Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@berry4 Ta věta, co jsem napsala, může vyznít i opačně, poskládala jsem to do neobratného souvětí, ale ano. Pokud bude nekompromisní a bude mu jedno, co cítím, nebude přístupný slušnému rozhovoru a jen se bude urážet a dělat teatrální gesta, tak si to budu vykládat tak, že mu na mně nezáleží. Kdyby záleželo, tak mě vyslechne a třeba se ještě zeptá, jak to cítím já.
@araw No právě a následně tady může vzniknout diskuze, jsem sama na dvě děti a partner platí malé alimenty a navíc nejeví zájem. Jenže v pozadí bude, že on to dítě nechtěl, na což má myslím právo, ale bude stejně za hajzla
.
A jak píšeš, být plánovitě sama na dvě děti, to bude asi silná káva.
Rozhodně zakladatelce její rozhodování nezávidím.
@frozendarkness Pokud si matně vzpomínám, co jsi tu o manželovi psala cca před rokem, tak mě tohle ani nepřekvapuje. Nemáš to jednoduchý, on se nezměnil. Myslím, že stejně nakonec půjdete od sebe.
@Litta kdyby záleželo… cítíš to tam
Já ne. A Spoléhat se na pomoc rodičů, na to, že se zainteresuje rodina mi taky nepřijde zrovna úplně košer. Spíš dětinské a vypočítavé.
Já vím. Vím to moc dobře, co ženská v týhle situaci prožívá, ale pořád to není bible na to, aby jednala jen podle sebe. Není na to sama. Byli na to dva a oba to na další leta poznamená v mnoha aspektech. Nemá právo rozhodovat jen sama za sebe.Nebo má. Ale jen v té úrovni, kde je taky schopna to sama za sebe zvládnout. Ne za svoje rozhodnutí tresta i chlapa.
Holt to mám asi nastavené jinak. Těhotenství pro mě není shluk buněk, které si kdyžtak spláchnou do záchodu. Je to svým způsobem zázrak a nový život. Ať už plánovaný nebo ne - vznikl v manželském svazku a v rodině, která není ani na pokraji chudoby ani neohrožuje zdraví a život matky, tudíž - pro mě - neexistuje omluvitelný důvod, proč to dítě nenechat žít. Peníze, pohodlí, manželova nechuť - to jsou všechno nesmysly v porovnání s tím, že se tady bavíme o životě dítěte. Může se to stát v jakémkoli svazku, každý chlap dobře ví, že sex znamená potencionální možnost otěhotnění kondom nekondom a zbavit ho zodpovědnosti tím, že „přeci měl kondom chudáček, takže se chránil“ - je demagogie. Nepředpokládám, že zakladatelka lže nebo situaci bůhvíjak zkresluje - proč by to dělala - a taky mi přijde pitomost, aby s ní mlátily hormony natolik, že by nebyla schopná posoudit, jestli své dítě chce nebo ne. Naopak přemýšlím, co může přimět někoho napsat, že manžel má právo se takto zachovat. Jsou manželé, partneři a takto závažnou situaci je třeba řešit úplně jinak. Pokud ze strany manžela jakákoli vůle k diskuzi chybí, pak je to jen a pouze zakladatelka, kdo má právo rozhodnout. I proti vůli svého „muže“.V uvozovkách proto, že v této chvíli žádného muže ani parťáka nemá.
@berry4 Co, kde cítím?
Já se o tomhle ale tady už nemůžu dohadovat, já jsem příliš zaujatá… A sama některé věci ještě srovnané nemám, beru to z naivnějšího pohledu, tedy z toho sobeckého, že ženská duše a tělo jsou příliš křehké na potrat, když za žena sama by dítě chtěla (ať už je to v záplavě hormonů, nebo dlouhodobé přesvědčení). Zde je to bohužel komplikované i tím, že na dvě děti být sama je neporovnatelně těžší než být sama na jedno (třeba s nějakou podporou rodiny).
Proto končím a jdu na pivko, jsem na řešení tohohle krátká.
![]()
@hanka.br. svým způsobem je to zázrak, dokud nebudeš muset hledat možnosti a alternativy, jak ten zázrak uživit, zaplatit za něj nájem, energie, oblečení, boty atd atd atd…A na to ZASE musí být dva, nebo se ten jeden musí umět sakra ohánět. Ano. Při sexu jsou na to vždycky dva, ale realita při financování bohužel není stejná.
Ano. Pokud ze strany partnera vůle k diskusi chybí, tohle všechno si musí přehodnotit partnerka a počítat s tím. Protože v tuhle chvíli už jde o JEJÍ rozhodnutí. I proti vůli partnera, ale s tím, že to celé bere na sebe. Se vším všudy.
@Litta běž a dej si za mě Fernetka ![]()
@berry4 Jak už jsem zmínila - na pokraji chudoby nejsou. A řešit nájem, energie a uživení dětí ve chvíli, kdy je dítě na cestě, je pozdě. Pokud byl pán tak rezolutně proti, holt se neměl pouštět do manželských radovánek. Ať je to jak chce, může vzít svou ženu za ruce, své důvody jí vysvětlit, být s ní. A i když ona řekne NE, na potrat nejdu - pak to respektovat a o svou rodinu se postarat jako chlap.
@hanka.br. stejně tak se nemusela do radovánek pouštět ani zakl. Původně byla v šoku, nemýlím - li se? Stejně tak má právo jí říct, že došlo k omylu a na dítě se necítí. I to je slovo chlapa. Nebo snad ne|?|
Nebo snad jediné správné slovo chlapa je - necítím se na to, nechci to, ale budu platit za jeden nevydařenej střik, protože TY to tak chceš?
Příspěvek upraven 20.04.13 v 21:34
Normalne bych se zabalila a odesla bych kdyz mas kam jit a neozyvala bych se…Ppkud to udelas budes toho hrozne litovat to mi ver a podle toho co pises tak on za to nestoji
@Litta já nikoho nenabádám. jen jsem chtěla ukázat, že i takové řešení se může v budoucnu ukázat, jako to nejlepší. já bych na potrat tenkrát taky nešla, ale u nás byla úplně jiná situace. na druhou stranu jsme s manželem za jedno, že nám naše Sluníčko stačí, a v případě druhého těhotenství bych potrat podstoupila. ale věřím antikoncepci, že neselže. my tohle prostě máme s manželem domluvené. s klidnou hlavou, bez přílivu hormonů, prostě v klidu vyříkané. nikdy bych mu nevnucovala dítě, stejně jako on by mě netlačil do druhého těhotenství
Holky, ono je jednoduchy rici odejdi od neho.ono je jednoduchy rict nech si to miminko.kdo neni v te situaci, tak nemuze vedet co by udelal. zakladatelka musi nejprve vyresit proc maji vztahovou krizi a podle toho jednat.
@berry4 Ano - zakladatelka u toho byla samozřejmě taky, těhotenství ji překvapilo, nicméně na rozdíl od svého muže by dítě chtěla nechat žít. A pokud nahlížíte na již vzniklý život jako na nepodařený střik, na který je třeba celý život platit, potažmo v manželství, nedivím se, že vašim argumentům o „slovu chlapa“ nerozumím.
@hanka.br. Já ho vnímám úplně jinak. A s pohledem zpět, jako matka, co stála před tímhle rozhodnutím taky, jako matka, co na děti zůstala sama. Jako žena, co se musela rozhodnout už pro děti již narozené a pro jejich budoucnost a zabezpečení zvolit tu „správnější“ volbu. Ale tohle všechno ženská, co to neviděla ani cestou z rychlíku nemůže pochopit. Někdy je prostě potřeba řešit věci tak, jak jsou, ne se ohlížet na to, co by kdyby. Právo na vyjádření se mají oba. To jsem nepopřela. V podstatě ale vidím, že jediné, co od něj čekáš, je povinnost převzít povinnost za výživu v případě, že se žena rozhodne. Myslíš si, že je to jediné to správné
Jestli ano, proč ![]()
@frozendarkness píše:
S bydlením by to asi problém nebyl. Můj tatínek mám dva domy, v jednom bydlí a ve druhém vybudoval dva byty, ten jeden byt je 3+kk a určitě by to šlo i za nějaký symbolická nájem, rodiče při mě vždycky stáli. Tchýně se do toho nechce montovat ale je na ní vidět, že by se na miminko těšila…Jinak manžel je dnes druhý den v hospodě(přišel se domů jen vyspat a najíst-konverzace žádná),řekla bych že tam má nějakou děvku, ale jen ho vidím, chce se mi z něj zvracet…Vážně mám hrozný nervy, bojím se abych o to miminka nepřišla samovolně…
je mi Tě líto, je to vůl, co Tě dřív nebo později stejně opustí…podle mě je v tom jiná ženská, promiň za můj pocit
zvaž sama jestli zvládneš dvěděti bez něj a podle toho se rozhodni, ale být Tebou, tak se odstěhuju…