Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Anonymní píše:
Vzhledem k tomu, že více jak 11 let mluvím anglicky a francouzsky i v domácnosti, neboť manžel není Čech si troufám tvrdit, že má gramatika je skvělá. Tohle je vlastně další český zvyk, kterého jsem si všimla i na jiných diskuzích.. Lidé často opravují nepodstatné gramatické chyby a k tématu se téměř nevyjadřují.. Velmi zvláštní.
Jako Češka bys měla česky umět bez gramatických chyb. Ale angličtina je samozřejmě víc „in“.
Ahoj, mě tedy zaujalo, že třeba považujes za nevraživost, když někdo komentuje tvoje bydlení, jak jsi zmínila tu kámošku z jógy. Věřím, že v menším městečku za Prahou nebo kde bydlíš, to může být něco neobvyklého, to asi napadne většinu průměrných lidí, když něco takového vidí. Nemusí to být nutně přece nevraživost, ono to třeba může vyvolat pocit méněcennosti u lidi, kteří nejsou úplně za vodou. Já měla dost úspěšnou kámošku, celá léta se mi svěřovala, jak ji spolužačky nesnáší a podobně…jenže ona i mně dávala dost okatě najevo své hodnoty a priority, jako kariéra, značkové hadry, titul na prestižní škole…no nedivila jsem se a časem to taky nedala, pohybovaly jsme se jinde a já cítila, že si nejsme rovny a že si o mne mysli svoje. Určitě je těžší být takhle úspěšná z hlediska hledání nových přátel ale třeba Francie mi nepřijde tedy taky nijak lepší v tomhle ohledu. Copak v USA je běžné, že se milionáři kámoši s chudáky? Na kafe se tady dá jít taky, ale domů zvát až po delší době.
Příspěvek upraven 26.12.19 v 20:56
@Russet Tak to bys měla vidět češtinu studentů pedagogických fakult v diskuzích, tady to taky není žádná sláva…že to někdo po letech v zahraničí občas splete, je celkem běžné.
Doma taky mluvim cizim jazykem a tvych hrubek jsem si vsimla. Kdyz zminujes vzdelani a svoje jazykove schopnosti, holt ty chyby driv nebo pozdeji nekdo okomentuje. Jsi mi nesympaticka uz z textu, i kdybys byla chuda jako kostelni mys.
@alatheia1 píše:
@Russet Tak to bys měla vidět češtinu studentů pedagogických fakult v diskuzích, tady to taky není žádná sláva…že to někdo po letech v zahraničí občas splete, je celkem běžné.
Ale ona žije v Čechách s cizincem, takže češtinu opět musí aktivně používat. Jak bude učit svoje děti svou mateřštinu, když už teď se vymlouvá, že mluví doma s cizincem?
@Russet Děti se gramatiku většinou snad učí samy čtením a ve škole, od zbytku rodiny…to půlka potomků žen z emimina taky nemá dobre vyhlidky
.
@Russet píše:
Ale ona žije v Čechách s cizincem, takže češtinu opět musí aktivně používat. Jak bude učit svoje děti svou mateřštinu, když už teď se vymlouvá, že mluví doma s cizincem?
V práci mluvím anglicky a doma francouzsky, druhou polovinu rodiny mám v Izraeli. Česky mluvím jen s mámou a s kamarádkami, ktere vídám cca 2× za měsíc. Má hrubka byla pouze záměna aby jsem, místo abych.. Nepřijde mi to, jako něco hrozného. A opakuji, zcela mimo dané téma..
@bobulka88 píše:
Doma taky mluvim cizim jazykem a tvych hrubek jsem si vsimla. Kdyz zminujes vzdelani a svoje jazykove schopnosti, holt ty chyby driv nebo pozdeji nekdo okomentuje. Jsi mi nesympaticka uz z textu, i kdybys byla chuda jako kostelni mys.
Na to máš samozřejmě právo.. Ale poprosím tě, drž se tématu, nebo se zabav jinde. Děkuji
Závist není důvod, proč jsi osamělá - pokud jsi tedy vůbec reálná osoba.
@Konnny píše:
Závist není důvod, proč jsi osamělá - pokud jsi tedy vůbec reálná osoba.
Rozvin to prosím.. Děkuji.
@alatheia1 píše:
@Russet Děti se gramatiku většinou snad učí samy čtením a ve škole, od zbytku rodiny…to půlka potomků žen z emimina taky nemá dobre vyhlidky.
To mě velmi pobavilo.. Yolooo😉
@Anonymní píše:
Na to máš samozřejmě právo.. Ale poprosím tě, drž se tématu, nebo se zabav jinde. Děkuji
Mas tam vic hrubek. Treba me a mne se ti taky plete. To se uci na zakladce. Nebo tu mas taky v cizim jazyce? A tematu se drzim, ses protivna a namyslena, to je to, proc se s tebou Cesky nechteji bavit, cizinci jsou jen diplomatictejsi, ale myslet si o tobe muzou cokoli, s Cechy aspon vis, na cem jsi.
Precetla jsem to tu cele (na ukor restu doma po usnuti ditete) a nenasla jsem nic, kde by mi zakladatelka prisla nesympaticka apod (a to jsem docela citlivy clovek). Kdo nekdy v zahranici zil, tak s nejvetsi pravdepodobnosti vi, ze Cesi docela zavistivy narod jsou. Ne ze by to jinde nebylo, ale tady na ty vetsi rozdily jeste mnozi lide zvykli nejsou. Ale rekla bych, ze to uz meni. Nebo v to doufam.
Soudnemu cloveku musi byt jasne, ze uspech neni zadarmo.
V usa mi take prislo, ze navazat s nekym kontakt na ulici bylo lehke. I kdyz s trochou stesti i v CR. Pockej s ditetem, to jde samo. ![]()
ps: zakladatelko, jestli chces, napis mi sz…
Krasny vecer