Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jo a určitě si nech vyšetřit šTítnou žlázu, u mě to nefungovalo tak jak mělo, mám autoimunitní onemocnění, proto plod neměl to co měl mít, proto dvě ZT.
@Anonymní píše:
Jo a určitě si nech vyšetřit šTítnou žlázu, u mě to nefungovalo tak jak mělo, mám autoimunitní onemocnění, proto plod neměl to co měl mít, proto dvě ZT.
a ted už se to u tebe vyřešilo, máš miminko nebo čekáš?
Přesně tak. Madar vlastně řekne všem to samý, léčba naprosto stejná a čekat vždycky 3 měsíce na změnu plus měsíc na výsledek. Já jsem jeho léčbu prednisonem ani nezapočala. když jsem si přečetla nežádoucí účinky, hrozně jsem brečela a manžel ze mě byl nešťastnej a řekl mi, že radši budeme bez dětí než takovýhle stavy.
Spousta holek tu psala o Karin malíčkový, tak jsem sedla a napsala mail. Vzala mě i bez žádanky. Zajímala se, co konkrétně v mým těle škodí miminu. A konkrétně na to nasadila dávku kortikoidů v kombinaci s jiným lékem. Hodnoty se upravily během 5 týdnů.
Po 4 letech jsme se dočkali, máme dnes už téměř čtyřletý dvojčátka…ještě teď mi naskakuje husí kůže, když si vzpomínám na obdobé, ve kterém se nacházíte vy… hlavně se snažte do toho nezamotat hlavu, ale vim, že tenkrát jsme byla taky úplně na dně… nikdo se mnou moc nechtěl nic dělat, potratí každá druhá ženská, jsem slyšela snad všude, jenže já za sebou měla dva zamlklé potraty, věk už taky, a doma hlavně jen může…moc nikdo nechápal, že chci všechny vyšetření a aby
se konečně něco našlo, že nechci další zklamání… bylo mi řečeno, že klidně mohu potratit několikrát znovu a nebo že to může vyjít hned, začla jsem se léčit se šťítnou žlázou, pí doktorka mi srovnala hodnoty do normy a nasadila léky, které během těhotenství navyšovala, aby to klukům stačilo…nakonec jsme se rozhodli, že zkusíme IVF a naštěstí to vyšlo hned na poprvé… držte se
Anonymní,
taky se na to těšim, až budu jednou jen vzpomínat na tohle debilní období.
Izz,
přeji tobě a všem ostatním, aby to bylo hodně brzy, kdy už jen budete na toto neúspěšné období vzpomínat a doma budete mít miminko… určitě se nakonec všichni dočkáte…
@Anonymní píše:
Izz,
přeji tobě a všem ostatním, aby to bylo hodně brzy, kdy už jen budete na toto neúspěšné období vzpomínat a doma budete mít miminko… určitě se nakonec všichni dočkáte…
To je jasná věc! ![]()
@porodnibabka Jak to prosím tě děláš, že ti jdou ta vyšetření tak rychle? Já se objednávala koncem listopadu do trombotického centra ve VFN a mám termín až v půlce ůnora. :/ Navíc mi moje doktorka dala žádanku až po šestinedělí po revizi, do té doby, at nechodím.
Ted mi nechce dát žádanku na imunologii, až prý přijdou výsledky z kariotypu embrya - jak to, sakra, spolu souvisí, nijak přeci?!
Jedině, co mi zatím dělala, je soubor nějakých odběrů protilátek - rubeola, toxo a nějaké další dvě, co nevím, co bylo.
Ale jsem fakt neštěstná, už jsem chtěla dnes psát Malíčkové, ale pak jsem viděla, že mají až do ledna volno a nedávají ani e-mail konzultace. :/
@Fraga u Malíčkový dostaneš termín vcelku rychle a výsledky má za pár dní.
Holky, díky za info. Jinak já zkusím cokoli, než se zase začneme snažit. Jinak štítnou žlázu mám špatnou a léčím se s ní. už mě taky napadlo jít svůj případ konzultovat jinam a vidět, co na to kdo řekne. Ale dle mého je paní Dr. docela pečlivá. nejprve si mě zvala po roce, pak dokonce po půl, teď zas po roce, ale mezi tím jsem 2× potratila. nevím, zda to může mít souvislost. hodnoty mám v normě. Jinak mám také autoimunitu.
@Fraga neboj…mám nabrané jen ty mutace, ale to proto, že sama dělám na ambulanci a když jsem si nabírala předoperační vyšetření před revizí, tak jsem si to rovnou nechala taky nabrat, proto budu mít výsledky už příští týden. jinak my to tady našim ženským běžně nabíráme. Škoda, že ti to tvá gyndařka nenabrala. Genetika a imuno nemá cenu dříve jak po 6 nedělí, takže to budu řešit až v lednu. I když…na genetiku už se obejdnám teď
@porodnibabka
Dotaz, když jsi zdravotnice:
Náběry na zjištění těch tromb. mutací se mohou dělat tedy kdykoliv? I během těhotenství i mimo?
A s žádostí na vyšetření štítné žlázy mám jít za kým? Za obvoďákem?
@tarara štítná žláza určitě u obvodního lékaře. Trombo lze kdykoliv. Pokud k tomu ale není důvod, nevím, zda tě to nenechají zaplatit. Pokud máš ale pozitivní anamnézu nebo opakované potraty, rozhodně bych s odběrem neváhala.
@Fraga bohužel je to všechno o penězích. Prostě pojišťovny nechtějí proplácet zbytečná vyšetření a ne každý lékař si to asi dokáže obhájit, takže to vypadá že tvá lékařka prostě čeká na výsledky jednoho např. u tebe na genetiku, a když se nic nenajde, tak ti pak napíše asi další vyšetření. Bohužel s některýma doktorama je to hold boj
,
Mě moje doktorka odmítla napsat imunologii. Jela jsem na genetiku a tam jsem nadhodila téma imunologie a paní doktorka řekla, že mi to zrovna chtěla nabídnout. Takže jsem získala doporučení od ní.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj,
vše jsme dodrželi, protože jsem chtěla, aby
už jsem to tu kdysi psala izz… chodila jsem k dr, madarovi…za sebou dva potraty, nespočet vyšetření atd… jejich diagnoza byla alergie na spermie, léčba prednison a kondomový styk… za 3 měsíce kontrola, měsíc čekání na výsledky… opět alergie na spermie, hodnoty několikánásobně vyšší a když se ptám proč, tak prý tak to je a mám pokračovat v jejich léčbě… předesílám, že ke mě muž bez kondomu nemohl
se hodnoty srovnaly a mohli jsme se začít znovu snažit…dost mi to rozhodilo, já totiž k dr madarovi měla duveru neb všude píšou, že je to kapacita, ale aby mi odpověděl proč mám mnohem horší hodnoty, když jsme vše dodrželi to neuměl…
Jednoho dne v práci jsem seděla u Pc a našla odkaz jedné holčiny, které dodnes vděčím za to, že jsem se díky ní odhodlala a začla dělat kroky jiným směrem… psala, že chodila k madarovi, asi 3 roky, pak už se naštvala a šla jinám, lékářka zjistila, že léky už na ní nezabírají, tak jí je vysadila ona během 2 měsíců otěhotněla…díky této holčině jsem si otevřela oči a objednala se na nezávislé vyšetření do pronatalu… kde jsem jim o tom pověděla, načež oni mi řekli, že je to relativně nový obor, alergii na spermie najdou téměř každému a prednison, že dostanu i u nich…ale každý má jiný problém, jen vím o dvou svých kamarádkách… stejný výsledek.. stejná léčba, která nikam nevedla. Všem vám držím palce, at se brzy zadaří.