Poradna duly
Jana Čurdová
uspávání - asi taky naštvu - prostě dám do postýlky, musím dodržet rituál - napít čaje ( přes den, večer po kaši už nedávám ), zabalit do deky, přiložit plyšáky, dudlík, pohladím a popřeji hezký spinkání s pusenou na tvářičku, pak zapnu dětskou vysílačku a jdu vedle do pokoje - dělám to tak od návratu z porodnice, takový malý rituál, který na Tedyho funguje. Občas teda si tam taky teď stoupne a chvilku se vzteká ( dělává m ito hlavně když přijedem do Brna nebo z Brna do Prahy - prostě změna), ale i manžovi jsem zakázala tam chodit a utěšovat a je pravda, že většinou do 5 minut to vzdá a spí, takže jsem tom ustrašně ráda ![]()
modřiny - u nás se to teď zlepšilo, ale tak těch 14 zpátky se nabil o radiátor, tak měl chudáček moncla na tváři a pak o postýlku na čele
, jsem se děsila, co s tím, ale on si to nějak pamatuje, o radiátor se už nestaví a v postýlce se drží a dává si bacha PetraJ - gauč máme naštěstí polštářový manchestrový z Ikea, o to se bouchnout nedá, za to jsme omotávali plínkama nohy u jídelního stolu, co máme v obyváku
mluvení - v častosti používání
ne ne ne nenenenenene ) jednoznačně vede )
bebe ( bereny berany duc )
táta
ba, bak, baba ( znamená všechno ostatní okolo něj )
mam, mama ( ojediněle )
Manža si dneska udělal volný den, tak jdeme ven, procházka spojená s obědo-večeří do Ristorante a říkal neco o tom, že chce Tedýskovi koupit nějaké auto na doma na hraní ( no spíše na házení a bouchání
tak možná si s ním bude zatím hrát on
). Dneska na Pankráci nefouká, naopak je tu hezky ![]()
Ahoj holky a dětičky,
tak jsme se dnes ráno asi v 6 vrátili s Chorvatska, celý den jsme prala a vybalovala, stejně je tu bordel jako v tanku, zítra to dodělám.
Docela mi dalo práci, než jsem přelouskala, co jste napsaly. Prázdniny končí, tak se pomalu zase slejzáme, co! ![]()
Byli jsme na Istrii v Novi Vinodolski, celý týden nám svítilo sluníčko, takže jsme se konečně na konci sezony trochu opálili. Moře mělo jen 22 st, první den jsme Mari měla na rukou a jen jsem jí lehounce omývala vodou, no řvala jak tur. Měli jsme sebou naštěstí takovou lodičku, nebo spáš raftík, tak jsme jí do toho ráno nabrali vodu, ona se zahřála a chodili jsme s ní k moři až po 15 hod a tak se cáchala v tom. Asi 3. den vlezla i do moře, to bvyla sranda. My jsme na plavání nemohli vůbec kvůli ekzému chodit, ale marianka je vodník, strašně se jí to líbilo. Cestu zvládla super, jeli jsme vždycky přes noc, tak chrněla.
Psala jsem si poznámky, abych mohla reagovat
![]()
carsa - gratuluju ke svatbě!!!!!!!!!!!!!!!!
Já už jsem vdaná 4 roky, vdávala jsem se ve 24 letech ještě na VŠ. Ale mimi jsme si cíleně pořídili až později.
operace - přeju Ti, aby to všechno dobře dopadlo. Jen mě udivuje, že budeš platit 30 tis., ta operace by dle mého soudu měla být bezplatná. To si zase někdo nahrabe!!!!! To mě může vždycky naštvat. Pokud jsi pojištěná, což asi jsi, tak by to mělo být zadáčo!!!!
spaní - nikdy jsem nechtěla, aby dítě spalo s námi v posteli. Zpočátku mi i usínala sama v postýlce, ale od 4. měsíce musela spát kvůli ekzému s námi, tak je ted naučená na uspávání se mnou v posteli a pak jí šoupnu do posýlky. Spí asi od 20:30 do 7:30, 1× v noci se vzbudí na mlíko, to vysosá, překulí se a spí dál. K ránu se vrtí a škrábe, tak jde k nám. Přes den spí už jen jednou po obědě, zase jí musím uspat, ale pak spí 2-3 hodiny.
dudlík - máme na uspávání a při mrzutosti, po usnutí ho vyplivne a nevyžaduje. Ale je závislák, miluje ho.
nočník - začala jsem jí posazovat kolem 9. měsíce, zpočátku se skoro vždycky vyčůrala, ale pak už neee, když tam sedí nahatá, tak si škrábe nožičky a vůůůůbec tomu nerozumí, takže se nočník u nás odkládá na příští jaro-léto.
plané neštovice - asi malou nechám naočkovat, v malém procentu mohou být komlikace a pak ty horečky a svědění…brrrrr. Takže jí chci ušetřit. A virus neštovic zůstane v organismu a v dospělosti může způsobovat pásový opar, takže další důvod k očkování. Doporučují naočkovat po ukončení povinného očkování před nástupem do školky.
Ufff, to jsem se rozepsala, jsem pěkná drbna
![]()
Jo, máme 3 nové zuby, dvojky dole a jedničku nahoře. Lezou bez problémů, ťuky, ťuky
Zdravím všechny!
Vítám Bibu zpět z dovolené. Doufám, že jsme si to jaksepatří užili. A gratuluju k zubům.
Nám se najednou vyklubali všechny čtyři nahoře vepředu, takže už je Ivánek dočista zubatec.
Operace - já nějak našemu zdravotnictví nerozumím. Nikdy jsem u doktora v podstatě nebyla a pokud ano, měla jsem od zaměstnavatele zaplcenou nějakou nadstadardní péči. Teď nechci, aby to vyznělo, že jsem nějaký snob a fouňa, ale když jsem poprvé setkala jako těhotná se státním zdravotním zařízením, tak to byl pro mě docela šok. Můj doktor mi jenom řekl, že mám veliký zdravotní problém a proto mě posílá do péče (to si budu navždycky pamatovat) fakultní nemocnice. Když jsem tam přišla, asi deseti lidí se musela vyptat, kam, že to mám jít. Když jsem konešně našla správné dveře, zaklepala jsem. Vyšla sestra, které mě nejdřív sprdla, co že klepu (nikde nebylo napsáno, že bych nesměla) a pak aniž se na mě podívala, tak jen vyštěkla, co že chci. Když jsem jí nesměla sdělila, že mě tam můj doktor poslal (asi chápete rozpoložení poprvé těhotného člověka, který neví, co s ním bude), tak jen suše odtušila - ale vy sem nepatříte. Tak jsem jen namítla, že mě tam ale můj doktor poslal, tak tam asi musím patřit. Aniž řekla jediné slovo, nechla mě stát na chodbě a odešla. Fakt jsem nevěděla, jestli tím se mnou skončila a mám jít hledat nějakého doktora na ulici, nebo co to má znamenat. Pak asi po deseti minutách vyšla a otráveně mi řekla, že mě teda vezmou. V podobném duchu se odvíjelo celých 9 měsíců. Já vím, že po odborné stránce jsem asi byla v dobré péči, ale ten přístup. A to nejen chování, i jaksi nedostatek informací - v podstatě doktor jen vždycky řekl, že je to špatné a mám přijít na tři týdny.
Je to možná i tím, že já pracuju pro zahraniční investory a jsem sakra cepovaná v tom, jak se chovat k zákazníkovi.
Takže jsem samozřejmě mohla asi volit standardní postup a státní nemocnici. Ale když jsem přišla k tomuhle doktorovi a on se mi dvě hodiny věnoval - všechno mi dopodrobna vysvětlil, tak jsem se cítila úplně jinak. Je to sice pálka, ale pokud se tam ke mě budou chovat alespoň trochu slušně a udělají dobře to , co mají, tak těch peněz nelituju.
Ale samozřejmě mě to taky štve.
Acer - Lamargarito -. já myslím, že je to normálně zastoupení ACER v ČR. (ACER Czech Republic s.r.o., servisní centrum, CTPark Brno). Tak jestli jsi pracovala pro ně, tak jsi fakt udělala dobře, že jsi odešla.
Modřiny - ani nemluvit! U nás je to na děnním pořádku. Sice se samozřejmě snažím ho hlídat, ale máme problém se zastavováním. Takže někdy je to o zeď, někdy o skřín. Ale nic závažnějšího jsem, zaplaťpánbůch, zatím neměli. Ale musím někde sahnat takový ty zakulacený rohy, co se přidělávají na roh stolu - nevíte někdo, kde to mají?
Včera jsem měli na návštěvě kamarády, co mají rok a dva měsíce starého chlapečka. Dneska ho jdou fotit (jsou to takové ty fotky třeba jako beruška, ve vajíčku a pod.) Tak se maminka celou dobu bála, aby si někde neudělal modřinu. A když jsme šli zpátky, tatínek ho roztočil a on se pak chudáček pěkně rozplácnul na chodníku a boule jako hrom. Takže maminka na něj je pěkně naštvaná. Ale snad to ta fotografka nějak zaretušuje.
Dávali jsme někdo dítě nějak profesionálně fotit? Mně zrovna tenhle typ fotek příjde docela kýčovitý, ale třeba normální fotky od profíka.....
Jdeme snídat, zatím se mějte,
carsa
PS: ještě jsem se chtěla zeptat: vy co už nekojíte, kolik vaše dítě vypije za den mlíka?
carso - to je asi nějaká soukromá gynekologie, že? To pak není divu, že si pacientky hýčkají, když si vezmou tolik peněz. Nevím, jak dalece jim to hradí pojišťovna, řekla bych, že jim dá stejné množství peněz, jako jiné nemocnici. A tito si navíc vezmou další peníze. A taky se Ti nedivím, že chceš odborníka, pokud chceš mít ještě další miminko.
Předtím jsi narazila na blbou sestru, ale jelikož jsem od fochu, tak se jich zase trochu musím zastat. Plat mají ve státním zařízení mrňavý a musí ošetřit takovou spoustu pacientek!!!!!! A pacienti jsou kolikrát tak strašně nevděční, až běda, odtud asi ta hořkost zdravotníků.
množství mléka - cca 400-500 ml za den
Někde jsem četla, že dědi by do dvou let měli vypít asi 500 ml mléka za den.
Kamarádka své dcery kojila a od roku jim dávala klasické plnotučné mléko, vůbec neSunar či něco jiného.
Ahoj všichni!
Spaní - přes den jsem psala, na noc dávám tak v půl sedmý, vstává pak taky kolem půl sedmý. Noční kojení je v poslední době nic moc - tak 3×. Někdy jenom jednou, někdy i 4×. Takže mám spaní takový přerušovaný.
A poslední dva týdny nějak blbne, že se v noci probudí (kolem půlnoci asi), nakojím, jenže pak si pořád stoupá a ne a ne zabrat. Přitom unavenej je. A když ho vezmu k nám, tak se taky pořád obrací a chce lízt a kňourá. Ale do půlhodiny je klid. A uspávání - uchovávám ho - chudáci záda. Trvá to 5-30 minut. A přitom někdy kolem 4-6 měsíce stačilo položit, odejít a byl obvykle klid. Ale jak se začal pohybovat, tak zase musím chovat.
Teď o víkendu se dvakrát kousnul do rtu - jednou to bylo, že postával u stolu, který má tak k nosu, pohupoval se, blbnul a pic. Trošku krve, ale dobrý. No a dneska zase chtěl na schody, jenže se otáčel, koukal kde co lítá, nevybalancoval to a spadnul na bok a taky se rafnul - to chvíli řval, krev taky trošku tekla, ale za chvíli o tom nevěděl. No, asi to teď bude každou chvíli něco. Jenže bez toho se neobejdeme, to bych ho musela pořád přidržovat.
S pitím jsme na tom bídně - vpřes den mi vypije tak 100-200 ml čaje. „Vodovou“ má sváčku z ovoce - tak z toho taky něco kápne. Mlíko jenom na večer a přes noc a k odpolední sváče jogurt nebo mléčnou kaši, tak toho mlíka má snad dost. Jak jste na tom další kojící?
cau,
piti-pry 500ml mlika za den, no u nas je kojo asi 100× za den, takze si myslim ze ma dost, caje vypije max.100ml za den…
PLNOTUCNY mliko bych asi tak brzo nedavala, je to celkem silnej alergen, zakys.pripravky jo, ale plnot.mliko ne.
su nejaka hodne unavena. vic zitra snad.
Jo, Bibo nevadili vam sutry v Chorvatsku ???
dobrou noc D
dalif -bojím se lítat letadlem, tak jsem chtěla do Chorvatska, pro mě lepší šutry než letadlo ![]()
Byly tam vyzděné takové terasy, takže jsme ani nemuseli mít karimatky, jen ručníky a Mari si po nich lozila. Ona je ještě malá, ale bys s námi o 11 měsíců starší synovec a pro něj by asi byl lepší písek.
brnensky srazik v kidsbaru - toz Val psala, Ido nebo Lamargarito, nechcete si dat sraz a videt nazivo behajiciho Nikouse ? Val nemuze zitra mezi 12-15h, ja nemuzu ctvrtek, takze bud streda odpol.-prisla by i Kiki nebo patek kdykoliv… IDO napis kdy se Ti to hodi,nebo jestli se Ti to nehodi,neboj a napis taky ![]()
cau, jinak mam pro vas novinku, behem dneska pridam do metriku, Vitek bude mit sourozence nekdy koncem dubna ![]()
vic pozdejc.D
ps. Bibo diky za info, na konci zari bysme si totiz mozna mohli udelat dovcu toz premyslime kam…
Dalif - obrovská gratulace!!!!!!!!!!
DALIF - SUPER!!!!! GRATULACE!!!
Sraz - takže středa nebo pátek odpoledne
. Jsem moc nepomohla, že? Na běhajícího Nikouše se těším. Doufám, že malej to odkouká a poučí se
a jak přijedeme potom domů, tak bude chodit ![]()
i.
Jé, Dalif, mě to nejdřív hrozně rozesmálo (v dobrém, pochopitelně), protože se přesně toho tak trošku obávám u nás (jsem na just vy:,–(ila prášky, protože mi připadalo, že se ten můj k „tomu“ moc nemá, tak co já se budu ládovat a nakonec jsem to stejně já, kdo se nervuje, aby Pepík neměl bráchu/ségru moc brzy - ale co to je brzy, že jo). Moc gratuluju, samozřejmě! ![]()
Franezo, ja prasky vubec nebrala… vzdy me prvni mesice chytaj krece… a navic kondom je kondom , ne ? no ale ne vzdy je po ruce…
no ale aspon se vratim driv do prace, 6 let na materske by me asi odrovnalo, nejsu zvykla byt doma…
no ale byt 2+1 neni nafukovaci, rybicky ve 100l akvarku se budou muset uskrovnit…
Nasi ani M. rodice to jeste nevi, no su zvedava na reakce, ale ted ve st. M. odlita na 2dny do Anglie, toz zase otcotsvi svalime na souseda
(pri Vitkove poceti byl v Bruselu ).
dnes jsem dostala tehu prukaz, no aspon vim, proc jsem byla posledni dobou tak unavena…
cau D