Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré ránko holky. Tak já jsem včera prožila zase jednou den blbec.
Byla jsem u toho endokrinologa. Objednaná na 7:45 první v řadě jsem se dostala do ordinace 8:20. Přivítána panem doktorem se slovy, že jsem tlustá jako prase a tím pádem nemůžu otěhotnět, protože obézní ženy neovulují, tudíž dítě nejde, protože nedochází k ovulaci atd. Tím mi vyrazil dech, že jsem nebyla schopna slova. Pokračoval tím, že mi řekl, že je mi 26 a že mi hubnutí musí jít samo, měla bych se snažit, že to chce, aby stříkala krev a slzy, poslal mě k dietologovi, nutričnímu poradci a nakonec řekl, že si mám ještě objednat permanentku do fitka. Prohmatal mi krk, pak udělal sono a celou dobu hartusil, že tam nic nevidí a že vše je v pořádku. Pak se mě zeptal, jestli chci poslat na podrobnější vyšetření, kde vemou znova TSH a ještě nějaké dva hormony nebo protilátky nebo co. Tak jsem řekla, že je to na něm a že když říká, že podle sona je to OK, tak to asi řešit nebudeme. Tak mě sprdl znova, že ale ty hodnoty TSH jsou nad limit, což normální není. Šla jsem na nové odběry a čekala na ně dvě hodiny. Kousek pracuje sestra a měla na mě zrovna čas, tak jsem k ní šla do práce. Hned, jak jsem ji uviděla, tak jsem to obrečela. Ona nechápala a jelikož je rázná, tak hned volala k jejímu doktorovi na štítku. Tam se dověděla, že od tohoto endokrinologa neberou a že dnes už je 3., kdo tam volá. Paní prý tam došla, že chce přejít, že jí řekl, že je tlustá jako prase a že ji léčit nebude, až zhubne. Chhápu, že tloušťka může zaviňovat spoustu nemocí – nebo spíše špatná strava, ale když je něco blbě, tak by se to snad mělo řešit, ne??? Navíc je známo, že když je špatná štítka, tak může být problém i přibírání na váze. Pak jsem šla pro ty nové odběry a věděla jsem, jaké mají být hodnoty TSH a ty jsem viděla, že jsou v normě, tak jsem čekala další kázání. Najednou došel doktor a hned ve dveřích na mě:" Dobrý den, dobrý den, no pojďte dál…" Skoro mě povalil a zulíbal. Nechápala jsem. Tak jsem sedla vyklepaná a čekala. říkala jsem, že TSH je v normě a on, že jo, ale že to se dost mění a že teda mám ale jiné hodnoty v háji. Nevím, jaké mají mít rozpětí, jen to, že mám chronický zánět štítné žlázy a hned to musíme řešit léky. Napsal mi půl tablety letrox 50 (asi to není moc) a řekl mi, že tohle může, ale zdůrazňuje, že NEMUSÍ být příčinou neplodnosti a že to o mé váze platí. Tak jsem byla včera smutná, ale sestra mě dala dohromady.
Abych to završila, tak dnes jsem se vzbudila s takovou bolestí oka, že dnes to vypadá, že budu muset někam na oční, protože mám nateklé oko, červené bělmo a bolí to při každém mrknutí. Nevím, co to je, netrpím na takové věci a nikdy jsem to snad neměla.
@Janie Bast Tak přesně takových reakcí dr. se bojím, protože by mě to složilo. Už jednou jsem si to zažila a málem jsem se tam rozbrečela. Jde to přeci říkat i slušně nebo s vtipem ale ne takhle. Moc mě mrzí, jaký jsi měla den.
Ale tak snad léky pomůžou a nebudeš tam muset. Jinak na dietologii klidně jdi, můžou tam být normální lidé, mě kdyby někdo tam poslal, tak asi jdu. Protože bych konečně musela hubnout. Takhle je to jen o mé vůli. A ta se rozhoduje snad podle toho jak se vyspí
A s tím okem můžeš mít zánět. Radši hned jdi na oční.
@Janie Bast jo, a zapomněla sjem se zeptat, zda manžel dostál svým slibům, že se budete snažit každý den od 12.dc celý týden?
U nás slibů plná pusa a skutek utek, takže jsem se na to vykašlala. Já nebudu nikoho nutit do sexu a přemlouvat. ![]()
@Berenika22 Taky myslím, že dr to mohl podat trochu lidštěji. Slyšela jsem, že ten dietolog, ke kterému mě posílal, tak že z něj ségřina kamarádka skončila v péči psychologa a že jí nabízel nějaké drahé koktejly apod. Takže ne, díky.
Já už jsem jednou zhubla, je to jen o stravě a vůli. Bohužel mám dva problémy. V poslední době nemám vůli a druhý problém, že jsem zjistila, že některé postraviny, které jsem dříve mohla po tunách mi nyní nedělají dobře, takže experimentuju, co mi sedne.
No manža nedostál. Neměl potřebu, když jsme zjistili tu štítnou. Ani gynekolog vyloženě nedoporučil se snažit, protože to nemá cenu. Nejprve pořešit štítku a pak snažit.
@Janie Bast Aha, tak to tam nechoď. Takoví dr. jen zničí kousek toho malého sebevědomí, co máš. Přitom to lze říci i lidsky bez vulgárností. S tou vůlí jsme na tom podobně. ![]()
Ale my to zvládneme. Nejhorší je, že mi vykládal, jak neovuluju, protože jsem tlustá, ale to nejspíše není pravda. Vypadá to, že u mě ovulace normálně funguje. Dle grafů, ovu testů i co jsem byla na folikulometrii.
Je to zmetek.
@Janie Bast moja, mrzi ma Tvoja skusenost s tymto dr a taky den blbec, no den blbec asi obcas kazdy z nas zazije… no je fakt, ze Ti to mohol inak povedat… zacinam mat pocit, ze endokrinologom k diplomu nedavaju diplomaticke spravanie, ale naopak, vyzera to, ako by bolo podmienkou arogantne spravanie… ja mam totiz taku istu endokrinologicku, lenze mam smolu v tom, ze je tu jedina pre nas okres…
takze veselo… ja som bola na odber, zistili mi zvysene protilatky, no viac neviem, lebo sestricka mi nesmie nic povedat, iba dr a ta ma plno uz aj na rok 2013… ale kedze som bola ochotna ist na kontrolu za poplatok, tak ma objednali „uz“ na 18.12…
takze mi dali chrobaka do hlavy… dnes som bola u obvodnej zaniest kartu a som sa jej pytala na tie protilatky… kedze som nemala v karte vysledky, tak vravi, ze ak mam len zvysene protilatky, to nebude problem, preco sa nedari… ze na to ani nedavaju lieky… ze moje telo sa rozhodlo zlikvidovat stitku, takze ma budu sledovat a ked sa mi znizi jej funkcia, potom mi nasadia lieky… pride mi to na hlavu, ako laikovi… v medine sa nevyznam, no logicky ked na to idem, tak snad skusim zabranit tomu, aby prestala fungovat a necakam na to az prestane a potom ju liecim… snad je lepsie, ked je stitka ok, ako to potom suplovat liekmi… ale fakt sa v tom nevyznam, to je len moj nazor
no uvidime… kazdopadne Ti drzim pasticky, nech sa cim skor das dokopy a nech sa Ti podari cim skor najst // na tehu testiku ![]()
@mijadave Teda máš to taky veselé. Mě řekli, jestli si chci počkat 2 hodiny na výsledky a že hned půjdu zase na řadu a všechno vyřeší. Myslím, že mě taky brali protilátky a měla jsem vysoké hodnoty něčeho a tam mi řekl, že mám ten chronický zánět a že je to často příčinou neplodnosti, ovšem neví, jestli jedinnou, že to mi nezaručí, což jsem věděla a nechtěla ani zaručit.
Díky moc moc.
Taky ti přeju moc moc štěstíčka a lepšího doktora.
@Janie Bast dakujem
no u nas sa na vysledky neda cakat, mavaju ich za 10 dni…
a ineho dr, no tazko… iny tu nie je a v inych okresoch okolo nechcu brat z ineho okresu…
a znamosti nemam… moja dr je inak presne taka ako Tvoj dr… tiez zenam hovori, ze su tluste a vobec si nedava servitku pred usta… je hrozne neprijemna… ja som u nej bola len raz a kedze nemam nejaku nadvahu, tak nic nehovorila… ale ostatnym… no comment… a aj ked som sedela u sestricky, tak hrozne arogantne hovorila aj s pacientami a dokonca aj so sestrickou… sestricky sa u nej casto menia.. a ani sa nedivim…
@mijadave Takové chování spíše snáším od žen, protože mě to od nich tolik nebolí, ale od chlapa se cítím hoodně ponížená. Jinak my máme taky jendu endokrinoložku a co sjem četla o ní zkušenosti, tak všem je říká, že mají zhubnout a že se to samo vyléčí.
Ale jinak máš krásné teplotky ![]()
@Berenika22 jasne, ze od zien sa da lepsie zniest, ale aj tak je to neprofesionalne a ponizujuce…
a teplotky mam pekne, ale to mam stale, aj ked nie takto vyrovnane… ale nadej si uz nerobim… necham sa prekvapit… ale tazko sa na to nemysli, ked ma neskutocne bolia prsia, lezu mi von z podprdy… ale to posledne 3 cykly robi stale, zacnu boliet uz hned po ovu a postupne naberaju na objeme a na bolesti… takze ako znak to nemozem brat… ![]()
@Janie Bast otrasne s niektorymi doktormi… ![]()
a to sam endokrinolog nevie, ze ked mas stitku v haji, ze mas aj problem s vahou? vacsina ludi, ktori maju nadvahu, maju aj problem so stitnou a iba dieta, cvicenie im nepomoze… najprv treba dat dokopy stitnu, potom sa to ukaze aj na vahe…
@riana12 tiez som z toho ostala v soku, ked som bola u nasej endokrinologicky… jednej pacientke povedala, ze je tlusta ako prasa a mala na ordinacii otvorene dvere… vsetci sme to poculi
nechapem, ved prave oni by to mali vediet, ze to clovek moze skusat, no ak ma problem so stitkou, tak je to tazke… ![]()
@mijadave Tak s těmi prsy jsme na tom podobně, hned po ovu (pokud teda skutečně probíhá) až do MS bolest a zvětšení objemu ![]()
Měli by se ti dr. krotit a zavírat dveře. Trochu slušnosti místo jejich nabubřelé arogance by jim slušelo více.
@Berenika22 ja som si uz musela kupit vacsiu podprdu na druhu cast cyklu
a ta bolest, na bruchu nemozem spat, to nehrozi a to ja rada
mam chut si na nich dat napis „nesahat, pouze koukat“ lebo mm si to pochvaluje, no kazdy pohyb a nie to este dotyk boli ![]()
a ti dr, k diplomu by im mali davat este aj kurz diplomacie a slusneho spravania ![]()