Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@SiriusCZ píše:
Tak si tak říkám jak to dělávaly dřívější generace. Babička vychovala šest dětí, do toho se starala s dědou o hospodu a stavěli barák. Neměla žádnou pračku, sušičku (prádlo jezdila máchat na kole do potoka, větší prádlo do řeky), myčku, jednorázové pleny, sunary, přesnídávky (ty si vyráběli sami)… Přesto vše zvládla vychovala šest skvělých dětí.Když jsem si nedávno vyslechl jeden rozhovor dvou novopečených maminek v kavárně, kde si jedna, které tam mimčo spalo skoro dvě hodiny v kočárku vedle ní, stěžovala jak nic nestíhá, že jí starost o dítě ničí, že nemá vůbec čas a musela si nechat napsat antidepresiva, tak jsem si říkal, že je něco sakra špatně.
A pro upřesnění, byl jsem tři roky na rodičovské, takže ano, mám dost dobrou představu co to dnes obnáší a o kolik máme práci jednodušší než před 50ti lety.
Driv byly siroke rodiny, teticky, ruzne neprovdane sestry, proste v rodine bylo obvykle dost zen, ktere se o vse postaraly. Chlap toho tedy musel tahnout vic, zivil vic lidi.
A situace byla celkove jina, deti odmala samy venku, pracovaly taky, byly na to uplne jine podminky.
A sice to zivobyti bylo tezke, ale bylo to jasne dane - uzivit se, postarat se.
Dneska je spousta veci, ktere se daji delat misto toho - dovolene, sport, akce s partou, pocitac, hry, parby…
@Denisa56 píše:
No, ale je smutný, když to ve vztahu dojde až tak daleko, aby jeden druhému musel tímhle způsobem dokazovat, jak to má náročný. Když se dva stanou rodiči, změní se jim život oběma, ženě víc. A někteří chlapi, jak tady čtu různě v diskusích, jsou nějak zabrždění, nebo co. Mají potřebu tahat si kšandy a vytahovat se na ulítanou, utahanou a nevyspalou ženskou, která se kvůli jejich společnému dítěti na čas vzdala svého příjmu a nese na svých bedrech komplet péči nejen o dítě, ale i o domácnost. A takovej chlap, místo, aby se zachoval jako muž a stal se ženě oporou, má potřebu si zvyšovat ego tím, že ji různě ponižuje a zneužívá její ekonomické závislosti. A chytrácky argumentuje - já se o dítě postarám, ty ale vydělej tolik, kolik přinesu já. Víš co, je to hnus tohleto, osobně bych si o takovýho zmetka neopřela ani kolo. Jestli on takhle dobře vydělává, ať je rád, že může svou rodinu, kterou založil, bez problémů zajistit. Ale některým to slouží akorát k tomu, aby se vytahovali až do nebes, je to trapné a nejen té ženy, ale i toho chlapa absolutně nedůstojné.
@Lucie_Sx píše:
Driv byly siroke rodiny, teticky, ruzne neprovdane sestry, proste v rodine bylo obvykle dost zen, ktere se o vse postaraly. Chlap toho tedy musel tahnout vic, zivil vic lidi.
A situace byla celkove jina, deti odmala samy venku, pracovaly taky, byly na to uplne jine podminky.
Dneska je spousta veci, ktere se daji delat misto toho - dovolene, sport, akce s partou, pocitac, hry, parby…
A lidi, místo aby si to pěkně a s vděkem užívali, tak vymýšlejí pikoviny a pak jsou z toho na prášky
@SiriusCZ píše:
Tak si tak říkám jak to dělávaly dřívější generace. Babička vychovala šest dětí, do toho se starala s dědou o hospodu a stavěli barák. Neměla žádnou pračku, sušičku (prádlo jezdila máchat na kole do potoka, větší prádlo do řeky), myčku, jednorázové pleny, sunary, přesnídávky (ty si vyráběli sami)… Přesto vše zvládla vychovala šest skvělých dětí.Když jsem si nedávno vyslechl jeden rozhovor dvou novopečených maminek v kavárně, kde si jedna, které tam mimčo spalo skoro dvě hodiny v kočárku vedle ní, stěžovala jak nic nestíhá, že jí starost o dítě ničí, že nemá vůbec čas a musela si nechat napsat antidepresiva, tak jsem si říkal, že je něco sakra špatně.
A pro upřesnění, byl jsem tři roky na rodičovské, takže ano, mám dost dobrou představu co to dnes obnáší a o kolik máme práci jednodušší než před 50ti lety.
protože tehdejší matky byly očividně mnohem lepší, než dnešní, samozřejmě. ![]()
@Lucie_Sx píše:
a také se neřešily takové číčoviny jako zdraví nebo vývoj dítěte. Kdepak nějaká dětská poradna nebo logopedie! Zbytečná pozornost fakanům! Hodit ke slepicím, však ono se to nějak uživí
![]()
Hm, pak z té výchovy, kdy bylo deti kupa a do toho bylo potřeba makat a ne rozmazlovat, jsou všichni ti „úplně v poradku“ jedinci všude kolem nás.
oni jsou úplně v pořádku, jen neumí fungovat ve vztahu a jsou 3× rozvedení. Jsou úplně v pořádku, jen si vybíjí zlost na ženě/dítěti. Je úplně v pořádku, jen si každý večer dá trošku vína. A taky je úplně v pořádku, jen ma pocit, že ji/ho nikdo nemá rád. Proč?
Mimochodem, moje mamka uznává, že se máme líp, že nemusím veset prádlo zatímco mi dítě křičí, ze manzel chápe, že není uvareno, a ze jestli chce teplou veceri, musí mi ho zabavit, protože byl těžší den. Nebo noc. Díky tomu, že máme myčky, pračky a sušičky, můžeme jet treba za nima v týdnu. To ona prostě s nama nemohla, nebylo kdy, nebylo za co. Žijeme jiný život, máme jiné znalosti. Kojila pár týdnů, protože kojit měla přeci po 3 hodinách, ne méně. A 10 minut, jinak by z ní měl dudlika, to přeci nejde.
A zadavatelce, partner je vul. Jde o to, jestli si chce ten obrázek změnit, nebo zůstane zabedněný a bude dál vše chytře komentovat… mám stejnou situaci, dokonce stejně velký pozemek
ale manzel teda seká, a skoro každý večer má prcka hodinu až dvě na krku, ať si udělám co potrebuju sama. A je nám oběma fajn.
@Denisa56 píše:
No, ale je smutný, když to ve vztahu dojde až tak daleko, aby jeden druhému musel tímhle způsobem dokazovat, jak to má náročný. Když se dva stanou rodiči, změní se jim život oběma, ženě víc. A někteří chlapi, jak tady čtu různě v diskusích, jsou nějak zabrždění, nebo co. Mají potřebu tahat si kšandy a vytahovat se na ulítanou, utahanou a nevyspalou ženskou, která se kvůli jejich společnému dítěti na čas vzdala svého příjmu a nese na svých bedrech komplet péči nejen o dítě, ale i o domácnost. A takovej chlap, místo, aby se zachoval jako muž a stal se ženě oporou, má potřebu si zvyšovat ego tím, že ji různě ponižuje a zneužívá její ekonomické závislosti. A chytrácky argumentuje - já se o dítě postarám, ty ale vydělej tolik, kolik přinesu já. Víš co, je to hnus tohleto, osobně bych si o takovýho zmetka neopřela ani kolo. Jestli on takhle dobře vydělává, ať je rád, že může svou rodinu, kterou založil, bez problémů zajistit. Ale některým to slouží akorát k tomu, aby se vytahovali až do nebes, je to trapné a nejen té ženy, ale i toho chlapa absolutně nedůstojné.
Ja myslim, ze chlap je rad, ze muze rodinu zajistit. Vymena roli neni vytahovani - nejak nechapu co do toho motas nejaky vytahovani.
Ja osobne jsem zene kdysi nabidnul, ze si to s ni klidne vymenim a ze budu doma s detma. Myslel jsem to zcela vazne - ale ona nechtela.
@koumes69 píše:
Ja myslim, ze chlap je rad, ze muze rodinu zajistit. Vymena roli neni vytahovani - nejak nechapu co do toho motas nejaky vytahovani.Ja osobne jsem zene kdysi nabidnul, ze si to s ni klidne vymenim a ze budu doma s detma. Myslel jsem to zcela vazne - ale ona nechtela.
Ja bych taky nechtela. Miminko ma byt kojene a to chlap jaksi uplne neda.
Navic matka, ktera je ochotna v klidu odejit od miminka do prace, ma neco v neporadku s materskym pudem. Ktery priroda vymyslela proto, aby matky neodkladaly mimina do prikopu
, neni to „divny nezdravy vymysl z hlavy matky“.
@Lucie_Sx píše:
Ja bych taky nechtela. Miminko ma byt kojene a to chlap jaksi uplne neda.Navic matka, ktera je ochotna v klidu odejit od miminka do prace, ma neco v neporadku s materskym pudem. Ktery priroda vymyslela proto, aby matky neodkladaly mimina do prikopu, neni to „divny nezdravy vymysl z hlavy matky“.
Tak vymenu jsem nemyslel prvni rok - to je nemysl. Ale materska je na 2-4 roky. Takze 2.-4. rok - proc ne.
@koumes69 píše:
Tak vymenu jsem nemyslel prvni rok - to je nemysl. Ale materska je na 2-4 roky. Takze 2.-4. rok - proc ne.
Jo, to by slo.
Ale pokud chlap lip vydelava, nechce se vetsinou sveho vyssiho standartu vzdat.
@Lucie_Sx píše:
Jo, to by slo.
Ale pokud chlap lip vydelava, nechce se vetsinou sveho vyssiho standartu vzdat.
No to je prave ono. Ja bych rekl, ze to neni chlap, co nechce sveho vyssi standartu vzdat. Ze to je prave ta zena. Musela by zacit chodit do prace a meli by se jako rodina ekonomicky hur.
@Lily-of-the-valley píše:
Hm, pak z té výchovy, kdy bylo deti kupa a do toho bylo potřeba makat a ne rozmazlovat, jsou všichni ti „úplně v poradku“ jedinci všude kolem nás.oni jsou úplně v pořádku, jen neumí fungovat ve vztahu a jsou 3× rozvedení. Jsou úplně v pořádku, jen si vybíjí zlost na ženě/dítěti. Je úplně v pořádku, jen si každý večer dá trošku vína. A taky je úplně v pořádku, jen ma pocit, že ji/ho nikdo nemá rád. Proč? ….
@koumes69 píše:
No to je prave ono. Ja bych rekl, ze to neni chlap, co nechce sveho vyssi standartu vzdat. Ze to je prave ta zena. Musela by zacit chodit do prace a meli by se jako rodina ekonomicky hur.
Však co, dřív taky místo botek omotali děckám nohy hadrou.
@Akinee píše:Přesně to jsem chtěla napsat, ale nechtělo se mi ťukat tolik písmenek
Máma byla z deseti dětí, babička onemocněla tuberkulózou a byla někde v sanatoriu, nebo kde a děda byl v tu dobu zavřený za pytlačeni, ty děti různého věku byly několik měsíců samy doma a nejstarší, ale ještě ne zdaleka zletilí se staraly o ty menší a malé…dovedeš si to v dnešní době představit?
@Akinee píše:
Však co, dřív taky místo botek omotali děckám nohy hadrou.
na ubytovně se dá taky přežít ![]()