Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
moje tchýně si bere malýho jednou týdně na cca dvouhodinovou vycházku už od té doby, co nás pustili z porodnice
je fajn si vypít kafčo v klidu.. ![]()
Tchýně nehlídala ještě ani jednou. S partnerem jsme se shodli, že pokud člověku 100% nedůvěřujeme, nemůžeme svěřit dítě někomu na hlídání.(přesvědčilo nás i to, jak vyprávěla, co bude dělat, kam bude chodit, co bude dávat jíst). Pokud člověk nechce respektovat přání a příkazy rodiče, tak prostě hlídat nebude. Si pamatuju, jak se mi do obličeje vysmála, že já ji to přece nebudu zakazovat, co ona bude dělat…
Ahoja, úplně Ti rozumím. Já si díky tomuto přehnanému těšení a mluvení do všeho vypěstovala averzi. Tchýně poprvé vozila, když malá měla něco přes dva měsíce a plakala, když jsme byli u nich na návštěvě. Bylo to, aby se neřeklo, že jí malou nechci půjčit… Nechtěla jsem a obrečela jsem to. Nic by se nemělo lámat přes koleno. Jak mi řekl můj táta, TY JSI MÁMA A TY ROZHODUJEŠ. Každá máma je jiná a nedá se to sovnávat, jestli ta půjčila už po týdnu a ta až v půl roce. Řiď se sama sebou, bo když Ty budeš chtít prcka půjčit, tak si to opravdu užiješ, když to bude vynucené z povinnosti, tak budeš akoráte vysterosovaná.
Mimochodem - @helenkka… Nejde o neschopnost tchýně, ale o vlastní pocit a důvěru. To samé bych mohla napsat já, že ty nejsi schopná se postarat o miminko a ještě o sebe. Já mám malou nonstop a stíhám vše, takže jsem sama dost schopná na to, abych malou nemusela už tak maličkou dávat hlídat. Taky názor ne?? ![]()
Ahojky ja mam jenom tchyni matku nemam,takze nam hlida ona a ja si myslim,ze ji ho klido na chvilku pujc.Ja jsem se taky branila a obcas mi trosku leze na nervy,pac mam nekdy pocit,ze by si ho nejradeji privlastnila,pac vnucku vlastne vychovava ona jeji dcera je nemocna a nekdy mam pocit,ze by si nejradeji usurpovala i naseho Tobiho.Jemu je teda 9 mesicu a je to taky usmevacek a ja chodim do prace jednou tydne hlida pritel a je v pohode vubec nebreci.Nikdy nevis,kdy ji budes potrebovat tchyni aby hlidala.Lepsi je,aby si zvykal a pak to bude v pohode.My jedem ted na vodu v cervenci prvni tyden a tchyne uz se trese,ze ho bude mit pro sebe a pak mame tyden na to svatbu a to si ho veme po svatbe domu a taky uz se trese a najednou ne do soboty,ale uz do nedele.Taky me to obcas stve,ale babicky jsou taky potreba a myslim si,ze maminky by si meli taky obcas dachnout aby pak meli vic sil.Je podstatny aby te respektovala a za tvejma zadama nedelala neco co ty nechces.Nastavte si hranice a pak by to melo fungovat. ![]()
Ahoj, téma jsem přečetla se zájmem. Mám 4,5měsíčního kloučka a taky jsem nad touto otázkou uvažovala. Moje mamka by chtěla hlídat přes noc, sama to naznačuje, že prý v létě by si ho na pár dní vzala
Já bych jí ráda udělala radost, ale zatím se na to necítím, uvidím, jak to bude v létě, to už možná nebudu kojit…Ale kočárek půjčuju pravidelně, v tom problém nemám. Ani když ho hlídá třeba v jiné místnosti, ale ve stejném bytě.
Tchýně se zatím nepřihlásila a myslím, že ani nepřihlásí, užila si dost vnoučat i jiných dětí, takže ta si ho pomuchlá na návštěvě a to jí stačí.
@luciášice píše:
Ahoj, téma jsem přečetla se zájmem. Mám 4,5měsíčního kloučka a taky jsem nad touto otázkou uvažovala. Moje mamka by chtěla hlídat přes noc, sama to naznačuje, že prý v létě by si ho na pár dní vzalaJá bych jí ráda udělala radost, ale zatím se na to necítím, uvidím, jak to bude v létě, to už možná nebudu kojit…Ale kočárek půjčuju pravidelně, v tom problém nemám. Ani když ho hlídá třeba v jiné místnosti, ale ve stejném bytě.
Tchýně se zatím nepřihlásila a myslím, že ani nepřihlásí, užila si dost vnoučat i jiných dětí, takže ta si ho pomuchlá na návštěvě a to jí stačí.
To je strašně brzo.-)
@luciášice píše:
Ahoj, téma jsem přečetla se zájmem. Mám 4,5měsíčního kloučka a taky jsem nad touto otázkou uvažovala. Moje mamka by chtěla hlídat přes noc, sama to naznačuje, že prý v létě by si ho na pár dní vzalaJá bych jí ráda udělala radost, ale zatím se na to necítím, uvidím, jak to bude v létě, to už možná nebudu kojit…Ale kočárek půjčuju pravidelně, v tom problém nemám. Ani když ho hlídá třeba v jiné místnosti, ale ve stejném bytě.
Přes den jsem půjčovala sestře asi od měsíce klidně na půl dne, ale dcera nebyla kojená, takže jsem jí nabalila UM, plenky a pak ji furt šikanovala přes tel. jestli je vše ok
ale přes noc mi to dlouho trvalo než jsem holku pustila.
Nikomu krom sestry a mého muže nevěřím
ale asi od 1,5r nebo 2let teda chodila i na víkend a prázdniny (ale moc se mi to nelíbilo). Taky jsem na starší byla fixovaná, jak se narodila druhá dcera, tak jsem se trošku uklidnila.
Mladší má 17měs. a na noc ještě pryč nebyla, přes den to nějak neřeším, když si ji vezmou na pár hodin, nemůže být furt jen z rodiči, ale přes noc nevím mám prostě takový divný pocit raději je mám obě doma.
Edit: A taky si to z mužem snažíme zařídit tak, že když je třeba něco vyřídit, tak děti bereme sebou všude nebo se prostřídáme že muž sám hlídá nebo naopak.
Příspěvek upraven 03.03.13 v 19:31
@luciášice píše:
Moje malá má 9 měsíců a ještě jsme ji nikomu jinému kromě přítele nesvěřila ani na hodinu. Necítím se na to, a nemám důvod. Přítel ji hlídá klidně celý večer od miminka. Nemáme zatím potřebu ani se necítíme na to, ji někomu dávat i na hodinu. Když byůla malá, strašně plakala skoro do 4 měsíců, poté nesnesla 3 měsíce cizí púrostředí a lidi, a já si říkám proč ji v takových obdobích někam dávat…Klidně ji v budoucnu na hlídání tchýni dám, když to budem potřebovat, když ona bude chtít, a když malá bude natolik vyspělá, že se bude moct i rozhodnout sama. Naši mě nikam taky nestrkali takhle malou, a já to taky dělat nebudu. Řekli mi, že by si stejně beze mě neodpočinuli, a já to mám stejně. Když se na to necítíš, ak to nedělej.
Chtěla bych se vás zeptat na názor, dovezli jsme malého přítelově mamce a řekla jsem ji, že tady má přesnídávku a lžičku a že se teprve učí jíst, tak to má zkoušet, jinak dát jeho UM a taky, že je venku smog, kdyby se to zlepšilo ven jít může, ale snad nebude tahat malé dítě v takovém počasí. No a když jsme si pro něho přijeli, tak říkala, že na procházce byli, máme prý blbý kočár, protože se do něho kope ( jsou to golfky) takže mají samozřejmě vzadu rozkládání jako každé jiné. A pak, že mu dala DO FLAŠKY mrkvovou polívku a potom ho krmila jeho UM s odvarem z vloček. Je toto normální, aby udělala pravý opak toho co jsem řekla? Co byste dělaly vy? jinak melého často nehlídá, bydlí daleko. Anonymně proto, abych veřejně neurážela
@Anonymní píše:
Chtěla bych se vás zeptat na názor, dovezli jsme malého přítelově mamce a řekla jsem ji, že tady má přesnídávku a lžičku a že se teprve učí jíst, tak to má zkoušet, jinak dát jeho UM a taky, že je venku smog, kdyby se to zlepšilo ven jít může, ale snad nebude tahat malé dítě v takovém počasí. No a když jsme si pro něho přijeli, tak říkala, že na procházce byli, máme prý blbý kočár, protože se do něho kope ( jsou to golfky) takže mají samozřejmě vzadu rozkládání jako každé jiné. A pak, že mu dala DO FLAŠKY mrkvovou polívku a potom ho krmila jeho UM s odvarem z vloček. Je toto normální, aby udělala pravý opak toho co jsem řekla? Co byste dělaly vy? jinak melého často nehlídá, bydlí daleko. Anonymně proto, abych veřejně neurážela
Co bych udělala? Příště bych ji dítě nesvěřila.
U mojí mámi spal malej přes noc ve 2 měsících a u tcháně šel spát poprvý od 3. měsíců
@sad 1 píše:
Co bych udělala? Příště bych ji dítě nesvěřila.
Přesně, ještě řekla bych jí, že ještě jednou poruší na čem jsme se dohodly a víckrát z dítětem nezůstane ani 5 minut bez dohledu
.
@Anonymní píše:
osobně tohle neřeším, mám 6m synka a nechávám hlídat jak svojí mamku tak tchýni (klidně na celý den - ale to tchýně moc nedává, je toho na ní prostě moc…) - předám dítě, instrukce + jídlo a nezajímám se. Prostě co oči nevidí to srdce nebolí. Vím, že když si malýho vyzvednu je živej, zdravej, najedenej, přebalenej a „vyvenčenej“ a vc prostě neřeším. Ano, řeknou mi co kdy jak a já vím že půlka s toho je jinak než sem chtěla ale jsou to PRARODIČE né rodiče. Prostě mají nárok dělat si to po svým. Přežili jsme mi, přežijou i naše děti
a pokud mi něco opravdu vadí hrozně moc, tak vyslověně řekně, že to prostě nesměj a je to. Věřím jim, že to neudělají. a samozřejmě, nehlídají každý den (pak by museli opravdu dodržovat vše)
Anonymni, ja bych to tak neresila. vychovala tveho manzela a prezil to, ne? bud rada, ze pohlida. Nic spatneho mu nedala a ten smog bude stejne dychat tak i tak. Jinak k tematu. dcerka byla poprve na noc u tchanovcu asi v 10mes a ve 13.mes si ji vzali na Sazavu na dovcu na 3 dny. berou si ji obcas na vikendy nebo v tydnu. ja s tim problem nemam, dcerka je aspon samostatna a neni to zadny mamanek