Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ja osobně bych tchýni řekla něco, co by si za rámeček nedala. Oni někteří lidé si neuvědomují, co mohou způsobit.
Takhle to měla moje teta, když jsme byly se ségrou malé, pokaždé se nám na návštěvě snažila podstrkovat potraviny na které jsme byly se sestrou alergické. Jednou to dokonce skončilo příjezdem záchranky, když „zapomněla“ říct, že v koláči jsou ořechy. Ona si do té doby myslela, že moje máma přehání a dělá z nás skleníkově květinky co nesmí sníst ani jablko (nás nejsilnější alergen). Jinak je to moc hodná ženská, ale dokud se nesetkala s následky, tak prostě nevěřila.
Pokud by se tchýně nechytla za nos a i potom co z toho má miminko zažívací problémy by se ani neomluvila, tak bych jí už samotnou s dítětem nenechala, ztratila by u mě důvěru.
@axlpol píše:![]()
sorry, ale mě ta historka pobavila.Moje matka by udělal to samé. Teď má 76let, ale udělala by to i ve 40-ceti
My děti nikomu hlídat nedáváme. Nejen protože jsou dvě, ale nevěříme nikomu z okolí, sami si z dětství pamatujeme spoustu věcí a špatných návyků kterým jsme čelili. Jak nás krmili a fotili jako sedící batolata s klobáskama apod. Všichni mi vyčítají, že máme děti jen pro sebe, ale třeba matka bez hůlky nevstane ani z křesla a to by chtěla hlídat od miminka dvojčatajak by je přebalovala jednou rukou nebo pokládat a brát z kočárku, když druhou rukou se drží hole to nevím. Tchýně a další jsou takoví v bledě modrém.
Prostě stalo se, dítě to přežije, jen bude mít trochu rozhozené zážívání, ale to pomine. Já třeba bych na tchýni nedokázala být zlá nebo jí za to vynadat, ale když už by dítě hlídala, měla by pevně dáno co smí a co né. Kdyby jela po svém, slušně a nenápadně bych omezovala hlídání.
Nedivím se, že ti vyčítají, že máš děti jen pro sebe
Působí to i na mě tak. A lituju prarodiče prcků, že si je nemůžou ani sami užít, aniž by vás neměli pořád za zadkem.
A ještě někomu diktovat co smí a co ne? Omezovat hlídání?
No nevím zda si nezaděláváš na dost špatné vztahy v rodině.
Chápu, že tvoje máma se postarat sama nemůže, ale tchyně by určitě ráda. Neboj, děti neumřou, ani když jim babičky občas něco dopřejí…
Moje jedna znama plne kojenemu ve 4mesicich narvala cokoladu a jeste to hodila na FB, maminka toho ditka taky zurila, ale ani argumenty pak na ne nemela, vsichni tam psali vsak at si da. Jako ja bych vrazdila, fakt toto nesnasim
Moje dite a nikdo ho nebude krmit bez myho svoleni nejakyma sra*kama
Uz jsem tu i cetla o vyvaru s vegetou jeste ani ne ve 4mesicich, a i pres zakaz krmeni, no tak co chcete ![]()
Zakladatelko…znam i takovou uzasnuu matku, ktera svemu kojenemu decku ve 3 mesisich dala ochutnat parek…myslim, ze vanocka a mleko dite nezabiji, jen aby nebyl problem s tim kojenim…lepek se ma diteti podavat mezi 4 - 7 mesicem z duvodu predchazeni alergie na lepek,,,takze bych se pidila, co se mize stat po kousku vanocky podane driv. Ale extra nebezpecne to urcite nebude. Pokud tve dite nema alergii na BKM, tak urcite taky zadna tragedie, ze to bylo kravske mleko..spis me udivuje, ze ji nenapadlo zavolat a zeptat se…Moje tchyne se ptala pomalu do 3 let po telefonu vzdycky, jestli dite muze to a to…mame atopika a tak nesmelo kde co. Chapu ale, ze tebe nenapadlo asi rict, ze kdyby neco, at vola a ji zas nenapadlo, ze by to mohlo vadit…Fakt se pred lety postupovalo jinak. Napr. moje matka jako dite kojena nebyla a mleko nemohla zadne. Vyrostla na mixovanych bananech…Verim, ze to bude dobre ![]()
@Šmoulice jako nezlob se na me, ale narvat moje tchyne plne kojene dite vanockou a kravskym mlikem, tak uz by nas tam nevidela. Na tohle jsem pes! To at si ze me treba uda kdo chce hysterku, tohle proste neexistuje
Kor trimesicnimu
Ale ony to proste delat musi, maji nejaky uchylny pocit,,ze proste to ditko musi nakrmit, nechapu ![]()
Taky bych nebyla nadšená a řekla bych jí důrazně, že takto by to opravdu nešlo. Ale nějakou extra kovbojku bych z toho nedělala.
Zakladatelko jak je to dlouho, co zvracela? Naše malá, když se vyzvrací fakt hodně, tak odmítá jídlo třeba i 12 hodin…
Kvůli kojení bych neplašila, nevím proč by jsi měla kvůli tomuto přestávat kojit…
@Anonymní píše:
Tak mala od dvou nejedla a stale odmita jíst. Takže nejlépe ji asi neni. Mne nejvic na situaci stve, ze jsem dva mesice zpátky, výslovně tchyni rikala, ze si nepřeji, aby se cokoliv male davalo a ona to porušila. Nedejboze, abych musela prestat kojit.
Dite bych dala na hlidani jen tomu, kdo me respektuje a nebo ma stejne nazory na vychovu. Ani jedno u tve tchyne neplati. Mimcu bych ted dala espumisan, abych alespon neco delala. Drzim palce, at je to brzy v poradku.
Zakladatelko a proc bys mela prestat kojit, neprehanis to trochu? Jako hitparada ta vanocka neni, ale zas neni potreba se tvarit jako kdyby ji nacpala arsen. To je prvni dite?
A s tchyni no co by? Pokud se ti nebude dal libit jeji nerespektovani tebe, tak to res. Nejlip ty, ne manzel a nejlip v klidu, pokud to pujde, coz asi moc nepujde, kdyz vidim, jak jsi hormonalne jeste v bouri. To nemyslim jako vytku, zcela chapu, taky jsem vysilovala z blbin.
@Šmoulice já si taky nepřeju, aby moje tchýně hlidala nasi malou sama. nevěřím jí.
No stat se to mne, tak bych tchyni teda servala neskutecne. Tohle uplne nesnasim, jak si to muze dovolit, vedela, ze budete pryc chvili a stejne to musi do miminka natlacit. Mne by zajimalo, jak to tak rychle stihla, nachystat, nakrmit, to snad to mimco probudila hned, jak jste zavreli dvere, ne?
![]()
@Šmoulice hmmm,děti neumřou, ale raději je s nima nechám, až se budou umět bránit, odpovědět NE atd..Vztahy v rodině jsou nám celkem šumák, protože ani jedni rodiče moji i tchýně(i teď jak jsem dospělí)tak nedokáží přiznat, že na nás neměli čas, že plno věcí nedělali, nevěnovali se…pořád se jen"čepýří„kolik do nás vložili a není to pravda.Taky nemají žádný osobní život, jen“hnijí"doma a nechceme aby naše děti byly jejich hračky, aby se nenudili. Kdyby byli aktivní, chodili na výlety, zajímali se o plno věcí…tak proč né, ale zavřít děti na zahradě s babičkou v županu a dědou ve špinavých monterkách co jen kouří nám nepříjde smysluplné. My to zažili a nelíbilo se nám to, nebudeme to dělat vlastním dětem. Takže asi tak. ![]()
Jsem asi tak stejně stará, jako tchyně, ale tohle by mě nenapadlo. na druhou stranu moc dobře si uvědomuji, že DŘÍV to bylo běžné a před devatenácti lety, kdy ona vychovávala své dítě, nebyl ještě tak dostupný internet (jo, moc dobře pamatuji před šestnácti naše vytáčené spojení, pomalé a drahé, nicméně velká vymoženost, protože ex podnikatel, takže si člověk mohl na netu najít alespoň nejdůležitější zákony nebo ověřit obchodní partnery v rejstříku, když potřeboval, ale rozhodně to nebylo k tomu, abych na netu visela, jako dnes) a pokud se řídila radami svojí maminky, tak klidně i tříměsíční mimčo mohla přikrmovat. kravské mléko, rohlík do ruky, knedlík roňahňaný v omáčce a další pochoutky pro tahhle staré dítě, fakt klidně mohla načerpat inspiraci u své matky či tchyně. konečně, mně tchyně k těhotenství s velkou slávou dala knihu s péčí o dítě ze svého mládí a tam se přikrmovaly tuším už menší mimina ![]()
maminka udělala na dnešní dobu blbost, ale určitě to nemyslela zle, chtěla vám dopřát procházku po hřbitově a ne vás hned honit domů. určitě bych řekla, že se mi tohle nelíbí a že dneska se už děti takhle nekrmí, ale rozhodně bych z toho nedělala takovou kovbojku ![]()
@Tunrida tak to všichni, že jo. I vaše děti Vám! tak to prostě je, ale určitě nemáme v sobě tolik drzosti, abychom dětem pořád lhali a čepýřili se jací jsme nejlepší a oni jen hloupé děti.
@samurajka píše:
No stat se to mne, tak bych tchyni teda servala neskutecne. Tohle uplne nesnasim, jak si to muze dovolit, vedela, ze budete pryc chvili a stejne to musi do miminka natlacit. Mne by zajimalo, jak to tak rychle stihla, nachystat, nakrmit, to snad to mimco probudila hned, jak jste zavreli dvere, ne?![]()
![]()
A ze si to to plne kojene mimco tak ochotne vzalo. Nem se dite ucilo jist lzickou i odstrikane mleko, vic toho melo na obleceni nez snedlo. Lahev odmitlo uplne.