Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně zas připadá jako naprostá kravina provozovat takovéhle tanečky kolem vylučování
Až dítě dozraje, naučí se během 2 dnů. Proč si otravovat život pročůranýma sedačkama, kobercema, oblečením… Fakt to není závod. Ale u prvního dítěte jsem taky vysazovala, uplácela, slibovala, zkoušela… na popud babiček
U druhého a třetího ne a světe div se - nejrychleji se naučila ta poslední, kde už mám veškeré závody na háku
Je jí skoro 2,5 roku a ani jedni prarodiče nehlídali ani na pár hodin. Prostě se na to necítí lítat za malou kamikadze ve svém věku. No co, proto jsme ji neměli, abychom ji nacpali babičkám a dědečkům.
Zakladatelko, fakt se nad to povznes. Mně je jasné, že zkušenosti jsou nepřenosné a třeba u dalšího dítěte už budeš všechno brát s větším nadhledem. Ale ty se tím úplně zbytečně užíráš a tchánům je to nejspíš jedno. Fakt nemá smysl řešit věci, které sama nezměníš. Třeba se taky ještě necítí na tu zodpovědnost za malou, třeba je jim to opravdu jedno. V tom případě ani litovat nebudou. Ale to jen a jen jejich věc ![]()
@warita píše:
neznam, zajimava vecicka
To je, nemusíš mít strach že bude spád dítko odkryté, dcera to taky měla když byla malá.
@arinecka píše:
To je, nemusíš mít strach že bude spád dítko odkryté, dcera to taky měla když byla malá.
Nahodou je to fakt super a beze srandy. Mala je v tom spokojena a pri laringitide se to hodilo dvojnasob, kdyz mi v nemocnici v dobe kdy venku bylo minus 10 rekli, ze mam otevrit okno a vypnout topeni.
@warita píše:
neznam, zajimava vecicka
Vyborna vecicka! Zadne odkopavani, zadne studene mimino, zadne neustale prikryvani. Jen ne vsechny deti v tom vydrzi..
@KPKristy píše:
Vyborna vecicka! Zadne odkopavani, zadne studene mimino, zadne neustale prikryvani. Jen ne vsechny deti v tom vydrzi..
Nekdo rekne zeje to omezuje v pohybu, ta nase si poradila v kazdem vyvojovem useku. Ted nema problem v tom behat po postylce nebo slizt z velke postele.
![]()
@Anonymní píše:
Nekdo rekne zeje to omezuje v pohybu, ta nase si poradila v kazdem vyvojovem useku. Ted nema problem v tom behat po postylce nebo slizt z velke postele.![]()
no jo, ve 3 letech obě děti spokojeně chrněly v pytlíku
Starší v tom uměl chodit, mladší zase ráno vyleze sama ![]()
Kolegyne mi rikala o sve 4lete dcerce, ze by ho jeste obcas taky potrebovala.
takze myslim, ze to takova ostuda neni, kdyz jeste nespinka pod perinou. ![]()
Jenze vysvetlujte si to te starsi generaci, ktera to nezna. To preci neni modni vystrelek, pouze sikovna vychytavka, kterou uz moje prababicka usila svy vnucce(my mamce) protoze vecne skopavala perinu. ![]()
@inkakřivák píše:
@warita jenomže si myslím, že vaše maminka vás předávala se slovy tak tady jsou, tady mají oblečení, nedávej jim moc bonbonů a tady jsou kartáčky na zuby, pastu jsem zapomněla, tak nějakou kup. Kdežto ted je to - nesmí to a to, nedělej to a to, nedávej tohleto - je tu málo diskuzí na téma předávám děcko i s papírem, jak s ním zacházet a naši ho nechtějí hlídat? Ono nás to i uráží, že si myslíte, že neumíme s děckem zacházet. A většina babiček není hloupých, takže tomu dítěti necpe čokolády od rána do večera a nenechá je lítat s otevřeným ohněm a skákat pod auto. takže tady vidím já problém, a velký. S takovým návodem bych taky dítě nevzala - řekla bych víš ty co, děvečko? Když jsem tak hloupá, hlídej si sama. neříkám, je- li děcko nemocné, tak soupis léků s dávkami, to ano, ale návod k péči? No fuj.
Ono zase nekdy by ty babicky mohly taky akceptovat, ze se nazory na urcite veci zmenily…protoze ano, jsou i takove, kterym „mladi“ reknou, ze diteti nechteji davat zadny cukr do 3 let a prvni, co babi udela, kdyz se za nimi zavrou dvere je, ze „chudince male“ nacpe celou cokoladu. Nebo ze nakrmi dite-vegetariana spekackem, kdyz ho rodice tak trapi…vis jak, ani jedna strana neni „svata.“ My nevime, jak je to u zakladatelky, rekla bych ze jedna ze 3 moznosti:
1. Tchanovci proste nemaji moc zajem a nikdy mit nebudou - blbe, ale dle meho neresitelne.
2. Tchanovci maji zajem, ale nechce se jim resit takhle male mimino - nechce se jim uspavat, prebalovat, resit jidlo, a spacacky a vsechno mozne, ale az bude diteti treba 3+ a bude vic „samostatne,“ tak u nich bude treba travit pul prazdnin a budou mit skvely vztah. Ja i chapu, ze se prarodicum nemusi chtit do tech miminich veci, ja jsem rodic a taky se mi do nich moc nechce, nejradeji bych si dalsi dite adoptovala uz tak ve skolnim veku
Reseni je holt vydrzet…
3. Prarodice by zajem meli, ale zprudilo jich, ze snacha dela veci „jinak“ a treba se na tom nejak chytli (ono kdyz zachytite, ze vas tchyne za zady pomlouva, tak to na dobrem vztahu taky moc neprida)- tam by se mozna dalo vhodnou komunikaci tohle vyresit, nebo to mozna dopadne jak v bode 2, az bude dite vetsi a spousta tehle trecich ploch zmizi, mozna se to zlepsi.
Jak jsem dočetla názory anonymní, myslím si, že nejsou tak radikální, a jak se zdá, tak ta situace se celkem uklidnuje. Ono si to sedne samo. Takže tak. Vypadá to, že ty vztahy se nakonec srovnají. Jenom ještě jí poradím, pokud můžu - vůbec neřeš, co o tobě kdo říká za tvými zády. na to se vykašli, jestliže nemá odvahu ti říci názor do očí, pak nestojí za trápení. A jinak - myslím si, že i ta babička se nakonec srovná, když bude moci dávat něco, jiného. U nás to skončilo na hrozinkách, brusinkách sušených, semtam mandle a pak samozřejmě želatinoví medvídci. A pro ty starší občas lentilky. Ale to jen někdy, já je stejně doma neuchráním před sebou a manželem. Takže je většinou sníme dřív, než dorazí děti.
Ten spací pytel je bezva věc, jediné, co mi přijde trošku nedomyšlené je větší výstřih kolem krku. Všechna naše vnoučata v něm spaly a spávají, všichni v nich uměli lézt, ted to zvládla i ta malinká, táhne se za ní ten pytel jak stíny minulosti. I chodit v nich ti velcí zvládli. Je to fajn, že se děti neodkopávají. A tak držím zakladatelce palce, at se u nich ten vzduch pěkně vyčistí a at stráví pěkné a klidné vánoce beze zloby. A když náhodou babička do malé nacpe něco dobrého, zavři pro tentokrát oči a usměj se. Ale kdyby toho bylo víc, tak řekni dost, už měla, a ona by se tím dobrým cukrovím cpala pořád a pak by ji bolelo bříško. Až zase večer, ano? hezky to ne zabal. Držím palce.
@Anonymní píše:
Nahodou je to fakt super a beze srandy. Mala je v tom spokojena a pri laringitide se to hodilo dvojnasob, kdyz mi v nemocnici v dobe kdy venku bylo minus 10 rekli, ze mam otevrit okno a vypnout topeni.
Vždyť jo, dcera v tom spala hodně dlouho ![]()