Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejakou dobu to tu procitam, protoze u nas uz tohle tema taky padlo.
Chtela bych se zeptat jestli nekdo nevite jak je to s pestounskou peci pro novorozence - mam na mysli takovou tu prvotni peci, aby dite nemuselo do kojenaku, par mesicu je u rodiny a z te pak putuje k adoptivnim rodicum. Nikde na internetu se nemuzu dohledat nejakych informaci.
S manzelem nas to zaujalo po precteni rozhovoru s rodinou ktera uz to dela.
diky
Dori
Jupí, první človíček, kterému mohu třeba i já poradit
Pokud si žádáte o miminko (raná péče) do stálé pěstounské péče, je to běh na dlouhou trať, skoro jako osvojení. Resp. malé miminka pokud nemají nějaký zdravotní problém a je u nich předpoklad dlouhodobé péče mimo vlastní rodinu jdou většinou do adopce. Ale v České Republice existuje pěstounská péče na přechodnou dobu, které je určená pro účely, aby se děti nemusely umisťovat do ústavní péče. Je však omezená termínem - pouze na 1 rok a předpokládá se spolupráce s biologickou rodinou nebo potom předání dítěte do nějaké z forem dlouhodobé náhradní rodinné péče
třeba osvojení nebo klasické pěstounské péče. S jednou pěstounkou na přechodnou dobu jsem se bavila osobně a říkala, že je potřeba to brát, jakože má děti u sebe na prázdninách ![]()
@Anonymní píše:
Chtela bych se zeptat jestli nekdo nevite jak je to s pestounskou peci pro novorozence - mam na mysli takovou tu prvotni peci, aby dite nemuselo do kojenaku, par mesicu je u rodiny a z te pak putuje k adoptivnim rodicum. Nikde na internetu se nemuzu dohledat nejakych informaci.
diky
Dori
Oficiálně se to jmenuje Pěstounská péče na přechodnou dobu
Třeba najdete něco pod tímto heslem.
@Iva Min - nejsem ze Zlínského kraje, škoda ![]()
@Anonymní píše:
diky
Dori
podle mě myslíš pěstounskou péči na přechodnou dobu - kritéria jsou podobná jako u klasické PP, ale rodiče musí mít odrostlejší děti (počítá se min. 7-8 let, aby byli schopni zvládnou odchod dítěte) koukni na MPSV
@Iva_Min Jen bych chtěla říct, že i miminek na dlouhodobou PP přibývá
.
@Brusiinka* píše:
@Iva_Min Jen bych chtěla říct, že i miminek na dlouhodobou PP přibývá.
Je to možné
každopádně jak se v tom teď malinko pohybuji, u nás ve Zl. Kraji, tak tady třeba ne
Ale jak to? Jaktože miminka nejdou do osvojení? Kvůli nevyslovení nezájmu? nebo proč myslíte?
@Iva_Min v pardubickém kraji je těch miminek dost… nevím proč. Možná rodiče dávají přednost PP před adopcí, aby jim děti úplně „nesešly u očí“. Ale nevím, nechápu většinou myšlení biologických rodičů ![]()
Právě. Je to to takové zvláštní. Podle mě jim tímto rodiče upírají hodně možnost na „normální“ život
Někdy mi je z toho tak smutno, že bych jim nejradši naliskala
Na druhou stranu, naučila jsem se nehodnotit všechny rodiče, kteří mají své děti v různých formách NRP podle jedněch kritérií ![]()
Zrovna tenhle týden jsem o tomuvažovala a četla, je tam podmínka těch sedmi let u vlastního dítěte, aby to nenapáchalo paseku na psychice vlastního potomka. Negativum, pro nás rodiče atopiků podstatné, s tím miminem se nedá vycestovat, soud prý za žádnýchnokolností nevydá pas, postavenéna hlavu, ale je to tak, takže třeba už nevyjedeš nikdy na dovolenou…
@terinka4444 Proč by soud dětem v PP nepovolil vydání pasu??? Osobně neznám žádné pěstouny, kterým by soud nevyhověl…i nám vyhověl bez problémů
.
Mluvím o dětech v ranné pěstounské péči, o té pěstounské péči pro miminka do jednoho roku, nedostanou pas za žádných okolností s nimi nejde vycestovat.
Dokonce i mimina do jednoho roku v adopčním procesu, v té roční lhůtě dostanou pas jen ve velmi vyjímečných případech vycestovánímimo republiku je limitovánohodinama. Jedna kamarádka dostala dvou měsíčního chlapečka, rok s ním nesměla vycestovat vůbec, až když uběhlten rok a adopce byla ukončena. druhá dostala čtyřměsíního, manželovo rodiče jsou Němci a žijí vNěmecku, ti ho dostali kvůli kontaktu s prarodiči, omezeno jedno vycestování bylo na 48 hodin.
Dekuju za odpovědi, tech 7 let je skoda, to máme ještě dlouho čas - naší nejmenší bude rok - uvažovali jsme o tom v horizontu nástupu nejmladší do školky. Zkusimm o tom něco pohledat a uvidíme. Děkuji
Dori
@Anonymní píše:
Dekuju za odpovědi, tech 7 let je skoda, to máme ještě dlouho čas - naší nejmenší bude rok - uvažovali jsme o tom v horizontu nástupu nejmladší do školky. Zkusimm o tom něco pohledat a uvidíme. DěkujiDori