Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@andrasteia píše:
No jenomze tady se jede narativ, ze v triceti mas nejvyssi cas a nemuzes si dovolit otalet, protoze bez ivf pravdepodobne nebudes moct mit deti.
@Josefuna
To je úplná blbost, já mám kolem sebe vesměs ženy s VŠ a dítě před 30 rokem mělo naprosté minimum z nich. Většina tak ve 32, 34 a nyní mají třeba děti 3, pár i 4 a poslední měly ve 42, 43 letech. S tou neplodností žen to opravdu není tak zlé, jak si lidi myslí.
@hospodki Agátu absolutně nemůžu vystát a i tohle je jeden z důvodů. Ten vzor pro děti je žalostný. Po týdnu láska jako trám a po tře měsících konec, byl to de*il
Ale aspoň ona to zvládne finančně sama i bez tatínka (předpokládám). Dneska je každá druhá samoživitelka s třemi dětmi a třemi tatínky a brečí jak je ve složitý situaci ![]()
A teda popravdě já i přítel máme rodiče rozvedený a poloviční sourozence od jednoho či druhého rodiče a možná i to je důvod proč se vcelku bojíme jednat s miminkem ukvapeně
Jako děti z rozvrácených rodin víme, že to není žádný med ![]()
@Torryy píše:
Já bych do toho nešla, je to ohromnej risk. Po 3 měsících vztahu je všechno růžové. Já mám kamarádku, která začala chodit s chlapem, když ji bylo 38 let. Chránili se stylem plodné a neplodné dny, otěhotněla záhy. Nastěhovala si ho k sobě, popisovala jak ji v tom bytě vadil. Dlouho byla zvyklá na svůj klid a systém. On třeba řadil jídlo v lednici a ji to rozčilovalo, šlo o drobnosti. Během MD/RD ji rád připomínal, že ji živí, že domácnost je její práce. Absolutně se neshodnou ohledně výchovy jejich malé, hádají se. Ona bere prášky, on si stěžuje na ní kde může, že je hysterka apod. A kdyby s ní chodil déle. určitě by s ní rodinu nezaložil. Ona se chce vdávat, on má na svatbu jinej názor. On má jinej systém ohledně financí = hádají se, on má jinak nastavené vztahy s rodinou = hádají se. A je toho bohužel mraky, co jim vylezlo až třeba rok po porodu..
A podle mě je třeba hodně důležité mít nějaký ten svůj základ, nějaké dovolené jen ve dvou, zážitky jen ve dvou, užít si třeba 2-3 roky jen sami sebe, poznat rodiny, přátele, vzít se a pak až mít děti. Znát doopravdy názor na to, jak to bude s výchovou, počtem dětí, s domácností, financemi atd. A ne se nechat odplout na růžovém hormonálním obláčku.
Tak vyvolat hádku kvůli jídlu v lednici muže opravdu jen hysterka.
@29naja91 píše:
Po třech měsících bych do toho fakt nešlaVůbec dnešní době nerozumím. Přijde mi, že pořizovat si děti ukvapeně, bez rozmyslu je naprosto normální, až mi je líto těch dětí. Strýčkové a tety se u rodičů střídají jak na běžícím páse, ideálně hned zplodit společného potomka a zase jít o dům dál
Moje řeč. Mně pořád nebylo jasný, kde se tu bere tolik tzv. samoživitelek s kojenci, nedejbože těhotných. Člověk, který má něco v hlavě, tohle cíleně nikdy neudělá. Jak můžu druhého člověk znát po 3 měsících? Po takové době nenazývám kamarádkami ani ženské kolem mě. Ale plodit dítě? To jako vážně? Co o druhém můžu vědět, krom toho, jak mi to udělá v posteli a pár rozhovorů, kdy zrovna v posteli nejsme, zamlžených růžovými brýlemi. Absolutně nemůžete tušit, jak se chováte v různých situacích, jak zvládáte krize atd. atd. Vztah rozvíjený za těhotenství ovládaný dalšími hormony, poté dítě, které je zkouškou i pro sakra prověřené vztahy. A pak čistě sobecky. Proč si neužít ve dvou? Poznávat svět a sebe navzájem, užívat si, co život dává… Z toho pak čerpají páry, co jsou v nějaké náročnější situaci (třeba to dítě), pojí je společné vzpomínky, zážitky, láska.
Vztah vystavěný na pár souložích vyjít může, ale je to ruská ruleta.
Myslela bych hlavně na to dítě. Jako máma mu chci dát hlavně klidné zázemí. Tátu. Ale kdo chce kam..
Jo mamka otěhotněla po 3 měsících vztahu. Já jsem za to jedině ráda!
S tátou jsou spolu přes 30 let a vztah mají pořád hezký.
@Anonymní píše:
Je tu někdo, kdo to tak měl a vydržel mu šťastný vztah doteď? Seznámila jsem se s mužem, který je pro mě po všech stránkách dokonalý. Oba moc chceme rodinu, jsme v tomto dost podobné typy - moc ji chceme, ale jen s tím, se kterým to bude napořád. Několik vztahů nám oběma předním nevyšlo, on si s žádnou z nich nedokázal tu rodinu představit, neměl štěstí.. fakt jsem nenašla nic, žádnou varovnou kontrolku.. úplně bychom se nesnažili o miminko, ale dali tomu volný průběh, říkám si že už to v mém věku nepůjde hned na poprvé, ale náhoda je blbec. Ale taky chci aby bylo chtěné. Jsme oba 30+, takže na rodinu věk už máme.
Tohle dopředu prostě nikdy nevíš. Spousta rodin se rozpadne, když se narodí potomek, a to se rodiče znají x let. Vy se neznáte prakticky vůbec, ale to neznamená, že to musí skončit špatně ![]()
A jak vypadaly všechny vaše předešlé vztahy po 3 měsících, které se nevyvedly? Nebylo to taky náhodou super sluníckové a po delší době na prd? Proč by to teď mělo být jinak?
No jen jestli tady místní ženy spis neštve, že ony toho svého musely třeba 8 let uhanet, skemrat o svatbu a dítě a tady nekdo chlapa nutit nemusí.
Je to individuální, o lidech, klidně to může vyjít.
Myslím, že hodně vztahů našich rodičů bylo o tom, že holka po pár měsících chození otěhotněla, vzali se a měli pak další dítě či dvě a byli xy let spolu, popř. jsou spolu klidně i dodnes.
@29naja91 píše:
@hospodki Agátu absolutně nemůžu vystát a i tohle je jeden z důvodů. Ten vzor pro děti je žalostný. Po týdnu láska jako trám a po tře měsících konec, byl to de*ilAle aspoň ona to zvládne finančně sama i bez tatínka (předpokládám). Dneska je každá druhá samoživitelka s třemi dětmi a třemi tatínky a brečí jak je ve složitý situaci
A teda popravdě já i přítel máme rodiče rozvedený a poloviční sourozence od jednoho či druhého rodiče a možná i to je důvod proč se vcelku bojíme jednat s miminkem ukvapeně
Jako děti z rozvrácených rodin víme, že to není žádný med
Jo, poprvé si reknes, ze měla smůlu, podruhé už začíná něco smrdet (me Prachař přišel fajn) a teď co si narazila… no říkám si, ze alespoň bude mít prachy
a velká láska to byla s každým kdo ji obtahnul. Byl ten pravý a nikdy nic podobného necítila… a do měsíce konec a přesně - jaký to byl iiot a ebil… a teď si našla krále iiotu ![]()
@JuicyLucy píše:
Je to individuální, o lidech, klidně to může vyjít.Myslím, že hodně vztahů našich rodičů bylo o tom, že holka po pár měsících chození otěhotněla, vzali se a měli pak další dítě či dvě a byli xy let spolu, popř. jsou spolu klidně i dodnes.
Na to byly zajímavé manželské etudy… kromě jednoho páru se brali všichni kvuli těhotenství. A těm jediným to vydrželo plus teda jeden par, kdy on je známy umělec a byl par let v zahraničí tak měli vztah na dálku. Všichni ostatní rozvedení a umělec taky. Pročpak asi ![]()
Znám lidi, kteří spolu byli 10 let a rozešli se v šestinedělí. Znám lidi, co otěhotněli při prvním sexu a jsou spolu 25 let.
Pokud jsi finančně nezávislá a nebudeš v zadeli, kdyby vám to nevyšlo, běž do toho. Vztah na celý život ti nezaručí nic.
Rozhodně nedoporučuju plánovat finanční závislost svou a tvého dítěte na někom, koho znáš tak krátce. To je sebevražda.
@ZdenMal píše:
Znám lidi, kteří spolu byli 10 let a rozešli se v šestinedělí. Znám lidi, co otěhotněli při prvním sexu a jsou spolu 25 let.Pokud jsi finančně nezávislá a nebudeš v zadeli, kdyby vám to nevyšlo, běž do toho. Vztah na celý život ti nezaručí nic.
Rozhodně nedoporučuju plánovat finanční závislost svou a tvého dítěte na někom, koho znáš tak krátce. To je sebevražda.
Já znám lidi, co omylem sežrali muchomůrky a přežili to. Neznám nikoho, kdo by to udělal schválně. Tohle považuju za stejnej hazard, jako si udělat řízky z muchumůrky zelené a doufat, že sanitka přijede včas.
No tak to nedělej, pokud ti to přijde jako hazard. Pokud je zakl finančně soběstačná a jen hledá dárce spermatu, tak prosím, nevidím rozdíl mezi tímto a sperm bankou. Pokud plánuje být na otci svého dítěte závislá, tak píšu, je to sebevražda.
Respektive v čem vidíš riziko, pokud má finance vyřešené?
@Janli píše:
Já znám lidi, co omylem sežrali muchomůrky a přežili to. Neznám nikoho, kdo by to udělal schválně. Tohle považuju za stejnej hazard, jako si udělat řízky z muchumůrky zelené a doufat, že sanitka přijede včas.
No jenomze tady se jede narativ, ze v triceti mas nejvyssi cas a nemuzes si dovolit otalet, protoze bez ivf pravdepodobne nebudes moct mit deti.
@Josefuna