi, ze mel zdravé a do vysokého veku vitální rodiče, on sám je hodne akční v nějakých 40 a zenska je v tomhle veku schopna přirozeně otěhotnět, tak ta šance na to, ze zvládne vychovat dítě dobre, je větší, nez u někoho, kdo uz v tech 40 je nemocny, unavený a rodinna prognóza nic moc.
ve 24 je obézní? Jak bude vypadat za 10 - 20 let ![]()
@hanka.br. píše:
Co je to dnešní společnost? Pokud jim to někdo umožní, pak rodiče. Společnost bych do toho netahala. To jsi klidně ty nebo já.
já v tom vidím taky teda tu společnost. Kamarádi spolužáci, trendy, okolí. Jak ho rodiče přijmou k zodpovědnosti, když on nemusí, když kamarádi taky paří, nejsou zodpovědní atd. Vidím tam vlivy i toho okolí teda.
@belladonna píše:
já v tom vidím taky teda tu společnost. Kamarádi spolužáci, trendy, okolí. Jak ho rodiče přijmou k zodpovědnosti, když on nemusí, když kamarádi taky paří, nejsou zodpovědní atd. Vidím tam vlivy i toho okolí teda.
Svůj k svému. Netáhlo se spřáhne s netáhlem, ten, kdo má ambice a rozum si s takovými lidmi nemá, co říct a obklopuje se lidmi na své úrovni.
@hanka.br. píše:
Jasně, že jako rodič vedeš dítě k zodpovednosti a samostatnosti. Ale ty společenské vlivy neodpářeš. Když po děcku něco chceš, opáčí ti, že kamarádi nemusí. Nebo naopak, že „všichni mají“ a já ne
Další věc je trend vzdělávání pomalu do třicítky. Za nás byla VŠ priviegium, kam šli ti nejlepší. Zbytek šel makat. Dnes se VŠ předpokládá téměř automaticky, i u průměrných studentů. Odpovídá tomu i systém VŠ vzdělávání, který nabízí kvanta oborů, ne vždy kopírující reálné potřeby trhu. Mladí pak často leniví, ptž se jim naskakovat do prac. procesu nechce.
Já vždycky říkám jen jednu věc - není to o tom, že žena nezvládne po 40 porod a mimino, ale už ji vidím, jak bude mít v 60 náladu na pubertálního občas nezvladatelného potomka…to bude teprve nářez. A síly opravdu člověku s léty ubývají, o tom žádná.
@hanka.br. píše:
Tohle neni jenom o tom, jakym zpusobem vychovavaji rodice. Tohle je systemove. Pojem puberta kdysi neexistoval, to je moderni ukaz. Mladi lide byli zivotem prinuceni dospet velice rychle, tento tlak pro dnesni mladez uz neni a nejen to, jejich dosazeni dospelosti se stale oddaluje. Mladi stale dele studuji, zakon stanovuje jejich dospelost poza biologickou dospelost a tim, ze jsme schovivavy vuci pubertakum a jejich nedospelemu chovani, tak to jenom zhorsujeme.
@pe-terka píše:
Jasně, že jako rodič vedeš dítě k zodpovednosti a samostatnosti. Ale ty společenské vlivy neodpářeš. Když po děcku něco chceš, opáčí ti, že kamarádi nemusí. Nebo naopak, že „všichni mají“ a já neDalší věc je trend vzdělávání pomalu do třicítky. Za nás byla VŠ priviegium, kam šli ti nejlepší. Zbytek šel makat. Dnes se VŠ předpokládá téměř automaticky, i u průměrných studentů. Odpovídá tomu i systém VŠ vzdělávání, který nabízí kvanta oborů, ne vždy kopírující reálné potřeby trhu. Mladí pak často leniví, ptž se jim naskakovat do prac. procesu nechce.
Tohle jsem nikdy od svých dětí neslyšela a ani moje blízké přítelkyně ne, jejich děti znám od plínek. Fakt ne.
@warita Źe pojem puberta neexistoval a mladí nejsou nuceni dopět? S tím nesouhlasím, myslím, že právě naopak. Mají to mnohem složitější, než my.
@srpen89 píše:
A k tomu jeste o manzela. Vsichni umreli behem 2 let. Zustala jsem uplne sama s tehdy 5 letym synem. Tezke to bylo a stale je. Vzdycky se pousmeju, kdyz tady ctu, jak je to s detmi tezke kvuli hlidani pri nemoci, kdyz maji rodice daleko. Ja bych byla stastna, kdybych je vubec melaA kdyby mi tu mladsi pohlidali alespoň tyden o prázdninách. Tady je videt, jak je vsechno relativni. Takze @pe-terka
Nemocne dite bez hlidani je na houby, to je fakt. Takovy nestovice a osetrovacka na 3 tydny, kdy ti zaplati jen 9 dni je opravdu mazec, ale budte radi, ze mate oboje prarodice
Vim o cem mluvim
@hanka.br. píše:
Tohle jsem nikdy od svých dětí neslyšela a ani moje blízké přítelkyně ne, jejich děti znám od plínek. Fakt ne.
@warita Źe pojem puberta neexistoval a mladí nejsou nuceni dopět? S tím nesouhlasím, myslím, že právě naopak. Mají to mnohem složitější, než my.
asi jsi lepší vychovatel a diplomat než já, a nemyslím to ironicky. Já to zase slýchám relativně často od svých dětí. A maminky kolem mě mají taky samé přetížené nebo nedoceněné „chudáčky“
![]()
Možná dělám někde nějakou výchovnou chybu, kdo ví? ![]()
@hanka.br. píše:
tak ono je na to dost studii, takze se nebavime o mem nazoru
Spolecnost se odne zmenila.
@hanka.br. píše:
Svůj k svému. Netáhlo se spřáhne s netáhlem, ten, kdo má ambice a rozum si s takovými lidmi nemá, co říct a obklopuje se lidmi na své úrovni.
To není pravda, v 18 má člověk jiné hodnoty…je pár sprtu, kteří to tak mají, ale většina lidí, dokud je na S škole vážně neřeší ambice… když teď vidím jakými lidmi jsem se obklopovala já
…A nakonec z nich jediná mám VS a život trochu jinde…v 18 jsem byla tele (jo byla jsem zodpovědnejsi a cilevedomejsi ale jinak tele) Řekla bych, že se to zlomilo až na VS, kde člověk musel začít žít trochu jinak (ač to byla jedna velká parba)
@catherine100 píše:
To není pravda, v 18 má člověk jiné hodnoty…je pár sprtu, kteří to tak mají, ale většina lidí, dokud je na S škole vážně neřeší ambice… když teď vidím jakými lidmi jsem se obklopovala já…A nakonec z nich jediná mám VS a život trochu jinde…v 18 jsem byla tele (jo byla jsem zodpovědnejsi a cilevedomejsi ale jinak tele) Řekla bych, že se to zlomilo až na VS, kde člověk musel začít žít trochu jinak (ač to byla jedna velká parba)
Pokud ty jsi byla v osmnácti tele, pak jsou telata jistě všichni (kromě těch šprtů). Samozřejmě, omlouvám se.