Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My vždy dobrým řemeslníkům oběd a svačinu dávali, byli jsme rádi, že pracují co nejdéle a taky jsme si jejich práce vážili. Stavby a opravy jsou vždy únavné, ale nám stálo za to zatnout zuby a nějaký servis řemeslníkům poskytnout. Vidím problém v nedocenění práce zakladatelky, nejen tchána, ale i manžela, který si neumí představit, kolik času zakladatelka vařením stráví. Zakladatelko, pokud je tchán odborník a dobrý zedník, zkus jeho moresy vydržet, dobří řemeslníci se špatně hledají. Firmu si sice zaplatit můžete, ale odvedená práce asi bude horší. Osobně bych si s tchánem i manželem sedla a vysvětlila jim, že tak, jako oni si řídí stavbu, tak si já budu řídit stravování a na tříchodové menu bych se vykvákla.
@elpiska píše:
My vždy dobrým řemeslníkům oběd a svačinu dávali, byli jsme rádi, že pracují co nejdéle a taky jsme si jejich práce vážili. Stavby a opravy jsou vždy únavné, ale nám stálo za to zatnout zuby a nějaký servis řemeslníkům poskytnout. Vidím problém v nedocenění práce zakladatelky, nejen tchána, ale i manžela, který si neumí představit, kolik času zakladatelka vařením stráví. Zakladatelko, pokud je tchán odborník a dobrý zedník, zkus jeho moresy vydržet, dobří řemeslníci se špatně hledají. Firmu si sice zaplatit můžete, ale odvedená práce asi bude horší. Osobně bych si s tchánem i manželem sedla a vysvětlila jim, že tak, jako oni si řídí stavbu, tak si já budu řídit stravování a na tříchodové menu bych se vykvákla.
To uz je vec nazoru, ale pokud je platis, fakt jim nemusis varit, nehlede na to, ze vetsina lidi n zo ani nema cas.. ![]()
@Anonymní píše:“V neděli kolem 11 volal, asi chtěl oběd” já umřu
No, s tchánem jsem se od té soboty neviděla.. v neděli kolem 11 mi volal, asi chtěl oběd, nemohla jsem to zrovna vzít a pak už se neozval.. včera pral a nemusela jsem mu jít pustit pračku, tak nevím, zda mu to šel pustit manžel, nebo to poprvé dokázal sám.. a prádlo si taky pověsil.. teď tady není, asi jel někam na oběd..
Manžel šel včera brzy spát, tak si asi nevšiml, že s ním moc nemluvím, ráno mu to došlo, tak se snažil, ale šla jsem se psem.. pak mi volal, a protože jsem mu to nebrala, tak volal mojí mamce, a ta mi volala, že jí prosil, ať se mu ozvu
@PAN66 píše:
To uz je vec nazoru, ale pokud je platis, fakt jim nemusis varit, nehlede na to, ze vetsina lidi n zo ani nema cas..
Já vím, ale nechtěli jsme, aby chlapi odcházeli na oběd a vraceli se z hospody kdovíkdy. Bylo i fajn, že jim chutnalo, takoví vděční strávníci. A odvedli pořádně udělanou práci. Ten nevděčný zakladatelčin tchán je ale na pěst.
@Anonymní píše:
Jo, je to tak, jak píšete, ze začátku šlo o drobnosti a pak se to stupňovalo..já se hned od začátku ohrazovala, že se mi to moc nezamlouvá, ale manžel mě vždy přemluvil - to si taťka ani nezaslouží oběd, když nám tady dělá zadarmo? Když jsem řekla, ať mu to zaplatíme jako ostatní, tak hned : však víš, že by si od nás nic nevzal.. to je pravda, sama jsem mu několikrát peníze nabízela a byl pak akorát naštvaný.. ale kdyby šlo o jen o to, dát mu oběd, ok.. ale pak začalo určování času, kdy ho mohu podat, vždy telefonát, jdu na oběd, tak už mi ho nachystej… prostě ten způsob se mi nelíbil.. čekat na telefonu a pak hned kmitat… Muselo to být domácí a čerstvé…Kdyby šlo jen o ty víkendy, kdy mám dělat těch jídel více, tak bych to zkousla a ty víkendy tomu obětovala.. ale je to denně, přes týden se jedná jen o 1 porci pro toho tchána, přitom kilometr od nás je hostinec, kde mají jídlo i s polévkou za 100 Kč
No, zatím mě to nepřešlo, včera jsem nic nevarila, dnes taky ne a zatím mi to vyhovuje, konečně jsme s dětmi vytřídili a udělali pořádek v hračkách a měli čas na sebe..
Tchanovi jste už za práci zaplatili předem těmi penězi, co vám ukradl a dal je sestře. Nechápu, že mu ještě něco dalšího nabízíte…
@Fazulina píše:
Tchanovi jste už za práci zaplatili předem těmi penězi, co vám ukradl a dal je sestře. Nechápu, že mu ještě něco dalšího nabízíte…
No, kdybychom spočítali kolik hodin už u nás odpracoval a kolik jsme mu my „dali“ tou neproplacenou fakturou a splátkami na jeho auto, tak bychom mu měli ještě minimálně jednou tolik proplatit.. navíc on mi párkrát nějaké peníze na jídlo vnutil, takže to fakt není tak, že by jsme ho dotovali..ale je tam fakt problém v tom, že jsme mu začali posluhovat, nejlépe hned, jak si piskne a začal vše brát jako samozřejmost.. přitom když dělá u jiných klientů, tak si na jídlo vždy do hospody zajede a nic tam nedostává, u nás už byl problém, když jsem mu to jídlo někdy z hospody domů ještě teplé přivezla..
@Anonymní píše:
No, kdybychom spočítali kolik hodin už u nás odpracoval a kolik jsme mu my „dali“ tou neproplacenou fakturou a splátkami na jeho auto, tak bychom mu měli ještě minimálně jednou tolik proplatit.. navíc on mi párkrát nějaké peníze na jídlo vnutil, takže to fakt není tak, že by jsme ho dotovali..ale je tam fakt problém v tom, že jsme mu začali posluhovat, nejlépe hned, jak si piskne a začal vše brát jako samozřejmost.. přitom když dělá u jiných klientů, tak si na jídlo vždy do hospody zajede a nic tam nedostává, u nás už byl problém, když jsem mu to jídlo někdy z hospody domů ještě teplé přivezla..
Protože si tomu pořád mlčela a nechala si to líbit…tak nabyl dojmu, že je to v pohodě a pořád přidával…takže máš teď příležitost to uvést na pravou míru…bude to takhle a takhle…a nenechat se…manželovi si na tebe klidně stěžovat může…pokud chce, může to dělat tvůj muž za tebe…ale já bych byla neoblomná nebo se to vrátí tam kde to bylo…
@Anonymní píše:
Ano, jsou.. u nás to tak vždy bylo a nepovažovala jsem to za správné, dcera si snad jednou vybere lépe..
Kdo je starší?
@Monchichik píše:
Protože si tomu pořád mlčela a nechala si to líbit…tak nabyl dojmu, že je to v pohodě a pořád přidával…takže máš teď příležitost to uvést na pravou míru…bude to takhle a takhle…a nenechat se…manželovi si na tebe klidně stěžovat může…pokud chce, může to dělat tvůj muž za tebe…ale já bych byla neoblomná nebo se to vrátí tam kde to bylo…
Tohle je přesný. Člověk vyhoví párkrát, pak už by toho raději nechal, ale ještě to v dobré vůli několikrát skousne a najednou je z toho samozřejmost. A jelikož si to nechá líbit a neodporuje tak ostatní nabydou dojmu jak je to v pohodě a nakládají a nakládají další požadavky a vůbec si neuvědomují že už toho začíná být moc. A dotyčný lítá a snaží se vyhovět, protože se to od něj očekává. Kdo tvrdí, že by do tohoto nikdy nespadl ten to nikdy na vlastní kůži nezažil. To je nenápadná cesta, kterà vede do pekla.
@Bafonek A pak vysvětluj, když to doteď šlo, proč je to najednou problém…no není to jednoduchý, ale bez rychlého řezu to nepůjde…prostě ne a trvat na tom…jinak to nebere konce a jsi naštvaná sama na sebe, že to dělat nechceš, ale nemáš koule na to, to říct, abys nebyla za nejhorší, nedělat problémy v rodině…tak já jsem se dopracovala k tomu, že budu klidně za nejhorší a nebudu dělat něco, co nechci a z čeho jsem předem vytočená…a mám klid ![]()
@Monchichik píše:
@Bafonek A pak vysvětluj, když to doteď šlo, proč je to najednou problém…no není to jednoduchý, ale bez rychlého řezu to nepůjde…prostě ne a trvat na tom…jinak to nebere konce a jsi naštvaná sama na sebe, že to dělat nechceš, ale nemáš koule na to, to říct, abys nebyla za nejhorší, nedělat problémy v rodině…tak já jsem se dopracovala k tomu, že budu klidně za nejhorší a nebudu dělat něco, co nechci a z čeho jsem předem vytočená…a mám klid
Tohle je právě ten kámen úrazu.
“Doteď” ti to nevadilo, nic jsi neříkala tak co je “najednou” za problém!!?
Ale, že to člověk v sobě x měsíců žvejkal a jel na autopilota, to nóikdo z nich netuší.
Já blbec jsem si to nechala líbit několik let!!! Než jsem to utnula. Ježiš to bLa úúúleva… to si nikdo nedokáže představit.
@Bafonek Ale jo, dokáže si to představit…třeba já
a taky se mi ulevilo… ![]()
Tam právě hraje roli i to, že jsem kousek.. venku je třeba hnusně, zima, já se podívám z okna, vidím, jak tam venku v tom počasí dřou, já jsem doma v teple, mám pohodu s dětmi, kdy si hrajeme a nic nemusíme a je mi jich líto, tak jim aspoň uvařím čaj a teplý pudink, nebo něco rychle upeču a zanesu to tam.. taky vidím manžela, jak je zničený, kdy ráno v 5 vstává, jede do práce, pak na stavbu, fyzicky dře celý den do večera, včetně víkendů, večer se naji a usne a je mi pak blbé vůči němu si stěžovat, jak já mám problém uvařit oběd a večeři, když on fakt nemá chvíli na to, aby vydechl..a obdobně to asi vidí i tchán -my jsme celý den na stavbě, po tobě chceme jen uvařit a ty z toho naděláš.. a ano, v porovnání s tím, co dělají oni, je to maličkost, ale mám tady ty děti a věnovat tu energii jen kvůli jednoho oběda se mi fakt nechce..
@Anonymní píše:
Tam právě hraje roli i to, že jsem kousek.. venku je třeba hnusně, zima, já se podívám z okna, vidím, jak tam venku v tom počasí dřou, já jsem doma v teple, mám pohodu s dětmi, kdy si hrajeme a nic nemusíme a je mi jich líto, tak jim aspoň uvařím čaj a teplý pudink, nebo něco rychle upeču a zanesu to tam.. taky vidím manžela, jak je zničený, kdy ráno v 5 vstává, jede do práce, pak na stavbu, fyzicky dře celý den do večera, včetně víkendů, večer se naji a usne a je mi pak blbé vůči němu si stěžovat, jak já mám problém uvařit oběd a večeři, když on fakt nemá chvíli na to, aby vydechl..a obdobně to asi vidí i tchán -my jsme celý den na stavbě, po tobě chceme jen uvařit a ty z toho naděláš.. a ano, v porovnání s tím, co dělají oni, je to maličkost, ale mám tady ty děti a věnovat tu energii jen kvůli jednoho oběda se mi fakt nechce..
Kdyby to prostě nebylo vše očekáváno jako samozřejmost, kdyby tchán třeba přes týden zašel na menu do pohostinství, a Kdyby tam byl nějaký respekt, tak bych se určitě chtěla nějak přičinit, ale teď už to zaslo do extrému a budou si muset nějak poradit sami..