Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mates89 Mela jsem ji vyvolanou clostikem a jeste injekci ovitrele a mela jsem ji 17.2.podle testu.. Slepak porad mam ale boli me to na leve strane a slepak je na prave.. Tak nevim..
@Jajinka33 Aha, tak test také není vše. Já třeba teď měla bolest 13DC ale to byl folikul ještě malý takže mi dr řekl že ovu bude až 17DC a tu už mě naopak nic nebolelo.. Je to věda… Tak uvidíš jestli se to přes víkend srovná a kdyby de dr to v pondělí jistí ![]()
@Mates89 folikul jsem mela v utery 23 mm a ve stredu byla ovulace.. Tak uvidime.. Jestli se zadari.. Byla to bolest jako kdyz jsem mela tu cystu ale ta uz tam neni..
@Mates89 ja doufam
za 14 dni si mam udelat test tak uvidim.. Najednu stranu se tesim kdyz budu mit // ale na druhou mam obavy jak to bude s materskou ![]()
@Jajinka33 Já teď odložila laparoskopii kvůli // ![]()
Až za 14 dní? to budeš kolik DPO? Jak obavy z mateřské?
@Mates89 jee tak to gratuluji
14 DPO, no nevim jak se mi bude pocitat.. Od dubna 2013 jsem byla v praci do listopadu 2014 pak na UP a od 2.2.2015 do 11.12.2015 v praci pak mesic na UP a ted jsem mesic v nove praci ale jen na dohodu o pracovni cinnosti a ta se taky pocita ale nevim jestli se mi to teda bude pocitat i z minule prace.. ![]()
@Jajinka33 Děkuji
Tak tam je podmínka že musíš mít odpracované nějaké měsíce od ukončení školy.
@Mates89 Tak mam nejake 4 roky dohromady po skonceni skoly i kdyz jsem byvala na pracaku vzdycky par mesicu.. Tak mam strach aby mi to nedali automaticky na 4 roky.. Mam strach a jeste ani nevim jestli budu tehu
a resim blbosti kdyz na to mam cas..
@Jajinka33 A víš určitě, že to byla ovulka? Že neni teď
příroda je mocná ![]()
@Jajinka33 ja tedy testům stopro nevěřím, měla jsem ho třeba pozitivni a ovulka byla o několik hodin dřív
pokud to není neúnosná bolest, tak počkej ![]()
@Jajinka33NaTak takhle jsem to našla
mateřskou dovolenou žena obvykle nastupuje v době 6. až 8. týdne před očekávaným porodem. Žádost o mateřskou potvrzuje ošetřující gynekolog. Zaměstnankyně předávají tento tiskopis zaměstnavateli, OSVČ předávají tiskopis přímo na OSSZ.
Pokud porod nastane dříve, tak žena čerpá mateřskou od dne jejího nástupu až do uplynutí 28 týdnů. Pokud žena však z mateřské dovolené vyčerpá méně než 6 týdnů z jiného důvodu, náleží jí mateřská ode dne porodu do uplynutí 22 týdnů (37 týdnů v případě narození dvou a více dětí).
Po uplynutí mateřské dovolené žena obvykle nastupuje na rodičovskou dovolenou.
Kdo má na mateřskou nárok?
Pro přiznání mateřské, kterou vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení OSSZ, musí být splněny zákonné podmínky, které se liší pro zaměstnankyně a samostatně výdělečné ženy (OSVČ).
Zaměstnankyni musí v den nástupu na mateřskou trvat účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno musí být v zaměstnaneckém poměru. Možností je i nástup na mateřskou v ochranné 180denní lhůtě po skončení zaměstnání. Druhou podmínkou je získání potřebné doby pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech.
Samostatně výdělečné činné ženy (OSVČ) musí být účastny na dobrovolném nemocenském pojištění 180 dní v období jednoho roku před porodem a rovněž musí získat dobu pojištění 270 dní v posledních dvou letech.
Pro stanovení výše podpory v mateřství platí, že čím vyšší příjem před tím žena přiznává, tím vyšší mateřskou dostane. Peněžitá podpora v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění.
Pokud nejsou podmínky splněny, žena nemá nárok na mateřskou. Avšak ihned po narození dítěte by jí byl přiznán rodičovský příspěvek. Ten je však nižší než mateřská.
V praxi nesplňují zákonné podmínky pro přiznání mateřské nejčastěji nezaměstnané ženy, studentky, podnikatelky neplatící si dobrovolné nemocenské pojištění nebo ženy pracující pouze na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 tisíc korun a méně.
Rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem
Peněžitou pomoc v mateřství – mateřskou – pobírá matka 28 týdnů (37 u více dětí). Peníze se vyplácí z nemocenského pojištění a činí 70 % denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá z příjmů za předchozích 12 kalendářních měsíců. Aby mohla žena mateřskou pobírat, musí být v posledních dvou letech před nástupem alespoň 270 kalendářních dní nemocensky pojištěna, jinak nárok na mateřskou nemá.
Rodičovský příspěvek čerpá matka od narození dítěte (pokud nepobírá mateřskou), nebo po ukončení výplaty mateřské (28 týdnů popř. 37). Rodičovský příspěvek čerpá rodič na rodičovské dovolené a může to být i otec dítěte. Výše rodičovského příspěvku je 220 tisíc korun a jeho čerpání lze rozdělit až do tří let věku dítěte. ![]()
@Saracat tak nechuť k jídlu mam taky. Dnes jsme jeli do Olomouce, bála sem se ze mi bude špatne v aute ale bylo mi zle az kdyz jsme se tam neobedvali..manžel pak chtěl do Globusu a ja se nemohla na jidlo ani podívat, takze jsme vlastne ani skoro žádné jidlo nekoupili ![]()