Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
asi bych potřebovala trochu povzbudit. Nějak to dneska na mě padlo. Možná za to může i počasí. Připadám si stará, nepotřebná, zoufalá a k ničemu. Možná za to může i fakt, že jsem bez partnera, jsem bezdětná, bylo mi 35 a nedovedu se smířit s tím, že mi ujel vlak. Když potkám na ulici těhulku, tak jí závistivě koukám na bříško. Moje poslední tři vztahy byly ze seznamky, trvaly každý tak 2 roky a ani jeden nedopadl, takže na seznamku určitě nechci. Když to řeknu blbě, tak „závidím“ i opuštěným maminkám ne to, že to mají těžké, ale že mají to svoje dítě, které jim dává smysl života, pro kterého tu musí být a že to jejich dítě je má rádo, protože je jejich maminka.
Propadám pocitu beznaděje, že jsem si zavinila život k ničemu. Nevím, jestli se dá někde najít pohodový čestný muž a hlavně normální. Připadá mi, že dneska všichni všechny podezřívají a snaží se toho druhého jen využít.
Chybí mi sebevědomí, chybí mi hrdost, nevážím si sebe sama. Dneska mám splín, tak se nezlobte, třeba mě některá z vás potěší, že ještě není nic ztraceno. Stydím se za sebe.
To mne mrzí, že máš takový splín! Ale chápu, že to na tebe všechno dolehlo!
Jsi ještě mladá. 35 je úžasný věk. Moje 2 sestřenice měly dítě až ve 40-ti letech. Ještě vypadáš atraktivně, nemáš kruhy pod očima z nevyspání (jako mají matky). Můžeš celý víkend dělat, co tě baví, popovídat si s kamarádkami. Určitě se ti dobře daří i v práci. Máš čas a peníze na koníčky (i kdyby to bylo jen vyšívání). Můžeš si zajít na cvičení, do bazénu, učit se jazyky…
Mám 4 děti. Už 13 let jsem doma. S výjimkou jednoho roku, kdy jsem také chodila na angličtinu, jen dávám. Pomalu 13 let jsem pořádně nespala. Náš nejmladší (budou mu 3) se pořád budí. Už v těhotenství jsem neprospala žádnou noc. Takže za cca 3,5 roku jsem měla tak 5 nocí, kdy jsem mohla nepřerušovaně spát. Spánková deprivace se také používá jako nástroj mučení lidí. Momentálně nemám ani jeden večer, kdy bych mohla z domova odejít. Do 21. hodin uspávám děti, do půlnoci uklízím a žehlím - a druhý den mohu začít znovu… Mohla bych dělat dvouhodinové přednášky o tom, jak je mateřství náročné a co člověk všechno přijde…
Ale tebe mateřsví určitě ještě čeká… Jsi ještě mladá ![]()
35,to přece není žádný věk, to je v pohodě, určitě se dočkáš ![]()
Vem si kolik manželství končí rozvodem.. víš kolik to znamená volných chlapů?
Neboooj, on se najde!
Děkuji za povzbuzení, já si vůbec nemyslím, že mateřská by byla pohodička a nicnedělání. Vím, že je to dřina, že občas mamky padají na pusu, mají třeba pocity bezmoci a beznaděje, ale všechna ta dřina se jim úročí v dětech. Vidí, že to má smysl a že jejich život má smysl.Taky bych už chtěla někomu předávat ty svoje životní zkušenosti.
Mám čas pro sebe, to je pravda. Můžu chodit na různé kurzy - chodím a sbírám certifikáty abych nezakrněla, ale všechny jsou nedůležité. Dřív jsem i často hlídávala děti, což teď nemůžu, protože mě deptá, že nejsou moje.
A jak jsem už psala - když vidím diskuzi o mladých maminkách anebo na téma, jak někdo čeká čtvrté miminko, tak závidím těm ženám jejich odvahu a hlavně partnera, který s nimi do toho šel.
To je pro mě důležitá životní hodnota - vlastní rodina.
@Anonymní píše:
A když vidím tady téma - maminky v 18 a představím si, že bych za rok mohla být babičkou a nejsem ani maminkou, to jsem to nevzala za moc dobrý konec.
Ale prd, času ještě nějakej ten pátek máš… Já teda moc nechápu odkládání mateřství na věk ke 40, ale je to trend dnešní doby, takže divná určitě nebudeš ![]()
Kolegyne v praci vykladala, ze ma kamaradku, ktere bylo 38 a venovala se jen praci, na seznameni, vztah a dite uz rezignovala. Pracovala v nemocnici a pomohla nejake babicce v sobotu vecer, ta se divila, proc jeste v sobotu vecer dobrovolne pracuje a zacala si s ni povidat. Rozhovor koncil tim, ze dala te babicce sve telefonni cislo, protoze babicka tvrdila, ze ma nejakeho vnuka nebo znameho, ktery je sam a ze by se k sobe hodili:-) dala ji to cislo, ani nevedela proc a zapomela na to. O par dni pozdeji ji volal nekdo neznamy a domluvili si schuzku, ani nevi, proc souhlasila sla. No a o rok pozdeji byla tehotna, jsou manzele a uz maji 5-lete dite
takze asi tak ![]()
Dítě můžeš mít i ve vyšším věku. Dvě známé porodily v 38… ale proč si nalhávat, že se to musí stát každé. Pokud najdeš chlapa, jdi do toho co nejdřív. Jsou ženy, co projdou předčasnou menopauzou a nemusí jim být ani 40 a to je pak konečná
Celkem chápu tvůj splín. Loni jsem touhle dobou brečela kamarádovi na rameni, jakou mám smůlu na chlapy, jak to se mnou nikdo nebude brát vážně, s nikým nebudu mít děti… Pár dní na to jsem poznala super chlapa, se kterým jsme se po čase dali dohromady a jsme spolu do teď. Občas mě ale zahryže obava, co když se s přítelem rozejdeme a ZASE budu sama, ZASE budu ztrácet čas hledáním někoho jiného. Taky neskutečně závidím těhotným ženám, dítě je taková jistota, že tě někdo potřebuje, že se máš o koho starat a jsi pro někoho nejdůležitějším člověkem na světě (což se u chlapa říct nedá
). Jo a je mi teprve 21let.
35let ale taky není žádná hrůza, v přechodu snad ještě nejsi, tak příležitost bude
. Mám příbuznou, která otěhotněla ve 40ti po chvilkovém vztahu. Vztah se rozpadl snad ještě během těhotenství, ale ona toho muže nazývá jen „dárcem spermatu“ a se svojí malou dcerkou si užívá štěstí, co to jenom jde. Neříkám, ať se necháš oplodnit od kde koho, ale až přijde další vztah, nečekej léta letoucí na nějaké zázraky a neztrácej čas zjišťováním, jestli je to opravdu ten pravý a běž do toho (pokud tak o miminko stojíš). Samozřejmě záleží, pokud máš finanční prostředky k tomu, aby ses případně o dítě starala sama. Ale věřím, že se teď jedná o rozhozené hormony a jarní depku. Počkej pár dní a uvidíš, bude to lepší
Držím palce ![]()
Když bude nejhůře, můžeš mít miminko i bez tatínka. Neříkám, že je to optimální, ale také jedna z možností.
@lechem to máš pravdu, ale to beru jako až tu poslední možnost
A kdyby na to mělo přijít - jak byste vybíraly „dárce spermatu“?
@Anonymní píše:
@lechem to máš pravdu, ale to beru jako až tu poslední možnostA kdyby na to mělo přijít - jak byste vybíraly „dárce spermatu“?
dárce by musel být krásnej jako Bratt Pitt a chytrej jako můj táta ![]()
Jen pro srovnání, v tvem veku jsem byla taky sama a současný chlap byl prvni, který chtěl dite hned, ale jak jsem uz psala nedařilo se 3 roky a tak až ted. Chtěla jsem dite dřív, ale mělo to byt asi až ted. A chlap je spolužáků ze zakladky, což by mě v životě nenapadlo! Nikdy nevíš kde koho potkas.
@Denisa76 tak to fakt nevím, kde ho najdu. B.Pitta vim, ten bude v Hollywoodu, ale tvýho taťku?
![]()
@Anonymní píše:
@Denisa76 tak to fakt nevím, kde ho najdu. B.Pitta vim, ten bude v Hollywoodu, ale tvýho taťku?![]()
to bylo odlehčení k tématu
Já osobně bych do dárce nešla..dítě musím mít s někým kdo je součástí mého života a koho miluju. Mít to jinak tak bych se trápila a pokud není štastná máma tak není štastný ani dítě.
A když vidím tady téma - maminky v 18 a představím si, že bych za rok mohla být babičkou a nejsem ani maminkou, to jsem to nevzala za moc dobrý konec.