Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já teda nejsem zastáncem hlídání na běžný nákup, kadeřnici, úřady a dalších běžných věcí, to si klidně obstarám sama popř. s manželem. Ale nepůjčit mimčo normální babičce na hodinovou procházku je už trochu úchylný. Abyste se pak třeba nedivili, že až za pár let budete mít o hlídání zájem, že už ho třeba nebude mít babička a vzniknou vámi bezdůvodné diskuse na téma Proč má tchýně radši švagrovi děti, Moje tchýně nemá o děti zájem, Děti k babičce nechtějí… ![]()
@Terezm píše:
Já teda nejsem zastáncem hlídání na běžný nákup, kadeřnici, úřady a dalších běžných věcí, to si klidně obstarám sama popř. s manželem. Ale nepůjčit mimčo normální babičce na hodinovou procházku je už trochu úchylný. Abyste se pak třeba nedivili, že až za pár let budete mít o hlídání zájem, že už ho třeba nebude mít babička a vzniknou vámi bezdůvodné diskuse na téma Proč má tchýně radši švagrovi děti, Moje tchýně nemá o děti zájem, Děti k babičce nechtějí…
jj taky se snažím vše zvládat s malou ale kadeřnici na 2-3 hod. (melír stříhání) to jí fakt sebou neberu, většinou se objednám na poledne zavezu jí k našim, dám spát a jedu, aby naši neměli žádnou práci s malou. nákupy taky malá chodila s náma, teda když byla menší, od chvíle kdy měla věk na hlídací koutky tak jde tam(teda ty větší nákupy tesco apod. ) a ty témata přesně, na jednu stranu nepůjčí na druhou se pak vztekají, viz jedna kámoška, ale tam nejde ani tak o to že by dítě nepůjčila, spíš o to že tchýni nesnese a přenáší to pak na vztah babičkaxdítě. když by si o prcka řekla je zle a když neřekne je taky
@Terezm píše:
Ale nepůjčit mimčo normální babičce na hodinovou procházku je už trochu úchylný.
O tom tady někdo psal? Nic takového jsem teda nečetla
Většinou se povídalo o spaní miminka u prarodičů.
@luciášice píše:
O tom tady někdo psal? Nic takového jsem teda nečetlaVětšinou se povídalo o spaní miminka u prarodičů.
píše to uživatelka anonymlucka, že když někdo z rodiny šel jezdit s kočárem tak šla radši s ním
@Terezm píše:
Já teda nejsem zastáncem hlídání na běžný nákup, kadeřnici, úřady a dalších běžných věcí, to si klidně obstarám sama popř. s manželem. Ale nepůjčit mimčo normální babičce na hodinovou procházku je už trochu úchylný. Abyste se pak třeba nedivili, že až za pár let budete mít o hlídání zájem, že už ho třeba nebude mít babička a vzniknou vámi bezdůvodné diskuse na téma Proč má tchýně radši švagrovi děti, Moje tchýně nemá o děti zájem, Děti k babičce nechtějí…
A já jsem si nechala dítě klidně pohlídat kvůli práci nebo svým aktivitám a myslím, že to prospělo nám oběma.
@martulkasloník píše:
tak to u nás přesně naopak, moje malá i pár dětí v okolí které byli zvyklé na hlídání tak bez slzičky do školky, zato ty herničkové děti stále s maminou měli problém ale asi je to fakt případ od případu. já jsem ráda že je malá zvyklá být všude sama, nejen bez nás ale i na jiné prostředí, od mala je zvyklá na hotely apod. a nikdy nebyl problém
Tak to u nás jsou kluci taky zvyklí na jiné prostředí a problém nemají, jen prostě nemám potřebu je někam „strkat“ na spaní…starší teda párkrát byl, když si sám řekl, že chce spát u našich..tak jsem ho samozřejmě nechala, protože to chtěl sám…ale jinak to nevyžaduje, tak ho nedávám.
Podle mě prostě záleží především na dítěti a jeho povaze a ne na tom jestli je zvyklé někde přespávat bez rodičů ![]()
Je jasné, že každý na to má jiný názor, nikomu ten jeho neberu.
@Alyss píše:
Tak to u nás jsou kluci taky zvyklí na jiné prostředí a problém nemají, jen prostě nemám potřebu je někam „strkat“ na spaní…starší teda párkrát byl, když si sám řekl, že chce spát u našich..tak jsem ho samozřejmě nechala, protože to chtěl sám…ale jinak to nevyžaduje, tak ho nedávám.Podle mě prostě záleží především na dítěti a jeho povaze a ne na tom jestli je zvyklé někde přespávat bez rodičů
Je jasné, že každý na to má jiný názor, nikomu ten jeho neberu.
já prostě musím souhlasit. Já malou beru na různá místa, ať už jde o cukrárny, herny, na horách jsme byli, jedem k moři, setkávám se se u kamarádek s mimčama doma, ale prostě taky nemám potřebu někam ji „strkat“. A naši mě nikam taky nestrkali, a újmu nemám. Jezdila jsem k babičkám, prostě až jsem chtěla. Já si prostě říkám, proč nepočkat na dobu, kdy si samo dítě řekne - můžu spát u babičky? Proč bych měla někomu dávat malinké miminko, když se o něj umím a chci postarat sama?
@Alyss strkat na spaní se opravdu nemusí, my „strkáme“ protože tchýn bydlí daleko, jet k ní znamená výlet na celý den a tak když tam jede malá odpoledne tak ať tam rovnou přespí než by jí dovezli domů za tmy. ale spíš se řešilo hlavně obecné hlídání na pár hodin a to tu byli maminy které nedají, to mi přijde divný, se mnou malá taky chodí všude ale nevěřím že všude je to vhodné, loni jsem dělala řidičák, neumím si představit jak bych stíhala jízdy a zkoušky s malou za zadkem, nemyslím učení ale běžné jízdy, ne vždy šlo aby si manžel vzal volno a prostřídali jsme se u malé. jinak já min. týden musela něco nutně zařídit, zavolali mi a musela jsem okamžitě někam jít a tak jsem malou dala k sousedce, stará paní 80 let a úplně v pohodě tu hodinku to spolu zvládli nebyl problém a já se nebála že malá bude brečet protože je zvyklá
Tak my máme dvě slečny (6 a 2,5 roku), ta starší poprvé spala u babičky v 5 letech. Do té doby ji obě babičky hlídaly dohromady tak 15× a to max. na 2 hodiny. Dcera šla do školky ve 3,5 letech a neuronila ani slzu. Naopak, když do školky nemohla, tak doma plakala, že chce do školky, až mi bylo líto, že chce jít raději do školky, než být doma se mnou. Takže ono vždy neplatí, že děti, které nejsou na hlídání zvyklé, musí ve školce plakat. A to je starší dcera spíš takový ťunťa, který se neumí moc bránit, takže jsem počítala s tím, že ve školce bude plakat a že to bude takový otloukánek, který si nechá vše líbit. Zato teď je drzá, jak opice a já vzpomínám s nostalgií na to, jaká to byla bezproblémová, hodná holčička
@martulkasloník Tak já jsem taky jednou z těch, co nedávají ani hlídat
Abych to teda uvedla na pravou míru, starší hlídaný nebyl skoro vůbec - nebyla potřeba, nechtěla jsem - což naštěstí všichni chápali, nenutili mě do toho..Jako malé miminko jsem nedala z ruky ani jednoho z nich…No a mladší byl pravidelně hlídaný mým tátou až teď na pár hodin, kdy jsem si právě dělala taky řidičák…Jinak moc ne, na spaní nebyl vůbec..
Já tohle nechávám prostě na nich, když budou chtít být někde beze mě na noc nebo na hlídání, tak je nechám (ikdyž přiznávám, že s těžkým srdcem
).
U nás teda jsou z obou stran babičky i dědové hodně mladí a pracující, takže na nějaké hlídání taky nemají zas až tak čas (naštěstí pro mě
).
Jak říkám, chápu že pro někoho to zní divně a extrémně, ale nevidím jediný důvod k tomu, aby někdo říkal, že je to tak špatně.(Tím teď nemám na mysli nikoho konkrétního, abych tu nechtěně nevyvolala nějakou hádku.) Já bych třeba malé mimino hlídat nedala, myslím si o tom svoje, ale nikdy bych nikomu neřekla, že je to divný a že by to tak dělat neměl..nebo cokoli..
Prostě jak jsem už psala, každý to vidí jinak, každý na to má jiný názor a ostatní by ho měli respektovat ![]()
Ja to mam vyreseny, tchyni a tchana jsem v zivote nevidela, moji rodice jsou v tydnu doma jen vecer, o vikendu a dovolene makaj na baraku nebo zahrade a babicka s dedou maj plny kecky netere, ktera je u nich, kdyz chce bracha se svagrovou jit chlastat. Kdyz potrebuju jit nekam pracovne, bud beru kocar s sebou na mene dulezite jednani, na dulezitejsi si ho bere pritel, ktery s nim objizdi sve „mene dulezite“ klienty. Kdybych mela tchyni, libala bych za ni nohy.
No ja bych sve tchyni ani tchanovi nesverila dite v zadnem veku. Hlidani mam zarizene mou mamcou a nebo tetou, ale jinak nikomu
@Alyss píše:
@martulkasloník Tak já jsem taky jednou z těch, co nedávají ani hlídatAbych to teda uvedla na pravou míru, starší hlídaný nebyl skoro vůbec - nebyla potřeba, nechtěla jsem - což naštěstí všichni chápali, nenutili mě do toho..Jako malé miminko jsem nedala z ruky ani jednoho z nich…No a mladší byl pravidelně hlídaný mým tátou až teď na pár hodin, kdy jsem si právě dělala taky řidičák…Jinak moc ne, na spaní nebyl vůbec..
Já tohle nechávám prostě na nich, když budou chtít být někde beze mě na noc nebo na hlídání, tak je nechám (ikdyž přiznávám, že s těžkým srdcem).
U nás teda jsou z obou stran babičky i dědové hodně mladí a pracující, takže na nějaké hlídání taky nemají zas až tak čas (naštěstí pro mě).
Jak říkám, chápu že pro někoho to zní divně a extrémně, ale nevidím jediný důvod k tomu, aby někdo říkal, že je to tak špatně.(Tím teď nemám na mysli nikoho konkrétního, abych tu nechtěně nevyvolala nějakou hádku.) Já bych třeba malé mimino hlídat nedala, myslím si o tom svoje, ale nikdy bych nikomu neřekla, že je to divný a že by to tak dělat neměl..nebo cokoli..
Prostě jak jsem už psala, každý to vidí jinak, každý na to má jiný názor a ostatní by ho měli respektovat
![]()
Taky patřím mezi ty extrémy, nedávám malou hlídat, nemám důvod. A lidi by to měli respektovat. I já si o tom myslím třeba své, když někdo miminko od narození někam vozí a komukoliv předává, ale je to jeho dítě, jeho věc. A nepřísluší mi se do toho míchat. Tím se se všemi loučím. Dělejte jak vám to vyhovuje
![]()
@Alyss tak to já jsem to fakt potřebovala, přiznám nejen že jsem začala chodit při mateřské do jazykovky, většinou hlídá manžel ale stalo se že nemohl a hlídala mi kámoška, stejně tak jsem si dělala při mateřské řidičák a to fakt nešlo se u malé na všechny jízdy, zkoušky prostřídat. no a pak ty nemoci, odjížděli jsme do řecka a já chytla střevní a horečky, manža radši odjel s malou pryč ke tchýni abych měla čas se z toho rychle dostat, stejně tak jsme za dobu co je malá na světě několikrát doma něco předělávali, neumím si přestavit měnit okna a pak následný úklid při malé, to je fakt lepší aby jela pryč, tím že jsem věděla že tam je zvyklá neměla jsem nervy co se tam děje. vlastně když tam malá je ani nevolám ani nejsem nervozní, o stravě čím jí tam krmí moc radši nepřemýšlím ale beru to že je tam v bezpečí a má se dobře. moje tchýně je taky pracující ale tím že nebydlí tady a vím že mají barák atd. věděla jsem vždycky že malá se tam bude mít fajn, líp než tady se mnou zavřená třeba v bytě. hlavně si o malou říkala, vlastně už když byli malé 3 týdny tak si sama o ní řekla že by jí chtěla hlídat, tak jsme jí půjčili a jeli jsme s manžou pryč, tehdy jsem měla hrozný nervy ale zvládli to a já od té doby neměla strach. s tchýní mám vztahy průměrné, s tchánem se nesnášíme ale snažím se naše osobní spory netahat do vztahu k malé.
možná je to i tím že sama jsem nikdy babičku neměla, naši mě měli na staré kolena a já nikdy nemohla jít k nikomu na prázdniny, jedna babička žila v jiné zemi a druhá byla už ležák který nás nepoznával a děda měl 80 let
vždycky jsem děckám záviděla babičky, dědečky ke kterým jezdí na prázdniny, chodí s nimi do zoo apod. a proto teď jsem v tomto u malé ráda že mi jí někdo pohlídá a tchýně se fakt snaží malé udělat pokaždé pestrý program.
jinak musím přiznat že jsem asi fakt srágorka ale psychicky vím že bych nedala být nonstop s malou, brzo by mi hráblo a to by pak stejně odnesla nejvíc malá
Hlavně, aby dítě lépe zvládalo školku, je dobrý, když tam jde postupně, na hodinku, dvě, půl dne, den…prostě postupně. Ale to není o tom, jestli bylo dítě od narození mimo domov nebo ne. Jak píšeš, pokud je mezi lidmi, dětmi, je to v pořádku. Vůbec to není o tom, že nějakého kojence někdo hlídal od narození. A pokud se na to někteří rodiče necítí, aby někde miminko od narození dávali, tak proč by to měl dělat