Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Nenapsal jsem, že ovlivníš všechno, ale mezi „nic“ a „všechno“ je obrovské pole možností. Před více než dvaceti lety mi lékaři diagnostikovali vzácné neurologické onemocnění a vše nasvědčovalo tomu, že v krátké době skončím na invalidním vozíku - co hůř, ochrnu na celé tělo. Mohl jsem se začít litovat, místo toho jsem si pořídil psa, potom druhého, denně se snažím nachodit 10 kilometrů, co mi tělo dovolí, snažím se hýbat. Postup choroby se téměř zastavil. Životní styl jsem, to dá rozum, upravit musel. Na kole nebo motorce nejezdím, hůř udržuji rovnováhu, někdy mi znecitliví končetiny. Pracovně i v partnerském životě ale funguji bez problémů, věnuji se koníčkům, cestuji po světě, podnikám treky přírodou. Znám řadu dalších konkrétních lidí, kteří řeší závažné zdravotní problémy - zdůrazňuji řeší, nerezignují. Vyznačují se tím, že z toho, co jim osud nadělil, chtějí využít maximum.
@Sandman1 píše: Více
Ano, to skutečně může vést k rozpadu vztahu - zcela rozdílný náhled na trávení volného času a třeba i celkově na život. Ale tomu rozpadu se nezabrání tím, že zakladatelka bude dupat nohou, ať on jezdí na výlety, a ignorovat jeho stav, a ani tím, že její chlap zas bude dlabat na všechno a jen ležet. To si začnou vzájemně překážet a každý si pojede svou linku. Jako vždy je třeba komunikovat a hledat kompromis, aby žili spolu.
Sama ale nevím, co bych dělala, kdyby můj manžel úplně otočil a chtěl po mně každý víkend výlety, nebo dokonce treky. Prostě by neuspěl, na to já nemám (energii, ochotu, zájem), ta vitalita mi chybí a energii na další týden načerpám právě jen doma ležením na gauči. A věkem se to směrem k aktivitě měnit určitě nebude.
To asi ani u manžela zakladatelky - určitě by bylo prospěšné už kvůli jeho zdraví, aby „něco“ dělal, otázka je, jestli to „něco“ bude zakladatelce stačit.
@Rosebery píše: Více
Fyzicky ne. Hlavní problém, proč se ba nic nezmůže, bude ta deprese. AD může předepsat i obvoďák.
Cukrovka je samozřejmě taky průšvih. To by řešit měl.
Zbytek aktivit je na jeho uvážení. Třeba i přehodnotil priority a už se mu do sportu nechce. Zakladatelka nechť si najde na tyto aktivity jiné přátele.