Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
elanaa píše:
jak můžeš vědět, že ti, co děti kolem Tebe nemají, jsou šťastný a mít možnost, nevybrali by si to jinak? třeba by dali všechno svoje jmění za to, aby měli dítě…ale nebudou se s tím svěřovat zrovna Tobě (to nemyslím adresně, ale prostě ženě, která má 3 děti bez problémů počatý)
Ano, to je jistě možné.
manžel od Belči píše:
ale to je právě ono: Sytý hladovým nevěří. jak můžete vědět, že byste právě Vy kvůli dětem( kdyby Vám nešly), hrozně nevyváděla. To se strašně hezky mluví o jiých smyslech života. Mateřství je ale jedna ze základních priorit žen, ať od přírody nebo od Boha. Chápu, že pro Vás může být aktuálně IVF kontroversní. jako pro někoho třeba právě ta transplantace- do ale jen doby než začne s dialysou…
A říkám snad něco jiného? ![]()
kaaaca-h píše:ivuska.h píše:Tak když je ti to jedno, proč jsi tu už asi destkrát položila otázku, nebo jsi jen tak pronesla, že nechápeš, není ti jasné, příjde ti divné atd., že někdo má jako jediný životní cíl a smysl života mít dítěkaaaca-h píše:Když myslíšivuska.h píše:Jak může někdo říct, že smyslem jeho života je dítě? Snadno…Tak jako může někdo říct, že by nešel na umělé oplodněnídvojmatka píše:Davdan píše:dvojmatka píše: …furt jsou ty vražedkyně ty IVFkačkyAle to nikdo neřekl, nebo jo?
Chtělo by to sem víc chlapů, jsme jak slepice v kurníku. Každá si kdáká to svoje a neposlouchá tu druhou.Kohouty na nás.
no já tu furt čtu, že iVF je špatrný jen kvůli tomuhle? že se vraždí ty embrya…že se vylejvaj do odpadu a nebo se zavádějí dvě, aby aspoň jedno a nebo se redukujou…a furt se to točí kolem toho, že IVF a že s tím to souvisí…???
tak možná mě příliš postihla mateřská s těhotenskou demencí a už mi požraly moc mozkovejch buněk…uffff![]()
Tak já to zkusím ještě znova… Proč je pro mě IVF kontroverzní. Vyrobí se hodně embryí, z nichž některá zaniknou už sama od sebe, některá se zahodí úmyslně (preimplantační diagnostika, někdo nechce mrazit na příště, nechce si dál nechat dříve zmražená atd.) a některá se „vrátí“ do dělohy. Problém je u mě v té chvíli, kdy se ty embrya úmyslně likvidují, ať už ve stádiu „na misce“ nebo po implantaci při vícečetném těhotenství (redukce). Ještě mnohem víc se to komplikuje při IVF s dárcem. Tož tak ve stručnosti můj pohled.
Potom je tu jiný pohled z úplně jiné roviny – proč vlastně páry tak touží po dětech (jasně, biologické puzení je jedna věc, ale to by pak odporovalo IVF s dárci), proč je to v dnešní společnosti tak strašně zásadní věc (dřív bylo taky dost neplodných), proč si lidi myslí, že mít dítě je právo (a pokud možno zdravé – viz preimplantační diagnostika, potraty postižených dětí atd.) a ne jen možnost, proč tu je vlastně celý ten kult dítěte (všechno pro něj šíleně vymazlit, od prvního pokojíčku až po tisíc kroužků při školní docházce atd.). Jak může vůbec někdo říct, že jediný smysl jeho života a jediné, po čem touží, je dítě.
Nevím, je to prostě hodně komplexní téma a hodně osobní, kdekdo se může cítit ukřivděn opačným názorem. Čili typické téma nevhodné pro internetovou diskuzi
Pro mě je dcera smyslem života a mít děti a rodinu pro mě bylo smyslem života už asi od patnácti let…Mám prázdný život
![]()
Ne, vážně, mě je jedno, jaké má kdo životní cíle a priority.
Když je ti to teda tak moc jedno, proč to tu tak moc řešíš
Říká se tomu diskuze
No nic, já tu fakt končím, nějak se míjíme, i když jsem se snažila tu x krát vysvětlit, jak jsem to myslela. Mé smysly života se dožadují oběda…
ppalea píše:
Prominte holky, je to váš názor ze jste proti umelému, ale je uplně jasný že ani jedna z vás si neprošla neplodností, kdyby ano, nerikam ze by jste na umelé šli, ale určitě by jste to tak příkře neodsuzovali… TO je zase muj nazor…
souhlasím !
ivuska.h píše:kaaaca-h píše:Říká se tomu diskuzeivuska.h píše:Tak když je ti to jedno, proč jsi tu už asi destkrát položila otázku, nebo jsi jen tak pronesla, že nechápeš, není ti jasné, příjde ti divné atd., že někdo má jako jediný životní cíl a smysl života mít dítěkaaaca-h píše:Když myslíšivuska.h píše:Jak může někdo říct, že smyslem jeho života je dítě? Snadno…Tak jako může někdo říct, že by nešel na umělé oplodněnídvojmatka píše:Davdan píše:dvojmatka píše: …furt jsou ty vražedkyně ty IVFkačkyAle to nikdo neřekl, nebo jo?
Chtělo by to sem víc chlapů, jsme jak slepice v kurníku. Každá si kdáká to svoje a neposlouchá tu druhou.Kohouty na nás.
no já tu furt čtu, že iVF je špatrný jen kvůli tomuhle? že se vraždí ty embrya…že se vylejvaj do odpadu a nebo se zavádějí dvě, aby aspoň jedno a nebo se redukujou…a furt se to točí kolem toho, že IVF a že s tím to souvisí…???
tak možná mě příliš postihla mateřská s těhotenskou demencí a už mi požraly moc mozkovejch buněk…uffff![]()
Tak já to zkusím ještě znova… Proč je pro mě IVF kontroverzní. Vyrobí se hodně embryí, z nichž některá zaniknou už sama od sebe, některá se zahodí úmyslně (preimplantační diagnostika, někdo nechce mrazit na příště, nechce si dál nechat dříve zmražená atd.) a některá se „vrátí“ do dělohy. Problém je u mě v té chvíli, kdy se ty embrya úmyslně likvidují, ať už ve stádiu „na misce“ nebo po implantaci při vícečetném těhotenství (redukce). Ještě mnohem víc se to komplikuje při IVF s dárcem. Tož tak ve stručnosti můj pohled.
Potom je tu jiný pohled z úplně jiné roviny – proč vlastně páry tak touží po dětech (jasně, biologické puzení je jedna věc, ale to by pak odporovalo IVF s dárci), proč je to v dnešní společnosti tak strašně zásadní věc (dřív bylo taky dost neplodných), proč si lidi myslí, že mít dítě je právo (a pokud možno zdravé – viz preimplantační diagnostika, potraty postižených dětí atd.) a ne jen možnost, proč tu je vlastně celý ten kult dítěte (všechno pro něj šíleně vymazlit, od prvního pokojíčku až po tisíc kroužků při školní docházce atd.). Jak může vůbec někdo říct, že jediný smysl jeho života a jediné, po čem touží, je dítě.
Nevím, je to prostě hodně komplexní téma a hodně osobní, kdekdo se může cítit ukřivděn opačným názorem. Čili typické téma nevhodné pro internetovou diskuzi
Pro mě je dcera smyslem života a mít děti a rodinu pro mě bylo smyslem života už asi od patnácti let…Mám prázdný život
![]()
Ne, vážně, mě je jedno, jaké má kdo životní cíle a priority.
Když je ti to teda tak moc jedno, proč to tu tak moc řešíš
No nic, já tu fakt končím, nějak se míjíme, i když jsem se snažila tu x krát vysvětlit, jak jsem to myslela. Mé smysly života se dožadují oběda…
Jo no, a proč si myslíš, že automaticky je ten tvůj názor nějak hoden diskuze, že je nutné, aby tu visel na internetu?
O čem chceš v tomto případě diskutovat? Já si myslím spoustu věcí, ale nějak mě nenapadlo každou zboudilou myšlenku vystavovat na diskuzních fórech
Navíc takhle kontroverzní myšlenky (IVF, potrat), který spoustě lidem můžou ublížit (i když, jak tu stále dokola omíláš, je to jen tvůj názor a nikoho nedejbože neodsuzuješ)…
Tahle diskuze je od začátku provokativní, nedočetla jsem ji celou. Řadíme se mezi páry, které nepočaly vůbec snadno a rozumím ženám, které umělé podstoupí a není proč na ně plivat.
Osobně jsem si říkala, že bych si nechala zavést jen 1 embryo i za cenu, že to nevyjde, ale rozhodně bych nedala ruku do ohně, že by to nemohlo být i jinak. Redukci plodů vnímám jako silně eticky kontroverzní akci a vím,že bych ji vnímala a prožívala osobně velmi negativně. Přirovnání k sofiině volbě mi přijde trefné. I uchovávání a „ničení“ zamraženého „materiálu“ je otázkou a není pro mě v pohodě.
Touha po dítěti může hodně gradovat, když je pár frustrován tím, že se nedaří, souhlasím, že neplodnost je psychicky strašně náročná a dopředu člověk snadno soudí.
kaaaca-h píše:
Navíc takhle kontroverzní myšlenky (IVF, potrat), který spoustě lidem můžou ublížit (i když, jak tu stále dokola omíláš, je to jen tvůj názor a nikoho nedejbože neodsuzuješ)…
Tak já myslim, že se nemusíme bavit jen o věcných tématech, ale můžeme zabloudit i na kontroverznější témata, ne? Přeci inteligentní lidi se mohou bavit i o všem, i o IVF, ne? ![]()
Davdan píše:kaaaca-h píše:Tak já myslim, že se nemusíme bavit jen o věcných tématech, ale můžeme zabloudit i na kontroverznější témata, ne? Přeci inteligentní lidi se mohou bavit i o všem, i o IVF, ne?
No to určitě můžou, já se třeba o filozofických otázkách, o takovýchhle kontroverzních tématech bavím s kamarádkama u kafe (nebo spíš u vína
) Ale tady to čte spousta ženských, který třeba na potrat šly, redukci podstoupily a určitě přitom nevýskaly radostí…A vy tu teď napíšete takový silácký řeči, jak VY BYSTE NIKDY…
Určitě se jim to nečte snadno…Kontroverzní témata jsou i jiného druhu a nemají moc nikoho zraňovat, pojďme se bavit o nich
![]()
Ivuško sotva můžeš někomu diktovat, jaký má mmít smysl života a že bezdětnost je taky fajn. Já znám lidi, co se v pohodě srovnali s chybějící končetinou, ale to přeci neznamená, že netřeba polouříznuté hnáty zachraňovat, když je život v pohodě i bez nich.
souhlas
![]()
První dítě jsem měla přirozeně,ale druhé těhotenství bylo po IVF.Nikoho bych za to neodsuzovala,pokud člověk nezažije asi ani nepochopí.Redukce mi byla nabídnuta ze zdravotních důvodů.Řešila jsem tento problém i s mojí dr.nakonec jsem se rozhodla nejít.Jsem šťastná,že jsem nešla a děti i já jsme zdravé.Nepřála bych nikomu tento problém řešit.Je to strašné rozhodování a nikoho bych za to nesoudila.
Pudloslava píše:
Ivuško sotva můžeš někomu diktovat, jaký má mmít smysl života a že bezdětnost je taky fajn. Já znám lidi, co se v pohodě srovnali s chybějící končetinou, ale to přeci neznamená, že netřeba polouříznuté hnáty zachraňovat, když je život v pohodě i bez nich.
Nóo, hezky napsané
![]()
Nepřála bych nikomu tento problém řešit.Je to strašné rozhodování a nikoho bych za to nesoudila. [/cit
souhlas
![]()
kaaaca-h píše:Davdan píše:No to určitě můžou, já se třeba o filozofických otázkách, o takovýchhle kontroverzních tématech bavím s kamarádkama u kafe (nebo spíš u vínakaaaca-h píše:Tak já myslim, že se nemusíme bavit jen o věcných tématech, ale můžeme zabloudit i na kontroverznější témata, ne? Přeci inteligentní lidi se mohou bavit i o všem, i o IVF, ne?
Navíc takhle kontroverzní myšlenky (IVF, potrat), který spoustě lidem můžou ublížit (i když, jak tu stále dokola omíláš, je to jen tvůj názor a nikoho nedejbože neodsuzuješ)…) Ale tady to čte spousta ženských, který třeba na potrat šly, redukci podstoupily a určitě přitom nevýskaly radostí…A vy tu teď napíšete takový silácký řeči, jak VY BYSTE NIKDY…
Určitě se jim to nečte snadno…Kontroverzní témata jsou i jiného druhu a nemají moc nikoho zraňovat, pojďme se bavit o nich
![]()
Kontroverzní témata vždycky někoho pobuřují nebo zraňují, od toho jsou kontroverzní
a nevidím důvod, proč by se tu v rámci zdejších pravidel nemohly probírat. Šak se nemusíme pořád bavit jen o hovnech.
Koho to zraňuje, číst nemusí.