Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak mám pocit, že jseš zklamaná, že je to druhá holčička a už si dáváš naději, že třetí bude kluk. Jinak TADY ti přece nikdo nemůže poradit. Jsou lidi, kteří s menším příjmem zvládnou 5 dětí a někdo nezvládne jedno. To TY SAMA s manželem musíš dospět k tomu, zda dítě jo, či ne. Nedovedu si představit, že příjdu za manželem a řeknu mu, že holky z internetu mě řekly, že to třetí zvládnem. Tak to snad nefunguje!
Souhlasim s jenika, tohle si musíte rozhodnout sami
Můžou ti poradit jestli to matky tri deti zvladaji, nebo rict zkušenosti, ale rozhodnuti je na vás!
Jasně
Mám taky tři a to třetí je teda za odměnu
A tři děti, to nic není, já si občas říkám, jestli bych třeba šla do čtvrtého a když to tak cítíš, tak proč ne? ![]()
Máme tři a je to super, i když občas náročné, ale to je tím, že nejmladší je jen 8 měsíců a mám k tomu starost o dům, o zvířata. Myslím, že bude líp, až bude nejmenší samostatnější.
Ale rozhodnout se musíte sami. My máme hypo o dost vyšší, rekonstruujeme (teď už jen dodělávky, ale jednou nás čeká i střecha a pod.), není to jednoduché, ale podle mě to prostě stojí za to. Každopádně na rozhodování je času dost. Já tedy další miminko začala řešit tak po roce věku a pokusy o něj začaly kolem dvou a půl let předchozího (mám rozestupy 3 a půl a 3 a 3/4 roku, podle mě ideál). Já tedy práci neřešila. Se třemi dětmi jsem zvědavá, zda nějakou slušnou najdu, i když vzdělání mám. Ideálně bych brala poloviční úvazek. Vidím, jak je super, že jsem nejstaršímu k dispozici (chodí do druhé třídy), rozvozy na koníčky jsou náročné, a to jezdí jen jeden zatím a pomáhají prarodiče s rozvozy.
@tutinka díky moc za zkušenosti, je fakt, že logisticky náročné by to asi bylo, fungující babičky nemáme…a taky je fakt, že máme ještě dost času. Tak ať jste zdraví a ať se vám daří ![]()
@ruzovasrnka díky
Já rozhodně nechci odrazovat. Nepřišla mi ta naše rodina kompletní, dokud se nám nenarodila Erinka
Teprve teď cítím, že jsme všichni.
My jsme od začátku chtěli tři děti. Sice jsme každý měli jinou představu o věkovém rozpětí, ale už je to jak je. Máme doma kluka 5,5 roku, holku 4 roky a nejmladší kluk bude mít v únoru 2 roky. A je to super.
Take bych rada treti i kdyz jsem puvodne chtela jenom dva. Od zacatku jsme si s manzelem rikali, ze nechceme jedinacka, takze i kdyz to u nas nejde lehce, tak jsme byli ochotny podstoupit i umele, jen aby syn (nyni 5let) nebyl sam a ted mel jeho braska 2 roky.
Kdyz jsem se v prubehu tehu dozvedela, ze to bude kluk, tak nezastiram, ze jsem byla trochu zklamana a touha po holcice ve mne roujela myslenku tretiho ditete. Mladsiho bych za nic na svete za holcicku nevymenila i kdyz je to cert, a touha po holcice se zmenila v touhu po tretim diteti. Je mi jasne, ze kdyby se to povedlo, tak to bude opet kluk ![]()
Prirozene nam to ale moc nejde i kdyz dle lekaru nejsou zadne prekazky. Manzel spis nechce dalsi nez chce a i kdyz jsm en atom finance docela dobre, tak se boji budoucnosti a uz by rad, kdyby ta zodpovednost za rodinu nelezela pouze na jeho bedrech. Chapu to, ale… Ja porad citim v sobe tu touhu mit jeste jedno mimi, mit ho rada a dat mu lasku, ktere mam nazvys. Uz jsem rozmyslela i o pestounske peci, ale to by deti trochu museli odrust, abychom to dali a kdyz po rodicaku pujdu nekam pracovat, tak si myslim, ze se uz k tomu nedopracuji. Beztak by to byla jenom slaba zaplata na touhu mit treti dite.
Uz nejsem ani nejmladsi a kdyby se mi podarilo presvedcit manzela, tak mam tak pul roku abychom to zkusili opet s umelym (pak mi to uz pojistovna nezaplati).
Mylsite, ze je to troufale chtit treti zazrak, kdyz uz dve vymodlene deti mam? A co ma clovek delat, kdyz jeden chce a druhy ne?
Kdyby to nebyl problem mit deti prirozenym zpusobem, tak ho take ukecam a mozna jsem uz i tehotna, ale bohuzel u nas to z neznamych duvodu takhle nejde a on uz nechce do centra k doktorum. Presto, ze pri umelem toho musi zvladat vic zena, tak ty chlapy tam dostat je mnohdy potiz ![]()
@maeta u nás manžel protestoval ze začátku i proti druhému, hlavně z finančních důvodů, měl strach, že 2 neuživíme. Napřed jsem přemlouvala, vůbec to nepomáhalo, zasekl se ještě víc, tak jsem se rozhodla nastoupit do práce hodně brzy, hned po MD, prakticky jsem pracovala celou RD, takže nám přibyly peníze do rozpočtu - zjistil, že přežijem a povolil druhé. Vzhledem k tomu, že se zase chystám do práce v roce mladší, myslím, že by nakonec povolil i třetí…ale hlavně já pořád váhám…
Kamoska mi rika, ze ma dve ruce na dve deti a s manzelem kazdy muze pochovat, pomazlit, utesit jedno. Kdyby si poridili treti, porad by jedno bylo osizene. Souhlasili by jste s tim?
Mne na to konto napadlo, ze to by chtelo mit pak ty deti 4
Manzel i ja mame dve ruce
a kdyz oba mame v naruci jedno, tak tam nestoji jeden sam, ale jsou dva ![]()
Mam rada sude cisla. Treti dite bych moc rada, ale co kdyz jedno bude porad „sizene“, jak rikala kamoska ![]()
@Antonie Bolavá píše:
hele, mít víc dětí je úžasný. Já jsem o tom snila celý život. Fakt co pamatuju, tak jsem chtěla tři děti. Teď máme tři na stálo a čtvrté ve střídavce a já jsem tak prostě šťastná. Když jsme uvažovali o posledním dítku a manželovi se do něj nechtělo, tak jsem to dost těžce nesla, měla jsem dost silný pocit, že ještě nejsme všichni.
Finance zatím nic moc, děti jsou zatím malé a nejstarší živí dvě rodiny, takže to jsem sama zvědavá jak to bude až budou všechny ve škole. Auto máme velké, osmimístné. Toho jsem se dost bála, ale teď ho miluju. Dům 5+1, takže se snad vejdeme. Do toho máme 3 psy, prostě je nás mocBýt bohatá, měla bych dětí třeba deset, ale takhle se přeci jen bojím, abych jim mohla dopřát nějaký ten slušný standard. Ale žít se dá dost dobře i ve skromnosti
Pěkně jsi to napsala. ![]()
@ruzovasrnka tak máš ještě spoustu času, ale nevidím u vás zásadní důvod, proč ne.