Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Antonie Bolavá jo věřím tomu, že te´d se vám se 40 žije krásně, ale co za pár let až budou holky chodit do školy, zatím jsou maličké a to jsou minimální náklady. Já neříkám, že se máme špatně. Děti maají oblečení spousty, hraček dostatek, ale rozhodně nejsem zvyklá je zahrnovat dary, to opravu ne.Jsem zkrátka zvyklá kpupit si dobré jídlo, jet s dětmi na výlet, letos bude dovolená jen u nás, dost nás stáli auta. A tento standart si chci zachovat a bojím se nákladů až budou obě děti ve škole. Šatstvo, strava, pomůcky do školy, výměnné pobyty atd, třem dětem bych to nedokázala zajistit, takový boháči nejsme
nevím, pořád bych měla mít tu dvacku měsíčně jen na náklady na děti. Pochybuju že mě někdy vyjdou dráž
@Svandu zadlužení nejsme jen platíme provoz domku. Já asi neumím hospodařit, snažím se šetřit, ale stále mi přijde, že máme málo na tři děti
![]()
@Anonymní píše:
@Svandu zadlužení nejsme jen platíme provoz domku. Já asi neumím hospodařit, snažím se šetřit, ale stále mi přijde, že máme málo na tři děti![]()
já taky neumím šetřit
Ale právě proto si říkám, že co teď nakoupím zbytečností, tak holt pak místo zbytečností budu platit kroužky a tábory. Uvidím, no. Zatím z toho strach nemám
@Antonie Bolavá tak to víš že jo, ono už to musí jít. Já tě obdivuji, že jsi našla tu odvahu. Já jsem hodně dala na ty chytré rady okolí. Ať se vám daří. ![]()
@Selfi píše:
@Simca007 Ahojky, četla jsem jen úvodní…nicméně.. já chtěla vždy 3 děti.. manžel i více
… druhé dítě jsem měla ve třiceti a v podstatě po roce jsme tomu nechali volný průběh… střídali se u mne etapy–ano, ne, pohodlí, peníze… práce… už ne… pak zase ano… říkala jsem si, že vím, že bych toho jednou litovala, že jsme to nezkusila…
nicméně… dlouho se nedařilo… tak jsem si říkala, že příroda prostě ví, co dělá…
takže pokud máš pocit, že opravdu jedno ještě chybí a potřebuješ ke štěstí holt trochu větší partu, jdi do toho… samozřejmě neznám vaši fin. situaci a postoj manžela… u nás s penězi si myslím, že to nějak dáme… nejsme milionáři, ale plat mám oba celkem dobrý… a manžel byl určitě pro..takže u nás opravdu rozhodovala jen příroda a osud
dala jsem si v sobě limit, že do 35…a pak konec. prostě to tak má být…
no… co ti budu vykládat… v srpnu mám termín a v září mi bude 35..takže tak tak, ale příroda si nakonec dala říct
Tak to moc držím palce, ať je všechno v pořádku a ať si to do třetice užiješ ![]()
@Anonymní píše:
@Antonie Bolavá tak to víš že jo, ono už to musí jít. Já tě obdivuji, že jsi našla tu odvahu. Já jsem hodně dala na ty chytré rady okolí. Ať se vám daří.
nevím jestli odvahu. Třeba jsem jen pitomá a naivní
Ale díky, vám taky ať se daří ![]()
Tak my máme taky tři děti, dvě z toho školou povinné, třetí nastupuje do školky, dosud jsem byla doma, teď budu pracovat, ale v podstatě za stejné peníze, jako jsem byla doma. Máme hypotéku, dům k opravám. Čistý příjem máme okolo 26-27 tis. měsíčně. Rozhodně si nevyskakujeme, na lecos prostě nemáme, ale zase že bychom živořili, to rozhodně ne.´Děti chodí do kroužků, hrají na nástroje, i na dovolenou jezdíváme, byť velmi nízkonákladovou. Pořád mám pocit, že máme rezervy, kde ušetřit. Určitě to bude náročnější, až budou děti náctileté, na střední škole, případně na vysoké, na druhou stranu, maminky vysokoškoláků už většinou nebývají doma na mateřské a vydělávají normální peníze. A pokládám za normální, že když má dítě zvýšené nároky, tak si prostě musí něco přivydělat.
@Šílená Sonja přesně…
ono je to dost o tom jak kdo umí nebo neumí hospodařit - my sme zvyklý hospodařit s málem - blbosti nekupuju a radši si připlatim za kvalitu, která mi vydrží deset let (ted´sem si třeba koupila po x-letech pro sebe kvalitní kožený boty) a i
z toho mála našetříme a ty peníze nám dále vydělávaj, aby kluci měli třeba na studia ![]()
takže jestli se někdy oba přiblížíme k „průměrnému platu v ČR“ tak budeme naprosto spokojený ![]()
a pak už je uplně jedno jestli dvě nebo tři…mmch předevčírem kluci hodně zlobili, prali se atd…a můj muž na mě a to bys chtěla ještě jedno jo ![]()
Mě ty řeči, že 3 děti jsou luxus, přijdou trošku mimo. Jasně někdo je víc zaměřený na luxus a pak mu 40 tisíc prostě nestačí, ale podle mě je to jen výmluva, případně odůvodnění si, že to nejde. Ať si každý má dětí, kolik chce. Představa, že kvůli tomu, že tchýni přijdou tři děti moc, nemám Eričku, je pro mě scifi. A že kolem bylo spousta lidí, co kroutili hlavou. Mě zas přijde málo mít děti jen dvě ![]()
@tutinka tak nějak…
no tak když to vezmu celkově, tak kdybych dala na to co říkaj lidi, tak nemám manžela (všichni řikali, že nám to stejně nevydrží, jelikož je o deset let starší)..nemám děti (s dětma je prej jen práce)..nemám vysokou (na co to je zbytečný) atd…
![]()
ostatní můj život nežijou, takže řeči jiných mě už dlouho nechávaj naprosto v klidu
![]()
Oživuji diskuzi ![]()
Mám 2 holčičky (4 roky a 4 měsíce), vždycky jsem chtěla jenom dvě děti, ale teď mám pocit, že bych ráda ještě jedno (ideálně kluka)…vím, že se nakonec musíme rozhodnout sami, ale spíš bych chtěla vědět, jestli byste se do toho pustily vy. Fakta:
No, takže nevím, pocitově bych ano, rozum říká spíš ne, potřebujeme rekonstruovat (ale zase obyvatelný domek je, spíš by chtěl vylepšit), láká mě představa lepší práce, trochu pocestovat s dětma, ale zase na druhou stranu mě deprimuje, že už bych nezažila těhotenství, porod, miminko…
Jak to máte Vy se třemi dětmi? Hlavně pokud je máte už starší a průměrné (spíš lehce podprůměrné) příjmy, dá se to?
@ruzovasrnka máte čas.. mrněti jsou 4 m.. však ještě příštích pár let není nic ztraceno.. a mmchdm, počítej s tím, že to bude zase holka ![]()
@ruzovasrnka Tak my třetí teď čekáme. Po dvou klučinách konečně holčičku.
Ale neplánovala jsem si pracovní postup a nepočítala finance. Hypo máme dost vysokou…ale kdo ví co bude za rok…nebo i zítra, že? Třeba chlap za rok povýší a nebo ho zítra vyhodím. Plánovat se nedá…
Musíme se postarat. jednou je líp, jindy hůř…hlavně, že jsme zdraví!!! ![]()
trochu se do toho vložím…jsme 3 dětí školou povinné (sš a vš) a celou dobu měli a mají rodiče okolo 20tisíc měsíčně a vyžili a vyžijem i teď vyskakovat si nemůžem, ale dá se a i auto je a my chodímě na brigády když si chcem koupit něco extra