Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sabines86 Ahojky,taky si to prave nedovedu predstavit, mit jiny prijimeni nez muj chlap a muj syn, tuhle sobotu mame svatbu, takze jsem rada, ale nervy mam uz pekny…
Ale konecne budeme rodina s velkym R…
Když se dva lidi mají rádi obejdou se bez radnice a dvou svědků
@ynax píše:
Protože kalkulují a snaží se pobírat různé dávky a očůrávat stát různými podvody, jako např. zatajením otce i když jsou spolu, tvrzením, že nebydlí spolu i když bydlí…
Tak to už dnes nejde.
Jediná dávka, na které by se takto dalo „vydělat“ je přídavek na dítě, ale i tam už chtějí rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče, o úpravě výživy a výchovy. Vyhoví jen na určitou dobu, zpravidla půl roku, kdy to berou tak, jak matka tvrdí a do té doby zpravidla proběhne soud.
Příspěvek na bydlení - tam se legálně počítají příjmy těch, kdo mají v bytě nebo domě trvalý pobyt, tak i když jsou 2 manželé a má tam pobyt jen matka s dítětem, otec(manžel) se nepočítá.
Zatajit otce - nejde to, pokud je kolonka v rodném listě prázdná, na dávky hmotné nouze nevzniká nárok. První se má starat otec potom stát.
Na dávky SSP nárok je, ale tím, že tam ten otec není, tak rapidně vyšší nejsou.
Já si myslím, že tomto se už „narýžovat“ nedá nebo by k tomu musel mít někdo hodně vážné důvody, aby podstoupil to, že musí podat návrh na soud, přes OSPOD, ti se přijdou podívat do bytu atd.
Protoze jsem cizinka a kdyz si predstavim co bych vse musela podstoupit a vynalozit penize..necham si jeste zajit chut
ja to mam desne slozite.. ![]()
Ahoj my jsem s přítelem 8 let. teď čekáme druhé miminko a svatbu teď neplánujeme. nejsou na ní peníze. vím že se dá udělat svatba na radnici jen se svědkama, ale takovou svatbu nechci! chci se vdát jen jednou a chci mít hezkou svatbu!!!
@ncc1701 píše:
Tak to je tvrzení jak z prdu kulička, zrovna dneska jsem tu četla, že je hloupý ten, kdo se nevezme, protože může mít úlevu na daních na manželku, tak co? Vodrbat se stát dá vždycky
Tak tohle nechápu, já přece neškubu stát, když jsem legálně vdaná a manžel uplatňuje legální možnost odečtu daní na mě. Škubala bych ho ale, kdybych žila s partnerem nesezdaná ve společném bytě, se společnými penězi a sociálce tvrdila (lhala), že mě nechal, peníze mi nedává a bydlíme odděleně… což je běžná praxe, několik známých manžela se s tím v práci otevřeně chlubí, na jaké dávky šlo dosáhnout - a teď už to není tak snadné, jak se dávky oklešťují kde to jde… Vadí mi na tom to lhaní, protože to potom vrhá špatné světlo i na skutečné samoživitelky.
Nechápu argument, že je rozvod drahý, spíš bych řekla dlouhý, ale jinak - rozvodový soud stojí víc peněz než soud o svěření do péče, výživném atd. u nesezdaných? Ptám se, protože nevím, ale argument drahého rozvodu slyším tady poprvé.
My jsme spolu 4 roky a teprve TÝDEN svoji
já toužila po svatbě od začátku..jenže přítel se bránil..a co tak koukám po mých kamarádkách tak i u nich je to stejné..chlapi mají strach, že tím ztrácí svobodu a kdo ví co ještě ![]()
Jo a věty typu „nejsou peníze“..my měli malou svatbu, koupili stříbrné prstýnky za 1000,– Kč a doma s rodinou pojedli chlebíčky a vypili domácí slivovici. Vyšlo nás to vše na 3000,–
Příjde mi zbytečné dělat ty předražené veliké svatby..je to sice krásné..ale tolik vyhozených peněz..když je svatba malá tak je mnohem intimnější a krásnější ![]()
Já nemám svadby ráda. Pořád mi to připomíná starověk když to byla jenom dohoda dvou chlapů o předání dcery. Taky příjmení se mi nelíbí. Ty české jsou přivlastňovací- např.: kdysi nebyly ještě čárky nad posledním písmenkem, takže když si vzala slečna dejmetomu Nováka, byla z ní Novákova- jakože JEHO! Teďkom to feministky aspoň trošku pozměnily. A právě, že když někoho miluju tak si ho nepotřebuju jistit nějakým papírem ![]()
Ale stejně se s přítelem asi někdy vezmem a nebo asi aspoň nechám změnit příjmení na Hes. Já zase neodsuzuju lidi co mají svadby rádi. Já se na to koukám z téhle stránky a ta je mi velmi nesympatická ![]()
Nám to, že jsme svoji hodně pomohlo při řešení krizí, protože to už není jen o tom sbalit se a odejít.. Nás ten závazek „donutil“ snažit se i když vím že za svobodna bych ho „kopla do zadku“ neříkám že třeba by to nebylo více méně provokativní ale takhle jsme si sedli a vyřešili to ![]()
Může to také být tím, že už jsme k tomu dozráli, nebo nevím, ale jsem ráda za to, že jsem vdaná
jinak jsme spolu 5,5roku z toho 1,5manželé
Taky jsme řešili krizi a ustáli a to nemusíme být manželé, si myslíte, že když nejsou sezdaní, že můžou jen tak prásknout do bot, mají spolu děti a to je snad závazek na celý život i bez papíru ne
Vůbec to není o penězích. My jsme si s přítele řekli, že prostě žádnej papír nepotřebujeme. Chápu, že pro někoho je to důležitý. Nemyslím, že by se nám po svatbě žilo lépe nebo by to byl pro nás nějaký jiný rozdíl. Dříve jsem o svatbě přemýšlela jenom z toho hlediska, kdyby se náhodou jednomu z nás něco stalo, aby pak ten druhý dostal o něm informace třeba z nemocnice atd. Minulý rok jsem ležela měsíc ve špitále a v tomhle opravdu nebyl žádný problém…
A že mám jiné jméno než můj syn?? O tom to přece taky není
Určitě díky tomu, že nemáme jeden papír nejsem nějaká horší rodina ![]()
A ještě k těm úlevám od státu. Jako svobodní nemáme žádnou zvláštní úlevu. Akorát si mě přítel nemůže dát do daní, protože nejsem jeho manželka
- a kvůli tomu se opravdu brát nebudeme…
@Kdoule
Takovéhle lidi mám kolem sebe taky, kamarádka jako těhotná stepovala pomalu denně na úřadě a tvrdila, že budoucího otce dítě nezajímá, ona je bez příjmů a žije pouze s matkou, která je taky bez příjmů. A šíleně se jí dotýkalo, že se úřednice dovolila zeptat, z čeho jako žijou, když jí toto tvrdí.
To s tou výhodností odečtu daní na manželku mě překvapilo, takhle to vypíchnout. Kvůli tomu to přece nikdo nedělá, ne? Já jako nesezdaná bych v životě nešla na sociálku o něco žádat, maximálně tak o radu kvůli alíkům, ale hanba by mě fackovala říkat si o peníze, nedělám to ani doma, kde bych na to mohla mít nárok. Prostě to neumím. Žiju sama za sebe a svou rodinu a cítím stejnou povinnost ji zabezpečit jako to vnímám u chlapa.
A co se rozvodu týče, tam by mě vadila ta zdlouhavost. Když si vezmu, jak jsem byla ráda, že ex po rozchodu vypadl z bytu a já ho nemusím vidět, tak ještě se s ním někde potkávat, natož soudit… a že on chtěl i tak
Někde jsem slyšela moudro, že vzít si má člověk jen takového člověka, se kterým si umí představit být rozvedený. A toho já se držím ![]()
@sabines86 píše:
Ahoj vsem, prijde mi ze posledni dobou se lidi nehrnou do manzelstvi, kdyz chteji mit nebo uz maji deti. Proc kdyz se dva lidi maji tak moc radi, ze se rozhodnou poridit si miminko, se i nevezmou? Prece je daleko vetsi zavazek poridit si mimco nez se vzit, nebo ne? My jsme s manzelem 5 let, z toho 2 roky manzele a ted mame doma 6ti tydenniho chlapecka a jsem strasne stasna ze jsme rodina. neumim si treba predstavit ze bych se ja prijmenim jmenovala jinak nez muj syn a jeho tata(kdyby se jmenoval po nem), prislo by mi jako bych k nim „nepatrila“. Takze holky co to tak mate i nemate -piste
A POZOR: nikoho za to neodsuzuji!!! jen jsem zvedava a zajima me to
My bychom svatbu i chtěli, ale pořád jsou důležitější věci. Např. vybudovat obytné podkroví..
A nechceme aby to platili rodiče, jelikož mají méně peněz než my..
@dzarunka
Já jsem zase při krizi cítila tu potřebu vyřešit ji a být s ním zase šťastná. Kdybych byla vdaná, tutově bych si v některých obzvlášť vysilujících okamžicích pomyslela, že kvůli takové kravině by se určitě nerozváděl. A usnuli bychom oba na vavřínech s pocitem, že společnost by tohle jako důvod k rozvodu určitě nebrala, tak proč to řešit. Ale o to víc jsme to museli jako dva svobodní, co můžou kdykoli odejít bez následků, řešit…