Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@killer queen píše:
Ahoj holky nehci zakladat nove tem tak kapanek zneuziju tohle. je mi 29, s pritelem jsme 10 let, vztah je super a rozumime si. problem je v tom ze zacal mluvit o diteti. coz o to, zajisteni jsme (hypo), auto mame, rezervu spis ne ale snazime se penizky ukladat, pojisteni jsme snad na vsecko, vek mame, rozum snad taky, svatbu ne a tu chci driv nez dite jenze pro pritele je to nepodstatny papir a vyhozene penize. pratele kolem nas se berou a rodi jak na bezicim pasu…takze prichazi cas i na nas. jenze ja nechci. a hned vysvetlim proc. mela jsem detstvi v pohode a i kdyz jsme nemeli moc penez tak se nasi snazili nas posilat na skoly v prirode, tabory, meli jsme hezke obleceni (ze zacatku i ze sekacu)…mam segru o 5let mladsi a ta byla benjaminek a dodnes vidim mezi nama obrovske rozdily.ji proste berou jinak. ja si vsechno musela tvrde vybojovavat a chovat se podle pravidel a ona mela volnejsi ruku - kdyz jsem nase timto konfrontovala bylo mi receno ze to je prece normalni ale ze me maji taky radi (coz o tom nepochybuju)…ale segra i ted dojde za mamkou, sednou si k filmu a obejmou se, jedna druhe si polozi hlavu do klina a hrajou si s vlasama a i kdyz se dokazou i slusne porafat tohle jim zavidim. moje mama mi nikdy nebyla kamaradkou. nemohla jsem ji vsechno rikat protoze by se to hned otocilo proti mne. kdyz jsem v 15 rekla ze me ma jeden kluk rad ale ze s nim chodit nechci bylo mi receno ze jsem na to jeste moc mlada ne? (holky kolem me „randili, zkouseli kourit, chodili na diskarny, opijeli se“ ale ja dodrzovala prav idla. kdyz se reklo ve 2 doma, byla jsem. rekla jsem ze jdu tam a tam a mohli me tam najit…nebyla jsem uplny andilek ale tatka chodil do prace a pevnou rukou vladla mamka a kolirat z ni sel strach. meho soucasneho pritele vzasla na milost cca po 5ti letech…ale to jsem se do toho moc zamotala. proste jsem se docela nasla v knizkach a v 15 ctete hlavne lenku lanczovou a divci romany no a porad jsem ocekavala ze TED neco prijde ze TYTO prazky budou s velkym P, ze pristi rok budu mit dlouhy husty vlasy a budu oblibena…no komplexu nad hlavu pac mi z toho nic nevyslo…alespon ne tak jak bych si prala. pak jsem poznala pritele, oba pracujeme a prace nas bavi, naucil me vazit vic sama sebe byt sebevedomejsi a nesnazit se mamce i pres to vsecko zalibit. sestehovali jsem se do podnajmu i pres mamcin nesouhlas. prvni mesice byly krusny a i nasi vinou. chteli jsme mit vsecko takze leasing, splatky…ustali jsme to a i kdyz to casto vypadalo na rozchod ted je nas vztah o to silnejsi. je mi 29 a uz jsem se smirila s prsama jednickama a s tim ze moje vlasy nikdy nebudou po zadek huste a kudrnate a je tu dalsi level DITE. vite mam hrozne rada svuj klid. rada prijdu z prace, nachystam jidlo, neco poklidim nekdy nic a pak si sednu k telce nbo knizce, vecer cvicim, o vikendech se rada valim v posteli i do 11, jdeme do kina a na vylet, za kamoskou…jenze dite to vsecko narusi. nebude knizka, lezeni do 11, budu tu sama celej den a pritel bude vydelavat…budeme mit dost penez na kazdomesicni potreby?, kdyz vytvorime rezervu bude stacit? neodsuzuju matky co nakupuji v bazarcich ale ja to proste nechci. sama bych si ze sekace uz nikdy nic neoblikla. nechodim oblecena od prady, nakupuju v konfekci ale sekac???nikdy…chci aby me dite melo hezky pokojicek, hracky, chci mu byt kamaradkou, chci mit hezky vztah a byt spokojena ale jak to pujde kdyz se dite neda vypnout a nekdy proste jen tak breci protoze se mu to zrovna libi? mam strasnej strach z toho co bude a pritom bych dokazala jit do obchodu a z fleku vybrat pokojik a hadriky a fotit se v kazdym tydnu a delat mu denicek miminka…ja sama v sobe mam takovej chaos ze nevim. beru prasky a mam hruzu z toho ze si budu muset rict ze tohle platicko dopotrebuju a pak to bude naostro…mam strach ze se svym mimcem nenavazu ten hezky vztah a budu ho mit jen porto ze ve 40 se to bude zdat pozde i mne…nevim jestli do toho opravdoveho chteni nekdy dospeju…
taky si myslím, že máš ještě čas i když mi je teda o něco míň než tobě… ale už na začátku mě zarazilo, že ty bys chtěla svatbu dřív než dítě a pro partnera je to nepodstatný papír… to asi by stálo za to vyřešit dřív než vysadíš antiko… krom toho, že by ve mě nebudilo důvěru jakože dítě jo, ale mě právně nechce, tak to usnadňuje přpadné pozdější dohady o příjmení dítěte a ono je i rozdíl kdyby se mu něco stalo mít sirotčí důchod, nebo sirotčí a třeba i jen rok vdovský důchod k tomu, hypotéku něják podobně řešenou máte, předpokládám, to samé v případě že máte nějáké životní pojistky, dítě vždy(pokud bude otec v rodným listu) bude něco dědit, u tebe už to tak samozřejmý není a dokud spolu žijete sami budiž, o sebe se něják postaráš v podobným případě, ale stát se může cokoli kdykoli a i mladý lidi maj nehody… taky to možná zní povrchně, ale i když teď nakoupíte novou výbavičku tohle může být důvod proč do školy bude chodit dítě v oblečení ze sekáče a s poděděnou aktovkou… ![]()
@Gosi píše:
taky si myslím, že máš ještě čas i když mi je teda o něco míň než tobě… ale už na začátku mě zarazilo, že ty bys chtěla svatbu dřív než dítě a pro partnera je to nepodstatný papír… to asi by stálo za to vyřešit dřív než vysadíš antiko… krom toho, že by ve mě nebudilo důvěru jakože dítě jo, ale mě právně nechce, tak to usnadňuje přpadné pozdější dohady o příjmení dítěte a ono je i rozdíl kdyby se mu něco stalo mít sirotčí důchod, nebo sirotčí a třeba i jen rok vdovský důchod k tomu, hypotéku něják podobně řešenou máte, předpokládám, to samé v případě že máte nějáké životní pojistky, dítě vždy(pokud bude otec v rodným listu) bude něco dědit, u tebe už to tak samozřejmý není a dokud spolu žijete sami budiž, o sebe se něják postaráš v podobným případě, ale stát se může cokoli kdykoli a i mladý lidi maj nehody… taky to možná zní povrchně, ale i když teď nakoupíte novou výbavičku tohle může být důvod proč do školy bude chodit dítě v oblečení ze sekáče a s poděděnou aktovkou…
pritel je v nekterych vecech zlaticko a v nekterych na kopacku no
…nevim jak to poradne vyjadrit. o svatbe se bavi jako o nutnosti (protoze to pozaduju ja) o diteti se bavi jako o necem co vazne chce. ja proste kategoricky rekla ze chci dite po svatbe a taky mi zalezi na tom abychom meli jako rodina stejny prijmeni…preci jen vysvetlovat proc se maminka jmenuje jinak protoze to tatinek nepovazuje za dulezite je trochu ulet…za poznamka o nehodach je taky fakt
jenze co kdyz me tento rok pozada o ruku a bude cekat ze zacneme pracovat na mimcu pac on svou dohodu dodrzel?
…a to uz se zas dostavame na zacatek…
@tiffany píše:
Můj názor je ten, že jsi na svojí mámu hodně náročná, nebo spíš s ní nejsi moc spokojená a máš strach, jestli tvoje dítě bude spokojené s tebou, jestli ho uspokojíš. (proto ty přehnané nároky na nové věci, atd.) Pokud by se ti podařilo brát mámu takovou, jaká je, měla bys to snažší i v cestě za dítětem.
myslim ze si uhodila hrebik na hlavicku…chci byt pro svoje dite kamoskou i partakem, mamka taky chtela jak to dopadlo (vim to sama mi to rikala) ale co kdyz se to nepodari a me dite bude mit jednou strach mit mimco aby nedelalo chyby jako ja…mozna to ted vidim jako chyby a az budu mit dite budu to videt jinak. na mamcinu obranu nemuzu rict ze bych nebyla slusne vychovana, nectila urcity pravidla a nebyla jsem schopna se o sebe postarat…
@killer queen tak když zminuješ konkrétně tu svatbu a stejné příjmení, tak dnes už nikomu divné nepřijde že se matka jmenuje jinak než dítě, je to normální. naše pediatrička mi říká teda příjmeních přítele, ptz malej se jmenuje po něm. ale ze mě si neber příklad já jsem proti svatbě.
rozvedená ![]()
@martulkasloník píše:
tak to má hodně holek, já na první holku mám taky vše nové, drahé, kočár za 23 tis., postýlku za pár tisíc atd. hadříky ty miminkovské taky vše nové ale postupem času zjistíš že to mimi tak rychle roste, prodáš to hodně pod cenou a je ti pak líto že ty věci třeba ani nemělo pořádně na sobě. já to brala tak že jsem na mimi čekala a tak si dopřeju. jenže pak už nebyl čas něco řešit, jezdit po šopingu kupovat kompletíky z nextu a hmka. bylo jednodušší mrknout na mmb a koupit si něco z bazaru. a kočárek? golfáče jsem měla za 6 tis. a štvaly mě pořádně, kamarádka měla golfky za tisícovku a byli lepší než ty mojeale na to prostě musíš přijít sama, dospět k tomu, u první holky jsem bláznila s tím že vše musí být super ačkoli jsme na to peníze neměli, teď bych řekla je financí víc než předtím ale mě už kupodivu nebaví zase tohle řešit. člověk se vyvíjí a ty za rok dva taky uvidíš vše jinak než teď
tak ja treba strasne rada nakupuju a planuju a myslim ze tohle mi zustane
a koupit na bazarku tasku obleceni od 0-5mes/100ks se mi proste nelibi…problem vidim samozrejme i v penezich. mam ted ruzove predstavy a ty muzou s mimcem pekne zcernat ze
…vite holky mam strach taky z toho ze kdyz jsem meli leasing a ty pujcky atd tak jsme poplatili slozenky a nic moc nam nezbylo. no spis nic nam nezbyvalo a to jsme meli 2 platy…dite mesicne potrebuje furu veci coz bych prirovnala k takovymu nikdy nekoncicimu leasingu…jenze prakticky s jednim platem a pidi materskou. ja vlatne ani nevim co je adekvatni rezerva kterou bych mela mit aby me nic nezaskocilo…
a to me taky desi…to utazeni opasku…
@luckaa85 píše:
@killer queen tak když zminuješ konkrétně tu svatbu a stejné příjmení, tak dnes už nikomu divné nepřijde že se matka jmenuje jinak než dítě, je to normální. naše pediatrička mi říká teda příjmeních přítele, ptz malej se jmenuje po něm. ale ze mě si neber příklad já jsem proti svatbě.rozvedená
jenze ja jsem v tom asi staromodni…a taky se priznam ze ybch chtela byt ten jeden den za zivot princezna ![]()
@killer queen píše:
pritel je v nekterych vecech zlaticko a v nekterych na kopacku no…nevim jak to poradne vyjadrit. o svatbe se bavi jako o nutnosti (protoze to pozaduju ja) o diteti se bavi jako o necem co vazne chce. ja proste kategoricky rekla ze chci dite po svatbe a taky mi zalezi na tom abychom meli jako rodina stejny prijmeni…preci jen vysvetlovat proc se maminka jmenuje jinak protoze to tatinek nepovazuje za dulezite je trochu ulet…za poznamka o nehodach je taky fakt
jenze co kdyz me tento rok pozada o ruku a bude cekat ze zacneme pracovat na mimcu pac on svou dohodu dodrzel?
hele prince na bílém koni co padne na kolena a bude prosit aby sis ho vzala si představujeme každá ale málokteré to vyjde. u nás to bylo naprosto stejné, manžel věděl že já prostě svatbu chci a bez ní nebude nic ani děti. takže jsem přišla s tím že tehdy a tedhdy jdeme na radnici si domluvit termín a od toho se pak odpíchli přípravy. důvody jsem měla stejné, jméno, výhody např. odpočty na manželku z daní atd. ono je dneska moderní se nebrat aby ošálili i sociálku že je matka samoživitelka ale my měli stejné trvalé bydliště a společnou hypotéku tak to asi bychom stejně dělat nemohli a já bych to ani nedělala. a řeknu ti že jak manžel dělal ksichty kvůli svatby, přípravy ho nebrali a v podstatě se pouze dostavil tak na svatbě samotné byl dojatý víc než já
já bych taky dítě bez stejného příjmení neměla, už jen to jak se jde namatriku sepisovat otcovství pro mě je to potupa ale nechci tím urazit maminy které to tak mají ale já to prostě takto bych nepřežila. rodina je pro mě pouze se stejným příjmením.
@killer queen píše:
jenze ja jsem v tom asi staromodni…a taky se priznam ze ybch chtela byt ten jeden den za zivot princezna
tak to jsme dvě, mě kdyby si chlap nechtěl vzít tak nazdar, jáprostě potřebuju být vdaná:-))a o dni princezny se radši nebudu vyjadřovat ![]()
@killer queen taky jsem staromódní
- nechtěla jsem děti mimo manželství
a pokud by se stalo, tak by se dítě jmenovalo po mě
nechápu, proč dávat jméno po chlapovi, když nemá zájem si mě vzít, ani omylem ![]()
tak mu to zkus vysvětlit - třeba že pro tebe je logický postup vztah, manželství, děti
a uvidíš, co on na to ![]()
@killer queen píše:
tak ja treba strasne rada nakupuju a planuju a myslim ze tohle mi zustanea koupit na bazarku tasku obleceni od 0-5mes/100ks se mi proste nelibi…problem vidim samozrejme i v penezich. mam ted ruzove predstavy a ty muzou s mimcem pekne zcernat ze
…vite holky mam strach taky z toho ze kdyz jsem meli leasing a ty pujcky atd tak jsme poplatili slozenky a nic moc nam nezbylo. no spis nic nam nezbyvalo a to jsme meli 2 platy…dite mesicne potrebuje furu veci coz bych prirovnala k takovymu nikdy nekoncicimu leasingu…jenze prakticky s jednim platem a pidi materskou. ja vlatne ani nevim co je adekvatni rezerva kterou bych mela mit aby me nic nezaskocilo…
a to me taky desi…to utazeni opasku…
to je nesmysl, mám hodně kamarádek které kupují jen nové oblečení, já bych řekla že dávám za hadry pro děcka hrozný peníze, hodně kupuju v hmku, cačku nové oblečení, next z druhé ruky ale i ten není levný, jakože bundička za 400 z druhé ruky není dle mě šunt. fusaky mám tři, všechny stály kolem tisícovky atd. a rezerva? nikdy nebudeš mít dost na to co chceš, tak to prostě je, vždycky se objeví něco co nemůžeš mít protože na to nebude, jako čekat až si našetříme na dvě auta, barák, obcestujeme vše co chceme a ještě našetříme milion abychom fakt nemuseli se bát mateřské…tak to bych neměla děti nikdy. možná bych měla ten barák ale prázdný. já jsem na mateřské, holka chodila rok do soukromé školky která stála 6 tis. měsíčně, posledních 5 let jsem byla několikrát u moře i letecky atd. a? a před mateřskou jsem si žila fajn ale teď když to porovnám jo, možná už víc šetřím na oblečení na sebe ale zase ty peníze putují do těch dovolených. představa že ženské na MD jsou chuděry co nakupují u vietnamců a počítají každou korunu jsou mylné, jasně že určité % takových je ale je plno co žije naprosto stejně, záleží vždy na tom kde žiješ(kraj, druh bydlení, ) na tom v kolika letech sis dítě pořídila, je jasné že 30 letá bude mít lepší startovací pozici než 19 letá. pak tom kolik sis naspořila, jak umíš hospodařit, jak pracovitý je chlap atd. můj je šikovný, má dvě práce a tak v podstatě jsem svůj styl života nezměnila tak výrazně.
@killer queen píše:
pritel je v nekterych vecech zlaticko a v nekterych na kopacku no…nevim jak to poradne vyjadrit. o svatbe se bavi jako o nutnosti (protoze to pozaduju ja) o diteti se bavi jako o necem co vazne chce. ja proste kategoricky rekla ze chci dite po svatbe a taky mi zalezi na tom abychom meli jako rodina stejny prijmeni…preci jen vysvetlovat proc se maminka jmenuje jinak protoze to tatinek nepovazuje za dulezite je trochu ulet…za poznamka o nehodach je taky fakt
No jestliže on je teda ochotný to splnit, tak bych se fakt zamyslela nad tím jestli ty dítě chceš, nebo né… jestli je ti ta představa uplně cizí, tak nenínad čím přemýšlet, jestli bys i miminko chtěla, ale bojíš se, tak bát se asi nepřestaneš, ale to si myslím je normální, si tadymprojdi pár diskusí a uvidíš sama… ![]()
@killer queen
až na ty psy a zálibu v nakupování máme úplně stejné myšlenky a přitom já jsem „smažka“.
Tím chci říct, že chtít mít rodinu je jedna věc, ale cítit se na to připravená je věc druhá.
Ja vdava nejsem a dite mam a problem v tom nevdidim
u doktoru mi sice taky rikaj prijmenim pritele podle syna ale to my nevadi.. svatbu teda planujem ale spis z nutnosti abych mela stejne prijmeni nez dite pujde do skoly.. jinak jeden den princeznou chci taky byt to je jasne ale jinak jsme s pritelem oba spis takovy stydlini
takze se nam do svatby nechce jen kvuli tomu jak na nas budou vsichni cucet, a pak prvni spolecny tanec atd.
moc na tohle nejsme
ale to neznamena ze jsme se jeste nevzali protoze bysme se nemeli radi nebo chteli osulit socialku.. to ani nejde kdyz je chlap napsany v rodnym liste..
No rika se ze svatba je spis zalezitost zensky a chlap se veze a neproziva to tolik.ja bych chtela jen svatbu s nejblizsi rodinou nic velkeho. pritel by nejradsi odjel nekam na plaz a v ramci dovolene bychom si rekli ano nekde na plazi.bez kytky, satu, vyzdoby a hlavne rodiny…pritel se proste nerad ukazuje a je stredem pozornosti.ale tohle mi neprijde jako svatba na kterou bych rada vzpominala. a vyhovet mu jen kvuli tomu papiru nechcu. chtela bych se s nim o tom bavit a najit kompromis pro nas oba, udelat to vic neformalni atd ale urcity veci proste chci. tecka:-Dasi proste vsecko moc koumu a prozivam no…na zakladce jsem si nedokazala predstavit jak pracuju, pak jak si vsecko platim sama, nakonec jak se stehuju, beru si hypo a doposud jsem vsecko zmakla. kolikrat s radnou depkou ale prece, no snad to s tim mimcem bude stejne…asi nebudu ta typicka na 100% oddana mama a budu potrebovat i prostor pro sebe ale to nezjistim kdyz to nezkusim ze…no ale par mesicu ci let jeste vyckam:-)
@killer queen ten vztah maminky s tebou a s tvoji sestrou je na vlas stejny jako je to u nas… mamka nas ma obe rada, ale jen mne to dokaze rict, mne objima a se mnou se dokaze pohadat do krve a za pet minut byt v poho… ja jsem ta mladsi dcera reknu ti, ze z toho se fakt musis dostat, vytlacit z hlavy, ze by te to melo nejak ovlivnit. Moje starsi segra je z toho taky smutna a prvni dite mela az ve 29, protoze se na to d te doby necitila i kdyz vdana byla od jednadvaceti, mama je skvela

U nas je to klasicky zpusobeny tim, ze segru mela mamka, kdyz byla hodne mlada, ja jsem prisla az po vice letech, mamce uz bylo kolem tricitky, byla klidnejsi, zkusenejsi, rozumnejsi… a proto muzes byt v klidu, protoze ty uz jsi v te druhe fazi, zadna mlada holka, ktera nic nevi o zivote.
To, ze si ted uzivas a citis, ze s ditem to bude vsehno zkazeny je tim, ze to dite nemas… jasny, treba uz si po vecerech nebudes cist, nebudes vyspavat o vikendech, ale taky ti to bude vse nejspis jedno, protoze se ti zivot obrati, s novou laskou se objevi jiny smysl zivota a ty v sobe poznas, ze rada k tomu diteti vstanes. Nebala bych se toho, budes urcite dobra mama. Do niceho se nenut, ale urcite ani nemaluj certy na zed