Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sakota No jako když je gramatický masakr, tak to mám taky oči v sloup. Ale do určite koncentrace jsem to přestala řešit. Můj muž (který se teda v průměru vyjadřuje slušně), občas dělá boty, že zírám. A má IQ 136.
Jinak čtení pomáhá neskutečně, ale umí být zlý pán. Já hodně čtu odmala, vždycky jsem dělala málo chyb a v diktatech měla potíže s opravami s odůvodněním. Protože spoustu pravidel a teorie vlastně neznám
A pak se mi stává, že když často čtu opakující se chybu, mám tendenci ji psát.
@Ba-stet to mi přijde jako hrozné riziko čtení článků na netu. Jazyková úroveň všech těch novinek a idnesů a tak je naprosto úděsná a člověk to pomaloučku, plíživě začíná nasávat… fuj. Já doufám, že základ daný školami a četbou už mi zůstane, ale tohle je fakt peklo.
@sakota No přesně! Proto si hlídám, aby knížky převažovaly nad netem. Ale jak tu někdo psal, že nedopustí, aby byly děti tlusté, tak to je moje noční můra, že me případné dítě bude mít děsnou gramatiku a syntax
To bych možná založila diskusi a la meh.
![]()
@Ba-stet píše:
@sakota No přesně! Proto si hlídám, aby knížky převažovaly nad netem. Ale jak tu někdo psal, že nedopustí, aby byly děti tlusté, tak to je moje noční můra, že me případné dítě bude mít děsnou gramatiku a syntaxTo bych možná založila diskusi a la meh.
![]()
Už jsem viděla slušné hrubky i v knížkách. Šetří se a neplatí korektora.
Používám Vaška. Krátký tvar jména - mě, dlouhý - Vaškovi- mně.
@vokishka Fakt? Jako nějaké soustavné? Nebo jen úlet. I když muž teď četl českou detektivku odehrávající se v naší čtvrti a to bylo maso. Tam se shoda podmětu s přísudkem ani neměla šanci potkat, protože jednotlivé části vět autor nejspíš losoval ![]()
@kopretina90 píše:
@LydiaD Ano, já takovou dceru mít nikdy nebudu. Sama jsem byla jako puberťačka tlustá a vím, co to obnáší. Vím, jak se mi kluci a holky smáli a uráželi mě. Vím, jaké to bylo, když jsem si chtěla koupit šaty a neměli mojí velikost. Vím, jak jsem se neustále potila a měla zdravotní potíže. Takže ano, moje dcera ani syn nikdy nebudou mít silnou obezitu. Protože dnešní doba je zlá a nedovolím, aby jim nikdo ubližoval a nedovolím, aby měli zdravotní komplikace.
Přeju ti, ať se ti to podaří a nezvrtne se to v opačný extrém. Synova kamarádka byla vždy taková velká statná (ne tlustá) holčička. Doma poslouchala, co všechno nesmí jíst, jak má cvičit atd. Teď si maminka drbe hlavu, holka má anorexii a ve svých 25 letech už byla 3× na psychiatrii a jednou na JIP, protože to tělo nedalo. Psychika, zvláště v pubertě, je hrozně křehká a jde pak hodně špatně dát dohromady. I moje hezká, štíhlá a chytrá dcera teď mívá pocit, že je tlustá, hloupá a ošklivá. Naštěstí to není moc často, většinu času je to normální veselá holka.
@jessikka píše:
@vokishka Je třeba doplnit, že odmaturovala úplně s přehledem, jen když matka slyšela, že si nevybrala vyprávění, ale úvahu, tak rovnou psala, že to určitě nemá, že s úvahou nemá šanci a že není taková hvězda, aby s úvahou odmaturovala. A že jí to udělala naschvál
Ta dcera je ale mrcha, naschvál matce si vybrala úvahu
jdu vysvětlit svému dítěti, že takovéhle naschvály mi prostě dělat nebude
kam ten svět spěje ![]()
@Ba-stet píše:
@vokishka Fakt? Jako nějaké soustavné? Nebo jen úlet. I když muž teď četl českou detektivku odehrávající se v naší čtvrti a to bylo maso. Tam se shoda podmětu s přísudkem ani neměla šanci potkat, protože jednotlivé části vět autor nejspíš losoval
někde jsem to četla, prostě nejsou peníze. Dřív byly snad dvě kontroly a byl to člověk jen na to.
@vokishka Nj, to je všude. Já dělám práci, kterou dva roky před mým nástupem dělali tři lidi. Taky nejsou peníze
To je bohužel problém dnešní doby, kdy vše musí být hlavně levné. Od vejce až po román ![]()
@Šáruší píše:
Ta dcera je ale mrcha, naschvál matce si vybrala úvahujdu vysvětlit svému dítěti, že takovéhle naschvály mi prostě dělat nebude
![]()
kam ten svět spěje
Hlavně mu nezapomeň otevřít dveře do pokoje a měřit čas v koupelně, jinak to nezabere ![]()
@Ba-stet píše:
@vokishka Nj, to je všude. Já dělám práci, kterou dva roky před mým nástupem dělali tři lidi. Taky nejsou penízeTo je bohužel problém dnešní doby, kdy vše musí být hlavně levné. Od vejce až po román
nejhorší je, že jsou chyby i v dětských knížkách. Takže děcka si fixují špatný tvar.
@kopretina90 píše:
@jessikka Nesedím na emiminu od rána do večera. Vedu i jiný, společenský život na to, abych četla každou diskuzi a louskala životopis zakladatelky. Reaguji na diskuzi, kterou založila, to je celé
Gratuluji ke společenskému životu ![]()
Příspěvek upraven 09.08.19 v 13:31
@bartsch píše:
Chováš se k ní hrozně, nemáš k ní trošku respektu, nemáš jí ráda a dáváš jí to hodně najevo. Nečekej, že ona bude mít respekt k tobě. Mít matku jako ty je snad za trest.