Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Eshta, udávala jsem to jako příklad toho, že za určitých okolností člověk musí udělat takové rozhodnutí, které by bylo dřív proti jeho veškerým morálním zásadám, protože prostě existuje varianta ještě daleko horší. Neříkám, že toho nebude litovat, ale opačné varianty by litoval mnohem víc. Já tě opravdu chápu a jsem strašně vděčná, že tohle já řešit nemusela, ale člověk si nevybírá, jednoho dne v té situaci je a rozhodnout se musí. Ale prostě předem nelze říct - tohle já bych nikdy neudělala!
Takže možná polopaticky shrnutý můj názor na redukci plodů (a je mi zcela jedno, zda přirozeně počatých nebo po IVF) - opravdu odsuzuji, pokud to někdo udělá jen tak z rozmaru, že se mu zrovna dvě děti najednou mít nechce. Ale plně tuto variantu akceptuji, je-li vážně ohrožen život matky nebo ostatních plodů. Což v případě čtyřčat bezpochyby je.
a to je právě to…na jednu stranu tyto ženštiny soudí, že někdo nechá nevyvýjet se embryo v misce a přitom by si nechaly i těžce postižený dítě, který by trápily obrovskýma bolestma při průchodu porodníma cestama a v těch bolestech by ho nechaly pár hodin poté umírat a dívat se na to! to bych třeba neudělala já…a přesto je neodsuzuju…chtějí - li se koukat na takové utrpení svého potomka budiž…tak ať neodsuzujou to, že někdo moc touží po dítěti a nechá si němu pomoci od lékařů…o nic jiného nejde… ![]()
Gina108 píše:eshta píše:Bóže a jak to, že v tom nevidíš žádnou podobnost?
booože jak můžete srovnávat Sophiinu volbu s redukcí![]()
![]()
nevidím ![]()
nevidím žádnou podobnost mezi potratem a nechat poslat na smrt svou 6ti letou dceru ![]()
a ještě k tomu když je ten potrat (redukce) jen z toho důvodu, abych měla regulérní šanci donosit zdravé děti..absurdní přirovnání
mějte se
manžel od Belči píše:
tedy- křečové žíly nepřirovnávám k plodu, ale jejich operaci k IVF. Myslím, že jen s nepatrnou schopností nadhledu to může být přijatelné a není to důvod k žádnému znechucení či hysterii
OK
ugluk píše:
Eshta, udávala jsem to jako příklad toho, že za určitých okolností člověk musí udělat takové rozhodnutí, které by bylo dřív proti jeho veškerým morálním zásadám, protože prostě existuje varianta ještě daleko horší. Neříkám, že toho nebude litovat, ale opačné varianty by litoval mnohem víc. Já tě opravdu chápu a jsem strašně vděčná, že tohle já řešit nemusela, ale člověk si nevybírá, jednoho dne v té situaci je a rozhodnout se musí. Ale prostě předem nelze říct - tohle já bych nikdy neudělala!
děkuju za pochopení
ugluk píše:
Je zásadně proti mým zásadám krást, ubližovat, vraždit… přesto nikdy nebudu schopná říct, že nemůžou v mém životě nastat okolnosti, kdy mi něco z toh nepřijde jako mírnější alteranativa něčeho daleko horšího. Jsou v životě situace, kdy jsou všecky možnosti špatné a je na zvážení každého, co z toho je to menší zlo, byť do budoucna bude mít trauma z jakéhokoliv rozhodnutí. ................Eshta, udávala jsem to jako příklad toho, že za určitých okolností člověk musí udělat takové rozhodnutí, které by bylo dřív proti jeho veškerým morálním zásadám, protože prostě existuje varianta ještě daleko horší. Neříkám, že toho nebude litovat, ale opačné varianty by litoval mnohem víc. Já tě opravdu chápu a jsem strašně vděčná, že tohle já řešit nemusela, ale člověk si nevybírá, jednoho dne v té situaci je a rozhodnout se musí. Ale prostě předem nelze říct - tohle já bych nikdy neudělala!
Necetla jsem celou dikusi ani vsechny predchozi prispevky ungluk, male tohle mi prijde jako neco, pod co bych se podepsala - proste jakakoliv sebemoralnejsi rozhodnuti casto tvari v tvar realite neobstoji a rika o sobe „ja vim, ze bych nikdy…“ je podle me naivita a sebeklam.
Otazka redukci uzce souvisi s nahledem na potraty jako takove - kdo nema potize s potraty, sotva mu bude vadit redukce plodů. Ale pro odpůrce potratu je to opravdu Sofiina volba - co jiného.
Slusny clovek podle me muze odsuzovat urcity jev jako takovy, ale nemel by se poustet do odsudku konkretnich osob. Proste tohle by bylo hrani si na Boha - myslet si, ze situaci kazdeho znam a chapu a vim, jak se mel zachovat. Soudit jine neni nase zalezitost. Jednak sami poradne nevime, co je vlastnhe dopbre a co spatne, jednak i dobry clovek se muze zachovat spatne, je li donucen okolnostmi.
POkud bych se mela vyjadrit k puvodnimu tematu - kdo chce jen 1 dite, nemel by si nechavat zavest 2 embrya. S navrhem na zmenu zakonu ohledne IVF opatrne souhlasim - vic pokusu po 1 embryu. Na stranu druhou, pokud nekdo po dvou embryich ceka trojcata nebo dokonce ctyrcata… zvazme sami, jestli je riziko takoveho tehotenstvi tak vysoke, ze by radej clovek nemel na IVF vubec chodit? Nemela Sophia byt radeji planovane bezdetna, protoze mohla tusit, co se stane, kdys se Hitler dostane k moci?
Uvedomme si, jak zavazna a dulezita je potreba zeny mit dite.....
ivuska.h píše:lulushka píše:Ale přece IVF nevyléčí neplodnost, je to jen jakási asistence, ne léčba. A srovnání s léčbou nemocí, které ohrožují zdraví jednotlivce, je taky mimo – na neplodnost neumřeš.
Tak tohle mi nedá nereagovat, se ,,zbytečnou" redukcí(tzn. není k tomu zdr. důvod) samozřejmě nesouhlasím, jen nechápu proč se takhle pouštíte do umělého oplodnění, že je to proti přírodě, a co jako v dnešní době není???To bychom taky mohli říct, proč doktoři léčí lidi, že? To je taky proti přírodě. Neplodnost je nemoc jako každá jiná.
ale ona je strasne moc nemoci, na ktere se neumira, presto zivot komplikuji a delaji obtiznejsim, jen napr. Psychosy + deprese( pokud si to tedy nehodi), hemeroidy, lupenka, lymska boreliosa, ekzem, mykosa, kinetosa, myopie, hemibalismus, mocove kameny bez obstrukce.. a spousta, spousta jinych. A preci se leci. je to snad spatne? Krom jineho neplodnost je zarazena jiz dlouho v mezinarodni klasifikaci nemoci..
ppalea píše:ivuska.h píše:Tady si teda dost protirecis, zpet si psala ze lecba hormonalni je ok, treba i nastimulovat ale bez IVF ze je ok.. a kdyz se ti to ted hodi tak najednou je chyba pouzit i clostik…dvojmatka píše:Davdan píše:ano…přesně tak…vůbec si třeba nedovedu představit situaci, že třeba mi doktoři řeknou, že dítě má takovou vadu, že nepřežije porod a když jo, tak nepřežije dýl, než několik hodin… i tak bych měla problém jít na potrat..
Možná, že maminky na IVF tu redukci berou špatně už jen proto, že jim se nedařilo otěhotnět nikdy a najednou se spojila vajíčka se spermií a mohlo by vzniknout dítě a teď ho mají zabít? A tohle je bolestný.
Naproti tomu některé, které otěhotní přitozeně - pro ně je splynutí vajíčka a spermie tak jasná věc, že si pak embrya tolik „nevážej“, nebo jak to napsat…… snad to nezní hotentotsky…
Tak třeba tohle je pro mě celkem jednoduché – na potrat bych nešla. Ať si užije aspoň tolik života, kolik může a pak se s ním přirozeným způsobem rozloučíme. Potrat mi proti tomu přijde zbytečně násilný a vlastně nic neřeší, ničemu nepomůže (max. mě že nebudu muset rodit).
dvojmatka píše:K té redukci po přirozeném otěhotnění (i když Estha tuším psala, že něčím stimulovala, tak to je otázka, nakolik si byla vědoma rizika, že může dojít k uvolnění tolika vajíček naráz) se čtyřčaty – to fakt nevím, co bych dělala, obecně jsem na té „protipotratové“ straně, ale toto se mi zdá jako jeden z mála dobrých důvodů, proč to udělat.
a stejně tak bych redukci řešit nechtěla…a nezávidím, pokud to někdomusí řešit z toho důvodu, aby zachránil aspoň jedno nebo dvě děti…Tady je to opet tak trochu ucel sveti prostredky ze..
Špatně odvozuješ… Nepsala jsem, že byl ten Clost. chyba, ale jestli byla Estha informovaná o tom, že může dojít k tolikačetnému těhotenství. Už tu na to mezitím odpověděla a ostatně i já jsem se vyjádřila k redukci v jejím případě (že je to jeden z mála „potratů“, který považuji za smysluplný)…
elanaa píše:
už to tu někdo psal…příspěvky Ivushky jsou opravdu ze soudku „sytý hladovému nevěří“, jinak by nemohla položit otázku, co vlastně lidi mají na těch dětech, proč si myslí, že nemůžou žít plnohodnotně bez nich, proč je to smysl života je mít…na to odpovím (když teda zůstanu u toho jídla) jen to, že taky můžu v podstatě žít celý život jen o chlebu a vodě, hlady neumřu, budu dokonce dobře nasycená a napojená, vlastně mi nebude v tomto ohledu chybět (to velké) NIC
Jo, já jsem sice sytá, co hladovému nevěří, ale mám ty hladové mezi přáteli, takže vím, že se na to lze dívat i tak, že IVF prostě ne a šmitec.
dvojmatka píše:
já už k tomuhle tématu dodám jen jediný…ZAPLAŤPÁNBU, ŽE LIDI CO MUSÍ PODSTUPOVAT IVF, ABY MĚLI DĚTI NEMAJÍ TY ÚŽASNÝ MORÁLNÍ ZÁSADY PANÍ IVUSHKY!! a proč? no protože za 40 let by tenhle stát dopadl ještě hůř než řecko…pobírači sociálních dávek a feťáci, který se množí geometrickou řadou by převážili nad daňovými poplatníky, které plodíme právě my a stát by bohužel neměl peníze ani na naše důchody ale ani na běžný provoz a ty peníze, co by jsme si naspořili by někdo chytřejší a rychlejší vytuneloval…takže já říkám…množte se…a je jedno jestli přirozeně nebo pro někoho nepřirozeně…ale hlavně se množte lidi!!a taky jsem ráda, že nemám morální zásady tohoto typu, ale mám normální mateřskej pud…páč já bych prostě prázdný život bez dětí v odříkání a smutku žít nechtěla!!
jo a jestli někdo tvrdí, že v tomto případě nejde o život, tak jako při záchraně třeba pomocí transplantace…no nevím…když se podívám na ty moje krásný dva živý tvory a na UTZ vidím dalšího živýho tvora…tak tady jde sakra o život…ale třeba se někomu moje děti mohou zdát málo živý…pro mě jsou živý až dost! vím, že je to zcestný a zas mě za to někdo napadne…ale už to musim brát s trochou nadsázky…páč jinak mi to hlava nebere
Kadlo…heheééé já kráva si taky říkala jak jsem blbá, že jsem to četla![]()
To je ovšem zajímavý pohled na věc, ta provázanost se zajištěním socio-ekonomické stability státu
Z tohoto pohledu by asi měla každá žena povinně začít rodit ve 20 a mít aspoň pět dětí, ne? ![]()
Ne, tohle už je na mě trochu moc, úplně jsi překroutila to, co jsem psala a ukázala jsi, že se toho nehodláš pustit, takže je diskuze celkem zbytečná. Jo, jsem vina tím, že vidím v IVF rozpory se svými etickými zásadami.
Manžel od Belči asi jsme oba ze zdravotnictví a proto tu hlásíme podobné názory. Já to teda cca na straně 14. vzdala, ale moc ti fandím.
![]()
ivuska.h píše:elanaa píše:Jo, já jsem sice sytá, co hladovému nevěří, ale mám ty hladové mezi přáteli, takže vím, že se na to lze dívat i tak, že IVF prostě ne a šmitec.
už to tu někdo psal…příspěvky Ivushky jsou opravdu ze soudku „sytý hladovému nevěří“, jinak by nemohla položit otázku, co vlastně lidi mají na těch dětech, proč si myslí, že nemůžou žít plnohodnotně bez nich, proč je to smysl života je mít…na to odpovím (když teda zůstanu u toho jídla) jen to, že taky můžu v podstatě žít celý život jen o chlebu a vodě, hlady neumřu, budu dokonce dobře nasycená a napojená, vlastně mi nebude v tomto ohledu chybět (to velké) NIC
mám věřící přátelé…mají svoje 4 děti přirozeně…samy o IVF ví, že to ení přirozený a přesto neodfsuzují a podporovali mě od začátku do konce…dokonce za nás dělali bohoslužbu…a když kámoška otěhotněla potřetí a čekala své 4. dítě (já v tý době pořád nic)…samovolně odešlo a ona mi vyprávěla, jak seděla v čekárně u doktora, kde měla jít na kontrolu, zda bude muset na revizi nebo ne…tak říkala, že když viděla ty matky, jak si hladí pupky, že brečela a to doma už 3 děti v tý době měla…a říkala, že všechny snažilky mají její obdiv a naprosto chápe, co vše pro to dělají, ale stejně nedokáže pochopit, jak moc to musí bolet, když nemají žádné dítě a nedaří se…že to musí být strašný!!!
tohle je podle mě člověk s podobným názorem jako má Ivushka, Eva a jí podobné…ale zdaleka není tak necitlivá a nikomu necpe, že udělal nějakou obludnost!!!
a že znáš lidi, co na IVF nešli a jsou smíření…já jim to nezávidím…já bych opravdu ten smutný, prázdný život bez dětí žít nechtěla…já jsem šťastná, že tu mám ty rošťandy, kterrý se tu na mě řehtaj, říkaj máma a objímaj mě…jsem ráda, že já tu sílu jít na IVF našla!! a jsem na sebe hrdá!!
![]()
ale jooo, vždyť nikdo tu snad netvrdil, že VŠECHNY neplodný páry jdou na IVF
, taky znám dva páry, co adotovaly raději, než by šly na umělé…
zároveň ale jak správně podotkla Ugluk, s tím, že nám k dítěti dopomohli doktoři, se dnes málokdo pochlubí (stačí si přečíst diskuze k článkům na toto téma, hemží se to tam „mutanty po hormonech“, „moudrou přírodou která ví co dělá“-haha, moudrá příroda, která nahrazuje kvalitu kvantitou, jak je vidno v zemích 3. světa a ostatně i v různých komunitách s nižším sociálním standartem, atd.)-pak není divu, že dost možná spoustě i Tobě známých párů pomohli až v CARu, případně jim nepomohli a proto se uchýlili k té adopci. Rozhodně neplatí, že „když miminko nepůjde, udělají nám ho ve zkumavce“, to je fakt naivní. Ono počít a donosit dítě je stále naprostým zázrakem, přirozeně i uměle, a pokud to nemá být požehnáno, tak ani 1000 IVF nepomůže ![]()
tedy- křečové žíly nepřirovnávám k plodu, ale jejich operaci k IVF. Myslím, že jen s nepatrnou schopností nadhledu to může být přijatelné a není to důvod k žádnému znechucení či hysterii