Poradna duly
Jana Čurdová
Dobré ráno těhulky,
Amynko, to je tak dojemné. Už se taky moc těším na reakce babiček a dědečka. I když tento víkend jsme byli na krátké návštěvě u tchánovců a že by se mi dvakrát chtělo jim to říkat, tak to teda ne. Ale asi to neututlám
. Jinak v práci to oznámím až budu mít těhu průkazku a nebo až to bude neudržitelné (protože budu mít oooobr břicho)
Taky mě velmi těší, že máme tak moc podobné pocity. Je to zajímavé, že ten „jiný stav“ je fakt jiný
. Sice si trochu připadám jako hypochondr, stále sleduji kde jaké píchnutí. Ale užívám si to. K mému velkému překvapení mě téměř nic nebolí, dokonce i prsa jsou skoro v pohodě. Uklidnil se mi i žaludek, sice stále musím kontrolovat velikost porce. Běžné porce, které jsem běžně zdlábla se tam teď prostě nevejdou. A když to trochu přeženu tak chudinka Matýsek pěkně protestuje. Kupodivu ne moc dobře snáším jízdu ve vlastním autě, které řídím
. Že bych řídila tak špatně ?!?
.
A musím přihodit včerejší kombinaci. Manžel nám přinesl krásný jahodový dortík, byl výborný a ty olivy na něj ještě lepší
.
Sexík u nás funguje pouze o víkendu, to mám konečně možnost se vyspat. A to ještě pouze ráno a nebo přes den, protože přesto, že spím i 10 hodin, tak jsem večer úúplně grogy
.
Ajduško, moc mě pobavil tvůj popis testování byl super! Ale co jsou to za řeči, že se sestřička překoukla. Jen vyčkej času a budeš ještě ráda vzpomínat jak ti bylo fajn. A nebo taky ne, a pak ti budeme všechny závidet
.
Klárko, dvojnásobná oslava byla určitě super. Škoda, že u nás v nejbližší době nikdo nic neslaví.
Bibiano, vítej. A zase je nás víc
.
Leilo, už je ti lépe? Byla jsi u lékaře, kvůli špinění?
Krásný den,
pa Soňa
Ahoj holčiny,
jak tak tady na to koukám, já jsem z Vás asi největší pesimistka. Potřebuju radu. V práci se mi to začlo nějak komplikovat, sice jsem to oznámila a šéf je skvělej, bohužel máme zahraniční vlastníky a momentálně tam probíhá spousta změn, které se nás týkají a měla bych tam být. A tak to s nimi řeším po telefonu a většinou to skončí strašnou hádkou, protože prostě navzájem nechcem respektovat zákony a tak. Včera jsem šla z práce skoro s brekem a tak jsem se vytočila, že mě z toho bolelo břicho. Dneska je to totéž. Doma na mě všichni tlačí, ať se na to vykašlu a zůstanu doma v klidu, což samozřejmě myslí dobře, ale pro mě je to teď jen další psychická zátěž. Dost dobře nevím, co mám dělat, chtěla jsem být v klidu, ale doma zatím být nechci. Tady jsou ochotní mi vyjít vstříc, bohužel ostatní okolnosti tomu nepřejí a ze zahraničních kolegů mi nikdo nevyjde vstříc ani o píď. Naopak, ještě rádi si na mě smlsnou. Co byste dělaly na mém místě? Díky.
Ahojky Majdi,
to je těžké poradit. Zůstat doma, alespoň chvíli, nemusí to být přeci až do konce, by bylo docela rozumné. Překlenou první trimestr v klidu, by bylo pro Vás oba určitě lepší.
Určitě žádné zaměstnání nestojí za to abys kvůli němu brečela a stresovala se.
Toto rozhodnutí je pouze na tobě, ale možnosti máš a pokud se rozhodneš zůstat doma, nikdo toto rozhodnutí nemůže nijak ovlivnit.
Být tebou, doma bych zůstala (jak říkám, alespoň nějaký čas) a ono se „to“ nějak vyřeší.
Budu ti moc držet palce!
Určitě se rozhodneš správně.
S.
Ahoj Majdino,
já řeším něco podobného. Můj současný šéf ví, že jsem těhotná. Řekla jsem mu vše, když jsem se chystala na IVF. Hodně mi vyšel vstříc.
Bohužel, od zítřka máme nového šéfa. Je to též zástupce zahraničního vlastníka-cizinec. Příští týden jdu na první UZV a pokud mi to lékařka doporučí, tak chci zůstat doma (je šance, že čekám dvojčata a představa, že bych potratila po tom všem snažení). Novému šéfovi zatím nechci říkat, že jsem těhotná. Chci počkat po skončení prvního trimestru. Nechci to říkat ani svým podřízeným. Kdo ví, co se ještě může stát. Budu se muset něco vymýšlet a řadu věcí řešit z domova. Všichni budou čekat až přijdu a já už nepřijdu. Nemám nikoho, kdo by mě plně zastoupil. Také o tom pořád přemýšlím.
Udělám holt to, co bude nejlepší pro mě. Člověk musí být někdy sobec.
Mia74
Majdi, přikláním se k Soníkovi, nemá cenu se stresovat, to za to fakt nestojí, asi bych zůstala doma, alespoň do konce 1. trimestru, to ty už máš za tři týdny, takže to není na tak dlouho, a počkala bych, jak se to v práci vyvrbí a podle toho se zařizovala dál. Ze zákona tě nesmí propustit a jsou ještě další věci, které nesmí, pokud s noční nesouhlasíš, nesmí ti jí zaměstnavatel nařídit, pokud tvá práce je nějakým způsobem pro těhotnou riziková, tak je povinen tě převést na jinou, stejně kvalifikovanou a stejně ohodnocenou práci po dobu těhotenství, takže pokud nechtějí respektovat zákony, tak zůstaň doma a třeba jim to dojde a ty se pak vrátíš úplně bez problémů.
Mia, to platí i pro tebe, rozhodně neřeš, že nemají náhradu, když máš dovolenou, tak to taky někdo musí za tebe udělat. Pro pohodové těhotenství, je důležitý klid a ne se stresovat.
Klára
Mio i Soníčku, moc děkuju.
Právě, problém je, že není nikdo, kdo by mě zastoupil. Kdyby se systém neměnil, mohla bych pracovat z domu, na svou jedinou podřízenou se sice nemůžu spolehnout (dělá hrozně chyb), ale šlo by to. Takhle s tím, že musím vytvářet něco nového a komunikovat hodně s těmi ostatními kolegy, se to dost komplikuje. Já vím, že kdybych zůstala doma, že se to nějak vyřeší…co by dělali, kdybych měla třeba bouračku v autě, nebo nějakou těžkou nemoc. Na druhou stranu cítím určitou zodpovědnost, nechci tady šéfa nechat ve štychu, protože pak by to bylo na něm a on tomu absolutně nerozumí a navíc má samozřejmě svých problémů dost. Vlastně zůstávám jen kvůli němu, jinak bych se na to asi vykašlala s tím, že - vymysleli jste si bez nás, a tak se taky bez nás starejte. A na třetí stranu, my jsme tady něco vybudovali a oni nám to teď berou. Tak to někdo musí bránit zuby nehty a ten někdo jsem já. Nikdo jinej těm cizincům neumí tak pěkně vynadat:-) Naopak, každej jim leze do…Víte kam. Je to těžký, i atmosféra tady je hustá, dost podrazácká, nikdo neví, co s ním bude, a tak už se snaží vypadat hezky a zaměstnaně a zodpovědně, taková maska. A do toho já přijdu s těhotenstvím:-)
Teda dneska mě tak bolí břicho, i včera, snad to nic není, jen ty nervy, úplně jak kdyby mě někdo řezal nožem.
Klárko, taky děkuju.
Jo, tři týdny. Tady dojde k velkýmu třesku na konci dubna, měla bych skoro celý březen strávit v Německu…a přitom samozřejmě tady uzavírat čtvrtletí a zároveň zařizovat novou počítačovou síť a ještě hromadu dalších věcí. Navíc na ten velkej zlom není nic připraveno, všichni mají dost času, a tak dokola něco uháním a připravuju. Jsem tady děvečka pro všechno, víceméně od sekretářky po druhýho největšího manažera:-) Jen to kafe nevařím:-)
Uvidím. Vydržím do pátku, to mám jít na kontrolu, tak se zeptám pana doktora.
Jinak myslím, že propustit pro nadbytečnost mě můžou, ne? Nebo pro zánik pracovního místa?
Majdi, propustit tě nemůžou, jsi těhotná a tak pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak ti nesmějí z žádného důvodu dát výpověď, jen kdyby firma zanikla. Ale máš fakt frmol, tak se poraď s Dr a uvidíš, jak se k tomu bude stavět on.
Klára
názdárek maminy tak se taky připojuji termín mám vypočítaný 11.10.2006. Jen se chci zeptat asi tak 5 dní po vynechání menstruace jsem šla k doktorovi vyšetřil mě poze pohmatem z venku i zevnitř a hned mi řekl že mám již děloho zvětšenou k těhotenství že už neni jen nasáklá ale už dost velká v průkazce jsem měla napsáno 4 týdny tak nevím bud jsem víc a nebo bylo by možné že jsou tam dvě? děkuji za odpovědi a přeju rostoucí bříška Jana
Ahoj Jani, vítej mezi námi. Na tvůj dotaz ti neopdpovím, já šla k Dr, když jsem měla asi 11 dní zpoždění, prohlídl mě, řekl, že to spíš na těhotenství vypadá, ale určitě to budeme vědět až podle krve, kterou mi nabral. Pokud by byli dvě, tak se to uvidí na UTZ.
Klára
Majinko,
posílám výtah ze zákoníku práce. Možná se Vám to holky bude hodit.
ODDÍL DRUHÝ
Pracovní podmínky těhotných žen a matek
§ 153
Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí obdobně o matkách do konce devátého měsíce po porodu a ženách, které kojí.
(3) Dosahuje-li žena při práci, na niž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.
§ 154
Pracovní cesty a přeložení
(1) Těhotné ženy a ženy pečující o děti do věku osmi let smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit je může zaměstnavatel jen na jejich žádost.
(2) Ustanovení předchozího odstavce platí i pro osamělou ženu pečující o dítě, dokud dítě nedosáhlo věku 15 let.
§ 155
Rozvázání pracovního poměru
Výpovědí může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní a se zaměstnankyní trvale pečující o dítě mladší než tři roky jen zcela výjimečně v případech uvedených v § 46 odst.1 písm. a) a b) a v § 53.
§ 156 Úprava pracovní doby
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám žen pečujících o děti.
(2) Požádá-li žena pečující o dítě mladší než 15 let nebo těhotná žena o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět její žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (§ 86); přitom zaměstnavatel postupuje v součinnosti s příslušným odborovým orgánem.
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné ženy a ženy, které pečují o dítě mladší než jeden rok, prací přesčas.
Máte za zákona nějaká práva, tak bych na nich klidně trvala, pokud to jinak nejde a jiná domluva není.
Mějte se krásně.
Jana
Krásný úterní den těhulinky,
tak jak se dneska máte? Koukám, že se už od rána probírá Majdinčino trápení.. Majdi, dej tomu ještě chvíli čas, protože nikdy není kaše tak horká, jak se uvaří.. Alespoň u mě to takhle funguje.. kdykoliv jsem měla nějaké pracovní (i osobní) trápení, tak se to potom vždycky vyvrbilo do fáze „snesitelnosti“ a „zkloubitelnosti“… uvidíš…
Amynko, bydlím s manželem a s mojí mamkou… Můj táta zemřel už před 5 lety a máma nemohla žít nikdy sama, tak bydlíme v celkem velkém bytě s ní… Alespoň bude o hlídací babičku postaráno..
Soníku, to jsem ráda, že jsi se zasmála nad testováním..
)) No, mě ze začátku moc do smíchu nebylo, byla jsem zklamaná (ach ty romantické představy), ale teď už z toho mám taky srandu…
Holky, u nás taky se sexíkem nic moc.. maximálně 1× týdně a to jsem ještě někdy ráda, když to netrvá dlouho… Ale asi to bude normální.. četla jsem v moudré knížce, že je to běžná záležitost a že by se to mělo zlomit vstupem do druhého trimestru.. No tak na to jsem taky zvědavá… Jenom aby to nedopadlo tak, že sice chuť na sexík mít budu, ale budu tááák nešťastná z nabraných kil, že z toho nakonec taky nic mít nebudu ![]()
Zítra jdu na UTZ, tak mi holky držte palečky.. snad bude vše OK..
Zatím
Ajduška
Kláro, koukám že máme stejný metřík… to je ale náhoda…
Já jsem si to počítala z poslední menstruace, takže se to asi ještě může u doktora upravit, ne? A co ty?
Jana 79 vítej mezi námi… Na tvůj dotaz se těžko odpovídá.. já jsem šla k doktorovi hned po dvou // testíkách, na utz byla jen zvětšená sliznice, ale z krve mi potvrdili, že jsem těhu… Určitě počkej do utz, tam se to určitě objeví…
A.
Jani, ahojda,
nejvíc poznáš z ultrazvuku. Mně ho doktor dělal hned, já ani na krvi nebyla na Hcg. Stačilo mu, že mám dvě čárky na těhu testu. Tak si o něj popros, jestli Ti ho ještě nedělal.
S těma ultrazvukama, to je věda, co? Já jsem ráda, že teď chodím do nemocnice, kde je UTZ v každý ošetřovně a není problém, aby se doktor podíval na všechno, co chce vidět. Můj bývalý doktor UTZ neměl a vlastně mě na něj nechtěl do poslední chvíle vzít, až nakonec, a pak mi nadával, že tam stejně nic nevidí a že to bylo na nic.
Letadlí, děkuju za odbornou literaturu, já už zákon četla, ale známe to všechny, když zaměstnavatel chce, všechno jde, stejně jako když chce zaměstnanec. Ať už legálně, nebo nelegálně. Blbý je, že šéf mi vyjde vstříc, i se za mě jednou postaví…ale musí si teď chránit hlavně vlastní místo.
Ajduško, jste skvělí, že bydlíte s maminkou. Já bych nebydlela ani s jedněma rodičema…a to s našima máme úplně dokonalý vztahy. Ale jeden byt…klobouk dolů. Manžel je ok?
Jinak taky děkuju a máš asi pravdu. Ono to nějak dopadne. Hlavně když pro mě dopadne zdravý miminko…
Hlavně když to pro nás pro všechny dopadne tak, že bude zdravý miminko!
Jak tak přemejšlím, kolik vám je, holky? já budu asi nejstarší? Bude mi téď na jaře 30:-(
Ahoj holky,
koukám na vaše metříky… Téééda, toto letí, nedávno jste se hlásily k říjňátkům, že? Moc vám všem držím palečky ke zdárnému ukončení 12tt.
Mia74, mám dotaz. Myslela jsem, že po IVF je automaticky žena brána, že má rizikové těhotenství. Divím se, že nejsi doma hned od okamžiku, kdy jsi to zjistila!?!