Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@g.sandova píše:
A proč by měli novorozence a kojence vsichni tahat? Moje tchýně zapomněla, jak se mimino chová. Bohužel na to fyzicky nemá, těší se, že si malého pochova, ale nepochova.
Jako vážně
U nás si pochovala dceru i prababička. V zavinovačce v sedě. Ale pochovala. Měla obrovskou radost, že se pravnoučete dočkala a že ho mohla mít v náručí. Měsíc na to zemřela. Do smrti bych si to vyčítala. Proto jsou dobré zavinovačky.
Jinak ty nemáš potřebu si pochovat miminko? Třeba když přijedeš na návštěvu ke kamarádce s miminkem?
@Kartago píše:
Hele, já na tyhle argumenty vůbec neslyším. Nemusí být alkoholička aby se stalo neštěstí. Stačí, když už bude pomalejší, když neodhadne nebezpečí situace (horký hrnek s kafem, hrnec s polívkou), prostě ty situace, kdy my máme oči na stopkách, protože pro nás matky je to denodenní samozřejmost, ale u občasného hlídání už spoustu věcí člověk zapomněl nebo nedomyslel. moje tchýně jak už jsem psala hlídá běžně svoje vnoučata od dcery. Když nastala situace, že hlídala mého ročního syna, kdy já byla v nemocnici a manžel na služební cestě, zvorala to tak, že se naštvu ještě dneska, když si na to vzpomenu a věřím, že ta situace by pro spoustu matek i tchýní tak strašná nebyla, ale pro mě byla.
Ale vzhledem k tomu, že už jedno dítě vychovala do dospělosti a to otce miminka, nějaké zkušenosti má. Já se nebojím svěřit tchýni dítě. Nikdy se nic nestalo. A že něco nedomyslí - to se stane i vlastním rodičům. Sestře se takhle za její přítomnosti spálilo dítě. U tchýně byla vždy v pořadku.
@Kartago A Vy naprosto perfektně umíte a zvládnete všechno a všechny situace? Co když Vás zasáhne infarkt na vycházce, z toho jak jste zjevně ve stresu úplně ze všeho? Asi bych doporučil, abyste si to vyříkala s partnerem, že chcete podporu, ale zároveň na sobě pracovat.
Tiez mame generacne byvanie, tiez chcela tchyne hlidat a vozit, no kym maly nezacal viac vnimat svet a neprejavil zaujem, sameho som ho nenechala - nevidim v tom zmysel, stejne potrebuje matku. Kor kdyz neni ditko narocne a neni od coho odpocivat. Tiez bola taka, ze s nami byt nechcela, len sama s nim. A svete div sa, ako maly podrastol a vybudovali si vztah, vsetko je v poriadku a konecne to pochopila. Nebala by som sa, ze sa vztahy pokazia..cas vsetko napravi.
A teraz kludne na tyzden bez k rodicom.. ja som nesla a dodnes lutujem, dlho som zila v tom “velkom probleme” a zbytocne sa stresovala
@lecijasek tchýně udrží sotva cigaretu, opravdu se bojím.
Všechny kamarádky mají děti dávno vyrostle. Když k8 pochovani nabídli, v zavinivacce a v šedé jsem si pochovala, ale přiznám, že jsem se bála. Přesto, že jsem měla už svoje děti. Člověk to rychle zapomene.
Co by za to jine daly, kdyby mely babicku se zajmem o vnouce
Jak jiz bylo psano, nestvala bych si ji proti sobe, jednou ji budes vdecna za pohlidani, az budes muset do prace. Nevidim problem v tom, aby babicka objela s kocarkem dedinu, ne kazda ma to stesti. Maminko, promysli to a vaz si toho co mas ![]()
@welovefashion píše:
no vidíš jaká je hodná, kdybys o něj opravdu přišla nebudeš muset běhat po městě a shánět mlíko, ale zajdeš ke tchýni
@shadowbabe píše:
Co by za to jine daly, kdyby mely babicku se zajmem o vnouceJak jiz bylo psano, nestvala bych si ji proti sobe, jednou ji budes vdecna za pohlidani, az budes muset do prace. Nevidim problem v tom, aby babicka objela s kocarkem dedinu, ne kazda ma to stesti. Maminko, promysli to a vaz si toho co mas
Babička, která odmítne hlídat 3leté, protože jí ho matka nedala v 8 týdnech, je fakt empatie sama.
Malou jsem taky kojila ale tchýni jsem dávala malou na procházku tak na 2 hoďky a já si odpočinula. Teď je dceři 15 měsíců a ještě sem nedala malou k ní spát na celou noc, na to se necítím. Ale přes den když si potřebuju něco vyběhat tak jí klidně na 5 hodin pohlídá a velice ráda. Nechápu proč nechceš miminko půjčit na hoďku na procházku, taky si chce mimčo užít a stejně to prospí. Aby ses potom nedivila že jsou vaše vztahy na bodu mrazu kvůli takový blbosti, vždyť tam všichni spolu bydlíte a bylo by dobrý najít nějaký kompromis
@Anonymní píše:
@Michelle_M dekuju, konecne nekdo kdo me pochopil. Nejde mi o to, ze bych ji chtela odriznout, ale mam spatny pocit z toho, ze me u prochazky ani u niceho nechce. Proc me tam nechce? Co ma za lubem ze tam nemuzu byt?
To jako vážně?? Nenapadlo tě, že se chce třeba s malým pochlubit? Povozit si ho v klidu? To že chce jít sama, hned znamená že má něco za lubem? V úvodu píšeš, že vztahy ok, a teď z ní děláš osobu, která ti snad chce dítě unést. Prober se proboha. Teď je malý, hodný, tose může ze dne na den změnit a až ti bude doma neustále vřískat, ty se nevyslíš a budeš toho mít plný zuby, tak si na ní ještě ráda vzpomeneš. Taky se ti ale může stát, že už nebude mít zájem. Vůbec bych se jí nedivila.
@elinka90 píše:
Prijdes mi hystericka. Myslim, ze kazda jsme byla nervozni, kdyz jsme dite davaly poprve nekonu vozit, ale je to potreba. Z toho co pises bych se k tobe jako tchyne taky moc nehrnula, kdyz mas extra ochranitelsky pudy. Jestli ji stojis vecne za zadkem, tak ji to muze lezt krkem. Nejdriv jsi psala, ze pred miminkem jste nemeli problem a ted o ni nenapises jedine dobre slovo.
Proč je to potřeba, prosím?
Nikdo mi syna nevozil a vztahy máme všichni moc hezký, babičky miluje.
@gabrriel píše:
@Kartago A Vy naprosto perfektně umíte a zvládnete všechno a všechny situace? Co když Vás zasáhne infarkt na vycházce, z toho jak jste zjevně ve stresu úplně ze všeho? Asi bych doporučil, abyste si to vyříkala s partnerem, že chcete podporu, ale zároveň na sobě pracovat.
Ne, já jen říkám, že pro mě předvídat a řšit je běžná rutina, pro babičku, která naposledy měla kolem sebe malé dítě před 30 lety to už může být problém - to k tomu argumetu, že svého syna taky vychovala a nic se nestalo. A mojí teorii cokdybyinfartk jsem přičetla šestinedělním hormonům, kdybys četl pořádně ![]()
@g.sandova píše:
@warita cizí děti občas nikoho nezajímají, tak to prostě je. Každý se zajímá o svoje…
njn, ale spoelecnske dobre chovani diktuje alespon predstirat zajem. Me cizi deti povetsinou taky neberou ale nakouknu do kocarku, pochvalim nunynka, zeptam se par zdvorilostnich frazi a vsichni jsou happy.
@Russet píše:
Ale vzhledem k tomu, že už jedno dítě vychovala do dospělosti a to otce miminka, nějaké zkušenosti má. Já se nebojím svěřit tchýni dítě. Nikdy se nic nestalo. A že něco nedomyslí - to se stane i vlastním rodičům. Sestře se takhle za její přítomnosti spálilo dítě. U tchýně byla vždy v pořadku.
To že jedno dítě vychovala není argument přeci její péči důvěřovat ne? Je babička a babička
já tchyni taky nepujcuji, chodíme ale 2× týdne na návštěvu. Manžel a dva další sourozenci přežili, to jo. Jenže tchýně je pro mlátit, mlátit a mlátit. Jsem příliš měkká a to, že má manžel přes celé čelo jizvu od radiátorů je ok, protože chtěl lízátko ve 3 letech a nějak ho potrestat musela. Jo a taky děcka za trest zavirala na balkon, alespoň na 2 hodinky v 2 patře
takže ano, tchýně zkušenosti má, její výchovu 3 děti přežili, ale ani manžel ji syna odmítá svěřit
takže asi tak, zakladatelky tchyni neznáme, asi v ní nemá důvěru a takhle ji shazovat (teď nemyslím tebe) přes klávesnici jak je hysterické mi přijde fakt zbytečné. Ať jedna tak jak to cítí a postupně na tom pracuje ne?
@warita píše:
to mas dobry, ono to cloveka jako matku potesi. U moji mamy v praci to je takove divne. Jednou jsem tam byla s malou na navsteve a mama na kolegyne, at se podivaji, ze to je jeji prvni vnucka a ty mury sotva zvedly zrak od PC. Ja z toho byla spatna a mama mi to vysvetlovala, ze maji vsichni hodne prace, at si to neberu osobne.
To bych si taky brala skoro osobně ![]()