Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Fire_CarCoolCa píše: Více
Hmm, tak tomu teda říkám dobrá rada ![]()
(myšleno samozřejmě ironicky).
A empatie k nemocnému člověku, i když poměrně mladému, ti nic neříká? ![]()
Však se to jednou může týkat i tebe, nikdy člověk neví co se kdy přihodí… ![]()
Může třeba jít jen o nešťastný úraz s doživotními následky nebo o jakékoliv chronické onemocnění, které může vést i k trvalé invaliditě.
A jen na základě tohoto, odepsat svého životního partnera a otce svého dítěte, mi přijde nadmíru tvrdé a značně neempatické řešení nebo rozhodnutí.
Ale chápu, přece jen nejsme všichni stejní a někteří ve svém životě, víceméně upřednostňují hlavně sami sebe, bez ohledu na ty ostatní a často i ty nejbližší… ![]()
Příspěvek upraven 16.01.26 v 21:58
@Černá Madonna Nojo, ale co kdyz zacnes zit s akcnim clovekem a on proste casem zlenivi? Ty chces dal zit aktivne a on chce stravit zbytek zivota na gauci? Artroza a plotynky se bez pohybu jenom zhorsi, cukrovka taky. Chce to chodit na fyzio, kompenzacne cvicit, byt aktivni. A co kdyz domluvy nepomahaji? Neco jineho je samozrejme vazna nemoc, nebo uraz, ale divat se doma na nekoho, kdo proste akorat zlenivel a nic se mu nechce a libovat si v tom, ze s nekym takovym stravim dalsich 40 let zivota a budu se s nim akorat dohadovat, at se sebou neco dela? Znam to z rodiny a je to strasne.
@Afrikana píše: Více
Rozumím…
Ale tady je asi opravdu zapotřebí, umět správně rozlišit lenost či laxní přístup ke všem každodenním činnostem nebo aktivitám, oproti skutečným zdravotním potížím, které ho opravdu omezují v jeho dosavadním způsobu života. Přece jen, nikdo není v kůži takového člověka, aby přesně věděl, jak se ten dotyčný cítí.
Ale samozřejmě chápu, že pro jeho partnera, to může být něco, s čím je těžké se smířit, ale bohužel nemoc si člověka nevybírá. I když je pravda, že někteří jdou určitým onemocněním nebo jakýmkoliv jiným zdravotním problémům, úplně zbytečně naproti… ![]()
@Kipa22 píše: Více
Jenže on nemá rakovinu, on má nemoce, se kterými se dá obzvlášť v tomhle věku relativně normálně fungovat a naopak zdravý životní styl a pro něj od fizioterapeuta doporučený pohyb by jeho stavu velice prospěl, ale on si to svým přístupem ještě sám zhoršuje. Což by jako otec a partner neměl, protože má zodpovědnost vůči své rodině a kvůli nim by se měl všemožně snažit, aby tu s nimi byl co nejdéle a v co nejlepším stavu a ne, že to prostě zabalil a svojí mladou ženu a své dítě odsoudil k tomu, že budou mít za chvíli doma ležáka. Sakra chlap 35 let dokáže uběhnout i maraton s jednou končetinou, vývodem a kyslíkovou bombou na zádech, když bude prostě chtít. Tohle není o nemoci, ale o jeho lenosti.
@kyslík
Tak by si ale neměl takovej chlap mít doma 4 letý dítě, to jako nejde vypnout ani zavřít do sklepa…
A už sis to všechno zkusila na vlastní kůži?
Pokud ano, tak k tomu nemám sebemenších výhrad a ráda bych se ti s velkým obdivem a pokorou uklonila až k zemi…
@Černá Madonna píše: Více
Tohle nejsou vážné nemici, s vyhřezlou plotýnkou roky fungoval můj táta i manžel a pak šli prostě na operaci. Oba pracují na stavbě. Začínající cukrovka? Se silnou cukrovkou venku litají i malé děti a mají za pasem stroječek, co jim davkuje inzulín.
Ano, ten chlap má zdravotní problémy, ale jejich stav si sám tímhle vědomě zhoršuje a lítost nebo omlouvání jeho rezignace na život mu nepomůžou. Jakmile se člověk nemoci poddá, převálcuje ho a on má sakra pro co žít a fungovat nebo by aspoň měl. Nemusí šplhat po horách, ale chodit se svým dítětem na procházky, do bazénu nebo ho hlídat z lavičky na hřišti může i s tim, co mu je, naprosto bez problémů. Ale na sezení na gauči nemá s malým dítětem nárok nebo si ho neměl dělat, když je v tak vážným stavu.
1. Vyhřezlá / vyhnutá plotýnka
Ležení = zhoršení.
Potřebuje:
cílenou rehabilitaci (core, hluboký stabilizační systém),
chůzi, plavání, lehké posilování,
zhubnout, pokud má nadváhu.
Lidi s horší plotýnkou normálně fungují. A
2. Začínající cukrovka
Tohle je zásadní:
pohyb + úprava jídla = možnost návratu do normy
gauč = jistá cukrovka do pár let + léky + komplikace
30–45 min svižné chůze denně dělá zázraky.
Bez pohybu se to nezlepší nikdy.
3. Trávení
Ležení + stres + blbá strava = problémy.
Pohyb stimuluje střeva.
Sedavej způsob života = chronické potíže.
4. Artróza chodidla
Paradox:
rozumný pohyb pomáhá
nehybnost zhoršuje bolest i ztuhlost
Správná obuv, vložky, fyzio, redukce váhy.
Je mu 35, ne 75.
Má 4leté dítě.
Když to takhle nechá:
za 10 let: léky, bolest, cukrovka, impotence, frustrace
za 20 let: invalidita
Neumírá hned.
Umírá pomalu a kouká u toho na televizi.
Co by měl dělat – minimum, ne heroismus
Každý den:
chůze (klidně 20–30 min na začátek),
fyzioterapie (ne jednou, ale systémově), řešit psychiku (ano, i chlap musí),
přestat si lhát, že „už to nejde“.
Závěr bez obalu 👉 Ležení na gauči není léčba. 👉 Je to urychlovač rozpadu. 👉 Pokud nic nezmění, bude horší a horší – to není názor, to je medicína.
A teď to nejdůležitější: Změnu za něj nikdo neudělá.
Ani žena. Ani dítě. Ani doktor.
Buď se zvedne – nebo si vybere pomalé mizení.
A vy víte, že není dostatečně nemocný? Mě kdysi sprostě nadávali, že jsem líná a mouchy snězte si mě. To jsem ještě byla náctiletá. Víte, jak mi bylo? A víte na co se přišlo? Že mám chronický zápal plic a zánět ledvin. Když na to přišli, lékařka řekla, že by sotva lezla po čtyřech a já musela mazat do školy a mě jen uráželi. Znám jednu, co to měla stejně a pak se po x letech přišlo na to, že je psychicky nemocná. Co vy víte, co za tím je, nebo co se děje. Ono se lehce soudí.
@Fire_CarCoolCa jen upozorním, že silná cukrovka u dětí, kdy potřebují inzulín, je cukrovka I. typu. Ta vzniká jako autoimunitní onemocnění a dítě za to, že ji má nemůže.
Diabetik II. typu svůj stav může ovlivnit jídlem, pohybem… Ovšem pokud se ke všem problémům ještě váže deprese, je třeba řešit i ji, to není žádná legrace.
Mám s tím zkušenosti z rodiny, proto anonym.
Můj názor? Na pána s láskou, přitom s upřímností. Nedávat ultimáta, ale konstruktivní návrhy, dát mu čas na vybrání zatáčky…A představil jsem si namísto pána psa nebo kočku-to by asi bylo samé ťuťu-ňuňu, že?
Ne nadarmo se říká, sytý hladovému nevěří
Tady někteří přesně ví, jestli ten chlap u toho výhřezu nemá třeba útlak nervů, čili bolesti a oslabení např. do dolních končetin. Rehabilitace není všespásná.
On může být unavený z práce a potřebuje odpočinek. Rada, že neměl mít dítě je opravdu
Maraton s 02 bombou na bolavém chodidle by byla opravdu mňamka ![]()
@Kipa22 píše: Více
No, paní to napsala celkem jasně a vadí jí to. Ale ať mu je cokoliv, žádné nemoci neprospívá sezení na gauči a tloustnutí, tohle prostě obhájit ani omluvit nelze…
@zmrzlik
Paní sama píše, že manžel sám nic měnit nechce, ne že to nejde. Sezení na gauči a tloustnutí je prostě špatně vždycky, cukrovku si způsobil sám a ani to ho nedokope něco se sebou dělat. Zlenivěl během mateřské, nikde se nepíše nic o tom, že jeho stav je závažný natolik, že ze sebe udělal dobrovolně pomalu ležáka a paní chce radu, jak ho má dokopat, aby se sebou něco dělal, neptala se na radu, jak se smířit s tím, že je vážně nemocný…