Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na baráku bydlíme skoro 40let pozemky oplocený nikdy nebyly je to fakt velký on má ohradu v ní ovce a jeho brácha pak obrovské ohrady a tam má dobytek-krávy a telata. Hřeší na to že jinam než k nám prostě nejdou a nám se fakt nechce vyhazovat prachy za plot kvůli jejich ovcím mi ho nepotřebujem-jen už prostě nevím jak na něj aby s tím něco dělal.
Obavy o zhoršení sousedských vztahů chápu. Ale přednější je klid v rodině. My jsme si dovolili ohraničit patníky vlastní příjezdovou cestu i na místě, které sousedi považovali za své parkoviště. Je po kamarádství, ale doma se už o nich nebavíme. Máme klid.
@Zacharova píše:
To se snadno řekne plot jsou to velké pozemky spor se netáhne rok ale už tak 5 let.
Ze zákona má majitel hospodářského zvířete povinnost zvířata zabezpečit tak, aby na cizí pozemky nepronikala. To se týká i psů. Ovšem vymahatelnost je problematická - od úřadu mohou dostávat jedno upozornění za druhým, posléze i blokové pokuty, přes policii můžete žádat náhradu škody - ale to je tak všechno. Donutit je, aby postavili plot, nejde… Že sousedské vztahy půjdou hluboko pod bod mrazu, ani nemusím říkat. Zkusila bych poslední možnost - domluvit se, že se na oplocení mezi vašimi pozemky složíte napůl a společně postavíte. Kolem jejich pozemku nemusí být plot všude - elektrický ohradník není až tak drahý a ovce (pokud se vysloveně nesplaší celé stádo) uhlídá. Další možnost pořídit si ovčáckého psa - ne oni, vy. Pak i oni budou mít velký zájem na plotech, jinak jim bude prohánět ovce. Jako akutní a okamžité řešení - oplotit si tu část zahrady, která nejvíc trpí (např. zeleninové záhony).
@Zacharova píše:Úřady vám nepomohou. Mají omezené pravomoci.
Na baráku bydlíme skoro 40let pozemky oplocený nikdy nebyly je to fakt velký on má ohradu v ní ovce a jeho brácha pak obrovské ohrady a tam má dobytek-krávy a telata. Hřeší na to že jinam než k nám prostě nejdou a nám se fakt nechce vyhazovat prachy za plot kvůli jejich ovcím mi ho nepotřebujem-jen už prostě nevím jak na něj aby s tím něco dělal.
@Zacharova řekni sousedovi, že pokud na svém pozemku chytneš jeho zvěř tak si ji necháš - pokud není schopen oplotit si část pro své ovce
On ohradu má utíkají i přes to nevím jak ale utíkají přitom má taky zahradu ale tam se ty mrchy nedrží vždy hned k nám už se mu i v našem rybníčku utopilo jehně a stejně to sním nehlo.Asi budu hučet do manžela a uděláme nějaký provizorní plot jinak to asi stejně nevyřeším-děkuji za vaše názory.
Já si teda myslím, že ten plot by mě postavit soused, jeho ovce běhají k Vám na pozemek. S novým občanským zákoníkem si myslím Vám starosta nepomůže, naše starostka je ráda, že se těchto sporů zbavila. Řešit to lze rovnou přes soud, ale to určitě nechcete. Došla bych za sousedem a trvala na oplocení, popřípadě bych mu vyšla vstříc a domluvila se na finančním podíle za plot, kdyby byl nějaký kvalitní a fešný ![]()
@Zacharova píše:
On ohradu má utíkají i přes to nevím jak ale utíkají přitom má taky zahradu ale tam se ty mrchy nedrží vždy hned k nám už se mu i v našem rybníčku utopilo jehně a stejně to sním nehlo.Asi budu hučet do manžela a uděláme nějaký provizorní plot jinak to asi stejně nevyřeším-děkuji za vaše názory.
fakt nemusíš stavět zděný a sloupkový - postavit pár kůlů a roztáhnout pletivo za pár korun zvládne každý ![]()
@Zacharova píše:
To se snadno řekne plot jsou to velké pozemky spor se netáhne rok ale už tak 5 let.
oplotit a máte klid…sousedé mají taky velký pozemek a oplocení mají jen polovinu pozemku, kterou využívají a kde mají stromky a nechtějí aby jim tam lezly srny a na zbytku pozemku mají jen kůly
Tak jestli ohradu má a ony přesto utíkají, tak se zkusit domluvit na tom, aby ohradu opravil.
Pokud s ním ale není žádná řeč, tak si budete muset oplatit svůj pozemek. Bohužel. A je úplně jedno, jak je veliký, to je jen váš problém, že máte tak velký pozemek.
Pokud si jej chcete chránit, ten plot udělat budete muset.
Jak někdo radil - nechat si zaběhnutou ovci - tak to bych nedělala
.
@Zacharova píše:
@radúna No to už manžel taky říkal že je dá na pekáč a to jako vážně
že o ně soused asi moc nestojí on těch ovcí má tak deset tak to zas není že by nám tu běhala jedna dvě nebo naopak dvacet-já bych si žádnou nenechala jsem taková že si nechám všechno líbit. Už jsem si říkala jestli je netrápí hladem mi když máme ovce přes léto tak žerou neustále.
@Zacharova Doporučuju nastudovat nový občanský zákoník. V něm stojí, že pokud zvířata způsobí na vašem pozemku škodu, musí ji jejich vlastník nahradit. Tak bych souseda tak dlouho prudila s výčtem škod a požadavky na jejich zaplacení, až by si ovce pořádně zajistil. Případně doporučuju zavřít jednu dvě ovce někam a pak souseda demonstrativně pozvat na grilovačku, kdy se bude podávat lahodný skopový ![]()
Ahoj holky, nechci zakládat novou diskuzi, něco jsem si tady už přečetla a potřebuji poradit. Bydlíme asi 5 let v bytě, zatím vše bylo v pořádku, ale od té doby co malý začal chodit, utíkat, cupkat nožkama a hrát si s hračkama tak máme problém se sousedy pod náma. pořád bouchají na topení, a to ikdyž se třeba jen zasmějeme nabo máme návštěvu, manžel už to nevydržel a šel se slušně zeptat jestli bouchali na nás, a oni že co to jsme za lidi co tam pořád děláme že jsme hovada atd, a že máme malého nějak zabavit že se to nedá, přitom malý jak se kouká na pohádku je klid stačí prostě jen jak přeběhne z ložnice do obyváku a už třískají, co máme dělat? jinak žádné pařby nebo nějaké hlučnější akce neděláme
a jak pod nima v baráku měli akci snad do půl 12 tak ani popel…:-( jsem z toho neštastná protože pořád co malý zacupitá nožkama ho upozornovat to nesmíš nedělej se mi nechce…
jsem ještě ke všemu 3 týdny před porodem tak mi to na klidu nepřidá a děsím se jak mimčo bude třeba plakat co budou dělat…
děkuji všem za nějakou radu
@lucifer.p rušíš noční klid nerušíš, tak to neřeš, jen možná dej malému papučky a na zam bych dala koberec víc udělat nemůžeš, přece malého nepřivážeš a pokud budou zase klepat klepala bych taky
@lucifer.p to je těžké. Asi je to chce poslat do patřičných míst a nebo ignorovat. Pokud chtějí hrobové ticho, ať jdou do baráku na samotu, v paneláku musí počítat s tím, že tam nejsou sami.. Přeji pevné nervy ![]()