Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@andrasteia píše: Více
Nechápu próz se ti udělalo zlé. Já píšu o tom, že sex s unavenou ženou je o ničem, když je vidět že jí to nebaví, tak to příjemný není i pro chlapa.
A opakují, jde o priority. Pokud uděláš čas na sex bez únavy, bude to k prospěchu. A starosti rozdělit s manželem. On nevypadá na chlapa který kašle na starosti.
Pokud v prioritach ten sex, intimní kontakt s manželem není, jsou jen starosti, pak je unavená, a je problém.
To je základ.
Ne, všechny ženy to tak nemají. Mně třeba únava také nevadí, naopak ze sexu energii čerpám. Já třeba s @Velkypan souhlasím. Možná se po narození dětí teprve projeví ten pravý přístup k sexu- někdo ho bere jako manželskou povinnost a někdo jako cennou součást partnerského pouta, o kterou rád pečuje. No a někdo ho má pro zábavu a někdo ho po zplozeni dětí považuje za zbytečný.
@Freeandwild píše: Více
Ano, přesně, psal jsem to před několika stránkami
pravděpodobně mu chybí kvalita, obsah, intimita. On se to snaží kompenzovat počtem sexu, možná protože v tom sexu cítí ten kontakt, tělesný, a jsou jen oni dva. Nevím, vidím to tak. Ale nevím, co by tady napsal její manžel, jaký má názor.
Chceš říct, jestli unavená žena „vyhověla“ musím skákat radostí?
To není povinnost, pokud žena nechce spát s manželem, a jen „vyhoví“ tak takové „dárky“ nechci.
1. Buď zájem o manžela nemáš, je to chlap, s kterým bydlíš, občas musím vyhovět… Ale nejdříve udělám všechno, protože potřebuju. Pak jestli zbyde, bude něco.
2. Máš ho ráda, miluješ, ale chápeš, že domácnost a děti nejsou jen tvoje, a rozdělite to. Nebudeš tak unavená a s chutí budeš spát s manželem.
@Velkypan píše: Více
A měl jsi to tak pár let v kuse? Každou noc? Museli by se střídat pravidelně, ne že občas vstane k dítěti.
@Anonymní píše: Více
Tohle mně skoro pobavilo, on je, chudák mrzutý, „sova, spáč“. A když by ráno měl vstát v 6 k dětem, tak bude protivný…ale protivný a mrzutý je, i když chceš spát ty… Tvoje mrňata berou se svým režimem ohledy na to, jestli je maminka sova nebo skřivan?? Mým to teda bylo jedno…
Vím, co s mozkem udělá totální dlouhodobé nevyspání a pak se těžko hledá nějaké řešení… Místo řešení, jestli je 2* týdně dost nebo málo, zkus to udělat schůdnější pro sebe… Běž spát třeba v 21hod. Ráno jej vzbuď v 5:30 že se jde na to…pak mu předej děti, až vstanou, a můžeš dospat. Já bych se hecla 🤣 a každý den bych ho vzbudila, jestli by ještě večer přetáčel oči…
S kojením přestat nemusíš. Ale není nutné noční kojení u ročniho dítěte (po roce jsem u všech 3 stopla noční kojení a kojila přes den a večer). S tím i zavést střídání v nočním vstávání, treba 3 noci manzel, 4 noci ty. A chodit spat do jiné místnosti se špuntami do uší. Ve dnech, kdy hlídá v noci muž, vstanes rano k dětem ty a on může dospat. A naopak, po tvé šichte vezme děti on… Žádné hraní si na sovičky… (U nas k takovému režimu reálně došlo s chronickým nespavcem a i manžel přestal ponocovat…).
Edit: předčasně odesláno
Ano s tím uklidem máš pravdu, ale když ve vztahu ti dva nemají stejnou potřebu, tak 2krat týdne mi to přijde ideální. On před dětmi Nebel potřebu každý den sexu a teď má? Nezvládla roll otce a chce být porad na prvním místě u ženy, přijde mi to hodně nevyzrale. Myslím, že pro chlapa, kterému záleží na jeho ženě a jejich pocitech, tak bude mít radši 2 krát týdne hezky sex, kdyz I ona si to uzije, než jednou denně a ji se to bude protivit.
Ano s tím uklidem máš pravdu, ale když ve vztahu ti dva nemají stejnou potřebu, tak 2krat týdne mi to přijde ideální. On před dětmi Nebel potřebu každý den sexu a teď má? Nezvládla roll otce a chce být porad na prvním místě u ženy, přijde mi to hodně nevyzrale. Myslím, že pro chlapa, kterému záleží na jeho ženě a jejich pocitech, tak bude mít radši 2 krát týdne hezky sex, kdyz I ona si to uzije, než jednou denně a ji se to bude protivit.
Anonymní
Ja tě svým způsobem chápu s tím sexem, ale zda se mi že do všeho hazis viele, když ti tady nekdo něco rádi, hlavně ať stává manžel a tyxse vyspis. Rocni kojení dítě stačí kojit jen před spanim, určitě v noci ne, to už je jen na uklidneni. A to je zlozvyk. Dítě, které se v noci bude, stačí že jsi mu na blizku, pohlaví ho a bude spát dál, jestli nemá kolik nebo jiné neduhy. Stačí vydržet dva týdny a bude spát bez prsou. Starší dcera se taky budila častěji v noci, měla flasku s vodou v postylce, plynky na zuzlani, nechtěla dudlik a vždy se tím krásně sama uklidnila.
Proč jsi nevrla na partnera?
@Freeandwild píše: Více
Ja to měla roky s dětmi, že jsem si užívala jejich blízkost a s manželem tak do roku a půl dítěte trochu min, ale normální chlap pochopí, že je to období, ktere přejde. Oni sex mají, jsou páry, kde žena třeba 2 roky nemůže žádný sex, příroda.
Mají děti po 3 letech, takže měli období, před druhým dítětem, kdy se mohli věnovat sobě víc. My jsme měli děti po skoro 5 letech, takže manžel v pohodě vydržel ale on si tu blízkost taky bral od děti, velmi často je uspaval a o víkendu mě nechal dostat. I v noci I když měl velmi narocnou práci, tak jsme se stridali
Ja když jsem byla unavená, Studium a jedno malé dítě, barák atd. Tak jsem dělala jen základní provozni věci a odpoledne jsem si vždy I a dcerou lehla. Ja teda uplny bordel nemusím, ale nejsem žádný pedant na poradek a manžel to má stejně. O víkendu klidně vypral, postarat se o dítě mezitím co ja jsem se ucila. Při zkouskovem jsme si často nechali jidlo dovezt
Nejspíš budu jediná nejen tady, ale dle dnešních měřítek v celém vesmíru
, kdo si myslí, že konkrétně večerní uspávání je největší blbost na jakou si rodiče můžou dítě naučit.
Mám 4 děti, nejstaršímu je 30, nejmladšímu 12. Od narození byly všechny vedeny k tomu, že večer probíhá večerní rituál v následující podobě - koupel, jídlo /později obráceně/odchod do postele, čtení pohádky, rozsvícené malé noční světýlko, krátké pomazlení, pusa na dobrou noc a nazdar + pootevřené dveře do vedlejší místnosti, kde jsme se zdržovali my rodiče. Celý proces o délce max. 45min. S tím, že se spát chodí vždy přibližně ve stejnou hodinu.
Asi mi budete tvrdit, že to se spoustou dětí takhle nejde. Není to pravda. Jde. Každé naše dítě je úplně jiné a vždycky měli rozdílné potřeby, ale tohle se bez nejmenších problémů naučily všechny. Samozřejmě se to netýká dětí s těžšími poruchami typu PAS a podobně, to zkušenost nemám. Ale žádné zdravé dítě opravdu nepotřebuje k životu ani zdravému vývoji každý večer hodinu a déle v posteli skákat mámě po hlavě, nebo žužlat prso.
Vždycky jsem razila asi takový přístup, že přes den se dětem budu maximálně věnovat a budu tady pro ně, ale večer chci mít klid a čas pro sebe. I když jsem ten večer kolikrát trávila třeba u plotny, nebo u úklidu, byl to pro mě svým způsobem relax.
Sex jsme měli vždy od konce šestinedělí a nevzpomínám si, že by někdy nebyl delší dobu než 3 dny po sobě. Ty zdejší příběhy, že sex není „kvůli dětem“ ještě půl roku po porodu, nebo je jednou za měsíc z povinnosti, to mi přijde dost hrozný, smutný a myslím si, že ve většině případů by to tak vůbec být nemuselo. Já třeba taky nemám " od přírody" kdoví jak častou potřebu, manžel ale ano, takže logicky musel nastat kompromis. Manžel to nevyžaduje denně, i když by mu to vyhovovalo a já vím, že když se přemůžu bude se mi to nakonec líbit, protože chlap na mě fakt při tom hodně myslí a nejde mu jen o sebe. Ale máme to tak se vším, což by rozhodně nebylo, kdybychom celoživotně jeli v nastavení "co největší a maximální komfort pro děti a když náhodou zbyde čas a síla tak my dva…
@Hrnekmleka píše: Více
Přesně tak, ale to zakladatelka nechce. Asi bude trochu perfekcionistka, která nejlíp vše zvládne sama ale na ukor vztahu
@Anonymní píše: Více
Kromě koupelne a vždy ve stejný čas, jsme uspavali děti podobné. Když vylezly, tak taky rychle zalezly
.a mladší dítě usinalo špatně a pozdě, má adhd a AS ( to se zjistila až v puberte) a přesto se to naucila. Starší jsme nic učit nemuseli, vše šlo u ní samo.
Ja taky neměla problém se sexem ani v těhotenství ani potom, jenže ne všechny jsme stejné a někomu ty hormony hodně ovlivnit Libido.
Příspěvek upraven 02.04.24 v 17:02
No zakladatelko, chyba je evidentně na obou stranách, i když si myslím, že tvůj manžel je teda v určitých věcech dost mimo.
Pokud on se po dětech nezměnil, je to problém, pokud lidé mají děti, musí se změnit tak, že nejsou jen partneři, ale i rodiče. Takže v tomhle je špatný ten, co se nezměnil.
Vaše frekvence styku mi přijde slušná, pro někoho, kdo chce sex každý den, je ale asi malá.
Faktem ale je, že pro mě je to, co máš ty teď maximum, styku vícekrát jsem schopná vyjímečně a pokud bych měla mít sex vícekrát, podobalo by se to znásilnění. Pokud jsem unavená a nemám chuť, není možné fyzicky u mě styku dosáhnout, jsem sevřená a nepřipravená. To jen pro ty, kdo si myslí, že pomůže vyhovět.
Nemyslím si, že je řešení, že ty se budeš přemáhat.
Pokud si myslíš, že při příznivějších podmínkách bude chuť větší, je potřeba jich dosáhnout.
To, co popisuješ u péče o děti, tak mi přijde, že ustupuješ dětem více, než je zdrávo. Navíc svým způsobem okrádáš otce o schopnost ty děti uspávat. ŘÍct skoro pyšně, že je dítě starší 4 let mamánek? Jako vážně? A ještě si poroučí, kdo bude uspávat a budí se x krát za noc a prudí, ačkoli tak staré dítě by fakt mělo být schopné spát lépe a budit se vyjímečně a ty bys prostě měla dělat kroky k tomu, aby to tak bylo.
Vzhledem k tomu, že se budí brzy ráno i mladší, tak asi není řešením naučit toho čtyřletého, že rodiče se ráno nebudí, dokud nevstávají, ale věř mi, že čtyřleté děti na tohle mozkovou kapacitu mají, ale musí je to někdo učit, stejně jako mají kapacitu na to, že pokud v noci něco nutně nepotřebují, tak není potřeba, aby k nim přikaždém buzení někdo vstával.
Mladšího bych přestala přes noc uspávat kojením. Koj, klidně do dvou let, ale i roční dítě fakt není potřeba několikrát za noc kojit, pak není divu, že se naučí negativním spánkovým asociacím a nespí ani ve starším věku.
Ne, skakat radostí dozhodne nemusis, ale kdyz se premuze jednou, tak to pro ni dalsi den bude asi taky o premahani.
Ja jsem nikdy v teto situaci nebyla, naštěstí. A asi jsem taky trosku atyp- plozeni deti je pro me porad min dulezity než byt s tim spravnym partnerem. Proste mit deti s nekym jenom „dostatecne vhodnym“ je pro me zatim nepochopitelne.
Ale dokazu se vcitit do toho, ze hodne zalezi na tom jak se lidi naparuji a ze jejich vnitrni hodnoty a motivy pro to, proc jsou spolu, se naplno ukazou az kdyz jsou na svete deti a maji „splneno“.