Maminkou v 45, není už neskoro?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.2.18 08:46

Holky, omlouvam se za anonym, ale nerada sdeluji tak soukrome informace verejne.

Je mi cerstve 41 a za par dni (snad) porodim sve prvni dite. Neni to tak, ze bych davala prednost kariere a zabave, ale pres veskerou snahu mi dite nebylo prano. Ve ctyriceti jsem si dala posledni sanci a stalo se. Sitauce je ke vsemu takova, ze partner par tydnu po IVF odesel bez jakehokoli dalsiho zajmu o dite, a ja zustala sama. A kdyz pominu vsechno to, co se mi ted honi hlavou, co bude a nebude tezke a vezmu jenom ten vek tak: asi mi vrasky na cele dela. Mam sve zazemi, tehotenstvi zvladam pomerne dobre, fyzicky se taky citim fajn, ale dobre si uvedomuji, kolik sil jsem mela ve dvaceti a kolik mam ted. Tim, ze budu solo rodic me k tomu samozrejme napada, ze spousta lidi (a ano, vzdycky me muze prejet auto pri prechazeni silnice :o))) resi kolem petactyricitky, padesatky pomerne zavazne zdravotni potize a neni ani vyjimkou, ze jim nekdo podlehne. Co pak? Jojo, vek lidi se obecne prodluzuje, byt ditetem „starsich“ rodicu neni stigma, odlisnost deti, ktere vychovavaji „starsi“ rodice se stira, ale prece…ta otazka, jestli je takove rozhodnuti milujici nebo sobecke…ja ty lehke vycitky, ackoli bych sve rozhodnuti zpet nevzala, mam.

Obecne bych asi zvazovala, jestli uz deti mam nebo je to prvni a jedine vytouzene dite, v pripade zakladatelky pak taky otazku partnera. Miluji ho a chci mu dite doprat, odejde nebo neodejde, kdyz mu tu sanci nedam. Navic osmatricetilety tatinek je celkem fajn, lecos vynahradi, kdyz „starsi“ maminka nemuze…atd.

A k tem tele-maminkam, znam holky, ktere se v osmnacti chovaji stale jako nezodpovedne, a hlavne nevyzrale deti. Ale taky koukam treba na dve YouTuberky, co porodily v osmnacti a smekam, kdyz sleduji jejich vychovu, nazory, zivotni odhodlani… sakrys, kde ja v jejich veku byla :o))) A oproti tomu mam ve svem okoli trojnasobnou tricetiletou maminku, ktere bych deti nejradeji davala jen na vikend - pardon :(((

• Citovat
  • Upravit
30556
26.2.18 09:43

@hanka.br. 90% byli telata a možná i víc než já…v tomhle věku, proste byla všechno sranda…to samé u bráchy…
Jestli ty jsi patřila k těm 10% tak zas vidíš tu jinou část ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
26.2.18 09:55
@catherine100 píše:
@hanka.br. 90% byli telata a možná i víc než já…v tomhle věku, proste byla všechno sranda…to samé u bráchy…
Jestli ty jsi patřila k těm 10% tak zas vidíš tu jinou část ;)

Ono se to zase celé někam posouvá, jak je tady obvyklé - původně jsem reagovala na to, že v 18 - 20 má člověk pubertu za sebou a už se s ním dá rozumně mluvit. A na tom názoru celkem nemám co měnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
26.2.18 09:58

@hanka.br. vidíš a já si myslím, že se to posunulo spíš na tu hranici 20…pokud nejsou z nějakého důvodu nuceni shodou okolností se dřív opravdu starat sami o sebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.2.18 10:05
@Anonymní píše:
Holky, omlouvam se za anonym, ale nerada sdeluji tak soukrome informace verejne.

Je mi cerstve 41 a za par dni (snad) porodim sve prvni dite. Neni to tak, ze bych davala prednost kariere a zabave, ale pres veskerou snahu mi dite nebylo prano. Ve ctyriceti jsem si dala posledni sanci a stalo se. Sitauce je ke vsemu takova, ze partner par tydnu po IVF odesel bez jakehokoli dalsiho zajmu o dite, a ja zustala sama. A kdyz pominu vsechno to, co se mi ted honi hlavou, co bude a nebude tezke a vezmu jenom ten vek tak: asi mi vrasky na cele dela. Mam sve zazemi, tehotenstvi zvladam pomerne dobre, fyzicky se taky citim fajn, ale dobre si uvedomuji, kolik sil jsem mela ve dvaceti a kolik mam ted. Tim, ze budu solo rodic me k tomu samozrejme napada, ze spousta lidi (a ano, vzdycky me muze prejet auto pri prechazeni silnice :o))) resi kolem petactyricitky, padesatky pomerne zavazne zdravotni potize a neni ani vyjimkou, ze jim nekdo podlehne. Co pak? Jojo, vek lidi se obecne prodluzuje, byt ditetem „starsich“ rodicu neni stigma, odlisnost deti, ktere vychovavaji „starsi“ rodice se stira, ale prece…ta otazka, jestli je takove rozhodnuti milujici nebo sobecke…ja ty lehke vycitky, ackoli bych sve rozhodnuti zpet nevzala, mam.

Obecne bych asi zvazovala, jestli uz deti mam nebo je to prvni a jedine vytouzene dite, v pripade zakladatelky pak taky otazku partnera. Miluji ho a chci mu dite doprat, odejde nebo neodejde, kdyz mu tu sanci nedam. Navic osmatricetilety tatinek je celkem fajn, lecos vynahradi, kdyz „starsi“ maminka nemuze…atd.

A k tem tele-maminkam, znam holky, ktere se v osmnacti chovaji stale jako nezodpovedne, a hlavne nevyzrale deti. Ale taky koukam treba na dve YouTuberky, co porodily v osmnacti a smekam, kdyz sleduji jejich vychovu, nazory, zivotni odhodlani… sakrys, kde ja v jejich veku byla :o))) A oproti tomu mam ve svem okoli trojnasobnou tricetiletou maminku, ktere bych deti nejradeji davala jen na vikend - pardon :(((

Takhle to brát nemůžeš. Ženské měly děti po čtyřicítce vždycky, i v době, kdy byla doba dožití mnohem kratší.
Nemůžeš 100%zabránit, že se nestane neštěstí. Ale můžeš pěstovat rodinné vztahy, aby mělo dítě kolem sebe síť blízkých lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.2.18 10:09

Já mám kolem sebe pravdu HODNĚ holek, které se staly maminkami ve 20 a pak si pořídily benjamínka ve 40, ať už se stejným nebo s jiným partnerem. A skoro nikdy se nedá říct, že by byla stejné matky. Ve dvaceti měly víc síly a víc to „neřešily“, klidně nechávaly děti s babičkami, nechali šestiletého jezdit do školy samotného, být venku atd. O benjamínka se mnohem víc bojí, ale taky se mu mnohem víc věnují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
26.2.18 10:17
@Bábrdl píše:
Já mám kolem sebe pravdu HODNĚ holek, které se staly maminkami ve 20 a pak si pořídily benjamínka ve 40, ať už se stejným nebo s jiným partnerem. A skoro nikdy se nedá říct, že by byla stejné matky. Ve dvaceti měly víc síly a víc to „neřešily“, klidně nechávaly děti s babičkami, nechali šestiletého jezdit do školy samotného, být venku atd. O benjamínka se mnohem víc bojí, ale taky se mu mnohem víc věnují.

a není to ještě i trochu jinak? Nebyla trochu jiná doba, takže vesměs i tenkrát všechny matky nechávaly děti jezdit do školy víc samotné, byl menší provoz na silnici, lepší dostupnost autobus, pocit relativně většího bezpečí? Neřešila se spousta věcí, protože nebyl internet a neměl nás kdo strašit… děti s babičkami nechávaly zase jen ty matky, které ty ochotné babičky měly… věnovaly se taky ty matky, které k tomu měly sklon, zatímco jiné nechávaly děti růst jako dříví v lese - ale to samé se člověk dočte i tady na emiminu teď v současné době… že by starší matky nutně byly opatrnější a víc se bály? No, asi tu v diskuzích čtu něco jiného než ty… ;)
Ale v jednom máš pravdu… nejsou to stejné matky, ty zkušenosti tě posunou úplně jinam… v těch čtyřiceti už víš, co jsi před dvaceti lety udělala špatně, co bys dnes řešila jinak, nebo i lépe… je to prostě poznat… ale to platí i pro mladší matky… na prvním dítěti si to člověk musí sám zažít poprvé, seznámit se s tím, zvyknout si, naučit se… a s každým dalším dítětem je to lepší a lepší… takže u třetího, čtvrtého dítěte je matka zkušenější a víc se orientuje, a je jedno, jestli jí je 28 nebo 40…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.2.18 10:46
@Regina Hero píše:
a není to ještě i trochu jinak? Nebyla trochu jiná doba, takže vesměs i tenkrát všechny matky nechávaly děti jezdit do školy víc samotné, byl menší provoz na silnici, lepší dostupnost autobus, pocit relativně většího bezpečí? Neřešila se spousta věcí, protože nebyl internet a neměl nás kdo strašit… děti s babičkami nechávaly zase jen ty matky, které ty ochotné babičky měly… věnovaly se taky ty matky, které k tomu měly sklon, zatímco jiné nechávaly děti růst jako dříví v lese - ale to samé se člověk dočte i tady na emiminu teď v současné době… že by starší matky nutně byly opatrnější a víc se bály? No, asi tu v diskuzích čtu něco jiného než ty… ;)
Ale v jednom máš pravdu… nejsou to stejné matky, ty zkušenosti tě posunou úplně jinam… v těch čtyřiceti už víš, co jsi před dvaceti lety udělala špatně, co bys dnes řešila jinak, nebo i lépe… je to prostě poznat… ale to platí i pro mladší matky… na prvním dítěti si to člověk musí sám zažít poprvé, seznámit se s tím, zvyknout si, naučit se… a s každým dalším dítětem je to lepší a lepší… takže u třetího, čtvrtého dítěte je matka zkušenější a víc se orientuje, a je jedno, jestli jí je 28 nebo 40…

Jo, určitě to je i v tom.
Já prostě jen popisuju, co vidím v okolí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.18 11:24
@Bábrdl píše:
Takhle to brát nemůžeš. Ženské měly děti po čtyřicítce vždycky, i v době, kdy byla doba dožití mnohem kratší.
Nemůžeš 100%zabránit, že se nestane neštěstí. Ale můžeš pěstovat rodinné vztahy, aby mělo dítě kolem sebe síť blízkých lidí.

Hezky napsane :o)))

• Citovat
  • Upravit
792
19.3.18 10:54

Taky se přidám s názorem - první dvě děti jsem měla v 28 a 32, obě z indikace dětí císařem, pak jsme chtěli ještě za 5 let jedno, moje osobní hranice byla 40 let, jako u většiny názorů tady. Stavěli jsme se 5 let na hlavu a nic z toho nebylo (do IVF či podobných akcí jsme nechtěli jít, domluvili jsme se, že když by to nešlo přirozeně, tak třetí oželíme). Otěhotněla jsem ve 41 letech spontánně, těhotenství probíhalo jako ve snu, absolutně žádný problém (= to byla asi ta moje výhra v loterii ;-) ), ve 12. týdnu jsme strávili týden na kolech, ve 26.týden u moře, na amnio jsem šla dobrovolně, protože jsem si byla vědoma, že by bylo sobecké přivést na svět nemocné dítě a riskovat, že zůstane v péči dvěma starším sourozencům, kdyby se mi nedej Bůh něco stalo. Porodila jsem ve 42 letech třetím císařem krásného zdravého kluka, v září půjde do školy, je úplně zlatý, miláček celé rodiny, zbožňujeme ho s manželem oba, milují ho prarodiče i starší sourozenci, děkuji za něj každý den.
Co se péče týče, je pravda, že ty první tři roky je člověk i po čtyřicítce nadupaný hormony, takže mu to ani nepřijde, že se prakticky stará o vnouče. Navíc se do 3.5 roku kojil a dlouho kojené děti mají stabilnější nervy. Teď jak začíná být živější, tak se mu snažíme vymýšlet nejrůznější aktivity, které nevyžadují naši účast - chodí plavat, bruslit, do skautu, na zahradě s ním kopou do balónu a honí se kolem domu sourozenci, my s manželem s ním trávíme čas na kole, na lyžích a inlinech, takže pohybu má dost a neleze nám po hlavě. Jo a pro sejčkaře ohledně věku - do Sokola s ním chodí cvičit tchýně, které je 72 ;-)
Na obranu starších matek lze navíc připomenout, že po 40 už je jich většina celkem slušně zajištěná finančně, takže pokud by přece jen nezvládala péči, není zas tak velký problém vzít si na pomoc mladší chůvu, zvláště pak pokud je matka pracovně vytížená.
Proto se nedá nic generalizovat, někdy se nevydaří těhotenství ani ve třiceti, někdo může mít bezproblémový průběh a zdravé dítko i po čtyřicítce. Obecně bych nešla do umělého těhotenství ani hormonální léčby, neriskovala bych, že násilím stvořím něco, co příroda sama nedopustí, ale opět věc názoru a štěstí, proto všem, kdo si troufají, držím palce a přeji šťastný tiket ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
24.6.23 19:48

Mě 42

Holky a mě je 42 mám dvě děti 23,15 a chtěli bychom ještě jedno mám nového muže, který ještě děti nemá. Ale zatím se nedaří 1× SP a 1× ZT v 13tt teď 7 měsíců nic a dnes jsem měla dostat menzes a nic. Mám ho přesné jak hodinky. Ale už pozoruji nějaké změny na sobě tak uvidíme zda se podaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20847
24.6.23 19:54

@Hanikely39-věk máš ještě dobrý, přeju, aby už ms nedorazila a bereš něco na podporu vajíček apod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
24.6.23 19:56

@lucypaja neberu vůbec nic jen nějaké vitaminy pro početí 🥺 jsem zastáncem přírody. 🙂 co se má stát se stane, tak doufám, že to výjde moc si to přeji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
24.6.23 20:00

@lucypaja beru mamavit 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20847
24.6.23 20:32

@Hanikely39-snad to vyjde, o něm sem také slyšela, já zatím beruFertipronu když ne tu tak Femibion, čistý inositol, vitamín E no ale já už sem o kousek starší..a nemám pravidelnou ms užod posledního porodu, tak to je také trochu nepříjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí