Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Kdyby to prostě nebylo vše očekáváno jako samozřejmost, kdyby tchán třeba přes týden zašel na menu do pohostinství, a Kdyby tam byl nějaký respekt, tak bych se určitě chtěla nějak přičinit, ale teď už to zaslo do extrému a budou si muset nějak poradit sami..
Ano, oni pracují venku, kde je zima a ty jsi doma s dětmi. Jenže, oni za tu práci dostanou zaplaceno, úplně stejně by tak pracovala firma, která by vám to dělala. Jasně, uvař jim čaj nebo kafe. Ale ty jsi jim dělala tři chody na oběd, pak další jidlo na odpoledne.
Ty se máš starat o děti a místo toho denně vyvařuješ pro celou bandu, lítáš po obchodech pro pití apod.
@izabe píše:
Ano, oni pracují venku, kde je zima a ty jsi doma s dětmi. Jenže, oni za tu práci dostanou zaplaceno, úplně stejně by tak pracovala firma, která by vám to dělala. Jasně, uvař jim čaj nebo kafe. Ale ty jsi jim dělala tři chody na oběd, pak další jidlo na odpoledne.
Ty se máš starat o děti a místo toho denně vyvařuješ pro celou bandu, lítáš po obchodech pro pití apod.
Tady jsem myslela hlavně manžela a tchána, ti dva tam jsou nejčastěji a ti za to peníze nemají.. ale jo, ten zbytek už je extrém, kdy každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán..
Diskuzi jsem četla celou a přijde mi naprosto neuvěřitelný, že v tomto někdo žije. Ale chci se zeptat, protože to teď zpětně nemůžu dohledat - ten barák, který opravujete je psaný na Tebe? Proč teda proboha rozhoduje manžel a tchán, jestli se budou opravy dělat svépomocí nebo se zavolá firma? To by přece mělo být Tvoje rozhodnutí, ne? Nebo jsem četla špatně? Dočítám po kouskách, takže to nějakou dobu zabralo a možná si to vybavuju blbě. Tchána ani neřeším, to je de*il, ale u manžela bych toto nesnesla. Ty jsi na rodičáku, aby ses starala o děti, nee o placený pomocníky a zlodějskýho tchána. A ještě je krmila ze svých úspor
Ale lidi se k nám chovají tak, jak my jim dovolíme ![]()
@Anonymní píše:
Já počítám s tím, že se omluvi, jinou cestu nevidím, ale nevím, zda to bude stačit, vše se ve mně nějak zlomilo a nevim, zda to dokážu hodit za hlavu a jít dál, raději bych teď pálila mosty..
Ale Ty to právě nesmíš hodit za hlavu. Tenhle incident se Ti odehrál právě proto, aby Tě do budoucna zachránil.
Jak jsi proboha přišla k tomu, že obskakuješ tchána? Je nemocný? Nepohyblivý není…
Tchán bude ten typ chlapa, kterého vždycky někdo obsluhoval, že? Jinak by si dokázal představit, kolik času vaření zabere. Takže pokud je vdovec nebo rozvedený, mladá snacha se hodila. Prostě Tě využívá a ví, že si může k holce dovolit ledacos.
Proč Tě někdo z Tvé rodiny „nezachrání“?
![]()
@Anonymní píše:
Když jsem řekla, ať mu to zaplatíme jako ostatní, tak hned : však víš, že by si od nás nic nevzal.. to je pravda, sama jsem mu několikrát peníze nabízela a byl pak akorát naštvaný..
On ale ohledně těch peněz nebyl naštvaný, protože by Ti jako dobrácky nechtěl ubírat, ale proto, že Tvůj servis je pro něj pohodlnější, než si muset vybrat jen z omezeného menu v hospodě, tam pokorně čekat, až mu to donesou, možná ještě sedět u stolu s někým, kdo mu nevoní, a - stovku za oběd Ti asi nedává. Navíc, pokud jste někde na vesnici, možná to cítí jako ostudu, že má „babu v baráku/rodině a musí chodit jíst do hospy“.
Máš jedinečnou možnost ze sebe udělat opravdovou paní domácí. To znamená: uvařím jen to, co chci, kdy chci a jak chci. A rychle ze sebe přestaň dělat služku, nebo Ti to zůstane do konce života. A uvědom si, že každý člověk stárne a tolik energie ani potom času při zaměstnání mít nebudeš. A pánové budou ale na obsluhu čekat pořád, protože si sobecky neumějí představit, kolik je kolem toho práce.
Tak přístup tech řemeslníků.. mne taky dost zarazil.. ty se jim děláš s obědem a jakoby nemohli půlhodinu pockat???.. Nedostali by nažrat ani jeden a tchana bych už ani nepozdravila..
@Cimada píše:
Ale Ty to právě nesmíš hodit za hlavu. Tenhle incident se Ti odehrál právě proto, aby Tě do budoucna zachránil.
Jak jsi proboha přišla k tomu, že obskakuješ tchána? Je nemocný? Nepohyblivý není…
Tchán bude ten typ chlapa, kterého vždycky někdo obsluhoval, že? Jinak by si dokázal představit, kolik času vaření zabere. Takže pokud je vdovec nebo rozvedený, mladá snacha se hodila. Prostě Tě využívá a ví, že si může k holce dovolit ledacos.
Proč Tě někdo z Tvé rodiny „nezachrání“?![]()
Ano, když měl doma děti, tak byl zvyklý je perovat a komandovat, musely dělat doma vše, na úklid byl pedant.. co jsou dospělé a z domu, tak to u něj podle toho vypadá, nedělá tam nic..
@Královna Kosmíru píše:
Tak přístup tech řemeslníků.. mne taky dost zarazil.. ty se jim děláš s obědem a jakoby nemohli půlhodinu pockat???.. Nedostali by nažrat ani jeden a tchana bych už ani nepozdravila..
Oni si to dali pak večer, já to vše nechala v kuchyni a už jsem to neohřívala.. myslím, že tím, že berou fakt hodně, tak nechtěli ještě jídlo zdarma a šli si ho zaplatit a pak si vzali ze slušnosti..
@Anonymní píše:
Ano, když měl doma děti, tak byl zvyklý je perovat a komandovat, musely dělat doma vše, na úklid byl pedant.. co jsou dospělé a z domu, tak to u něj podle toho vypadá, nedělá tam nic..
Na úklid byl pedant…když ho udělal někdo jiný ![]()
@Královna Kosmíru píše:
A oni by sami asi za jídlem nešli, beztak je zbuntoval ten tchán.
@Cimada píše:Manžel taky původně říkal, že zrovna tihle řemeslnici jsou fakt hodně drazí, tak není třeba jim ještě podstrojovat, že jsou stejně zvyklí si na jídlo zajít..a před týdnem tady byl jejich kolega a ten oběd i svačinu výslovně odmítl
A oni by sami asi za jídlem nešli, beztak je zbuntoval ten tchán.
Takova hospodynka by se mi taky hodila
Proc ze sebe delas dobrovolne sluzku
uplne se shazujes…
@Ounou píše:
Na úklid byl pedant…když ho udělal někdo jiný
Tohle ja znám moc dobře. Kamarádky měly otce a ten sám doma nehnul prstem, ale hotovy úklid kontroloval důkladně.. měl na to takovou bílou rukavici, tu si nasadil a přejel prstem třeba po rampě na kuchyňské lince, zda je vše vyleštěné apod.. můj otec zase řešil čas úklidu - kdybych třeba měla vysato za 5 minut, tak by to bylo moc rychle a šel by hledat nedostatky.. tak stačilo nechat vysavač někde za rohem zapnuty třeba 20 minut, vzít si k tomu knihu a pak přijít, že mám hotovo.. a hned byla pochvala - vidíš, konečně ses tomu věnovala pořádně a neodflakla jsi to jako minule..
@Beckyttine5 píše:
Tohle ja znám moc dobře. Kamarádky měly otce a ten sám doma nehnul prstem, ale hotovy úklid kontroloval důkladně.. měl na to takovou bílou rukavici, tu si nasadil a přejel prstem třeba po rampě na kuchyňské lince, zda je vše vyleštěné apod.. můj otec zase řešil čas úklidu - kdybych třeba měla vysato za 5 minut, tak by to bylo moc rychle a šel by hledat nedostatky.. tak stačilo nechat vysavač někde za rohem zapnuty třeba 20 minut, vzít si k tomu knihu a pak přijít, že mám hotovo.. a hned byla pochvala - vidíš, konečně ses tomu věnovala pořádně a neodflakla jsi to jako minule..
To počítání času mě pobavilo ![]()
V domě u pana „bílé rukavičky“ by mi jako dítěti brzo šiblo. Věřím, že takové případy jsou, ale je to teda děsivé.
Tady to dotváří obraz o tchánovi: pedant na úklid někoho jiného, sladká tečka po obědě, když sám jí jinak jen po hospodách apod.
Zakladatelko, to je tedy mazec, do čeho ses nechala navézt. Já jen k tomu - je ti líto manžela a tchána, že jsou venku - ale oni si to vybrali. Mohla by to dělat firma, ale manžel nechtěl. Navíc je to jeho běžná náplň práce, jak jsem pochopila, takže je na to zvyklý. Ať jdou do hospody s tím tátou a ten může menu zaplatit, když vám ukradl peníze. A limonády má vozit tchán tobě, a ne chtít, abys lítala s dětma po obchodech s tahala těžké lahve. Drzoun neskutečný. Ten by měl šoupat nohama za to, co udělal s vašima penězma. Že o něj manžel nechce přijít? Tak ať se s ním vídá na kafi a můžou vzít děti ven. Ale aby tě komandoval jako nějaké služebnictvo to fakt ne. A manžel by byl u mě taky na black listu, za to manipulování do role nějaké služky. A ještě to všechno platíš ze svého ![]()