Oslovování vnoučete prarodiči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9504
29.12.19 00:20

@Hanka1 já si myslím, že každý má právo si říci, co mu vyhovuje a co ne. Ale nutně to neznamená, že pokud ho druhá strana osloví s jedním písmenkem v křestním navíc, jak to tu prezentuje Anonymní, že to je automatická výpověď o naprosto nulové inteligenci oslovujícího.
Já se např. jmenuji Radka. Nevím, proč mi jej rodiče vybrali, matka mě nijak moc křestním jménem neoslovovala a otec mi od raného dětství říkal Kačko, Kačenko, Káťo. Vrstevníci mě taky oslovovali Káťo, Kačko. Tak když to pak šlo, tak jsem si přidala na matrice druhé křestní jméno. Někdo mi dodnes říká Káťo, někdo mě osloví Radko, slyším na oboje a rozhodně nikoho neopravuju, ač se mi tedy Radka vůbec nelíbí a tak nějak jsem se s tímto křestním jménem ani životně nikdy nezžila.

Příspěvek upraven 29.12.19 v 00:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
29.12.19 00:23
@Anonymní píše:
@Jedna babička Ok. Máš pravdu. Úspěšná sportovkyne Hanka (neznam), moje skvělá a mila kadeřnice Hanka = :srdce: Zastydla Jehovistka, co obtěžuje lidi s
pomatenymi názory Hanka = :poblion: Ty to tak nemáš?

Ne nemám a nikdy mít nebudu. To, že je jiného ražení, jiných názorů, jiného vzhledu pro mě neznamená, že bych jej měla automaticky spojit s blicím smajlíkem, protože se představí Hanka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.19 00:24

Odmalička poslouchám oslovení „Kamčo“ s láskou v hlase, tudíž ho nevnímám jako hanlivé, ale přiznám se, že až doteď jsem nad tím nikdy nepřemýšlela :).

U Hany preferuji „Hanko, Hani“, má více variant oslovení, tam se tomu Č dá bez problémů vyhnout.

U Jany nemám problém s Jančou. Když jde o prdlou mladou holku, tak mi usedlé „Jano, Jani“ nějak nejde přes pusu. Ale pokud by mi řekla, že se jí ten tvar nelíbí, tak už ho nepoužiju. Jednou jsem slyšela tvar „Jája“ a to bych zas nemohla nahlas říct já.

Je to pouze o zvyku. O tom, jaká jména máme ve svém okolí frekventovanější, jak se jmenují naši blízcí, co máme kdo zaužívané. Každé jméno je hezké, když se hezky vysloví :srdce:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.19 00:25

@Jedna babička Prvni veta je stěžejní. Každý má právo… A pokud se jmenuje napr. Nikol a neustále někoho zada, aby neoslovoval Nikolo, a neni vyslyšen, ano, myslím si své o inteligenci/ignoraci nebo neucte. Nikoli automaticky, jak píšeš, ale obrázek si casem udělám.

• Citovat
  • Upravit
8288
29.12.19 00:27
@Anonymní píše:
Vadilo by mi to hodně. Ale pokud jim to říkáš jen ve srande, možná doted opravdu nepochopili, jak moc ti to je nepříjemné.
My mame Nikol a když ji někdo osloví Nikolo, coz se děje běžne, jezi se mi chlupy. Pro některé burany jde jen o písmenko, ale pro nás je to urážlivé a o dotyčném si pomyslím neco o nízkém intelektu, když nechápe, že jsou různé varianty jména a Iva neni Ivana, Pavla Pavlína a treba holka Kamila neni kluk Kamil. :pocitac: Anonym kvuli jmenu dcery.

Tak urážet se kvůli tomu, že někdo řekne Nikol - nikolo, tak to koukám, to je docela perlička. A ještě si o těch mnoha lidech myslet, že jsou to burani a mají nízký intelekt. K neuvereni :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.19 00:28

@Jedna babička Ja o koze… no nic. Ztráta času. Dobrou noc, babi. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
9504
29.12.19 00:29
@belladonna píše:
Tak urážet se kvůli tomu, že někdo řekne Nikol - nikolo, tak to koukám, to je docela perlička. A ještě si o těch mnoha lidech myslet, že jsou to burani a mají nízký intelekt. K neuvereni :potlesk:

Njn prostě jiný gang. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
29.12.19 00:32
@Anonymní píše:
@Jedna babička Ja o koze… no nic. Ztráta času. Dobrou noc, babi. :mavam:

Tak jednak - nejsem Tvoje babi, takže si toto oslovení nechej pro svou vlastní babičku, buď tak laskavá.

Příspěvek upraven 29.12.19 v 00:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.19 00:32
@Kubula.K píše:
Ono tech hroznejvh je povicero, treba Janca mi zni blbe a Hanca je neco jako skripat nehtama o plech. :? Zase me to vede k tomu, ze nejlip se ridit tim, co se libi tomu dotycnemu, pac v podstate nikdy predem nevis, co mu sedne a co mu vadi.

Mne zni blbe vetsina tech???ča. Verča je úplně ok, Janča hraniční a zrovna vcera jsem premejslela, proc nekdo da jakoze vznesene jmeno Sofie a pak ji, chudince, rika Sofča. Vždyť to zni jak nejakej opelichanej gauč :zed: Kamča je tady děsný. Pro mě by to asi byl duvod to jmeno nedat. Stejne jako Pepa. Josefa bych asi mela klidne, ale Pepu fakt ne… Je to ale vec nazoru. Me trha za usi osloveni Lůca a znam jednu, co si tak rika dobrovolne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.19 00:35

@Jedna babička Babi je jen jina varianta babicky, ne? Dyť je to to samý. Tvůj nick. :D A já už zadnou babicku nemam, takže smůla. Jiný gang, no. :andel:

• Citovat
  • Upravit
9504
29.12.19 00:36
@Anonymní píše:
Mne zni blbe vetsina tech???ča. Verča je úplně ok, Janča hraniční a zrovna vcera jsem premejslela, proc nekdo da jakoze vznesene jmeno Sofie a pak ji, chudince, rika Sofča. Vždyť to zni jak nejakej opelichanej gauč :zed: Kamča je tady děsný. Pro mě by to asi byl duvod to jmeno nedat. Stejne jako Pepa. Josefa bych asi mela klidne, ale Pepu fakt ne… Je to ale vec nazoru. Me trha za usi osloveni Lůca a znam jednu, co si tak rika dobrovolne.

Vidíš, a mě se třeba Pepa strašně líbí. V rodině máme několik Josefů v generační linii, tomu nejmladšímu říkáme Pepino, prostřednímu Pepčo a nejstaršímu Josefe. Ale nikdy nezaznívá Josko, to vůbec nepoužíváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.19 00:44
@Jedna babička píše:
Vidíš, a mě se třeba Pepa strašně líbí. V rodině máme několik Josefů v generační linii, tomu nejmladšímu říkáme Pepino, prostřednímu Pepčo a nejstaršímu Josefe. Ale nikdy nezaznívá Josko, to vůbec nepoužíváme.

Evidentne se vkus na jmena/osloveni muze lisit opravdu hodne. Pepino, au. Tim nechci urazit ani vas, ani dotycneho Pepina. Predchozim prispevkem jsem zas nechtela ranit zadnou Kamcu. Jen bych toto oslovení pouzivala pouze v pripade, ze by to sama vyzadovala. Snad jeste horsi je, kdyz moje kamaradka mluvi o mem manzelovi jako o Kamcovi :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.12.19 00:45

@Jedna babička
To je přesně o tom, co jsem psala výše. Jméno Josef, potažmo Pepa, je v tvém okolí časté, jsi na tu podobu navyklá, pojí se navíc s lidma, se kterými máš nějaký pozitivní vztah. Proto vnímáš kladné i to jméno samotné. Stejně tak já jsem zvyklá na svojí „Kamču“. Celý život jsem měla štěstí na kamarádky s dnes už zastaralými jmény, žebříčky popularity posledních 100let nevyhrávají, i když jsou to všechno mladý holky. A protože je mám ráda, jsou to milé, sympatické bytosti, velmi jsem si časem oblíbila i jejich jména :).

• Citovat
  • Upravit
45747
29.12.19 00:47
@Jedna babička píše:
Co je na tom infantilního? Hanka je nádherné jméno. Mám letitou kolegyni, 65 let, Hanku, nesmírně empatická, inteligentní, bývalá úspěšná krasobruslařka. Hana je neskutečně tvrdé, nikdy se tak ani nepredstavovala a my jí ani jinak neoslovovali. Prostě Hanka.
Ale samozřejmě dospělé ženské nebudu třeba říkat Simonko, Romanko, Petruško, Danuško, ale prostě Dano, Simono, Romano.Příspěvek upraven 29.12.19 v 00:05

Jakoze Hana je neskutecne tvrdy a Dana ne?? Hm, taky dobry. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
29.12.19 00:53

Já bych si především dávala pozor na informace, co vsechno sem o sobě pisu. @Jedna babička :zed: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová