Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aduš8 Pokud chce děti až později at je má…to je přeci její věc. Tchyne by měla vzít zpátečku. Neznamena že pokud ona měla kupu dětí tak to tak bude mít každá…
S mužem jsem 11 let, máme dvě děti, barák a hezký vztah. Za tu dobu a všechny možné posuny v našem vztahu mě tchyně nikdy nepřijala ![]()
Mě už je to po těch letech jedno, občas mě zamrzí když vidím jak fajn tchyně mají kamarádky, ale co se da dělat.
Byla jsem pro ni ta co jí odvedla synacka.
Dej tomu případně ještě druhou šanci a pak uvidíš no.
Je fakt že po vyslechnuti plánu bych byla jako tchyně taky nadšená
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, dobre populnocni.. jsem s pritelem nejaky ten patek a tak nastal cas se seznamit s jeho rodinou, je ze ctyr deti, a ze se to vezme sakumprdum najednou, nejdriv sem z toho byla trosku paf ale tak budiz.. maminka o vikendu volala jestli je neco co nejim nebo mam alergii, aby to nevarila, bytostne nesnasim rajcata… meli jsme prijet na 6, vzala jsem kytku a nejake dortiky, pritel rikal ze mamina bydli v patrovem byte, a ze je trosku hrrr. Prisli jsme a v obyvalu velikosti krabicky na sirky nasouckovano asi 15lidi
a vsichni si me prohlizeli jak exponat v muzeu, byla jsem dost v rozpacich. Tak nejak sem si s kazdym potrasla rukou a snazila si zapamatovat kdo je kdo. Kdo je sourozenec, partner.. pres caru mi prislo i to, ze tam byl jak maminim ex manzel, otec meho pritele a i jeji novy pritel.. no nic, byl cas na veceri. Jake prekvapeni, ze byly rajcatove spagety, pritel rekl, ze prece rikal ze rajcata nejim, tak tchyne zacala jak jsou mlade holky zhyckane a ze jim nic nevoni. Tak sem to do sebe bez dechu nasoukala. Pak zacala zda umim varit, tak rikam ze ano, ale ze spise indicke, vietnamske a karibske jidlo. Tak to zacala, ze chudacek synacek asi semnou poradne schudne, kdyz nedelam ceskou, samozrejme ze ji nekdy udelam ale cpat se denne knedlikama??
po jidle prisla rec na bydleni, studuji prava, takze jsem bud ve skole nebo v knihovne a momentalne mi staci pokoj a sprcha, tak jsem ve sdilenem byte.. tak to spraskla ruce co to je za grupac, (nepruchozi pokoj, fakt na vyspani) a proc nejsem jako v najmu, tak sem ji rekla, ze je zbytecny mit najem jen pro sebe kdyz se porad nekde ucim. Na to mi rekla, ze nemam vklady pro rodinny zivot, ze asi nechci deti. To uz ji pritel probodaval pohledem, tak se trosku zklidnila, dalo se kafe a dortiky a pak zase zacala, ze jak si predstavuji budoucnost, tak sem rekla ze po studiich a az najdu misto koncipientky si chci najit vlastni byt, pak az budu advokatka tak tak aspon pet let tak pracovat a ze deti nevidim driv nez po 35 a ze chci nekam do domecku… no tak to zase vyjev ze v 35 se narodi postizene dite, a ze nejsem pro Jenika ta prava
ja vubec nevim jestli s Jenikem zustanu, zatim jsme ve fazi objevovani se a ona planuce co bude za 10 let
korunu nez pritel vypenil a bouchl za nami dverma bylo, kdyz vytahla rodinne album a zacala ukazovat fotky celemu srazu, kdyz byl pritel maly, byli tam dost intimni fota, takze to nebylo prijmne… jsem ted z toho uprimne hodne rozhozena, pritel je fajn, ale nevim jestli bych jeho rodinu zkousla, mam ted divny pocity
Ach jo, zase nějakej další poloblázen - tim myslim „tchyni“. ![]()
Taková návštěva, byť ne zrovna příjemná, poskytuje cenné informace o rodině přítele i o něm samotném. Neznamená to, že by on musel být nevhodný partner. Záleží na tom, jak se k tomu postaví. Jenom je dobré to vše pečlivě vyhodnotit. Později si člověk uvědomí, co neviděl, ale mohl vidět.
. Mluvím za chlapy.
Baba asi bude pekne zla, ty ji vzkazes ze nemas rada rajcata, jeste na jeji vyslovny dotaz, a ona je udela? Wtf? To musela udelat naschval. Dej si na ni pozor. Jenik se te zastal, tak aspon to je pozitivni, mamanek zrejme neni.
Nesnáším tyhle vyslýchací návštěvy. To si teda dobrá, že si ty špagety snědla, já bych je prostě neechala na stole. Věděla, že rajčata nejíš a jak na potvoru je udělala zrovna, když věděla, že přijdeš. Prostě naschvál.
@Aduš8 píše:
Jak chceš jednou pracovat jako právnička, když si neporadíš s jednou protivnou ženskou?já chápu, že to pro tebe bylo asi hrozné, ale jako matka si dovedu představit, jak bych reagovala, kdyby mi potenciální snacha začala vyprávět, jak si chce najít byt a budovat kariéru a aaa… A co tvůj přítel? Počítáš s ním vůbec v budoucnu? Já bych třeba na tyhle otázky odpovídala neurčitě, že se (sestěhovat, vzít, mít dítě…) rozhodneme v průběhu. Určitě bych jí na první schůzce nevyprávěla o budování kariéry. A jinak má pravdu, v pětatřiceti je na děti i z lékařského hlediska už docela pozdě, proto jsou většinou těhotné a rodičky v tomhle věku rizikové.
Já myslím že je lepší být upřímná. Vždyť psala že spolu nejsou dlouho. Takže bych to brala tak, že se zajímá o mě, můj život, studium a plány v kariéře. Mluvit o plánování dětí a rodiny, je krajně nevhodné při prvním setkání, navíc pokud jsou spolu pár měsíců a sami o tom ještě nemluvili.
@Anonymní píše:
Ahoj, dobre populnocni.. jsem s pritelem nejaky ten patek a tak nastal cas se seznamit s jeho rodinou, je ze ctyr deti, a ze se to vezme sakumprdum najednou, nejdriv sem z toho byla trosku paf ale tak budiz.. maminka o vikendu volala jestli je neco co nejim nebo mam alergii, aby to nevarila, bytostne nesnasim rajcata… meli jsme prijet na 6, vzala jsem kytku a nejake dortiky, pritel rikal ze mamina bydli v patrovem byte, a ze je trosku hrrr. Prisli jsme a v obyvalu velikosti krabicky na sirky nasouckovano asi 15lidi
a vsichni si me prohlizeli jak exponat v muzeu, byla jsem dost v rozpacich. Tak nejak sem si s kazdym potrasla rukou a snazila si zapamatovat kdo je kdo. Kdo je sourozenec, partner.. pres caru mi prislo i to, ze tam byl jak maminim ex manzel, otec meho pritele a i jeji novy pritel.. no nic, byl cas na veceri. Jake prekvapeni, ze byly rajcatove spagety, pritel rekl, ze prece rikal ze rajcata nejim, tak tchyne zacala jak jsou mlade holky zhyckane a ze jim nic nevoni. Tak sem to do sebe bez dechu nasoukala. Pak zacala zda umim varit, tak rikam ze ano, ale ze spise indicke, vietnamske a karibske jidlo. Tak to zacala, ze chudacek synacek asi semnou poradne schudne, kdyz nedelam ceskou, samozrejme ze ji nekdy udelam ale cpat se denne knedlikama??
po jidle prisla rec na bydleni, studuji prava, takze jsem bud ve skole nebo v knihovne a momentalne mi staci pokoj a sprcha, tak jsem ve sdilenem byte.. tak to spraskla ruce co to je za grupac, (nepruchozi pokoj, fakt na vyspani) a proc nejsem jako v najmu, tak sem ji rekla, ze je zbytecny mit najem jen pro sebe kdyz se porad nekde ucim. Na to mi rekla, ze nemam vklady pro rodinny zivot, ze asi nechci deti. To uz ji pritel probodaval pohledem, tak se trosku zklidnila, dalo se kafe a dortiky a pak zase zacala, ze jak si predstavuji budoucnost, tak sem rekla ze po studiich a az najdu misto koncipientky si chci najit vlastni byt, pak az budu advokatka tak tak aspon pet let tak pracovat a ze deti nevidim driv nez po 35 a ze chci nekam do domecku… no tak to zase vyjev ze v 35 se narodi postizene dite, a ze nejsem pro Jenika ta prava
ja vubec nevim jestli s Jenikem zustanu, zatim jsme ve fazi objevovani se a ona planuce co bude za 10 let
korunu nez pritel vypenil a bouchl za nami dverma bylo, kdyz vytahla rodinne album a zacala ukazovat fotky celemu srazu, kdyz byl pritel maly, byli tam dost intimni fota, takze to nebylo prijmne… jsem ted z toho uprimne hodne rozhozena, pritel je fajn, ale nevim jestli bych jeho rodinu zkousla, mam ted divny pocity
Co jsou intimní fotky.. to snad nemyslíš nahatého měsíčního Jenička ve vaničce nebo Jeníček se nám vyčůral do kytiček, to bych si ráda prohlédla
, nebo máš na mysli, že tchýna má fotky typu..první grupáč mého syna..
..jinak taky bych s dítětem nečekala do 35 let..a co dělá tvůj přítel myslím za profesi?
@lilith1 ano nahaty pritel, pokakany pritel, kdyby moje matka takto ukazovala pred cizimi lidmi moje fotky z detsvi kde nejsem zrovna reprezentativni, tak bych se taky necitila dobre. Ja vubec nevim jestli deti budu chit, je mi 26 a predstava, ze jsem opatlana, poblita u sporaku s rvoucim ditetem a neuklizenym prostredi mi nahani husi kuzi. Jinak pritel je geodet.
Ona bude asi takovy ten typ stara skola.. jako moje tchyne. Myslim, ze jsem v prvnich mesicich nebo letech taky neudelala dobry dojem, protoze jeho rodina zila jinak nez ja - delnicke profese, dospelacke starosti. A ja studovala gympl a pak vs, byla kvuli tomu trosku povysena na ne a obcas davala najevo, ze ja neresim takove veci jako oni (napr. slevy), ale ze ja jsem ta na urovni, ktera studuje, ma vzdelanou rodinu atd… az se za sebe zpetne stydim. Cas to vyresil a ja delala ne moc extra placenou praci, tchyne brala vice… ted jsem na rodicaku a zas mam uplne jiny pohled na vse… ale jako doted je tchyne trochu jinde, ma zastarale nazory na technologie, sleduje novu a v necem se chova jako duchodce, pritom je stale mlada.
@Anonymní píše:
Práva? Možná v Plzni.
Studuješ práva a nedokážeš odpálkovat jednu vlezlou ženskou?
Třeba na otázku ohledně vaření bych jí mile a s úsměvem sdělila, že mám taky raději jednoduchá jídla, jako špagety s něčím
.
Když poprvé pozvala tchýně mě - čistý ubrus, vývar, svíčková, zákusek, kávička… dnes přes ubrus ještě jeden igelitový, jídlo většinou vaří můj manžel, o zákusku si můžu nechat zdát a kafe si uvařím sama
![]()
Já jsem pri prvním setkáním s manželovou rodinou taky myslela že utecu s brekem a už se vickrat nevratim, ale pak si to sedlo. Jezdíme k nim skoro každý víkend a v létě i na dovolenou.
@Anonymní píše:
@lilith1 ano nahaty pritel, pokakany pritel, kdyby moje matka takto ukazovala pred cizimi lidmi moje fotky z detsvi kde nejsem zrovna reprezentativni, tak bych se taky necitila dobre. Ja vubec nevim jestli deti budu chit, je mi 26 a predstava, ze jsem opatlana, poblita u sporaku s rvoucim ditetem a neuklizenym prostredi mi nahani husi kuzi. Jinak pritel je geodet.
Tak to snad ani ty děti neplánuj. Matky se umí i s dítětem převléknout do čistého a u sporáku netráví hodiny. Miminko nemusí být reprezentativní, většina zamilovaných holek nad fotkami svého milého neřeší, jestli tam vypadá nedůstojně
Neříkám věšet každou nahatou fotku na Instáč, ale doma v albu mají své místo.
@TeSudička píše:
Taky jsem byla podrobena vyslechu. Pri otazce na rodice, kdyz jsem ji rekla, ze tatu nemam, ze se objesil, tak se otocila tchyne do obyvaku, kde byl tchan a zacala hulakat: „Jirkoooooo, ji se taky vobjesil tata jako tamtomu Pepikovi“![]()
![]()
nejaky tchyne jsou fakt na tecku
no když čtu „objesil“, tak mám husí kůži a chuť se také oběsit - ![]()