Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@marzanna píše:
Ukázkovým příkladem takových investic, které vykopávají ceny nemovitostí hodně, jsou přesně třeba moderní kuchyně, kvalitní podlahy, zapuštěný bazén, rekonstrukce střechy, upravená zahrada, nová okna,… Rozdíl v tržních cenách u dvou nemovitostí, které jsou jinak totožné a liší se v těchto „detailech,“ můžou být propastné. Jestliže ta neopravená stojí 4 miliony, ta opečovaná může stát klidně 10, ačkoliv reálná investice do těch věcí byla třeba dva miliony. Takže sice by na její část investice připadlo zhodnocení nemovitosti o 3 miliony (což jsou 3/4 hodnoty bez těch investic), ale procentuálně je ta její investice vůči ceně nemovitosti usoplených 10%, ačkoliv ta nemovitost díky tomu vzrostla o 75% původní hodnoty. Tohle se vyvažuje do nějakého spravedlivého stavu fakt hrozně těžce. (tenhle příklad si samozřejmě cucám z prstu, ale ilustruje to podle mě dostatečně)
To je vlhký sen prodávajících, ale obecně to nefunguje.
Tohle mám shodou okolností zažité a fakt ne.
Mně ve výsledku fakt připadá nejrozumnější pořídit druhou nemovitost, která bude v jejím výlučném vlastnictví, a která se z převážné části zaplatí z vlastních výnosů.
Mně to připadá jako destabilizující prvek - jestli je přinejmenším podprahově na. raná za těch patnáct let ofuků, tak se to až moc blíží odchodnému.
A ve výsledku pokud od něj odejde, tak jediné, co bude mít splacené, bude základ té hypotéky a celej zbytek bude muset po rozvodu splatit už ze svých prostředků, jen tak mimochodem. Takže v tuhle chvíli se opravdu bavíme o zakladatelových 400 tisících, ne o zakoupení nemovitosti ze SJM za hotové s tím, že to bude jenom její.
@marzanna píše:
A ve výsledku pokud od něj odejde, tak jediné, co bude mít splacené, bude základ té hypotéky a celej zbytek bude muset po rozvodu splatit už ze svých prostředků, jen tak mimochodem. Takže v tuhle chvíli se opravdu bavíme o zakladatelových 400 tisících, ne o zakoupení nemovitosti ze SJM za hotové s tím, že to bude jenom její.
Plus vypořádání vnosu ze SJM do jeho domu - může to být málo, může to být hodně, to se právě neví.
@thalasan píše:
Ne nemel ji 15 let vykládat, že to na ní přepsat chce a mohli to takto vyřešit už před 15 lety. Jesitny je, protože teď když se žena rozhodla nečekat a konat, tak je uražený jaký je to teď na něj podraz.
No nevím, jestli je moudré přepisovat automaticky polovinu jmění po nastěhování na protějšek, aby neměl pocit, že nic nemá.
Myslím, že zakladatel se zachoval velice velkoryse, když jí dal 800 O00 na jenom její byt.
Pokud to budete sepisovat u právníka, tak bych sepsala, že byt je výhradně její majetek a dům včetně zhodnocení zase tvůj, že případné vyplácení jejího podílu na investicích a zhodnocení se uskutečnilo koupí toho bytu. Aby při rozvodu nezískala být a k tomu bys ji neplatil ještě za zhodnocení baráku…
@reincarnate tohle už záleží na konkrétní nemovitosti a na lokalitě. Nereálné to zdaleka není, taky nevařím z vody.
Na mě působí jako destabilizačních těch 15 let, během kterých je celou dobu v postavení, že jí nepatří nic, zatímco manželovi všechno, a bude to ona, kdo by v případě problému odešel s igelitkou a pár šušněma za to, co do toho baráku pořídili. A to i v případě, pokud by krach manželství z větší části padal na jeho bedra. My jsme se s mužem třeba přesně z tohohle důvodu dohodli, že nebudeme bydlet v nemovitosti, která patří jen jednomu, ale že nemovitost, kterou budeme obývat, budeme vlastnit oba, aby ten vztah nebyl od začátku postaven asymetricky.
@reincarnate píše:
Plus vypořádání vnosu ze SJM do jeho domu - může to být málo, může to být hodně, to se právě neví.
Samozřejmě. To už pak je na nich, jak to smluvně ošetří.
Nicméně gró diskuze je to, že manželka chce také mít nějakou nemovitost, protože kdyby se cokoliv pos.ralo, tak nemá kam jít. A zakladatel z toho dělá kovbojku, přitom je to poměrně logický krok. Přeci jen jsou spolu opravdu dlouho, takže nějaké narovnání majetkových poměrů je podle mě vcelku na místě. Nebavíme se o páru, co se bral před čtvrt rokem.
@marzanna píše:
tohle už záleží na konkrétní nemovitosti a na lokalitě. Nereálné to zdaleka není, taky nevařím z vody.Na mě působí jako destabilizačních těch 15 let, během kterých je celou dobu v postavení, že jí nepatří nic, zatímco manželovi všechno, a bude to ona, kdo by v případě problému odešel s igelitkou a pár šušněma za to, co do toho baráku pořídili. A to i v případě, pokud by krach manželství z větší části padal na jeho bedra. My jsme se s mužem třeba přesně z tohohle důvodu dohodli, že nebudeme bydlet v nemovitosti, která patří jen jednomu, ale že nemovitost, kterou budeme obývat, budeme vlastnit oba, aby ten vztah nebyl od začátku postaven asymetricky.
Kdybych si měl vsadit, tak si spíš myslím, že ona to teď vyhrotila, protože je už rozhodnutá o odchodu.
Buď aspoň s příspěvkem na hypotéku nebo s tou příslovečnou igelitkou.
@marzanna píše:
Nicméně gró diskuze je to, že manželka chce také mít nějakou nemovitost, protože kdyby se cokoliv pos.ralo, tak nemá kam jít. A zakladatel z toho dělá kovbojku, přitom je to poměrně logický krok. Přeci jen jsou spolu opravdu dlouho, takže nějaké narovnání majetkových poměrů je podle mě vcelku na místě. Nebavíme se o páru, co se bral před čtvrt rokem.
To jo, je to na místě.
@reincarnate píše:
Kdybych si měl vsadit, tak si spíš myslím, že ona to teď vyhrotila, protože je už rozhodnutá o odchodu.
Možné to samozřejmě je. Ale na mě to spíš působí tak, že tím, jak to on neustále natahoval, tak ztratila jistotu v něm, tak chce mít alespoň nějakou záchrannou síť, kdyby se ta nejistota ukázala jako oprávněná.
A pokud spolu zůstanou, tak z toho ve výsledku budou profitovat oba dva ![]()
Tahle situace podle mě prostě ve výsledku nemá poražené, téměř učebnicová win-win situace, protože při pozitivním i negativním vývoji je to ve výsledku dobrý krok, takže není moc co řešit, jen ty praktické věci kolem ![]()
A pokud už je rozhodnutá odejít, tak by jí v tom manželův nesouhlas stejně nezabránil, spíš by jí utvrdil v tom, že se rozhodla dobře.
Znamená to jediné, žena tě chce opustit. Jinak by ji to ani nenapadlo. Udělej to, přepiš na ní půlku a budeš nejenom výsměch pro celé okolí, ale brzy budeš vyplácet žene rozdíl z tvého vlastního domu. Jejda takových případů je ![]()
Přesně tak, nevím proč to zakladateli nedochází, když je to tak evidentní.
Je to příprava na odchod s pokusem tě u toho pěkně odrbat - podrazit.
Rozděl SMJ poctivě, nenech se obelhávat a popřej jí hodně štěstí v dalším životě.
@Josef_t píše:
@zoidbergPřesně tak, nevím proč to zakladateli nedochází, když je to tak evidentní.
Je to příprava na odchod s pokusem tě u toho pěkně odrbat - podrazit.
Rozděl SMJ poctivě, nenech se obelhávat a popřej jí hodně štěstí v dalším životě.
Vy to tady hrotíte, pánové. A potom, že ženy radí rozvody. Vy přeháníte a radíte jemu, aby ji vykopl, že už má stejně jiného.
Já v tom vidím jen ty zadní kolečka, pokud jemu by zůstal dům a ona odešla s igelitkou. Je rozumné to řešit i dobrý nápad to řešit takto. Nikdo tratit nebude, nechápu, co na tom jejímu manželovi přijde divné.
Manželka chce vlastně rozvod od stolu. Rozvod od lože pro ni potom bude jednodušší.
Jsi grand ( rozuměj hloupý) žes jí poslal 800 tisíc na její hypo. Dobrá. Umožní jí splnění jejího snu. S podmínkou, že pokud ona chce zúžení SJM, tak s tím souhlasíš za podmínky, že její investice do tvé nemovitosti nebude po případném rozvodu po Tobě požadovat. Když už zúžení SJM, tak se vším všudy. ![]()
Chlapi, uvědomujete si, že tu zakladatelovi radíte tak drsnou konfrontaci, že mu v podstatě pokládáte rudý koberec na přímou cestu do soudní síně, a to i v případě, že se manželka rozvádět nechce?
Pokud si teď zakladatel bude klást podmínky typu „já ti podepíšu, že byt bude jenom tvůj, ale ty se zřekneš jakýhokoliv nároku na cokoliv, co jsi za těch 15 let investovala do mýho baráku,“ tak si bude koledovat tak akorát o to, že ten návrh na rozvod opravdu podá a ty peníze na byt si ze společného majetku, společných úspor a všech těch minulých investic do baráku, které šly většinu času ze SJM, s dobrym právníkem prostě vysoudí, a navíc to pravděpodobně bude násobně víc, než co teď chce (i z toho důvodu se domnívám, že její motivací k pořízení bytu není to, že by od zakladatele chtěla odejít, ale že ten byt chce zkrátka jako rozumnou investici a svoji záchrannou síť pro strýčka Příhodu, ne hnízdo, do kterého chce utéct)
To, že jí teď těch 800 tisíc poslal, vůbec nic neznamená, v tuhle chvíli to jsou pořád peníze jich obou, přesně napůl. A pokud se SJM o ten byt případnej byt nezúží, s čímž musí souhlasit oba, tak i cokoliv, co se za ně pořídí, je stále obou. Tak tady zakladatelovi přestaňte hnojit hlavu, jakej je blbec, že jí to vůbec poslal.
Nicméně vzhledem k tomu, že se celou dobu investuje do majetku, který nikdy nebyl a není její, je podle mě dost pádnej důvod, aby se taky chvíli investovalo do něčeho, co její bude. A bez zúžení SJM to zkrátka nepůjde.
Zakladateli, pak se samozřejmě nabízí ještě další varianta, a to ta, že ty ten barák do SJM dáš a byt se pořídí taky do SJM, pokud by to pro tebe bylo skousnutelnější. Ale čistě z kupeckých počtů, čistě racionálně i čistě emotivně mi vychází, že je to varianta, která je pro tebe za všech okolností nevýhodná a pro ni méně příjemná, pokud došla k přesvědčení, že by chtěla mít taky něco svého, co nebude z tvojí strany milodar, když se teda po dlouhých letech uvolíš ustoupit. Po pravdě mě trochu zaráží, že ty to z její strany vnímáš jako podpásovku. Uvědom si, že tvoje žena od svatby prakticky nemá žádnou šanci přijít k něčemu, co by bylo opravdu jen a jenom její, zatímco ty po celou dobu vašeho vztahu to své jisté máš a ona do toho jenom tvého taky investovala. I kdyby se ona strhla a vydělala miliardu, tak už si nemůže koupit nic, co by patřilo jen jí, protože SJM. Zkus se na to podívat i z tohohle pohledu a zamyslet se nad tím, jestli přeci jenom není fér jí něco, co by jí říkalo Paní, umožnit. Mně připadá, že je to to nejmenší, co pro ni po těch 15 letech můžeš udělat, zvlášť s ohledem na to, že pokud by se rozhodla od tebe odejít, tak si velkou část toho stejně zaplatí sama.
No, pár vypořádání SJM, kdy muž měl dům, pak se oženil, s manželkou ho za společné peníze opravili a zvelebili a ona pak ve vypořádání po letech dostala několik málo tisíc, jsem už viděla. Takže chápu, že chce někdo mít jistotu, že bude mít něco svého „kdyby něco“. Otázka je, proč tohle řeší be fungujícím spokojeném manželství a zrovna teď.