Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Tak hlavně ne Karlo
Karlo asi neee. I když vnuk je Samuel a říkáme mu občas i Karlíku. Vztahuje se k tomu taková historka, kdy jej zeťák přebaloval a on měl v plíně nálož a zeť veřejně pronesl, tedy Karlíku, zase jsi vyrobil tolika čokolády (podle toho filmu Karlík a továrna na čokoládu) a zrovna to padlo na mě. ![]()
Sama jsem Kamila, proto anonymně.
Se jménem jsem spokojená, nikdy nebyl žádný větší problém. V dnešní době celkem originální, všude jsem byla jediná, ale pár vrstevnic jsem za život potkala, takže nepatřičně jsem si nikdy nepřišla. Párkrát se stalo, že si někdo pletl s Karolínou, ale to třeba dvakrát za život.
Jako oslovení preferují Kami, ale nikomu nediktuji, jak mi má říkat. Nevadí mi ani Kamčo, Kamilo, od babiček stále Kamilko
.
Jedna partnerova babička mi teda říká „Gabčo“
Přítel ji x krát opravoval, x krát se mi omlouval, už neřeším. Že jsem Kamila, ví. Jinak se ke mně chová mile, ale že ji ani nestojím za to, aby se naučila mé jméno správně, mne stále trochu mrzí. Kdyby mne oslovovala pouze „Kamilo“, bude mi to tisíckrát milejší. Ale jinak je hodná, tak to vždycky nějak zkouším přeslechnout
.
Každému se určitě líbí jiné jméno, u Kamily vím, že se buď líbí nebo ne, nic mezitím. Nevím ale, co by mělo být hrozného na oslovení „Kamčo“, jak tu někdo psal. Verča, Nikča, Janča, Barča, Denča ad. se považuje za normální, ale Kamča je děsná? ![]()
Kdyby mne někdo oslovoval Kamile, taky by mne to uráželo. Petrám neříkám „Petře“, Martinám zas „Martine“. Prarodičům bych to vysvětlila stručně a jasně.
@Anonymní píše:
@veria JE to infantilni. Znam jednu 55, co se zásadně do telefonu představuje jako Hanka a ještě se k tomu tak divne culi.
A jak by se mela predstavovat? Hana je strasne tvrdy, neznam nikoho, kdo by tak o sobe mluvil. Pravda, kdyz se clovek predstavuje i s prijmenim, tak jo.
@Anonymní píše:
@veria JE to infantilni. Znam jednu 55, co se zásadně do telefonu představuje jako Hanka a ještě se k tomu tak divne culi.
Take znám Andreu, které se toto jméno nelíbí a přijde jí tvrdé, tak se představuje Andrejka. Mně to přijde jako kdybych se představovala Maruška nebo Petruška, prostě takové zvláštně dětské…
@Anonymní píše:
Co je na tom infantilního? Hanka je nádherné jméno. Mám letitou kolegyni, 65 let, Hanku, nesmírně empatická, inteligentní, bývalá úspěšná krasobruslařka. Hana je neskutečně tvrdé, nikdy se tak ani nepredstavovala a my jí ani jinak neoslovovali. Prostě Hanka.
Ale samozřejmě dospělé ženské nebudu třeba říkat Simonko, Romanko, Petruško, Danuško, ale prostě Dano, Simono, Romano.
Příspěvek upraven 29.12.19 v 00:05
@Kubula.K To bys tu paní musel znát. Ona je prostě takove zvláštní stvoření. Členka Jehovistu. Celá jina. Dítě. A znam ty, co se představují Hana i Hanka a vetsinou jsou s tim ok.
@Anonymní píše:
Nevím ale, co by mělo být hrozného na oslovení „Kamčo“, jak tu někdo psal. Verča, Nikča, Janča, Barča, Denča ad. se považuje za normální, ale Kamča je děsná?
Ono tech hroznejvh je povicero, treba Janca mi zni blbe a Hanca je neco jako skripat nehtama o plech.
Zase me to vede k tomu, ze nejlip se ridit tim, co se libi tomu dotycnemu, pac v podstate nikdy predem nevis, co mu sedne a co mu vadi.
@Kubula.K
Nehty po tabuli. Ano. Tohle mame vsichni s něčím spojené, zda se.
![]()
@Jedna babička píše:
Co je na tom infantilního? Hanka je nádherné jméno. Mám letitou kolegyni, 65 let, Hanku, nesmírně empatická, inteligentní, bývalá úspěšná krasobruslařka. Hana je neskutečně tvrdé, nikdy se tak ani nepredstavovala a my jí ani jinak neoslovovali. Prostě Hanka.
Ale samozřejmě dospělé ženské nebudu třeba říkat Simonko, Romanko, Petruško, Danuško, ale prostě Dano, Simono, Romano.Příspěvek upraven 29.12.19 v 00:05
Mam kamaradku Romanu a rikam ji pouze Romčo, protoze to takhle chce ![]()
@Anonymní píše:
@Jedna babička Taky takovou (podobnou) Hanku znam.
To je zvláštní. Pokud tu člověk napíše, že je dotyčná úspěšná sportovkyně, sice bývalá, tak to je podle Tebe Hanka se srdíčkem. Ale taková jedna obyčejná Hanka, která se blbě culí a která zřejmě není dostatečně úspěšná, tu postuješ blbicím smajlíkem. Zvláštní kastování lidí.
@Kubula.K píše:
A jak by se mela predstavovat? Hana je strasne tvrdy, neznam nikoho, kdo by tak o sobe mluvil. Pravda, kdyz se clovek predstavuje i s prijmenim, tak jo.
Ja se teda predstavuji jako Hana, tahne mi na padesat a predstavovat se jako Hanka by mi prislo trapne. Ale kdyz se seznamuju s nekym, s kym si budu rovnou tykat, tak se predstavim jako Hanka, to zas jo…
@veria píše:
@_.Emilyyy Mne se to jmeno taky libi, Natalie je krasny jmeno, ale predstavovat se ve 40 jako Natalka je srandovni a divny. Proc se nemuze predstavit jako Natalie?
Natalie se mi libi, protoze to byl hned i uplne muj prvni napad, jak pojmenuji svoji dcerku ![]()
@_.Emilyyy píše:
Mam kamaradku Romanu a rikam ji pouze Romčo, protoze to takhle chce
jjj taky tak občas oslovuji. Uvedla jsem to jako příklad ve vztahu ke křestnímu jménu Hanka.
@Jedna babička Ok. Máš pravdu. Úspěšná sportovkyne Hanka (neznam), moje skvělá a mila kadeřnice Hanka =
Zastydla Jehovistka, co obtěžuje lidi s
pomatenymi názory Hanka =
Ty to tak nemáš?