Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Alyss píše:…jojo je to o duvere, to mas pravdu…nerada bych se unahlila a pak toho litovala…presne tak-proste jim neverim…snazi se az moc vnutit se mi,jen abych jim ho dala na hlidani..jsme s pritelem 8let-nikdy mi nedali k narozeninam darek a o vikendu najednou ano…trosku podezrele…
Tak budu tady asi jediná, ale co..já nenechala ani jednoho a ani to nemám v plánu.. Když je to nutné pohlídají moji rodiče, u kterých vím, co se s dětmi děje, co dávají jíst apod. Na druhou stranu nemám moc důvěru, takže tam nedávám.
Jsem asi hodně úzkostlivá, ale já prostě k tomu ,abych někomu svěřila svoje děti, musím mít k tomu člověku stoprocentní důvěru. (Já teda i tak dávám hlídat ,jen když je to opravdu nutné, jinak ne)
já to taky řešila,když se malej narodil,že se mi ho nechtělo moc jim půjčovat,ale vzhledem k tomu,že od malička všechny jejich návštěvy probíhají tak,že se u nás akorát rozcapí na gauči a ani jednou nevyjeli s kočárkem,aby si malej právě postupně zvykal,tak maj smolíka. Rozhodně jim tam dítko nedám beze mě,když na ně neni nijak zvyklej,občas se sice zeptaj,kdy jim ho půjčíme,tak řeknu,že až si na ně postupně začne zvykat tady u nás,tak pokejvaj hlavou a stejně dál dřepí na gauči a žerou sušenky ![]()
ahoj, tak pokud čekají, až jim ho necháš samotného u nich doma, tak ať čekají. Dáš jim ho, až se Ti zachce. já dala syna na noc asi ve 4 letech.
mě malou tchyně hlídala už asi od 3měsíce a v klidu.. ve 4m jsme ji u ní nechali i přes noc
to samé u mých rodičů
čím dřív tím líp - ať si zvyká i na jinou společnost ![]()
Tchýně ještě nehlídala, jednak nebylo třeba (bydlí z ruky), dvak ta se snaží na moje děti být tak roztomilá, až by se jí jeden leknul. A vzhledem k tomu, jak se k manželovi chovala jako k dítěti..brr, ani za půl království. Na druhou stranu naši hlídali starší prvně v cca 6týdnech a teď už několik měsíců jí k nim dávám na kus dopo-odpo-noc-dopo-odpo vyzvednu. V létě tam byla týden. Mladší spala u našich jednou, za měsíc tam bude taky týden vkuse. Takže na hlídání si stěžovat nemůžu, ale co to taky dalo práce, matku vycepovat ![]()
Od cca 6 týdnů,ale jen pár hodin, kvůli kojení. Ale moje tchýně je asi o něčem jiným ![]()
Neboj zakladatelko, nejsi v tom sama. Tvoje pocity jsou normální a nelam nic přes koleno. V první řade si to vyjasni s partnerem, vysvětli mu svoje pocity a ať za tebou stojí. Sama dej dítě pomalu a postupně a až se na to budeš trošku cítit, na hodinku u vás, na hodinku u nich, pak postupně přidávej a hlavně si v klidu vyjasni s tchány pravidla předem (dělat to, nedělat ono). Ohledně mojí mamky je to v pohodě, vim, že respektuje moje zásady a neporušuje je. Ohledně druhé strany vim, že to tak neni. Prostě nepovažují za důležité některé věci ohledně výživy, neolizování dětského příboru dospělejma atd.
Mně pomohlo dávat malou ze začátku v kočárku na procházku a byla jsem vykolejená z toho, že si tchýně schválně nevzala mobil. Málem jsem tenkrát vyhlásila pátrání
ale jí jsem to řekla opatrně a v klidu až při další návštěvě, kdy už emoce opadly. Příště už to neudělala a dneska sice malou pořád nehlídají sami, bojí se, protože nejsou za humny, ale už je to podstatně lepší a krom jedné věci, ohledně které pořád „bojujeme“, vim, že by u nich byla v případě potřeby v dobrých rukách. Taky díky tomu, že malá už mluví a řekne si, co chce. Tchýni jsem to řekla a moc jsem jí tim potěšila. A nejvíc jsem ji potěšila, když jsem odvelela malou sama do její ložnice na poobědový spánek
Myslim, že je potřeba dělat kompromisy na obou stranách ![]()
Obecně vzato tvá tchyně vychovala tvého manžela a tak bych měla trochu důvěru v to, že zvládne bez velkých karambolů pohlídat i vaše dítě. Víš, už na to začínám trochu nahlížet z druhé strany. Staršímu synovi je 15, za pár let…kdoví…Mrzelo by mě, kdyby mi jednou snacha nechtěla půjčit vnoučka na hlídání. Je to ale o vzájemném respektu a pochopitelně základní pravidla určuješ ty. Ale přimlouvám se, zkus to s ní ![]()
Já nechávám dceru asi od měsíce, nemám problém ani s mou mamkou, ani s tchýní. mlíko jsem jim vždy odstříkala a klidně hlídali i těch 6 hodin ( nakojila jsem, odjela, oni dali flašku za 3 hodky a za další 3 hodky jsem byla doma…) taky si občas říkám, že bych si ji nejradši nechala pro sebe, ale jsem ráda, že je zvyklá na babičky. A navíc mám menší hospodářství, a to prostě s půlročním miminem vždycky nejde dohromady… A bylo pro mně jednodušší půjčovat ji jako kojené, spící miminko než ted, když už začíná ledacos ochutnávat, pohybovat se a tchýni to bude lákat, i když zatím respektuje, co si přeju já…
@Jeannie2 Ahojda, ty jo, jak to čtu, tak tě musím potěšit.. naprosto s tebou souhlasim ve všem, co píšeš. Divná jsem ale asi já, protože mam takovejhle názor už teď a to ještě mimčo neni na světě. Jsem ve 27. týdnu.Pořád se nemůžu zbavit pocitu, že tchýně bude chtít hlídat nonstop a ke mně se malá snad ani nedostane
Jenže já jsem si řekla, že když se mi to prostě nebude líbit, tak jí to narovinu řeknu, že prostě NE!Snad to bude jednou stačit (i když o tom silně pochybuju).Ona je taková hrozně hr do všeho. už teď říká jak se na ní těší a jak nám bude pomáhat a pořád k nám jezdit a že mi jí dá akorát na kojení a bla bla bla. A já z toho mam normálně noční můry.moje mamča tohle třeba vůbec nedělá.A i kdyby to dělala, tak mi to vadí pořád míň, než od tchýně. Prostě vím, o čem mluvíš. Já zase ale ještě nemám zkušenost s mimčem a nevím, jestli jí malou ještě ráda nepůjčím, abych si odpočinula. Rozhodně budu dělat tak, jak uznám já za vhodný.
V případě, že to z mojí strany nebude stačit, budu muset zapojit přítele, aby jí to vysvětlil. Jen to asi nebude moc příjemný.. Fakt mam z toho dost velký obavy..Ach jo. Doufám, že to bude v pohodě. Ale dokud budu kojit, tak si myslim, že na noc nepůjčim. Papa
tcháni neměli zájem nikdy malou v kočárku neměli, tam jedině bych ji půjčila
na návštěvy bez nás u nich doma na delší dobu případně na noc, budem půjčovat až bude umět mluvit a bude schopná nám říct co se dělo, shodli jsme se na tom i s manželem a jeho nedůvěra k vlastním rodičům hovoří za vše ![]()
@helenkka - moje tchýně třeba zrovna je velice schopná a zodpovědná. Akorát co se stravy týká, to byl problém - ve čtyřech měsících chtěla synovi dělat svíčkovou s knedlíkem (její děti to taky dostaly, ještě jim ten knedlíček pěkně předkousala, aby to měli měkký). V pěti měsících přinesla Lipánka a krabici Sunaru, že už se na to moje věčný kojení nemůže dívat, dítě hlady trpí a já mu nechci dopřát ani tu blbou krupicovou kaši s máslem (měl devět kilo).
Ale zase teď, když jsou klukům 6 a 3 je tam klidně pošlu jednou za měsíc na víkend a o prázdninách na týden (k mým rodičům taky samozřejmě).
Takže u nás to stálo a padalo s tím jídlem.
@helenkka píše:
Teda já zírám. Zajímalo by mě, jestli máte všichni tak neschopné tchýně, že jim nemůžete svěřit miminko, nebo je problém jinde. Já svoji tchýni moc nemusím, ale absolutně nemám problém jí malou půjčit od prvního týdne - konkrétně na procházku, nejdřív dvouhodiny, teď i čtyři hodiny. Jako co by se asi mohlo státMůj manžel se jí docela povedl, jinak bych si s ním nedělala dítě, tak asi úplně mimo nebude
Já si aspoň odpočinu a nemusím tady pak fňukat, že jsem unavená, nemám na sebe čas atd.
tak můj tchán se například nechal slyšet,že na krátké popojíždění je poutání do autosedačky zbytečné a zdržuje to,tchýně je typ co drží „hubu a krok“ a protože musí jezdit věčně na nákupy,aby měli neustále doma hromady žrádla,tak já prostě nevěřimm,že je nenapadne malého vézt bez sedačky v autě - to u mě hodně nahlodalo důvěru. A takové věci,jako že má alergii na čokoládu,ale oni by to dle mě nerespektovali mi na klidu nepřidají.
@helenkka
Nenam pocit, že tady někdo fňuká. A asi jsi nezažila tchány, kteří chtěli dítě krmit vším možným, kterým přijde normální jíst s dítětem stejnou lžící, vozit v autě bez sedačky atd. Nebo to nepovažuješ za důležité, to je taky možnost.
mě když se něco nelíbí na chování mojich rodičů vůči malému,tak to řeknu - když jsem to zkusila u tchánů,tak se na měsíc urazili
ale to je na jinou diskuzi,prostě chápu nedůvěru zakladatelky a strach miminko prvně pustit z očí
prostě až se na to bude cítit a hlavně vycítí,že to zvládne i miminko,tak pak ať ho dá teprve hlídat - jinak to stejně bude o ničem a akorát o nervech.